schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:79/105)

Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 221

wiele wspólnego z sosem myśliwskim, a przypomina raczej słodki barbecue, co średnio pasuje do kaszy gryczanej. Duży minus za kupne ogórki kiszone, okrutnie przesolone i zwyczajnie niesmaczne. Dodatkowo kość schabu została rozkruszona i trudno było wydobywać jej kawałki z mięsa. Obsługa bardzo miła. Pani była pierwszą osobą, która zaproponowała dodatkowe komplety sztućców. Zastanawia mnie jednak bardzo, dlaczego American Bull(...)poważnym zagrożeniu przez ukruszony kawałek kości ;) 7/10 2. Bierhalle 5/10 pkt Ozory wołowe - reszta jest milczeniem, czyli ozory wołowe z czarną ziemią, pianką z buraków i chutney z czerwonej cebuli Wizualnie ciekawie, chociaż buraczany "maz" dotarł na mój stolik w niekoniecznie planowanej formie. Samo mięso bardzo miękkie, aczkolwiek w smaku niezadowalające - ot, ugotowany ozór. Jego delikatny smak tłamsił niezwykle kwaśny

Życie zamknięte w smaku
Zapiekane tosty schabowe 283

  Jeżeli lubicie eksperymentować to ten przepis jest dla was :) Na pierwszy rzut oka może wyglądać to dziwnie ale zapewniam że smak jest świetny i rekompensuje

Świat Smaku
Szynka wieprzowa pieczona z rabarbarem 177

balsamiczny, cukier brązowy, pieprz, olej, roztopione masło, bulion, sól, cebule pokrojona na ćwiartki oraz obrane ząbki czosnku. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę włożyć rabarbar z przyprawami, cebulą i czosnkiem. Rozłożyć równomiernie. Następnie ułożyć gałązki rozmarynu i na całości położyć mięso, plasterek koło plasterka. Blachę przykryć papierem do pieczenia. Mięso wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza(...)ziemniakami. Szynka wieprzowa pieczona z rabarbarem Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując mięso wieprzowe z rabarbarem. Szynka wieprzowa pieczona z rabarbarem Sięgnęłam po szynkę wieprzową. Szynkę zastąpić możecie także schabem czy karkówką. O tym czy mięso jest miękkie czy nadal twarde powinien zdecydować widelec. Po prostu od czasu do czasu sprawdzajcie widelcem mięso w trakcie pieczenia. Lubisz rabarbar? Jeśli

mecooks
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CURRY I RODZYNKAMI – idealna na Święta 161

zazwyczaj. Ja zwykle zajmuję się tą słodką stroną Świąt Bożego narodzenia, mama dba o sałatki, wędliny i mięsa na obiad. Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznej jarzynowej, pieczonego schabu robionego jeszcze wg. babcinego przepisu, wiedeńskiego sernika, którego wypatrujemy cały rok i jednej z ulubionych sałatek mojej rodziny: sałatki śledziowej z curry i rodzynkami. Przygotowujemy ją tylko na Święta Bożego(...)warzyw, przypraw i morskiej soli. Składniki: przyprawy 49,7% (kurkuma 16,2%, kolendra 7,5%, kozieradka 6%, kminek, imbir 4%, cynamon, chili, czosnek, goździki), sól morska, suszone warzywa 8% (cebula, marchew, seler). Wypróbowałam ją niedawno w swoich kulinarnych podbojach i jestem zachwycona. Świetnie nadaje się do moich ukochanych orientalnych dań – kuchni indyjskiej, a także arabskiej, w której jak wiecie

Ostra na Słodko
Pasztet tradycyjny 204

najlepsze i powstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu(...)mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego + ziele mielone 6 ziaren czarnego pieprzu + pieprz świeżo mielony 3 nieduże marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 3 cebule (obrane) 1 grahamka (ok.80 g) 1 łyżeczka suszonego tymianku lub listki z kilku gałązek świeżego 1 łyżeczka suszonego majeranku lub listki z kilku gałązek świeżego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (najlepiej

Pełny talerz
Boeuf strogonow 211

Nowego Roku to wyjątkowe okazje, na które zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela(...)całą noc do lodówki. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na tłuszczu (najlepiej sprawdza się smalec). Przekładamy do garnka.  Na tej samej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i ewentualnie pieczarki (ja nie dodaję). Mięso i cebulę przekładamy do garnka zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie.  W tym czasie można

Bon appetit mon amie
Roladki z mozzarellą i pomidorami suszonymi 254

Roladki, czyli mięso z niespodzianką w środku. Tym razem ukryłam w nich ser mozzarella i suszone pomidory. Roladki zrobiłam w sosie cebulowo- paprykowym. Dzięki temu 

Smak mojego domu
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 388

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka w herbacie 292

tytuł absolutnie nie jest żartem!Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.Wprost rozpływa się w ustach!Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia(...)Gorąco polecam! SKŁADNIKI :* karkówka wieprzowa – 600 g* bulion warzywny – 500 ml* białe półwytrawne wino – 150 ml* herbata ekspresowa – 3 szt* duże jabłko – 1 szt* cebula – 1 szt* czosnek – 5 ząbków* Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem – 3 łyżki* Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 1 łyżka* śmietana 18% słodka – 3 łyżki

Ostra na Słodko
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym 351

oliwek i obsmażamy każdy kawałek mięsa z obu stron na złoty kolor, po czym gotowe kotleciki układamy na talerzu. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i smażymy do momentu, aż się zeszkli, potem dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy kolejne 10 minut. Następnie dolewamy 200ml bulionu drobiowego i 200ml słodkiej śmietanki, w której wcześniej(...)przypalił. Tak przygotowane eskalopki doskonale smakują podane z ryżem lub ziemniakami. Smacznego eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony w rękawie foliowym Schab duszony w kapuście kiszonej Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 413

chwilkę podsmażać.Następnie dodać pokrojone pieczarki i cebulę, posolić i podsmażyć.Podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek przyprawić pieprzem i przełożyć do garnka z bitkami.Do garnka z bitkami, pieczarkami i cebulą wlać około 500 ml gorącej wody (woda ma przykrywać kotlety), dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie(...)zgęstnieje.Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet z indyka pocięty w plastry i zapakowny na tacce) np. w Biedronce.Z podanych składników wychodzi około 6 bitek.Tłuszcz ze smażenia plastrów indyka

Gospodyni Miejska
Pieczeń rzymska z jajkiem 176

łyżki bułki tartej 5-6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek     *** Mięso przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek *** *** Do mięsa dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i odcinamy z nich końcówki(...)jako zimną przekąskę. U mnie pieczeń została podana jako przekąska razem z roladą schabową – PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ SCHAB Z PIEKARNIKA – WĘDLINA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI

Blog z Apetytem
Młoda kapusta 149

dolewamy ponownie nieco mniejszą ilość. Ponownie gotujemy. W tym samym czasie boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy do momentu aż będą chrupkie.  Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do smażącego się boczku i kiełbasy. Smażymy do miękkości. Następnie odsączając tłuszcz przekładamy łyżką cedzakową zawartość patelni do garnka z gotującą(...)łyżeczek cukru. Dodajcie także sól i pieprz. Gotowe! Taka kapusta to idealny dodatek do obiadu, jaki jadało się u mnie zawsze w niedziele popołudnie, czyli filet z kurczaka lub schab panierowany, ziemniaczki i właśnie taka kapustka! U mnie na stole pojawił się filet z indyka, oczywiście nie mogło zabraknąć także młodych ziemniaków polanych odrobiną masełka i posypanych koperkiem. Kapusta przyrządzona

Cooking Monster
Zrazy wołowe 371

Zrazy przygotowywane są z różnych postaci i rodzajów mięsa – wołowego, wieprzowego, dziczyzny, tłuczonego czy mielonego. Rozmaite są również ich nadzienia. Jednak zrazy wołowe mające postać rolady nadzianej wędzonym boczkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem należą współcześnie do „klasyki klasyki”. Zna je prawie każdy, choć niekoniecznie każdy wie jak je zrobić. Zrazy wołowe przyrządza się z różnych rodzajów tego mięsa. Najbardziej oczywistym(...)trudne i coś „nie wyjdzie” – wykazać się inwencją jak zwinąć zraza ze „sztukowanego” mięsa. Z kolei ubijanie wołowiny tłuczkiem bywa nieco większym wyzwaniem dla rąk aniżeli w przypadku wieprzowego schabu. Wołowina w większości wypadków nie jest bowiem mięsem szczególnie miękkim. Dlatego ważną sprawą jest doprowadzenie jej do takiej kruchości, aby konsumpcja zrazów była naprawdę przyjemnością, a nie wyzwaniem dla zębów

Kulinarna Pokusa
Cyc kurczakowy – shoarma :-D 234

Ostatnio ciągle mam ochotę na smaki kuchni orientalnej. Zaczęło się od szparagówki po chińsku, później schab po indyjsku (na blogu wkrótce) a teraz shoarma. Pomysł na tego rodzaju kurczaka zaczerpnęłam z bloga Filozofia smaku. Szczególnie zaintrygowała mnie samodzielnie zrobiona mieszanka przypraw - musiałam zrobić taką samą!!! To było silniejsze ode mnie. Część przypraw przywiozłam z mojej podróży na Ukrainę - powszechnie dostępny(...)danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki: * 1 pierś z kurczaka * opakowanie dowolnego makaronu - u mnie spaghetti * mrożony, rozdrobniony szpinak * 1 cebula * 2 ząbki czosnku - u mnie takie olbrzymie * łyżka śmietany, u mnie jogurtu naturalnego na mieszankę shoarma * 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne * 1/2 łyżeczki kurkumy * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sierotka maRysia w kuchni