Kuchnia tajska zauroczyła nas nie tylko tym, że szybko możemy ją popełnić. Te smaki są tak proste, jednocześnie tak wyrafinowane <3 Boskość po prostu! Składniki 400 g schabu wieprzowego 1 papryka zielona 1 papryka pomarańczowa 1 garść grzybów mun 1 por (biała część) 100 g pędów bambusa 200 g makaronu chow mein 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka sosu(...)łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w tzw. zapałkę. Papryki kroimy w paski. Grzyby mun, uprzednio gotowane, kroimy w paski. Por kroimy w piórka. Pędy bambusa osączamy i kroimy w zapałkę. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie składniki, lekko podlewając
R'n'G KitchenPrzepis autorski (mój). Już wiecie, że lubię różne kombinacje z kurczakiem, a najbardziej takie szybkie i niezbyt skomplikowane... Tym razem przedstawiam Wam i jednocześnie polecam kurczaka
Di gotujeplastry jak na schabowe. Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym oraz czosnkowym, kminem rzymskim i curry. Papryki myjemy i kroimy na paski, nadziewamy nimi schab, zwijamy go w roladki i spinamy wykałaczkami. Mięso odkładamy na minimum godzinę. Ryż czerwony wsypujemy do pojemnika do przygotowywania go w parowarze, zalewamy wrzątkiem i układamy na 1 poziomie(...)aluminiowej układamy na 2 poziom i włączamy urządzenie na 25 minut. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry, dodajemy je do mix sałat i polewamy oliwą extra vergine. Po skończonym gotowaniu na parze ryż odcedzamy i nakładamy razem z mięsem na talerz. Zachęcam Was bardzo do odwiedzania sklepu frisco.pl , bardzo bogata oferta na pewno Was zaskoczy. Jest dużo produktów, które ciężko
Parowar Facetaroli sprawdza się poledwiczka wieprzowa, ale świetnie poradzi sobie też schab potraktowany wcześniej tłuczkiem. Dobrze jest dodać do glazury trochę pieprzy kajeńskiego, który dodatkowo podkręci smak mięsa. Do schabu można podać zgrilowaną kapustę rzymską. Wystarczy skropić ją oliwą, posolić, popieprzyć i położyć na ruszt. Świetnie pasują do niej zgrilowane pomidorki . Autorką przepisu jest Florence Fabricant , amerykańska krytyczka kulinarna. Czas grillowania(...)pomiń jeśli nie lubisz ostrych dań) Przygotowanie: Wlej do rondla wino, sos sojowy, sos ostrygowy, dodaj miód, cynamon, słodką paprykę i pieprz kajeński oraz 2 łyżki wody. Zagotuj i gotuj, aż płyn zgęstnieje. Obtocz mięso w marynacie (najlepiej nadaje się do tego foliowy worek do mrożenia) i marynuj co najmniej 2 godziny lub całą noc. Co najmniej na pół godziny
Niedzielny kucharzSchab w sosie serowym Jeśli nie macie pomysłu na obiad ze schabu , a nie macie ochoty na klasyczne kotlety schabowe , polecam łatwy i szybki schab w sosie serowym . To świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Takie kotlety schabowe bez panierki potrzebują tylko rozbicia tłuczkiem, doprawienia, a następnie szybkiego usmażenia - cienkie plastry schabu smażą się błyskawicznie, więc uważajcie(...)akurat macie w lodówce - to świetny sos do pozbycia się wszystkich resztek serów. Schab w sosie serowym najlepiej smakuje z ziemniakami, ale pasuje też do ryżu i kaszy. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :) Polecam tez przepis na moje kotlety drobiowe po zbójnicku: Schab w sosie serowym, składniki: ok. 500 g cienkich kotletów schabowych bez kości, cebula
Lekcje w kuchniJakie to szczęście mieć w domu faceta, który uwielbia gotować i eksperymentować w kuchni. Dziś przepis na aromatyczną szynkę w wykonaniu mojego męża, który w nocy nie mógł spać więc postanowił zrobić coś dobrego na śniadanie. Dobrze, że znalazł w lodówce świeże mięsko. Użył do tego swoich ulubionych przypraw i piekł ją w piekarniku przez 6 godzin. Wyszła znakomita! Soczysta(...)aromatyczna i taka smaczna, że na śniadanie zjedliśmy prawie połowę. Składniki: 1 kg schabu Składniki na marynatę: 1-1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 5 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki oliwy Ponadto: garść suszonych śliwek Marynata
Słodki ZakątekWygodne dania jednogarnkowe specjalnie dla Was! Powraca podobno zimą,będą wiec idealne na ten czas, w dodatku można przygotować obiad na dwa dni, smacznego gotowania i udanego weekendu! Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną(...)Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Warzywa smażone na oleju rzepakowym Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Pieczone ziemniaki Brukselka zapiekana pod kruszonką Schab w sosie Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka
Moja smaczna kuchniadań marki Lyo Food jest fakt, że posiłki przyrządzane są przed procesem liofilizacji, dzięki czemu zachowują świeży i naturalny smak. Owoce i warzywa pochodzą od lokalnych dostawców, a do gotowania używane są zioła i przyprawy, uprawianych z własnych plantacji. W daniach tych nie znajdziecie żadnych wzmacniaczy smaku ani sztucznych aromatów Dla porównania, konkurencyjne firmy zazwyczaj mieszają wcześniej liofilizowane składniki, przez(...)smaku. Ja miałam okazję przetestować pięć dań głównych: - farfalle w sosie szpinakowo - serowym - risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado - kurczaka w pięciu smakach z ryżem - schab w sosie koperkowym - schab w sosie z zielonego pieprzu - potrawkę meksykańską śniadania (wegańskie, bez laktozy i bezglutenowe): - eko jaglankę z maliną i aronią - owsiankę kokosową z jagodami, figami
Poranek na słodkoSmak Szeherezada S (w składzie m.in.: cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia, sól) - 50g żelatyny spożywczej - surowa czerwona papryka Urządzenie: szynkowar Singiel Przygotowanie: Schab kroję na kawałki kilkucentymetrowe. Wrzucam do miski, dodaję sól, przyprawę oraz żelatynę. Dokładnie wszystko mieszam. Mięso przekładam do szynkowara, tłuste kawałki układam na samym dole. Pomiędzy każdą warstwą mięsa układam(...)paski. Szynkowar zapełniam do samej góry, przykrywam podkładką dociskową i zabezpieczam klamrą ze sprężyną. Odkładam mięso do lodówki na 3 dni. Po tym czasie wkładam szynkowar do wrzącej wody. Gotuję pod przykryciem i na małym ogniu przez około 65 minut. Po ostygnięciu odkładam na noc do lodówki, tak by rano wędlina była gotowa na śniadanie
Kuchnia co dniapapryki konserwowe, sól, pieprz, papryka ostra, olej, woda, kostka bulionowa, łyżka mąki pszennej, łyżka śmietany 18%, musztarda stołowa. Wykonanie: Schab dokładnie umyć i osuszyć za pomocą papierowych ręczniczków. Schab podzielić ma porcje (5-6 kotletów) i rozbić. Kotlety delikatnie posypujemy z obu stron solą, pieprzem i papryką ostrą. Jedną ze stron kotleta smarujemy cienką warstwą musztardy stołowej. Na musztardę kładziemy(...)plasterki ogórki oraz paprykę i zawijamy roladki. Roladki podsmażamy z obu stron i przekładamy do garnka z gorącym wywarem z kostki bulionowej (wywaru powinno być tyle, aby przykrył roladki). Gotujemy około 40 minut (do miękkości). Po tym czasie wyciągamy roladki a do wywaru dodajemy mąkę ze śmietaną i mieszamy do uzyskania sosu. Smacznego
paapilotkaazmielonego pieprzu 1/2 łyżeczka chili w proszku 1 jajko Wykonanie: Schab myjemy i kroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy pokrojony schab i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki i również wrzucamy do zupy. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki roślinnego smalczyku(...)piórka, aż będzie szklista, po czym dodajemy ją do zupy. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cieniuteńkie paseczki, dodajemy do zupy, razem z bambusem. Wszystko gotujemy razem około 15 minut. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z sosem sojowym, przyprawami, octem i 2-3 łyżkami zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy zawartość miseczki, c ały
Kulinarne przygody Gatitypektyny ani cukru, zamiast nich jest roślinny agar (z czerwonych alg). * Gotowana quinoa - ś wietna w sytuacji "kryzysowej", gdy nie ma się sił by ugotować coś zdrowego. * Kasztany jadalne gotowane - moje ulubione, a wierzcie mi - próbowałam kasztanów około 4-5 firm. Te jednak są najsłodsze i najcudniej pachną miodem, a do tego mają "suchą" strukturę, bez zalewy czy soku, dzięki(...)zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem
Poranek na słodkoDzi ś chcia ł am podzielić się z Wami przepisem na typowo niedzielny obiad dla ca ł ej rodziny. Kotlety schabowe z migda ł ami
La grande e la piccola cuocaDziś szybki pomysł na pyszny posiłek Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie. Danie, które sprawdzi się doskonale na obiad czy sytą kolację
Słodkie okruszkiUwielbiam tortille. Mogłabym to powtarzać w kółko i w sumie na blogu kilka takich zdań na pewno znajdziecie No cóż prostota i smak. Dziś zapraszam Was
Słodkie okruszkiwiadomo dania azjatyckie są aromatyczne, dobrze doprawione i przepyszne. Dziś polecam kolorowe i pachnące, a do tego proste w przygotowanie danie orientalne, któremu ciężko się oprzeć. Kruche kawałki schabu, zasmażany makaron i soczyste warzywa w krystalicznym sosie. Danie palce lizać! Naleśniczki po bolońsku Przepis tutaj (KLIK) Mogą posłużyć za obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Chrupiące i treściwe naleśniki(...)Zapiekanka chińska Przepis tutaj (KLIK) Jest szybka w przygotowaniu i smakuje naprawdę świetnie. Fajny pomysł na łatwy i syty obiad, gdy akurat nie mamy dużo czasu na długie gotowanie. Polecam! Klopsiki lekko azjatyckie Przepis tutaj (KLIK) Bardzo lubię robić klopsiki na obiad, są szybkie w przygotowaniu, łatwo się je podgrzewa i pasują zarówno do ryżu, makaronu jak i ziemniaczków
Blog z ApetytemSkładniki: 1 kg schabu 2,5 litra wody 5 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki 4 łyżki soli 2 łyżeczki cukru 10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka musztardy 3 łyżki majonezu Sposób wykonania: Do garnka z grubym dnem wlać wodę dodać(...)przyprawy, majonez, musztardę - wymieszać. Włożyć mięso, doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem przez 5 minut. Wyłączyć gaz i odstawić mięso do wystudzenia. ( pozostawić pod przykryciem ) Drugiego dnia czynność powtórzyć. Mięso wyjąć z garnka gdy będzie całkowicie zimne
Darcia w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 85 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 6 plastrów schabu, 2 łyżki masła, średni por, średnia marchewka, ząbek czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, 500 ml wody, około 80 ml mleka, czubata łyżeczka mąki, oregano, papryka słodka, pieprz cayenne, sól, curry. Przygotowanie: Pora kroję w cienkie plasterki, czosnek siekam, podsmażam(...)garnku na maśle. Zalewam gorącą wodą i sosem sojowym oraz dodaję przyprawy: oregano, papryki, curry. Każdy plaster mięsa przecinam na pół, wkładam do wywaru, gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Marchewkę kroję w kostkę, dodaję do sosu, gotuję kolejne 45 minut. Mięso wyjmuję, sos zagęszczam mlekiem wymieszanym z mąką. Chwilę gotuję, aż sos zgęstnieje, wkładam mięso
JejKuchniauwielbiam od dziecka, przygotowywała nam ją moja mama, ale dodawała zawsze do niej szczypiorek. Pasta jajeczna jest świetnym dodatkiem do kanapek. Ja tym razem postanowiłam pastę urozmaicić dodając do gotowanych na twardo jajek, świeżą rzeżuchę (ok. 2 łyżki), po 1 łyżce jogurtu naturalnego, majonezu (u mnie Winiary) oraz szczyptę pieprzu cayenne. Wszystkie składniki włożyłam do szatkownicy i rozdrobniłam dosyć dokładnie(...)Chapati (Roti), które dostałam ze sklepu Bombay Bazaar wyglądają prawie identycznie jak tortille. Chlebki po posmarowaniu pastą jajeczną z rzeżuchą obłożyłam liśćmi sałaty, plasterkami pomidorków koktajlowych i cienkimi plastrami schabu peklowanego parzonego. Taki chlebek indyjski można przygotować również samemu wykorzystując na każde 100 g mąki 50-55 ml wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zostawiamy przykryte na ok. 15 minut, następnie odrywamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię