zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych(...)diety tańszych olejów roślinnych i margaryn. Ale o tym napiszę osobno, bo człowiek całe życie się uczy! Składniki: • szynka wieprzowa ok. 1,5 kg • 2 cebule • po 8 ziaren jałowca i ziela angielskiego • 5 liści laurowych • 1 łyżka soli Marynata • 3/4 szklanki soku jabłkowego • 3 łyżki miodu • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu Wykonanie: • Szynkę obwiązać
To co kochamschab wychodzi wilgotny i dobry , to dlaczego z inny mięsem ma być inaczej. Musze powiedzieć że wynik był zaskakujący . Wyszła naprawdę smaczna . Do tego fasolka i wspaniała przekąska gotowa. Składniki na 4 porcje 2 pojedyńcze piersi kurczaka 1/2 kg fasoli szparagowej ( kolor obojętny lub może być wymieszany) 1 łyżka masła 1/2 litra mleka 1 szklanka wody 1 cebula przyprawy
Eli Gotowaniecebula gotowa dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną a po chwili drobno posiekane ząbki czosnku, wszystko razem chwilę smażymy i dolewamy wina białego. Smażymy aż płyn się zredukuje i dorzucamy startą na grubych oczkach cukinię. Doprawiamy wszystko curry, papryką słodką, sola i pieprzem do smaku i smażymy całość do momentu jak cukinie będzie już miękka. Wszystko przekładamy do miseczki. Schaby rozbijamy
Piekielna Kuchnia PatiPrzepis powstał pod wpływem chwili oraz tego, co akurat było w lodówce. Składniki: kotlety schabowe – przynajmniej po jednym na dorosłą osobę 3 spore cebule kilka
stajnia gołębie od kuchnischabami najlepiej smakuje - oczywiście że szaszłyki, ja smażyłem na grillu elektrycznym ale śmiało na węglowego grilla z nimi. Mięsko z kurczaka bo kto go nie lubi, do tego kilka warzyw lekki dressing do polania szaszłyków żeby nie były suche i mamy pomysł na pyszny obiad :) Składniki: 750g piersi z kurczaka (3 filety) 1 duża czerwona papryka 5 pieczarek 2 cebule
Smacznie Pysznie KalorycznieCebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Buraki studzimy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, jak ktoś lubi drobno tarte buraki to ściera je na tarce o drobnych oczkach, grubość tarcia zależy od preferencji. Dodajemy do tartych buraków sok wyciśnięty z cytryny, cukier, sól i pieprz. Mieszamy bardzo dokładnie. Podajemy buraczki tarte np. do stripsów ze schabu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcałej rodziny. Ten przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo “Saturday Kitchen”, która jest kopalnią pysznych i łatwych przepisów. Jeżeli lubisz schab w różnej postaci proponuję także moje schabowe z szałwią i makaronem z grzybami , z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru i zapiekane ze śmietanką i szpinakiem – wszystkie łatwe(...)Scroll down for recipe in English Schabowe cacciatore (4 porcje) Składniki: 4 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone w plasterki 3 marchewki, obrane i pokrojone w plastry 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 6 łyżek oleju roślinnego 4 liście laurowe 2 świeże gałązki rozmarynu 4 duże kotlety schabowe 1/2 szklanki czerwonego wina 2x400g puszki krojonych pomidorów 2 cukinie, pokrojone
karmelowyWersja szybko gotującej się grochówki z połówek grochu. Taką grochówkę gotuję po wcześniejszym pieczeniu schabu lub chudego boczku , gdyż wykorzystuję do niej powstały sok. Wiem, że w grochówce powinna być kiełbasa i boczek, jednak w tej szybkiej nie ma - dlatego jest na pewno mniej kaloryczna. 1 1/2 szklanki połówek łuskanego grochu sok powstały po pieczeniu dowolnego mięsa lub wywar(...)niego 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 2 ząbki czosnku ( przecisnąć przez praskę) 1 cebula 1 czubata łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz sól garnek 3 litrowy Garnek napełnić wodą do 3/4 wysokości, wodę zagotować, wrzucić groch i na małym ogniu gotować
Kuchcik gotujekruche, soczyste i z apetycznym kolorkiem. Jeśli nastawicie mięsko jeszcze w tym tygodniu to zapekluje się odpowiednio długo i będzie można go upiec na święta :) Składniki na 1 kg schabu Zalewa peklująca: 2 litry wody 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki saletry potasowej 8 ziaren pieprzu 10-15 ziaren jałowca 4 liście laurowe 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 3 łyżki(...)czubkiem soli zwykłej to jest około 30-40 g Przyprawy do pieczenia: 2 łyżeczki papryki wędzonej 4 ząbki czosnku w całości lub poprzecinane i po wkładane w mięso piórka cebuli do obłożenia mięsa 2-3 liście laurowe Dodatkowo: długa wykałaczka 1. Mięso myjemy i gęsto nakłuwamy wykałaczką z obydwóch stron, następnie wkładamy do pojemnika w którym będzie się peklowało
Gotowanie...to proste !drugim, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekana w kostkę cebulę, podsmażamy. W międzyczasie dodajemy do cebuli sól i ostrą paprykę. Jak cebula będzie lekko miękka dodajemy do niej pokrojone w cienkie plasterki pieczarki (jak mamy duże to dzielimy je na pół i kroimy w plastry). Wszystko razem podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany drobno(...)chwilę smażymy wszystko razem i dodajemy 2 łyżki sosu worcester. wszystko razem smażymy jeszcze 1-2 min. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię nalewamy olej i rozgrzewamy go. Schaby zamaczamy w jajku później obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na patelnię. Mi zostało trochę jajka więc je połączyłam z żółtym serem i łyżeczką papryki słodkiej. Wszystko dokładnie wymieszałam
Piekielna Kuchnia PatiSKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego mięsa wieprzowego (schab lub szynka) 500 g mięsa wołowego (polędwica) 4 ugotowane jajka 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka płaska pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1 czerstwa bułka (ja użyła bułki z pełnego ziarna) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 surowe jajka 2 szalotki (przekroić na pół) PRZYGOTOWANIE(...)Rozgrzać piekarnik do 180 *C Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić 4 sek./obr.5 - zgarnąć na dno naczynia Dodać olej i dusić 3 min./varoma./obr.2 Dodać bułkę, mięso, surowe jaja, sól, pieprz, musztardę dijon i ostrą wędzoną paprykę wymieszać przy pomocy kopystki 1 minuta/interwał/obr.1 Połowę masy przełożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy
ClauditteMissCookingspełni się w roli pożywnego posiłku, który nasyci i rozgrzeje. Do wykonania tarty śmiało można zastąpić kiełbasę boczkiem czy gotowanym / pieczonym mięsem, np. kurczakiem albo pieczenią ze schabu. Również warto zrezygnować z mięsa całkowicie i przygotować wersję wegetariańską z dodatkiem tofu. Groszek polecam świeży, jednak poza sezonem też świetnie się nadaje groszek mrożony bądź konserwowy. TARTA Z GROSZKIEM(...)osób) składniki na ciasto kruche: 150 g masła 270 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka składniki na farsz: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 200 g kiełbasy / mięsa wcześniej ugotowanego lub usmażonego 300 g zielonego groszku (mrożony/świeży/konserwowy) 4 jajka rozm. L 150 ml słodkiej śmietanki 18% łyżka mąki
W kuchni Karmel-itkitania (my upolowaliśmy za 9,89 za kg w B.), co prawda jest nieco przerośnięta tłuszczem, ale on w większości stopi się podczas wstępnego smażenia i duszenia (można użyć schabu, ale to już droższa szkoła jazdy). Jest więc tanio, a można się naprawdę nasycić. Doskonale pasują do tego pieczone ziemniaczki. Mmmm, pycha! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE(...)smażymy na oleju na średnim ogniu z każdej strony aż do mocnego zarumieniania (jeśli jest mocno tłusta, wytapiamy jak najwięcej tłuszczu). W czasie smażenia kroimy marchewką w plasterki i cebulę w piórka. 3. WARZYWA (5 min) + DUSZENIE (2 h): Po podsmażeniu mięsa, przekładamy je na chwilę na talerz i podsmażamy cebulę wraz z marchewką. Jak się lekko zarumienią, dolewamy piwa
Nerds KitchenHiszpańskie leczo z ryżem Składniki: - ryż paraboiled - puszka pomidorów pelati - puszka kukurydzy - 200g pieczarek - 2 papryki - 1 cebula - 2 łyżki oleju - curry, pieprz i sól - natka pietruszki 🍜Wersja standard: 300g chudego schabu/piersi z kurczaka 🌿Wersja wege: bez mięsa Sposób przygotowania: - ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu - pieczarki pokrój wraz z cebulką i podsmaż na łyżce oleju - w garnku blenduj pomidorki(...)pelati, następnie przypraw i wsyp kukurydzę - usmażone warzywa dodaj do garnka z pomidorami i kukurydzą - na tej samej patelni podsmaż pokrojony schab na łyżce oleju (jeżeli nie korzystasz z wersji wege🌿) - wszystko razem wymieszaj w garnku wraz z ugotowanym ryżem i podsmażonym schabem Danie udekoruj szczypiorem lub natką pietruszki . SMACZNEGO! Jedliście już kiedyś jakiekolwiek hiszpańskie danie? Jakie jest Wasze
MintTasteCudowny schab,boczek i rozpływający się ser-czy to nie brzmi obiecująco?Z pysznym sosem cebulowym na szpinaku o bardzo ciekawym smaku?Zapraszam na ucztę podniebienia.Musicie to wypróbować!Czy jakaś pani domu mogłaby podać to danie swoim gościom?Po sto razy tak.Zapraszam po przepis. 4 cienkie kotlety schabowe(po ok.15dag.) sól morska pieprz ziarnisty 8 plastrów surowego wędzonego(...)boczku 4 plastry sera edamskiego 1 cebula 2 łyżki oleju 125 ml.bulionu warzywnego 225g.mrożonego szpinaku (najlepiej liściastego) ok 1/3 twarogu śmietankowego posiekany koperek 1 łyżka parmezanu czosnek granulowany do smaku sól pieprz 2 łyżki śmietany sałata lub np.kopytka mąka do zagęszczenia sosu masło `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety myjemy i osuszamy,doprawiamy solą i pieprzem. Przekrawamy je na pół i na każdym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki