schab smażony - 1167 przepisów (strona:26/78)

Tradycyjne panierowane kotlety schabowe. Smaczne i chrupiace. 285

schabowe panierowane, tradycyjne danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :)   Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso panieruję

Kuchnia z widokiem na ogród
Schabowy z Mozzarellą 180

oliwki zielone Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę gotujemy 20 minut, w osolonej wodzie, odcedzamy, układamy na kaszy polewamy klarowanym masłem. Schab rozbijamy tłuczkiem, solimy, panierujemy w mące, potem jajku i bułce tartej, smażymy na oleju z jednej strony, obracamy układamy plaster sera na to oliwki, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy drugą stronę.   Podajemy z sałatką (przepis

SMYKWKUCHNI
Schabowy wg Magdy Gessler 268

kluczowym jest wybór odpowiedniej wieprzowiny. Otóż wieprzowina powinna być matowa, otoczona warstewką tłuszczu, a w środku poprzerastana tłuszczem, który podczas smażenia zostanie wytopiony i nada kotletowi soczystości. Wielkość kotleta zależy tylko od nas. Składniki: 60-70 dkg schabu około 0,5 l mleka 1 cebula 1 jajko bułka tarta sól, pieprz smalec lub olej Wykonanie: mięso pokroić(...)najlepiej pod folią do mleka dodaj pokrojoną cebulę, sól i pieprz, następnie ułóż rozbite kotlety i mocz 2-3 godziny odsączone kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, następnie smaż na silnie rozdgrzanym smalcu lub oleju podawaj z puree ziemniaczanym i np. młodą kapustą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków z koperkiem 289

pieprz czarny mielony 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku Plastry schabu o grubości 1 cm lekko rozbić, tylko tak aby zmiękczyć mięso. Oprószyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć z dwóch stron, aż się zrumienią. Przełożyć do brytfanki lub większego garnka z szerokim dnem. Ząbki czosnku rozgnieść i zeszklić

https:KKuchniaMniam
SCHAB DUSZONY W MLEKU 466

rondlu na kuchni. Ja piekłam w brytfance w piekarniku.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obrumienić schab ze wszystkich stron. Przełożyć do dopasowanego kształtem naczynia żaroodpornego(u mnie brytfanna). Na tę samą patelnią wlać 1 łyżkę oliwy i dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć chwilę, a następnie zalać mlekiem. Patelnię zestawić z ognia, łyżką zeskrobać przypieczone "smaczki" z mięsa, wszystko razem

Smaczne Zdrowe
Duszony schab z warzywami 255

pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, 1 kostka rosołowa, 1 łyżka mąki, ok. 100 ml śmietanki 30%, tłuszcz do smażenia. Kiedy już zupełnie znudzą się nam tradycyjne kotlety schabowe, a w lodówce mamy tylko pokrojony w plastry schab - polecam serdecznie dzisiejszy przepis. Mięso robi się delikatne, mięciutkie, rozpadające się pod widelcem - a dodatek warzyw sprawia, że całe danie

Świat Domowej Kuchni
Migdałowe schabowe 219

Składniki: 4 kotlety schabowe 0,5 szkl płatków migdałowych 0,5 szkl bułki tartej 2 jajka 1 cytryna 4 łyżki mąki 4 łyżki oliwy z oliwek

Luźna Kuchnia
Schab w sosie cebulowo-grzybowym 250

rozbijamy, przyprawiamy mięso mieszanką ziołową i odstawiamy na 30 min. w rondlu rozgrzewamy oliwę, mięso obtaczamy z mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, grzyby kroimy w paski. Wszystko dodajemy do podsmażonego schabu zalewamy bulionem warzywny, przykrywamy pokrywą i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę dusimy wszystko razem

kgwjanczewo
Schab w warzywach 212

wrzucamy orzeszki a następnie cebulę z porem i czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy marchew, suszone pomidory a na końcu paprykę. Smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę, mieszamy i przyprawiamy. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę warzyw, na niej układamy schab, nakładamy warstwę warzyw, ponownie schab i przykrywamy warstwą warzyw. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Schab w sosie kurkowym 217

pszennej + mąka pszenna do oprószenia kotletów; 1 łyżeczka majeranku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Kurki szybko umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Większe przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć(...)stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę, wymieszać i podsmażyć. Pod sam koniec smażenia dodać kurki oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić pieprzem i krótką chwilę razem podsmażać.  Na patelnię z podsmażonymi warzywami włożyć kotlety. Wlać zimną wodę (około 500 ml, woda powinna zakrywać

Gospodyni Miejska
Schabik smażony marynowany 164

dzień z gotowców. oczywiście zdarza się, bo w końcu po to są aby ułatwić sobie życie. Mięso w tej marynacie nie wymaga długiego oczekiwania a zaledwie 30 minut.2 plastry schabu bez kości ( po 150 g )Marynata :2 łyżki olejusól morska do smaku3 szczypty pieprzu kolorowego1 łyżka marynaty musztardowej1 łyżka ketchupu Kotlety umyć, osuszyć i rozbić lekko dłonią(...)wymieszać i tak przygotowaną marynatę nanieść za pomocą pędzla silikonowego na kotlety z obu storn dokładnie je pokrywając marynatą. Kotlety zamarynowane zostawić na 30 minut. Po upływie tego czasu smażyć kotlety na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony lub usmażyć na grillu

Ewa w kuchni
Schab zapiekany ze szpinakiem, mozzarellą oraz orzechami włoskimi. 293

oleju  kilka orzechów włoskich   Przygotowanie; Szpinak myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy starty czosnek oraz posiekany szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy aż cała woda wyparuje. Schab myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Obsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano. Ser kroimy w plastry. Mięso układamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Schabowy w warzywach 195

około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zwiększamy ogień, dorzucamy pomidory z puszki i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy. Kawałki schabu delikatnie rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na złoto

Gotowanie moimi oczami
Schabowy w panierce z borowików 188

grzyby trwa, więc trzeba to wykorzystać.  Dzisiaj kotlet schabowy - tradycyjny wcale nie musi być nudny :) Składniki: 4 porcje schabu na kotlety 10 g suszonych borowików 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Rozklepać delikatnie kotlety, przyprawić solą i pieprzem - odstawić na 1h do lodówki. W miseczce bełtamy jajko, w blenderze blendujemy grzyby. Kotlety panierujemy

Niezły Młynek
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 359

posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu, ok. 1-2 mm) olej do smażenia świeżo i grubo zmielony pieprz sól morska Zebrać razem wszystkie składniki. W jednym naczyniu wymieszać dokładnie składniki(...)godziny (namoczenie surowego schabu w solance nada mu wyrafinowego smaku i kulinarnego charakteru oraz nawilży go od środka, co zapobieże jego wyschnięciu podczas obróbki termicznej) . Przed gotowaniem wyjąć schab z solanki, dobrze wysuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania i odstawić do ocieplenia w temeraturze pokojowej (na ok. 1 godzinę) . Rozgrzać piekarnik do temperatury 215 stopni. Patelnię (najlepiej

Jem więc Jestem

Proponowane wyszukiwania