schab gotowany - 2387 przepisów (strona:103/160)

Roladki schabowe po wiejsku 837

Roladki schabowe po wiejsku Kruche i mega smaczne zraziki wieprzowe wypełnione pysznym farszem i zatopione w aromatycznym sosie. Obiad palce lizać!     Składniki: 6 plastrów schabu 10dkg boczku wędzonego 1 cebula ok 7-8 pieczarek pół pęczka pietruszki 6 łyżeczek musztardy pół szklanki mąki do obtoczenia roladek pół szklanki czerwonego wina wytrawnego 1 szklanka bulionu Przyprawy: sól, pieprz olej(...)cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy *** *** Jak pieczarki zrumienią się, zdejmujemy z ognia i odkładamy do przestudzenia. Gdy farsz wystygnie dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy *** *** Plastry schabu cienko rozbijamy *** *** Mięso oprószamy solą i pieprzem *** *** Na każdym plastrze mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy *** *** Na mięsie układamy po dwie łyżki farszu *** *** Mięso z farszem zawijamy w ciasne roladki i obtaczamy

Blog z Apetytem
Roladki schabowe z pieczarkami 106

Składniki:  Schab 500 g Pieczarki 300 g Cebula mała lub kawałek pora Musztarda łyżeczka Sól Pieprz Mąka do obtaczania Olej do smażenia + Sos: Pieczarki  200 g, cebula mała, śmietana 30 % 100 ml, sól, pieprz Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na rumiano, dodać pieczarki starte na tarce i całość smażyć do odparowania wody z pieczarek(...)koniec doprawić solą oraz pieprzem. Dodać łyżeczkę musztardy i wymieszać. Schab podzielić ma mniejsze kotlety i ciemno rozbić. (U mnie wyszło 9 kotletów.). Kawałki mięsa doprawić solą oraz pieprzem z każdej strony. Na środek każdego rozbitego kotleta nałożyć farsz rozsmarować i zwinąć w roladkę. Mięso obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Zdjąć z ognia

Kulinarne przygody
Śliwki w zalewie octowej 146

gruszki tak przygotowane śliwki nadają się idealnie jako dodatek do różnego rodzaju pieczonych i duszonych mięs, w tym do dziczyzny. Swoje szczególne miejsce śliwki mają zawsze obok pieczonego schabu i dotyczy to również marynowanych śliwek z dzisiejszego przepisu. Śliwki w zalewie octowej 2020-10-01 21:17:26 Marynowane węgierki według babcinej receptury - doskonałe do pieczonych mięs oraz w charakterze(...)twardych śliwek 2 szkl. wody 1 szkl. cukru 1 szkl. octu 10% 1 łyżeczka goździków 2 laski cynamonu Instrukcje Do wody dodajemy goździki oraz cynamon, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy trochę, aby wydobyć aromat przypraw. Dodajemy cukier, a kiedy się rozpuści, dolewamy ocet i na chwilę jeszcze zagotowujemy. Śliwki rozcinamy wzdłużnie na płaskie połówki i usuwamy pestki. Układamy owoce

Kulinarna Pokusa
Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem 121

jabłkiem inspirowana jest przepisem z bloga Minimalistbaker.com Spróbuj innych przepisów z sosem zielonej bogini: kurczaka w marynacie green goddes oraz sałatkę z dresingiem zielonej bogini z grillowanym w piekarniku schabem Składniki: Pierś z kurczaka 1 awokado 1 jabłko 1 pęczek rzodkiewki 1 mała czerwona papryka 1 marchewka 1/2 główki czerwonej cebuli 1 główka sałaty masowej lub dębowej Garść nasion słoneczka(...)pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Kurczaka zalej wodą, tyle tylko, żeby mięso było zanurzone w wodzie. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjmij filet z wody, przestudź. Przy pomocy dwóch widelców porwij mięso na małe kawałki. W międzyczasie: Krok 2 Przełóż do miksera natkę

Niedzielny kucharz
Schab pod smaczną pierzynką 175

pierzynką Często zastanawiamy się co zrobić na obiad albo dla gości. Moja propozycja to kruche, mięciutkie, mięso ze schabu, przykryte fantazyjną kołderką. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        ½ kg ziemniaków ·        Sól ·        Cebula(...)Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku. 4.    Obtaczamy w mące pszennej 5.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6.    Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. 7.    Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 8.    Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 9.    Doprawiamy pieprzem oraz solą

Kulinarna Chwila
Schabowe roladki z serem camembert i miętą 215

serem camembert i miętą SKŁADNIKI : 2 plastry schabu 2 plastry sera camembert kilka listków świeżej mięty sól i pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Schab rozklepujemy, na każdym z kotletów układamy po kawałku sera camembert i po kilka listków świeżej mięty. Oprószamy solą i pieprzem do smaku, zwijamy w roladki.  Do miseczki wbijamy jajko, doprawiamy(...)jajku, bułce tartej ponownie w jaku i bułce tartej. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy do zarumienienia panierki roladki z wszystkich stron.  Roladki przekładamy do parowara i gotujemy przez 15 minut tuż przed podaniem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka makaronowa z tego co jest w lodówce;) 233

danie wymyśliłam po Świętach Wielkanocnych, kiedy w lodówce zostało trochę produktów. Szukałam sposobu na wykorzystanie resztek pieczonego schabu i szynki w Coca Coli z przepisu Nigelli. Przejrzałam lodówkę i oto co z tego wynikło. Składniki paczka makaronu penne 8-10 niedużych pieczarek wędlina (szynka, polędwica, lub reszki pieczeni – można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki ząbek czosnku 200 ml śmietany 18% 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki startego żółtego sera Oliwa z oliwek Przygotowanie Makaron ugotować al dente, zostawić 3 łyżki wody z gotowania. Pieczarki i wędlinę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku

Kulinarne Inspiracje
Sos grzybowy 246

Sos grzybowy to idealny dodatek do pieczonych mięs. Najlepiej jest go przygotować ze świeżych grzybów, jeśli jednak macie ochotę na taki sos w okresie kiedy się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab z karmelizowanymi bananami. 208

Pork chop with caramelized bananas. Składniki: 4 kotlety schabowe 2 gałązki świeżego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny

Kulinarny karnet Christophera
Rosół z domowym makaronem 147

Pyszny rosół na niedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem. PYSZNY ROSÓŁ SKŁADNIKI: mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por  1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem(...)wodą i czekamy aż się zagotuje. Na wierzchu pływają szumowiny - należy je usunąć z wody. Następnie wrzucamy warzywa i opaloną cebulę. Doprawiamy Vegetą do smaku, dodajemy resztę przypraw. Rosół gotujemy na małym ogniu około godziny pod przykryciem, niech tylko lekko pyka. A do rosołu koniecznie makaron domowy w osobnym przepisie. MAKARON DOMOWY SKŁADNIKI: na 6-8 osób 5 jaj, około

Kuchnia Beaty
Chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii 201

sól i pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki soku z cytryny Składniki na chińszczyznę na 2 porcje: 1 woreczek białego ryżu 1 woreczek dzikiego ryżu 2 schaby z wieprzowiny mrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem) przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra, kmin(...)plastry obieraczką do warzyw. Układamy na przemian w kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. W tym czasie w odrobinie kurkumy i curry gotujemy ryż. Wieprzowinę kropimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania:  imbir, kurkuma, curry,  papryka

Bon Appetit Małgorzaty
Schabowe po gruzińsku 222

Przepis zaczerpnięty ze strony mojej kulinarnej koleżanki, prowadzącej blog "Dieta moja pasja". Moim rodzicom marzyły się schabowe, a ja wyszłam z założenia, że zwykłe schabowe mogą

Karola gotuje
Schabowe pałeczki 170

Dzisiaj moje ulubione kluchy , czyli kukurydziane. Właściwie to przenno - kukurydziane . Z samej mąki kukurydzanej nie da się zlepić makaronu.Mąka kukurydziana nadaje makaronowi kruchości ,delikatności i

Eli Gotowanie
DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł 415

Kawał soczystego, rozpływającego się w ustach mięcha, który wymaga bardzo mało pracy. Wystarczy zamarynować noc przed, podsmażyć, dodać warzyw i zostawić na wolnym ogniu na 2

Nerds Kitchen
Piccata z piersi kurczaka – obiad w 30 minut 285

przyprawami, kaparami i cytryną” . Jakby na zdjęcia nie patrzeć – wszystko się zgadza, prawda? ;) Cytryna, masło i kapary to podstawa tego dania we Włoszech. Mięso? Cieniutkie kotlety cielęce, wieprzowe (schab) lub drobiowe (kurczak, indyk) albo… mięso ryb (pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy i najszybszy sposób na kotlety. A masło z przyprawami, cytryną i kaparami tylko podkreślają ich smak. Tutaj zamknęłam(...)Mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Dodajemy śmietanę lub mleko, kapary i tarty parmezan.   Podgrzewamy całość, mieszając, do zagotowania. Po zagotowaniu wrzucamy do sosu przekrojone na połowy plasterki cytryny. Gotujemy wszystko razem na średnim ogniu, do odparowania 1/5 – 1/4 płynu. Sos powinien widocznie zgęstnieć. Nie będzie bardzo gęsty, powinien mieć konsystencję lejącego miodu lub melasy. Próbujemy – dosalamy i pieprzymy. Jeśli

Karo in the Kitchen
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną jak u babci 65

minut. Farsz Golonkę umyj i przełóż do garnka. Zalej wodą tak, aby była całkowicie zasłonięta i dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli. Garnek wstaw na gaz i gotuj na małym ogniu od przykryciem do miękkości (około 2 godziny). Po ugotowaniu golonkę wyjmij z wody i odstaw do wystudzenia. Następnie mięso i skórę oddziel do kości i zmiel(...)pierogi nie rozkleją się w czasie gotowania. Gotowe pierogi układaj na desce czy talerzu posypanym mąką. Do dużego np. pięciolitrowego garnka nalej wody do 2/3 wysokości, wsyp łyżeczkę soli i doprowadź ją do wrzenia. Zmniejsz palnik na małą moc, aby woda tylko lekko bulgotała. Pierogi wkładaj partiami po 10-15 do wody. Gotuj je 3-4 minuty od momentu wypłynięcia

e-PrzepisyKulinarne
Roladki schabowe w sosie 185

przygotowania potrzebujemy: Schab- 700g- 8 plastrów Boczek plastry- 120g Cebula- 100g Ogórek kiszony- 100g Papryka- 100g Śmietana 30%- 100ml Ser żółty- 100g Musztarda- 50g Masło- 40g Smalec-30g Czosnek- 6g Guma guar- 2g Bulion- 500ml Sól, pieprz Schab oczyścić, pokroić w plastry i bardzo cienko rozbić. Paprykę, ogórki i ser pokroić w 16 słupków. Rozbite płaty mięsa przyprawić z każdej(...)boki do środka, spiąć wykałaczką. Rozgrzać smalec i smażyć roladki z każdej strony. Dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Pod koniec dodać czosnek. Podlać bulionem i gotować pół godziny z dodatkiem masła. W kubku rozmieszać śmietanę, gumę oraz gorący sos, przelać wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Smacznego Makro w 100g 178kcl

serzmiesem
Sakiewki z młodą kapustą 113

Sakiewki z młodą kapustą Mięso ze schabu z ulubionym farszem z młodej kapustki. Składniki: ·        1 kg schabu ·        Cebula ·        25 dag pieczarek ·        ¼ główki kapusty młodej ·        Olej do smażenia(...)oraz solą. 6.    Kapustę szatkujemy i dodajemy do grzybów, prużymy 15 minut. 7.    Następnie dodajemy przecier pomidorowy. 8.    Wsypujemy paprykę ostrą i chwilę gotujemy. 9.    Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa, farszu nam zostanie, później wykorzystamy

Kulinarna Chwila
Kassler czyli peklowana wieprzowina pieczona z kiszoną kapustą 215

nadmiar pary mógł się wydostać. Wstawić do piekarnika  - torba nie może dotykać ścianek ani góry piekarnika! Piec przez 45 - 60 minut. Po tym czasie naczynie z kapustą i schabem wyjąć, ostrożnie przeciąć rękaw. Mięso przełożyć na deskę i pokroić w plastry. Kapustę nałożyć do naczynia w którym będziemy podawać, ułożyć na niej plastry mięsa.  W czasie gdy mięso(...)mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepły bulion. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać musztardę, drobno pokrojoną cebulę, starty czosnek, doprawić pieprzem i solą

Stare Gary
Zupa gulaszowa 194

liście, gotowa przyprawa do  mięsa 1 czubata łyżka lub pieprz, papryka, gałka muszkatołowa... wg uznania. Po zakupie schabów na kotlety należy odkroić zbędne kawałki mięsa... i tak z 2 schabów odkroimy około 1 kg mięsa, z którego możemy po pokrojeniu w grubą kostkę zrobić gulasz. Jeżeli jednak chcemy na obiad zupę, to wówczas możemy zamiast gulaszu zrobić zupę gulaszową. Pokrojone(...)ziemniaki...  Potem mięso smażymy i  dusimy  do miękkości 10-12 min. Gdy zupa się zagotuje i "popyrka" z 5 min. wtedy dodajemy do niej podduszone mięso. Gotujemy razem jeszcze około 10-15 minut i w tym czasie na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażamy czubatą łyżkę papryki, którą podlewamy zupą gdy ściemnieje i dodajemy do zupy. -- Serwujemy bardzo

chleba naszego
Grochówka wojskowa babci Basi 156

Przepis ten dostałam od zawodowego żołnierza. Tą pyszną, pożywną grochówką częstowano rodziców przyjeżdżających do swoich synów na przysięgę.   SKŁADNIKI: 2 szklanki grochu, (pół kilograma) 1 kg kości od schabu (ja biorę pół kg wędzonych i pół kg.g świeżych) 30-40 dag boczku, 30 dag cienkiej kiełbasy, 10 dag słoniny, 4 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 1 pietruszka, marchew(...)Groch przebieramy, płuczemy i namaczamy na noc. Do garnka wkładamy kości i zalewamy 2 litrami wody. Gdy się zagotuje dodajemy groch., pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu. 2. W tym czasie przesmażamy boczek i dodajemy do garnka z warzywami. 3, Drobno pokrojoną słoninę podsmażamy z kiełbasą. Nadmiar tłuszczu zlewamy, a mięso dodajemy do garnka

Pysznosci Babci Basi
Duszony schab z warzywami 248

stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do wysokiego rondla z grubym dnem. Warzywa obrać. Cebulę przekroić w półkrążki a marchew i pietruszkę w talarki. Warzywa dodać do usmażonego schabu i zalać gorącą wodą, tak aby dokładnie wszystko zakryła. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, pieprz i kostkę rosołową. Całość dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. U mnie to zajęło około(...)koniec jeżeli stwierdzimy, że sos jest zbyt rzadki, można go zagęścić mąką, którą uprzednio rozrabiamy z wodą - a następnie dodajemy powolutku do dania. Mieszamy i jeszcze chwilę wszystko razem gotujemy. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Schab z mandarynkami 176

łyżki miodu 2 kieliszki wytrawnego wina sok z cytryny 1 łyżka oliwy 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól pieprz świeżo zmielony     Przygotowanie   Schab opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plastry. Mięso oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na pół godziny. Rozgrzałem na patelni oliwę, obsmażyłem mięso. Dodałem wino, miód i dusiłem(...)mięsa, dusiłem razem dalej około 3 minuty. Z sosu wyjąłem mięso i mandarynki, ułożyłem je na ogrzanym półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z odrobiną wody, wlałem do sosu i gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem go solą i pieprzem. N a suchej patelni zrumieniłem płatki migdałowe. Polałem sosem mięso i posypałem płatkami migdałowymi

R'n'G Kitchen
Krokiety z kaszy gryczanej 336

kaszy gryczanej: Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej (100g) 3 plastry boczku parzonego 1 mała cebula 2 jajka sól ognista mieszanka przypraw bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę studzimy. Boczek i cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, studzimy. Kasze mieszamy z boczkiem i cebulką, dodajemy do niej(...)której formujemy owalne krokiety, każdy krokiet obtaczamy tylko bułce tartej (jajko jest niepotrzebne). Smażymy krokiety z każdej strony na oleju na złoty kolor. Do kaszy podajemy kotlety Sauté ze schabu usmażone na tej samej patelni, no i Piotrek jadł z sosem chili.   The post Krokiety z kaszy gryczanej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję