schab był już na moim blogu dawno temu i do dziś jest to bardzo popularny przepis.Kto raz spróbował go zrobić na pewno zrobi go ponownie.Jest to fajna alternatywa dla wędzenia,bo nie każdy m jak zrobić wędzone wędliny-a taki schabik lub inne pieczone czy gotowane wędliny może zrobić każdy w swoim domu
Swojskie jedzonkoRoladki z pysznym nadzieniem Soczyste roladki z nadzieniem z brokuł. Składniki: · ½ kg schabu · 1 brokuł · Mała cebula · Olej do smażenia · Sól · Pieprz(...)pszenna do obtoczenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. 4. Cebulę obieramy, kroimy drobno i prużymy na rozgrzanym oleju, studzimy, przekładamy do naczynia. 5. Dodajemy drobno pokrojony brokuł
Kulinarna Chwilaproszku zioła prowansalskie sól, pieprz Plastry schabu cienko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć ziołami prowansalskimi oraz papryką. Cebulkę drobno posiekać, paprykę oczyścić i pokroić w paski. Na płatach mięsa rozłożyć kiełki rzeżuchy, posiekaną cebulę i paski papryki. Zwinąć w roladki, można spiąć wykałaczkami, żeby mieć pewność, że roladki się nie rozwiną. Gotować na parze 25 minut. Podawać od razu
Dietologpatelni zużywając minimalną ilośc składników. Sos gotuje się krótko i wychodzi dosyć rzadki, dlatego na koniec zagęściłam go odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Pamiętajmy jednak, że po ostudzeniu i w następnym dniu, sos jeszcze zgęstnieje. Nie wsypujmy więc za dużo mąki na raz. Zamiat polędwiczki wieprzowej możecie użyć lekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia
cool and mintyszynkowaru, a wieczorem już było gotowane...a jak dodajemy przyprawy to jednak mięso musi poleżeć w tych przyprawach ciut dłużej, aby przeszły smakiem. Ilość i rodzaj mięsa i przypraw wedle pojemności szynkowaru i gustu..u mnie jak już nie raz o tym pisałam .."na oko i wyczucie".. kawałek dowolnego mięsa -szynki,schabu itp dowolne przyprawy Mięso natrzeć przyprawami , przełożyć
Moje domowe kucharzenieSkładniki na 2 osoby: 2 plastry schabu 1 op. suszonych ziemniaków Panierka: 1 jajko ok. 50g płatków kukurydzianych Sól, pieprz Do puree: 1 łyżka masła Surówka: 1/4 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz Przepis: Suszone ziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy
Emcia Pichcimiała być wydana w zupełnie innym miejscu, niż kuchnia w której gotowaliśmy. Wzbudziło to w nas lekki niepokój, ale jak się powiedziało A, to trzeba było powiedzieć i B. Gotowaliśmy w szkole gastronomicznej pod okiem sympatycznej, ale za razem czujnej Pani Dyrektor. Było zabawnie, ale i nerwowo. Niedzielny poranek zaczął się dla nas już o godzinie 5 rano. Szybki prysznic(...)abyśmy się lekko rozluźnili - kieliszki nie stoją puste ;) W oczekiwaniu na gości Menu jakie przygotowaliśmy to: Bukiet sałat z wątróbką drobiową, pomidorkami i przepiórczymi jajkami z bazyliowym dresingiem Żurek Schab pieczony ze śliwką i morelami na puree ziemniaczano-selerowym z warzywami julienne Tu z racji tempa w jakim wydawaliśmy dania, musicie uwierzyć mi na słowo, że wszystko wyglądało smacznie
Kuchnia w opałachKurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięs z sosem. Wiecie, schab w sosie własnym, zrazy i inne pulpety właśnie. Ostatnio udało mi się wyhaczyć młodą kapustę pekińską, więc postanowiłam zrobić z niej surówkę. Dla mnie idealnym uzupełnieniem do tej surówki i pulpetów był brązowy ryż. I tak powstał obiad niemal idealny. Przepis na pulpety macie tutaj → pulpety gotowane w ajvarze . Jak sobie teraz tak myślę
Kardamonovymięs z sosem. Wiecie, schab w sosie własnym, zrazy i inne pulpety właśnie. Ostatnio udało mi się wyhaczyć młodą kapustę pekińską, więc postanowiłam zrobić z niej surówkę. Dla mnie idealnym uzupełnieniem do tej surówki i pulpetów był brązowy ryż. I tak powstał obiad niemal idealny. Przepis na pulpety macie tutaj → pulpety gotowane w ajvarze . Jak sobie teraz tak myślę
Kardamonovyczasu aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do sosu śmietanowego z kurczakiem i brokułem, wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym SCHAB PO BAŁKAŃSKU Sałatka z brokułem kurczakiem
Księga-Smakuzarazem najsmaczniejsza część mięsa. Poprzednio na blogu podawałam przepis na polędwiczkę w sosie własnym , a dziś polecam w aksamitnym sosie śmietankowym. W dzieciństwie bardzo często moja mama robiła schab w sosie śmietankowym. Ja na niedzielny lub świąteczny obiad często przygotowuję szlachetniejszą i coraz dostępniejszą polędwiczkę. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zapraszam na polędwiczki, które dosłownie rozpływają się(...)Zamiast polędwiczek wieprzowych możesz oczywiście użyć cielęcych. Czas duszenia będzie identyczny. Gdybyście chcieli użyć mięska kurczaka lub indyka, to należy skrócić czas duszenia o 10 minut. Jeśli natomiast użyjecie schabu wieprzowego, to należy go dusić przez około 60 minut. Sposób wykonania polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowym Do przygotowania polędwiczek w sosie śmietanowym potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża, deski
Ania gotujeWczoraj był schab pieczony, a dzisiaj mus jabłkowy, który idealnie do niego pasuje. Robię go zawsze wtedy, kiedy piekę schab, ale z inną wędliną również bardzo dobrze się komponuje. Składniki: ? 1 kg jabłek, ok. 6-7 sztuk ? 1 szklanka soku jabłkowego ? 1 cukier waniliowy ? 1 łyżka mąki ? 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: ? Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej(...)tarce, dodać cukier waniliowy, sok jabłkowy i gotować, aż będą miękkie (k .15 minut). ? Na koniec posypać mąką, wymieszać i dodać śmietanę. Zagotować. ? Gotowe gorące jabłka wkładam do wyparzonych w zmywarce słoiczków, odwracam do góry dnem, i tak zapasteryzowane przechowuję w lodówce
To co kochamPolędwica wołowa Sokołów 100 g Schab wieprzowy Sokołów 100 g Szynka sarmacka Sokołów 100 g Parmezan 200 g Masło 20 g 1 duże jajko Gałka muszkatołowa sól, pieprz, oliwa Przygotowanie wywaru: Do bardzo dużego garnka wkładamy wszystkie składniki grubo pokrojone i obrane, wlewamy wodę i zagotowujemy. Jeżeli wytworzy się pianka, zdejmujemy ją chochlą. Gotujemy długo, na wolnym ogniu. Przygotowanie tortellini
Obiad gotowydressing do sałatek ze świeżych, gotowanych i pieczonych warzyw, warzywnych kotletów (o jakież to jest dobre z falafelami !), jako dodatek do buddha bowls , a nawet w wersji z mniejszą ilością wody – jako smarowidło do pieczywa, zamiast masła. Jeśli jesteście mięsożerni – to dobry sos do pieczonego drobiu i wołowiny. Próbowałam też z żeberkami i schabem, ale jak na mój gust
Karo in the KitchenŚwięta tuż tuż, więc pędzę do Was z kolejną propozycja na pyszną Świąteczną sałatkę, Wiadomo, że w większości polskich domów, na stole będzie gościć tradycyjna jarzynowa
Gosia gotujepieprzem. Farsz nakładamy na ⅔ plastra schabu, zwijamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sos oraz pokrojone na kawałki śliwki i zmielony rozmaryn. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez 80 minut. Roladki podajemy na ciepło, np. z gotowaną kaszą orkiszową
Kuchnia w czekoladziewtedy, kiedy piekę schab, ale z inną wędliną również bardzo dobrze się komponuje. Składniki: • 1 kg jabłek, ok. 6-7 sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki • 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: • Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier waniliowy, sok jabłkowy i gotować, aż będą miękkie
To co kochampiekarniku (np. do karkówki czy schabu). Przyrządzenie żurawiny nie jest skomplikowane. Trzeba tylko pamiętać, aby słoiki, do których będziemy ją dawać, były porządnie umyte i najlepiej jeszcze wyparzone. SKŁADNIKI: - 500 gram żurawiny - ok. pół szklanki wody - 4 łyżki cukru trzcinowego Żurawinę przebieram, myję, wrzucam do garnka, wlewam wodę i dodaję cukier. Mieszam i gotuję na wolnym ogniu
WielopokoleniowoMiał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml śmietanki 12% do gotowania * puszka zielonego konserwowego groszku ( opcjonalnie ) Przygotowanie
Magiczne Życie MartyKrótko - to jest p yszne ! Uwielbiam to danie tak samo jak mój smakosz i przypadło też do gustu mojemu młodszemu bratu. Roladki schabowe w sosie serowym
NA MOIM TALERZU