schab gotowany - 2387 przepisów (strona:52/160)

Roladki schabowe z kaszą gryczaną i białym serem 178

zdrowy i pożywny obiad to polecam takie roladki. Farsz z kaszy gryczanej, suszonych grzybów, cebuli i białego sera. Całość doprawiona ziołami. Naprawdę pyszne!  Składniki:    700g schabu bez kości ,  100g chudego białego sera,  100g kaszy gryczanej (użyłam Halina) ,  6 suszonych grzybków,  cebula,  sól, pieprz,  oregano,  tymianek,  łyżka mąki pszennej(...)Jeśli pozostało nam trochę farszu to dodać go do wytworzonego sosu. Mąkę rozpuścić w odrobinie wody, dodać do wytworzonego sosu, stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Podawać najlepiej z ugotowaną kaszą gryczaną. W aktualnej gazetce Lidla znajdziecie schab w plastrach  w promocyjnej cenie

Z miłości do słodkości
Kotlety szwajcarskie z serem i szynką. Klasyka, którą uwielbiamy. Przepis na cordon bleu 77

kuchni też często wracamy do niego wracamy, bo choć “Szwajcar” to prawdziwa bomba kaloryczna, jest też niezwykle smaczny. Przepis na cordon bleu – kotlety szwajcarskie Składniki: Plastry schabu wieprzowego o grubości około 2 cm, plastry dobrej szynki wieprzowej, plastry sera żółtego w typie szwajcarskim, sól, pieprz, do panierowania mąka pszenna, jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Jak zrobić(...)stron na ciemnozłoty kolor. Rada: oryginalny przepis na cordon bleu każe użyć schabu cielęcego, mięso to w Polsce jest dość trudno dostępne, dlatego użyliśmy schabu wieprzowego. Artykuł Kotlety szwajcarskie z serem i szynką. Klasyka, którą uwielbiamy. Przepis na cordon bleu pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Bigos z suszonymi pomidorami i grzybami 216

Bigos przygotowywany w warunkach domowych smakuje zawsze najlepiej. Długo gotowany, z ulubionymi dodatkami, aromatyczny i w moim przypadku niekoniecznie tłusty (tak właśnie lubię). Dodatek suszonych grzybów sprawia, że okres grudniowy zbliża się do mnie wielkimi krokami. Spróbujcie :) Składniki:  główka kapusty 30dag kiszonej kapusty 1kg chudego schabu bez kości (lub na kościach) słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania(...)przykrywamy i zostawiamy na noc do zmięknięcia. Kapustę drobno siekamy. Mięso myjemy i wykładamy do dużego garnka, przykrywając je kapustą i zalewając wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk. Gotujemy około godziny na niewielkim ogniu. Po tym czasie ścieramy marchewkę i dołączamy ją do kapusty. Cebulę drobno kroimy i na patelni ją szklimy. Suszone pomidory i grzyby kroimy i dodajemy

ChilliJemy
Schab pieczony z czosnkiem i miodem 138

podstawy do sosu. Sos spod mięsa zlałam do garnka, dodałam 0,5 szklanki czerwonego wina, łyżkę ostrej musztardy i całość gotowałam na mały ogniu, aż płyn odparował prawie do połowy. Tak powstał sos którym chętni na talerzu mogli polać schab.   Schab ten też był jedzony przez nas jako wędlina do kanapek. Schab pieczony z czosnkiem i miodem

Kuchnia na wzgórzu
Schab zapiekany w kiszonej kapuście 189

włożyć do garnka,wlać 1/2 l wody,dodać marchewkę pocięta w talarki,przyprawę warzywną,kulki pieprzu,kulki ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki schabu na rumiano z obu stron. Zdjąć kotlety z patelni i na pozostałym tłuszczu  przesmażyć posiekaną drobno cebulę. Do cebuli dodać odciśniętą

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczona karkówka w winie Grażynki :) 267

Tym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka w oleju na grilla 290

Szukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab suszony, dojrzewający. Schab z pończochy. Domowa wędlina. 351

Schab suszony to doskonały sposób na domową, dojrzewającą wędlinę. Przepis jest bardzo prosty. Mięsa nie pieczemy, nie gotujemy  a nawet nie wędzimy, tylko po zapeklowaniu najzwyczajniej suszymy. Smak po wysuszeniu jest wyśmienity, przesiąknięty aromatem przypraw, porównywalny do najlepszych wędlin z górnej półki. Ja przygotowuję go już dobre kilka lat obowiązkowo na święta, ale i także bez okazji. Polecam :) Składniki

Kuchnia z widokiem na ogród
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 182

trzeba) Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy groszek i włoszczyznę w słupki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok.20 minut (do miękkości). Na patelni podsmażamy wędzonkę pokrojoną w kostkę, gdy mamy boczek tłuszczu nie dodajemy. Ja podsmażałam schab na łyżce oleju kokosowego. Przysmażone skwarki przekładamy do miseczki, a na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę

Smaczne Zdrowe
Dzik w kuchni i purée z selera! 129

około 600g) 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa sól Sposób wykonania: Seler i ziemniaki obieramy ze skórki, solimy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i miksujemy. Polędwiczki i schab z dzika podajemy z purée z selera. Całość polewamy sosem, który doskonale łączy purée z delikatnym mięsem. Danie jest wykwintne, mięso rozpływa

Kuchnia Pani Wiosny
Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu 132

Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu Pyszne placki warzywno ziemniaczane z kawałkami soczystego schabu , to bardzo uniwersalny przepis. Jego wykonanie nie wymaga zbyt wiele czasu , a

Ogrodnik w podróży
Schab gotowany 754

Przygotowywany tym samym sposobem jak  szynka gotowana  ale z nieco innymi przyprawami i troszkę krócej gotowany. Myślałam, że uzyskam bardziej intensywny aromat chrzanu, ale jest on raczej bardzo delikatny. Jednak wędlinka  na kanapki wyszła pyszna. składniki: 1,5 kg schabu 2-2,5 l wody 4 łyżki soli 2 łyżki majonezu 4 łyżki tartego chrzanu, użyłam Kieleckiego(...)listków laurowych 1 łyżeczka angielskiego ziela 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach 1 łyżka ziaren jałowca Schab oczyścić z wszystkich błonek. Mięso przełożyć do garnka, wlać wodę, tyle aby pokryła mięso. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez i chrzan. Całość zagotować, od zagotowania gotować 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić tak mięsko na 12 godzin. Po tym czasie ponownie wszystko zagotować

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania