dniach duszenia i odgrzewania. Każdego dnia gotuję go minimum przez godzinę. Składniki na 7 kg staropolskiego bigosu. 2 kg kiszonej kapusty 2 kg świeżej, białej kapusty 100 g suszonych grzybów + 500 ml wody 500 g łopatki wołowej 300 g surowego boczku bez skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska(...)paski. Posiekaną umieszczam w durszlaku i nad zlewem sparzam wrzątkiem. Posiekaną i sparzoną kapustę wrzucam do garnka z kiszoną kapustą i przykrywam pokrywką. Krok 5. Gotuję kapustę. Obie kapusty zagotowuję pod przykrywką. Po zagotowaniu się zmniejszam ogień i gotuję przez 60 minut. Można co jakiś czas zdjąć pokrywkę i przemieszać. Pod koniec gotowania dodaję obrane i starte na gruby oczkach
Ania gotujePieczone mięso - pałeczki kurczaka w marynacie. z majonezu, ketchupu, przypraw oraz cebuli. To danie robi się praktycznie samo. Wystarczy pokroić cebulę, majonez wymieszać z ketchupem
Lena GotujeApetyczny, chudy, doskonały do pieczywa na kanapki i na zimną przekąskę dla miłośników i smakoszy dziczyzny, polecamy! Składniki: 1 kg schabu z dzika przyprawy 3 ząbki
kgwjanczewoszklanki zimnej wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej(...)gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia. Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 kotlety w sosie. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany
Gospodyni MiejskaSzybki obiad w 40 minut ze szparagami i schabem w roli głównej. Schab w innym wydaniu niż tradycyjne kotlety ale jakże pysznym. Do tego sezonowe warzywa i wszystko w jednym garnku a raczej patelni. 500 g schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 2 marchewki 1 pęczek szparagów zielonych masło klarowane sól, pieprz czarny i czerwony(...)krupczatki pełna Schab kroję w paski. Cebulę i czosnek drobno siekam, przesmażam na maśle, dodaję schab i dalej przesmażam. Marchewkę kroję w talarki, szparagi obieram końcówki i kroję na 2-3 cm kawałki. Główki szparagów odkładam na razie. Cukinie kroję w krążki i na pół. Do mięsa dodaję marchewkę i chwilę przesmażam. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu
wesoła kuchniabrzmi to strasznie, ale chodzi po prostu o ekonomiczne gotowanie w oparciu o przygotowane wcześniej lub posiadane, gotowe składniki. My mieliśmy w lodówce kawałek polędwiczki, która została nam z tego obiadu i tak powstał strogonoff z polędwiczki. Zamiast polędwiczki spokojnie możesz użyć kawałków upieczonego kurczaka, indyka, kaczki, a nawet schabu. Przepis wszystko przyjmie. Tu jedna uwaga: wśród składników jest wytrawne
Niedzielny kucharzFasolowe roladki Roladki ze schabu z fasolką szparagową oraz aromatycznym koperkiem Składniki: · ½ kg schabu · 20 dag fasolki szparagowej · 1 serek śmietankowy · ½ pęczka koperku · 2 jajka(...)Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Z fasoli obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie. 3. Serek mieszamy z posiekanym koperkiem. 4. Na każdy plaster mięsa smarujemy serkiem i układamy trochę fasoli. 5. Zwijamy w roladki, panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku
Kulinarna Chwilasolą i pieprzem. Zestawić z ognia. Na każdym płacie schabu układać po plastrze żółtego sera, rozłożyć farsz jarmużowy posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami, zawinąć ciasno w roladki. Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto. Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego
Wanilia i Kardamonniej serów czy mięs np. kaczki lub schabu. W tym roku popełniłam swój debiut i tak o to mam swoich kilka słoiczków na zimę, żałuję tylko że zrobiłam tak mało ;( Składniki: 400 gram mrożonej żurawiny 150 gram cukru 100 ml wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: W rondelku gotujemy syrop cukrowy, czyli wodę z cukrem i miodem
Życie zaczyna się w kuchniKatsudon to popularne japońskie danie – zarówno w zwykłych domach, ale też jako danie restauracyjne i jako fast food – katsudon można kupić nawet z automatu! Panierowany
Karo in the Kitchenchłopskich kuchniach. Składniki: 400 g piersi z kurczaka lub schabu 3-4 pory 400 g soczewicy włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka) 50 g masła majeranek kilka listków świeżego rozmarynu tymianek 5-6 suszonych śliwek sól, pieprz do smaku Umyte i osuszone mięso wkładamy do 3 litrów wrzącej wody i chwilę gotujemy. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler oraz opłukaną soczewicę. Zupę
Trzeci talerzopiekaczu/zgrzewarce. Prosto, szybko i smacznie - o to przecież w błyskawicznym gotowaniu chodzi :) Zapragnęłam zaeksperymentować tu z sosem kebab-gyros ostrym od FOLWARK i zamarynować w nim mięso. Dosadna porcja sosu znalazła się też dodatkowo w środku każdej kanapki. Zlepiacz ten wyjątkowo mi tu podpasował, bo nadał warzywom pikanterii , a schabowi intensywnego aromatu i ostrego smaku papryczki chilli . Na podsumowanie wspólnego
Grunt to przepis!gotowanie. Zdecydowanie uspokajam sie w kuchni, bo tam mysle tylko o jedzeniu. Tym razem potrzebowalam bardzo dlugiej chwli zapomnienia wiec i danie wybralam takie, ktore dlugo sie piecze. Ladnie pachnie gdy jest w piekarniku i bardzo dobrze smakuje gdy znajdzie sie juz na talerzach. Do tego doskonale sie sparwdzilo jako ucieczka od moich remontowo-przeprowadzkowych przemyslen/problemow/dylematow (niepotrzebne skreslic) Schab
Przysmaki KarolkiPolecam pyszny schabik nadziewany mięsem mielonym i suszonymi śliwkami. Roladę można podać na ciepło z dodatkami jako danie obiadowe a po wystudzeniu jako wędlinkę na kanapki
Monia miesza i gotujeDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Królowały aromaty sosu sojowego, pasty krewetkowej i sezamu. Na bazie tego powstał pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron ryżowy
kulinarnyJa