Dzisiaj przeprowadziłam eksperyment . Pierś kurczaka dusiłam w mleku. Powszechne jest duszenie w mleku schabu ale z drobiem nie spotkałam się. Pomyślałam ,że jeśli schab wychodzi wilgotny i dobry , to dlaczego z inny mięsem ma być inaczej. Musze powiedzieć że wynik był zaskakujący . Wyszła naprawdę smaczna . Do tego fasolka i wspaniała przekąska gotowa. Składniki na 4 porcje 2 pojedyńcze piersi(...)przyprawy i zagotowuje. Na patelni rozgrzewam oliwe i obsmażam mięso . Przekładam do mleka i obniżam temperaturę do odpowiednią do duszenia . po ok 15 minutach piersi sa gotowe . Równocześnie gotuje fasolke szparagową w osolonej wodzie i lekko posłodzonej. Do odsączonej fasolki dodaje masło ,rozprowadzam równomiernie ,tak aby każda fasolka była wysmarowana masłem. Pierś kroję w grube (1 cm) plastry
Eli Gotowaniemąki ? 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: ? Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki na 3 godziny do zamarynowania. ? Schab włożyć do rękawa foliowego, szczelnie zamknąć z obu stron. ? Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180 st.C i piec przez 1,5 godziny. ? Zostawić do wystygnięcia w rękawie. ? Zimny schab posmarować dżemem malinowym i posypać utartym(...)też zmielić w młynku na grubo. ? Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier waniliowy, sok jabłkowy i gotować aż będą miękkie ok. 15 minut. ? Na koniec posypać mąką, wymieszać i dodać śmietanę. Zagotować. ? Podawać schab pokrojony w 0,5 cm plastry z gęstym sosem jabłkowym. Schab można przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować
To co kochamgrubo. • Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier waniliowy, sok jabłkowy i gotować aż będą miękkie ok. 15 minut. • Na koniec posypać mąką, wymieszać i dodać śmietanę. Zagotować. • Podawać schab pokrojony w 0,5 cm plastry z gęstym sosem jabłkowym. Schab można przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową
To co kochamolej i obsmażamy kotlety z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Oczyszczone świeże grzyby i wymoczone suszone gotować przez ok 20 minut. W dużym rondlu zeszklić cebulkę a następnie wrzucić ugotowane wcześniej grzyby. Dodać kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne 20 minut, doprawić do smaku
MarciochaKucharzygodziny, a najlepiej cala noc. Po tym czasie ze schabu zdejmujemy nadmiar przypraw (głownie czosnku) i mięso obsmażamy z każdej strony na patelni do zbrązowienia schabu. Następnie schab przekładamy do naczynia żaroodpornego, znów nacieramy zdjętym wcześniej czosnkiem, marynatą i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso przestudzamy i kroimy(...)łyżeczkę maki pszennej (pozbywając się ewentualnych grudek) w ok. 1/5 szklanki wody - wlewamy do wywaru i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu. Chwilę gotujemy. Studzimy. Po przestudzeniu sosu dodajemy ok. łyżkę śmietany 18%. Przygotowanym sosem polewamy plastry schabu. Moje posty
Słodka Stronamnie 4 mniejsze) 3 kawałki marynowanej papryki Octim 4 pełne łyżki kukurydzy z puszki 3 plasterki schabu 1-2 łyżki majonezu 3 łyżki startego żółtego sera (na drobnych oczkach) świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Pieczarki obieramy i gotujemy około 5 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w półplasterki lub drobniej. Przekładamy do miski
Słodkie okruszkiziołach - pozostawiamy tak na 5-10 min Pieczarki kroimy w paseczki, cebulę obsmażamy do "zeszklenia", dodajemy pieczarki i razem chwilę smażymy Schab smażymy na gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Proste Potrawymasło 🙂 Oprócz tradycyjnego nadzienia z masła możesz także wykorzystać: ser pieczarki szpinak Zamiast klasycznej piersi z kurczaka możesz także przygotować kotlety Devolay ze schabu. Artykuł Tradycyjne kotlety de volaille z masłem pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny
Ania gotujeMiodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżka masła klarowanego 350g marchewki 1 biała cebula 2 ząbki czosnku ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 3 łyżki słodkiej śmietanki 12% lub 18% sól, czarny pieprz 500g schabu sól, pieprz, papryka, tymianek, majeranek jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Farsz marchewkowy: W małym garnuszku rozgrzewamy masło klarowane(...)małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietanki i gotujemy jeszcze chwile bez pokrywki, raz po raz mieszając do odparowania płynu. Studzimy. Mięso: Schab kroimy na plastry, przykrywamy woreczkiem śniadaniowym lub folia spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Przyprawiamy z obu stron świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na Gazudkach. Mój tata dodaje jeszcze kawałek schabu i wrzuca do zupy zarówno kawałki kurczaka jak i rozdrobniony schab i na tym powstaje mięsno-warzywny wywar. W krupniku możemy zastosować dowolną kaszę, zwykle jest to drobna kasza jęczmienna. My jednak dzisiaj gotujemy krupnik z kaszą jaglaną. Ilość kaszy jest rzeczą indywidualną. Każdy lubi inną ilość kaszy. Znam takie osoby, w krupniku(...)Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 udka 1 grubszy plaster schabu 2-3 l wody kawałek pora kilka łodyg selera 3 ziemniaki sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2-3/4 szkl. kaszy Sposób przygotowania Mięso i przyprawy wkładamy do wody, gotujemy ok 30-40 min. Odszumowujemy. Dodajemy jarzyny (bez ziemniaków), pokrojone w kostkę
Mieszam w GarnkuSchab w sosie pomidorowym to pyszny i prosty pomysł na schab na obiad. Bo wiadomo, kotlet schabowy to klasyk, ale jest też dość pracochłonny i kaloryczny. Schab z tego przepisu jest prosty, delikatny i kruchy. Rozpływa się w ustach! Schab w sosie pomidorowym, czyli inny pomysł na schab na obiad Każdy wie, że kotlety schabowe to pyszotka – konkretne(...)FACEBOOKU Schab w sosie pomidorowym – najważniejsze składniki Od razu uspokojam – do przygotowania schabu w sosie pomidorowym nie potrzebujecie żadnych wymyślnych, trudno dostępnych składników. Wszystko znajdziecie w pobliskim sklepie spożywczym. Schab . Potrzebny jest ładny kawałek schabu bez kości. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na kolor – najlepiej szukać takiego o dość konkretnym, różowym kolorze. Możecie kupić schab w całości
Na-talerzu.pltłuszcz do smażenia zielona natka pietruszki do dekoracji papryka czerwona słodka mielona Sposób wykonania : Grzyby myjemy, kroimy na cienkie plasterki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do odcieknięcia. Cebulę kroimy na plastry. Schab porcjujemy na plasterki, lekko tylko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem do smaku i smażymy na złoty kolor z obu stron
Przepisy i porady kulinarneMuth i Monika Wojtysiak. Zostało przygotowanych 10 dań. 1. przystawka: okoń, cebula, dynia, gorczyca, lawenda, rokitnik i wino: Gewurztraminer halbtrocken 2010 Filety okonia smażone, a następnie marynowane, z gotowanym w cukrze rokitnikiem, słodko kwaśną dynią, marynowanymi cebulkami. Do tego zaproponowano Gewuerztraminer halbtrocken 2010, winnica Rappenhof Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. Różano-korzenny aromat(...)się koprem i popiołem z pora. 3. przystawka: schab ze świni złotnickiej, brukiew, jarzębina, rajskie jabłko i Merlot trocken 2013. Schab z szynki, ze świni rasy złotnickiej, dojrzewający, „ketchup” z brukwi, słodka kandyzowana jarzębina i rajskie jabłuszka, gotowane sous vide, w syropie. Merlot trocken 2013, winnica Rappenhof Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek
królestwo garówdomowo i smacznie, ale również wykwitnie. Taki schab jest smaczny również na drugi lub trzeci dzień po przygotowaniu i można go bezproblemowo odgrzać w mikrofalówce lub na patelni. Można od razu przygotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni. Składniki na schab w sosie chrzanowym (4 porcje): 500 g schabu bez kości około pół szklanki mrożonki Włoszczyzna Paski(...)Przygotowanie Schab umyj i pokrój w plastry grubości około 2cm. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i ułóż plastry schabu. Smaż je po około 3 minuty z obu stron na średniej mocy palnika. Następnie na patelnię wlej szklankę bulionu, zmniejsz moc palnika i duś mięso pod przykryciem przez około 45 minut. W połowie duszenia plastry schabu obróć na drugą stronę
e-PrzepisyKulinarne