oraz dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, ale aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Inne moje propozycje na wędliny dojrzewające: Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab z pończochy Przepis na domową wędlinę ogonówka Karkówka dojrzewającaPancetta (surowy suszony boczek(...)raczej nie powstaje i zaczyna się etap suszenia. 4 dnia wyjmujemy schab z keksówki i wkładamy do pończochy / podkolanówki, ściśle związujemy na górze i wieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. Ja powiesiłam na haczyku zaczepiając o drążek. Mój schab wisiał 2 tygodnie, podczas wysychania znacznie zmniejszała się jego objętość, wyglądał prawie jak suszona polędwica, ale taki był mój zamiar
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękilka dni do Warszawy, a nie chciałam aby mięso się popsuło. Wymyśliłam więc sobie, że po zapeklowaniu będę suszyć intensywnie schab w piekarniku w niskiej temperaturze, a potem go powieszę na haku w kuchni, jak wrócimy to go rozkroję. Schab suszony w piekarniku wyszedł idealny, przypomina smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających(...)godz., po tym czasie zmniejszamy temp. do 50 stopni, włączyć termo obieg i suszymy kolejne 4 godziny (można dłużej). Obsuszony schab owiązujemy sznurkiem do wędlin i wieszamy go na kilka dni w przewiewnym miejscy, potem możemy schab włożyć do lodówki. The post Schab suszony w piekarniku appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięschabie suszonym w ziołach wiedziałam , że na nim się nie skończy . Następny w kolejce był schab suszony w zalewie solnej . I choć bez małych wątpliwości i momentu zwątpienia się nie obyło, to polecam go, bo jest przepyszny. Z dnia na dzień nabiera wręcz smaku i staje się coraz bardziej szlachetną wędlinką. A wracając do momentu zwątpienia(...)miałam taki w dniu wywieszania schabu do suszenia, bowiem zapach wywieszonej wędliny był troszkę dziwny, taki trochę "sztychnięty", ale zaryzykowałam, stwierdziłam , że wyrzucić ją mogę zawsze a może warto spróbować...? I to była dobra decyzja bo następnego dnia już tego zapachu nie było. Także ostrzegam ,w razie wątpliwości, warto odczekać. No chyba , że zapach będzie nie do zniesienia , to wtedy
Smaczne ZdroweSuszony schab. Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych bardzo dużo. Podobnie robi się kiełbasę suszoną tz. palcówkę. Z kiełbasą jest o wiele więcej pracy. W smaku suszony schab przypomina polędwicę wędzoną. Należy pamiętać, że najlepiej smakuje(...)natarty przyprawami schab, wkładamy najlepiej do szklanego naczynia i odstawiamy w zimne miejsce na około 4 dni. Schab co jakiś czas odwracamy, a soki które puści wylewamy. Po tym czasie przekładamy do siatki wędliniarskiej i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu. Suszymy 4 do 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy z siatki , zawijamy w folię aluminiową i wkładamy
Kulinarny karnet Christopherakilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest zdecydowanie najlepsza. Zapach, smak- poezja. Taka własna Szyneczka Parmeńska. Najlepsza jest wówczas gdy poleży jeszcze po wysuszeniu najlepiej kilka dni a nawet tygodni w lodówce. Problemem jest tylko wówczas pokrojenie jej, bowiem jest bardzo twarda(...)trochę przestudzonej zalewy, umieścić w niej mięso i zalać dokładnie pozostałą częścią zalewy.Tak, by całe mięso było pod wodą. Garnek przykryć i odstawić na 1 dobę do lodówki. Następnie schab wyjąć, osuszyć go papierowym ręcznikiem i umieścić z powrotem w pustym już tym razem i przetartym do sucha garnku. Odwracamy nasze mięso tak by spód znajdował sie teraz do góry
Smaczne ZdroweOd dawna przymierzałam się do zrobienia domowego schabu takiego co marynuje się kilka dni a potem mięsko sobie leżakuje kolejne kilka. Szukałam, szukałam i znalazłam taki
Ewa w kuchnicudo czekało na swój debiut stanowczo za długo, bo ciągle nie mogłam się do niego zebrać. Teraz tylko żałuję, że tak późno przyrządziłam suszony schab, gdyż swoim smakiem przypomina szynkę parmeńską, której ceny do najtańszych nie należą. W domowych warunkach możemy przygotować jej zamiennik znacznie taniej, a poza tym wiemy, co jemy w porównaniu do sklepowych wędlin. A mieszankę
Fabryka pomysłówdają się skusić. Jedyny minus , to dla łasuchów dość długi czas oczekiwania ale wierzcie mi - warto czekać :-) Składniki: - 1 kg schabu bez kości ( najlepiej środkowy) - 30g soli ( u mnie himalajska) - 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu - 2 łyżki suszonego majeranku - 1 łyżka tymianku -1/2 łyżki cukru ( dla koloru) - 6 kulek ziela angielskiego - 5 ząbków czosnku - 3 liście laurowe(...)dwóch stron w ciepłym, przewiewnym miejscu ( u mnie kotłownia) na 7 dni. Codziennie przewieszamy mięso do góry nogami. Po 7 dniach wyjmujemy schab z podkolanówki i odkładamy do lodówki. Mamy pyszną, domową szyneczkę suszoną. Kroimy na bardzo cienkie plastry najlepiej tak jak szynkę parmeńską. Z 1100g mięsa otrzymałam 700g gotowego produktu... Smacznego
Smaczne ZdroweDzisiaj pomysł na pyszną, domową wędliną, której nie piecze się, nie gotuje a tylko doprawia i suszy. Jeszcze zdążycie zrobić sobie taką na święta a zapewniam
Smaczna PyzaNa ten schab miałam ochotę już bardzo dawno; jak tylko pojawiał się na kolejnym blogu, to zaraz sobie obiecywałam, że jutro na pewno kupię stosowny kawałek
Zdrowa Kuchnia Sowyzawinięty w gazę na haczykach od weków zaczepiony o drążek. ten schab dojrzewał 2 tyg., ale już po 4 dniach suszenia schab nadaje się do konsumpcji. Schab należy kroić bardzo cieniutko jest wtedy idealny. Schab dojrzewający (schab surowy suszony): 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej 2 łyżki suszonego(...)zostawiłam na 2 tygodnie. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki. Schab może sobie wisieć dłużej. The post Schab dojrzewający (schab surowy suszony) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić domowe chorizo, kiełbasę palcówkę, kabanosy lub pancettę. A może zrobicie suszoną pierś kaczki? Suszenie to stara, świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędliny przeznaczone do suszenia przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Nasza przygoda z tymi wędlinami zaczęła się od schabu z pończochy . Schab ten wyglądał i smakował jak długo dojrzewająca wędlina z wyższej sklepowej(...)schabu przed suszeniem były krótsze niż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, za to okres suszenia został wydłużony do 2 tygodni, wykorzystaliśmy też inny jest też zestaw przypraw. Zamiast majeranku jest suszone oregano, trochę suszonego czosnku, dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że ten suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękońcu chwila odpoczynku od upałów ! W takim razie dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może(...)tego kefir... ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo
Kulinarne przygody GatitySkładniki (na około 6-7 roladek): pół kilograma schabu 150 gram suszonych śliwek sól pieprz pół papryczki jalapeno jedna mała szalotka szklanka bulionu Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, układamy na każdym plastrze po 3-4 suszone śliwki i zawijamy w ruloniki. Gotowe ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojono
Mango PapajaTaka pieczeń z powodzeniem zastąpi wędlinę na kanapce i będziecie mieć pewność, że jecie dobry i zdrowy produkt. Nie do końca wiemy, jak to się stało
Przepisy Aleksandry