Robię sama i zdecydowanie wiem co jem! Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html(...)Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka) 3 duże ząbki czosnku 20 g soli peklowej 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek) 1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć
UgotujmyTo.plziołami i delikatnie czosnkiem. Przyprawy można dowolnie komponować. Czosnek i sól to podstawa. Mięso powinno być dobrej jakości, kupione w sprawdzonym miejscu. Nie używajmy soli peklowej, zwykła sól wystarczy. Schab ważył 1800g a po podsuszeniu, tuż przed włożeniem do lodówki 1560g. Strata nie jest zbyt duża, ale w lodówce powinien jeszcze leżakować kilka dni zanim będzie można dobrać się(...)Będzie go coraz mniej, ale nie z powodu podjadania, ale wysychania / dojrzewania /. Straty mogą być znaczące, ale tak ma być, bo cały czas mięso wysycha, nawet w lodówce. Suszony schab Potrzebujemy · 1kg schabu środkowego bez kości. Na tę ilość schabu będą nam potrzebne
Leśny Zakątekśliwki spożywane były tysiące lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego. Śliwka suszona najbardziej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, kiedy używana jest do wyrobu kompotu. 100 g suszonej śliwki to 260 kcal. Właściwości: Dzięki dużej zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, bakalie te są naturalnym lekiem na zaparci. Powinny też po nie sięgać kobiety mające skłonności(...)uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtańskie, małe ciemne koryntki
Ciastka - domowe słodkościśliwki spożywane były tysiące lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego. Śliwka suszona najbardziej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, kiedy używana jest do wyrobu kompotu. 100 g suszonej śliwki to 260 kcal. Właściwości: Dzięki dużej zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, bakalie te są naturalnym lekiem na zaparci. Powinny też po nie sięgać kobiety mające skłonności(...)uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. Źródło: internet RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtańskie, małe
Ciastka - domowe słodkości10 najlepszych wpisów na blogu, który odwiedziło już ponad 3 mln GOŚCI !!! Polecam zajrzeć, bo jest kilka dobrych pozycji do wypróbowania. Linki do przepisów znajdziecie
chleba naszegoAromatyczny, sezonowy obiad Składniki 0,5 kg schabu suszone pomidory z kaparami 1/2 główki czosnku garść świeżych ziół, bazylii i oregano 3 większe pomidory 1/2 cukinii 1 szalotka sos piri-piri sól, … Czytaj dalej Schabowe z pomidorami w sosie
czarrna od kuchnitygodnie, aby byłą twarda jak kabanosy, gdyż takie nam smakują, podgryzane solo pokrojone w 2-3 cm kawałki. A jaki ma smak ta kiełbasa? – podobny nieco do suszonego schabu . Można taką dojrzewającą kiełbasę przechowywać nawet kilka miesięcy, ale wtedy nadaje się jedynie do żucia, bo trzeba mieć bardzo mocne zęby aby ją ugryźć Polecam! The post Kiełbasa dojrzewająca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszynkowarze albo ususzyć. Macie kilka sposobów do wyboru i mnóstwo dostępnych przypraw a dzięki temu za każdym razem możecie zrobić sobie inną wędlinę. Zobacz przepis na pikantny schab suszony ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzateraz coś małego, coś fajnego i coś na przekąskę. Jednym słowem małe kanapeczki. Mało pracy a jaki fajny efekt. Prawda ? Na imprezkę w sam raz. Jeśli nie macie schabu suszonego możecie dać inną wędlinę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPrzepis na ten suszony schab znalazłam na blogu Joli . Najpierw schabik spędził trochę czasu w lodówce, później sobie tydzień wisiał, a dzisiaj został rozkrojony i skonsumowany :) Składniki: 1 kg schabu bez kości, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki soli + 1 łyżka soli do peklowania, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 pończocha. Przygotowanie: Schab
Aga w kuchniNiedawno pokazywałam Wam jak się robi schab suszony . To taka domowa wędlina z kawałka surowego mięsa, którego nie gotuje się ani nie piecze a tylko marynuje w przyprawach i zostawia do obsuszenia. Podaje się ją krojąc w jak najcieńsze plasterki, paski - im cieniej tym lepiej więc nie sugerujcie się tym co na zdjęciu. Po ususzeniu i rozkrojeniu najlepiej przechowywać
Smaczna PyzaWłaściwie to już nie kupuję wędlin. Jak sobie pomyślę co tam może być…. to wolę chleb z masłem No chyba, że wędlina domowa…. szynka pieczona czy schab suszony czy boczek pieczony to i owszem ! Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada
UgotujmyTo.plpewnością idealne danie zarówno na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc czy też inne święta jak i rodzinne spotkania. Pieczony Schab ze Śliwką - Sposób przygotowania: ok. 1 kg schabu ok. 200 g suszonych śliwek 5 ząbków czosnku sól, pieprz ponadto(...)liście laurowe ok. 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 6 ziaren pieprzu śmietana 18% Pieczony Schab ze Śliwką - Sposób przygotowania: Schab myjemy i osuszamy. Następnie za pomocą ostrego długiego i cienkiego nożna robimy głębokie nacięcie w boku schabu tworząc"kieszonkę". Otwór wypełniamy suszonymi śliwkami za każdym razem starając się "pchnąć" śliwki jak najdalej tak aby równomiernie wypełnić mięso suszonymi
Słodka Stronadługiej przerwie wreszcie znalazłem czas na coś pysznego. Od razu też dzielę się nowym pomysłem z sympatykami bloga - zapraszam na pyszne eskalopki ze schabem i suszonymi śliwkami, podane na łożu z sałaty. Danie jest, wbrew pozorom, proste w przygotowaniu, a przy tym smaczne i efektowne. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Do przygotowania dania użyłem: 400 gram schabu, 150 gram wędzonego(...)lodówki płaty ciasta francuskiego pokroiłem na ćwiartki. Na środku czterech kawałków ciasta umieściłem po dwa plasterki boczku, a na nich kawałki schabu, które następnie posmarowałem z wierzchu marynatą musztardową. Na wierzch mięsa wysypałem pokrojone w plasterki suszone śliwki. Brzegi ciasta posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie wszystkie kawałki mięsa przykryłem pozostałymi kawałkami ciasta francuskiego, dokładnie sklejając brzegi. Wszystkie eskalopki
Wyprawy kulinarnekażdym razem gdy wycieramy naczynie, mięso odwracamy na drugą stronę. Gdy na 3-4 dobę naczynie jest już zupełnie suche, przystępujemy do podsuszania. Wykładamy zapeklowany schab na kratkę w piekarniku i suszymy 5 h z termoobiegiem. Piekarnik cały czas jest lekko uchylony, co godzinę odwracamy schab na drugą stronę. Potem robimy 5 h przerwy i po tym czasie jeszcze(...)suszymy j.w. przez 5 h. Jak schab ostygnie wkładamy na noc do lodówki i już jest gotowy. Serwujemy cienko pokrojone, trzymamy w lodówce w pojemniku. Smacznego
chleba naszego