Dzisiaj sobie trochę powspominałam o greckich wakacjach :)- I tak oto powstał gyros a'la Edyta. Zaletą obiadu jest to , co kocham najbardziej - szybko
Smaki Edytypodać na gorąco, podlewając porcje sosem, lub na zimno Jeżeli podajemy schab na gorąco, warto z sosu z pod pieczeni, przyrządzić śliwkowy sos. Sos śliwkowy ( składniki nie ujęte w przepisie) W garnku roztapiamy 50 g masła, wrzucamy na masło garść suszonych śliwek, smażymy je przez dwie minuty i dodajemy sos z pod pieczeni (jedną łyżkę wazową), oraz
Miód i pieprzMoje ulubione zawijańce, dziś z mięsa wieprzowego z przyprawą gyros i dodatkami warzywnymi:) Składniki: 60 dag schabu 6 - 8 pieczarek ½ papryki czerwonej ser żółty wędzony szczypiorek przyprawa gyros sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić w plastry, posypać pieprzem i solą do smaku, po czym utłuc. Następnie posypać przyprawą do gyrosa i odstawić. Pieczarki, paprykę
Tradycyjna KuchniaSkładniki – porcja na 1 kg mięsa: 1 kg schabu w kawałku bez kości, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka białego pieprzu, 3 – 4 ząbki czosnku, olej do smażenia. Krok 1 Czosnek siekamy, łączymy zioła z pieprzem. Krok 2 Nacieramy mięso z każdej strony przyprawami i pokrojonym czosnkiem. Odstawiamy mięso na minimum godzinę (lub najlepiej na całą
Coś bym zjadłathis look wrong? Składniki 2 większe piersi z kurczaka 2 całe jajka klasy M 4 plasterki ulubionej wędliny (u mnie schab) 4 plasterki żółtego sera duża szczypta słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku bułka tarta olej do smażenia papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne * dobrze dobrany rodzaj sera i wędliny gwarantuje dobry smak roladki; ser i wędlina powinny
Słodkie okruszkiSchab i pierś przyprawiałam tak samo. Składniki: -pierś -schab -przyprawy (papryka słodka, majeranek, kucharek, ostra papryka) Sposób przygotowania: Piersi i schab myjemy. Mięso kroimy na plastry o grubości ok. 1cm. Przyprawiamy z obu stron i kładziemy na rozgrzany grill. Smażymy aż się zarumienią. Na moim grillu znalazła się również kiełbasa zwyczajna, ponacinałam ją w kwadraciki i wrzuciłam na ruszt. Oprócz
Magia jedzenia.mięsnego łasucha. Spróbujcie. Składniki: 2 większe piersi z kurczaka 2 całe jajka klasy M 4 plasterki ulubionej wędliny (u mnie schab) 4 plasterki żółtego sera duża szczypta słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku bułka tarta olej do smażenia papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne * dobrze dobrany rodzaj sera i wędliny gwarantuje dobry smak roladki; ser i wędlina powinny
Słodkie okruszkimajonezu. nawet mój synek, który nie jest wielbicielem warzyw zjadł podwójną porcję! Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 2 marchewki, por, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 2 łyżki majonezu czosnkowego Kętrzyńskiego , sól, pieprz, olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na plastry jak na kotlety. Lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą
Z miłości do słodkościwysuszeniu i daje rewelacyjne rezultaty - kotlety są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, smakują naprawdę świetnie. Składniki: schab 4 plastry sięmię lniane mielone 3 łyżki mąka kukurydziana lub ryżowa 1 łyżka sólsmalec lub olej do smażenia Można też zastąpić mąkę skrobią np. z tapioki, lub zrezygnować zupełnie z dodatku mąki.Zwykle używam mielone nasiona
głodny alergikzależności od ilości wody) olej Przygotowanie: 1. Schab pociąć na kotlety, rozbić je dość cienko, posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące. 2. Mięso smażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka. 3. Zeszklić cebulę. Dodać do mięsa
Fabryka pomysłówgorąco, podlewając porcje sosem z pieczenia, lub na zimno Jeżeli podajemy schab na gorąco, warto z sosu z pod pieczeni, przyrządzić śliwkowy sos. Sos śliwkowy ( składniki nie ujęte w przepisie) W garnku roztapiamy 50 g masła, wrzucamy na masło 50 g suszonych śliwek, smażymy je przez dwie minuty i dodajemy sos z pod pieczeni (około 100 ml), oraz
Miód i pieprzmożemy zrobić sobie sami , za niewielkie pieniądze. Składniki : 4 filety z kurczaka lub duże sznycle cielęce, schab wieprzowy lub filety z indyka,. 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry sera ementaler, ( ja miałam inny ) jajko, mleko. mąka, bułka tarta olej do smażenia, 60 dag frytek mrożonych, sól, pieprz, brokuły . Sposób przygotowania : Mięso ( w moim przypadku piersi z kurczaka ) oczyścić z błon
Pysznosci Babci Basidanie dla 5-6 osób.Składniki:- 10 plastrów schabu (u mnie łącznie 700g)- 500g pieczarek pokrojonych w talarki- 250ml mleka- 250ml wody- 40g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 40g masła- ser Emmentaler starty na drobnych oczkach 160g (dałam Cheddar )- 2 łyżki sera Grana Padano lub Parmezanu- oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka- sól i pieprzDodatkowo:- 1 sałata lodowa(...)odstawiamy z palnika.Mięso:Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej doprawione solą i pieprzem kawałki mięsa. Po obsmażeniu z obu stron przekładamy je do żaroodpornego naczynia.Na tę samą patelnię wrzucamy umyte i pokrojone w talarki pieczarki. Solimy je oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smażymy.Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa
Smaczne Zdrowedrobne półkrążki, cebulkę w drobną kostkę, wszystko mieszamy z dodatkiem lubczyku i przypraw, farsz nakładamy na środek schabu, zawijamy brzegi i zwijamy roladki, roladki obtaczamy w mące(wówczas powstanie pyszny sosik , wystarczy go tylko przetrzeć), zamykamy wykałaczką, smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem cebuli do miękkości
Kuchnia Beatyskładniki: 800 g schabu bez kości 300 g pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje. Cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, doprawiamy. Każdego kotleta posypujemy posiekaną natką pietruszki, nakładamy pieczarki i zwijamy w rulon. Panierujemy w jajku
Domowy Smak JedzeniaSkładniki – porcja dla dwóch osób: 4 plastry schabu, 1 szklanka bulionu, 300 gram pieczarek, 2 cebule, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 2 łyżki oleju do smażenia, sól, pieprz, pieprz ziołowy. Krok 1 Mięso delikatnie rozbijamy,a następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Krok 2 Obtaczamy każdy plaster mięsa w mące. Krok 3 Cebulę kroimy w pół
Coś bym zjadłaktórą podaję, na jeden obiad w sam raz będzie dla rodziny czteroosobowej. :) 1kg ładnej szynki wieprzowej (może być też schab) sól czarny pieprz mielony mąka pszenna kilka sztuk ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu smalec do smażenia Szynkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy w poprzek włókien, w plastry grubości około 1 centymetra lub, jeśli się
Kuchenna Kontrrewolucyawody Ok. 200 ml octu 1 łyżeczka vegety ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 – 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Schab koimy na cienkie Kotlety. Plastry kroimy jeszcze na połowę. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W misce układamy usmażone kotleciki, cebulę, liść laurowy i kilka ziaren
Smaki Ewydelikatniejszych mięs. Te schabowe zrazy podaję z puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem, cebulką i natką pietruszki. Potrawa iście wiosenna. :) 1kg schabu bez kości plastry ananasa z puszki twardy ser żółty garść świeżej rzeżuchy 4 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia pół szklanki mleka, garść posiekanego szczypioru i natki pietruszki do puree (na ok. 1kg ziemniaków) Mięso kroimy na plastry
Kuchenna Kontrrewolucyaegzotycznego" :) Na taką okoliczność proponuję roladki schabowe z pyszną sałatka własnego przepisu z serii "wymyślona na szybko" :) Skład: - mięso schab/ 6 kotletów - ogórki kiszone - łosoś norweski/ 1 kawałek - czosnek/ 3 ząbki - miód - kapusta włoska - sałata radicchio/cykoria - marchewka - olej do smażenia - 100ml oleju z pestek winogron/ lub innego do sałatek - ser żółty - papryka słodka - sos sojowy imbirowy - cebula - bułka tarta
upichconaschabu bez kości, 1 jajko, bułka tarta, 250g pieczarek, 1 cebula, 100g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Schab kroję na porcje, rozbijam cienko tłuczkiem i oprószam solą. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na rumiano na oliwie. 2. Pieczarki oraz cebulę kroję w drobną kostkę. Smażę około 10 minut
Tradycyjna kuchnia KasiZwykle kotlety schabowe z dodatkiem ostrej czerwonej czubrycy nabierają całkiem nowego smaku. Czerwona czubryca to jedna z moich ulubionych przypraw. Używam jej w kuchni bardzo często
Ewa w kuchni