sałaty - 3500 przepisów (strona:89/234)

Makaron z masłem orzechowym i chrupiącymi warzywami 179

łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 mały ząbek czosnku 1 papryczka chili 100 g masła z orzechów ziemnych sok z ½ limonki 1 głowa sałaty rzymskiej 1 czerwona papryka 2 dymki 500 g brokuła  4 łyżki oleju sezamowego 300 g makaronu Chow-Mein 2 garście orzeszków ziemnych 4 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sezamu(...)sezamowy, sos sojowy oraz syrop klonowy. Dodaj starty ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, masło orzechowe i sok z limonki. Całość dokładni zamieszaj i odłóż na bok. Sałatę i paprykę pokrój w drobne paski, dymkę drobno posiekaj. Przerzuć do dużej miski. Różyczki brokuła pokrój w plastry, posól i smaż 5 minut na rozgrzanym oleju sezamowym. Również przełóż

Roślinna - blog wegański
Sałatka z łososiem i grzankami! 182

SZYBKO, SMACZNIE I KOLOROWO! składniki: - 4 GARŚCIE SAŁAT (rukola, masłowa, roszponka) - 6 RZODKIEWEK - 4 PLASTRY ŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA - 2 ŁYŻKI STARTEGO  SERA GRAN PADANO  - KILKA CIENIUTKICH KRĄŻKÓW CEBULI - KILKA PLASTERKÓW POMIDORÓW -KILKA KOSTEK SERA FETY Chleb kroimy w kosteczkę, rumienimy na patelni, skrapiamy oliwą z oliwek (możecie też posypać solą(...)czosnkową). Sałatę umyj i osusz. Ułóż na talerzu.  Rzodkiewki kroimy w plasterki. Łososia dzielimy na mniejsze kawałeczki. Z oliwy z oliwek jak i dodatku soku z cytryny robimy dresing, dodajemy ulubione zioła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, posypujemy na wierzch ser gran padano! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Sałatka z tuńczykiem, papryką i słonecznikiem 238

właśnie sałatki. Dzisiaj proponuję sałatkę z tuńczykiem, czerwoną papryką i ziarnami słonecznika. Całość polana jest oliwą z oliwek i doprawiona ulubionymi przyprawami - u mnie oregano. Zapraszam :) Składniki: garść miksu sałat lub roszponki pół puszki tuńczyka 4 paski papryki konserwowej oliwa sól pieprz oregano lub inne przyprawy 1 łyżeczka ziaren słonecznika   W misce umieścić sałatę, dodać pokrojoną paprykę i słonecznik

Chocolate Muffin Blog
Tortille z pikantnym kurczakiem i chrupiącymi warzywami 323

smakują zaraz po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos.     Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia   Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku(...)złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec smażenia możemy dodać 2 łyżki marynaty na patelnię, dzięki temu kurczak będzie z wierzchu lśniący i apetyczny.   Na wrapie układamy sałatę, ogórka, awokado, paprykę i szczypior, na to kładziemy kurczaka - po 2-3 paski na każdą porcję. Zawijamy ciasno w rulon, jak naleśniki.   Jeśli chcemy zabrać je na wynos - owijamy

Kulinarne Inspiracje
Sałatka Cezar 309

obiadu, ja raz na jakiś czas lubię coś odmienić, dzieciom wprawdzie najbardziej smakował kurczak i grzanki, ale dla mnie całość była skomponowana idealnie. Polecam do wypróbowania! Składniki: - Opakowanie miksu sałat; - 3 jajka; - 1 pojedyncza pierś z kurczaka; - ulubione przyprawy do kurczaka; - kilka kromek chleba; - 3 łyżki oleju; - 2 ząbki czosnku - sól morska i świeżo mielony pieprz; Sos: - 1 żółtko(...)Ugotować jajka na pół-twardo. Pierś kurczaka umyć, doprawić i zgrilować. Pokroić na większe kawałki. Kromki chleba pokroić w kostkę, obtoczyć w oleju z przeciśniętym czosnkiem. Podsmażyć na patelni. Sałatę układać na talerzach, posolić, układać kurczaka, jajka, grzanki, polać sosem. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Sałatka 3850

kolejna sałatka, która przypadła mi do gustu:) Lekka, smaczna, kolorowa i zawsze ładnie wyglądająca dzięki temu, że sosik do niej serwujemy osobno:) Polecam. Składniki: 1 opakowanie mixu sałat; 1 słoik suszonych pomidorów w oleju; 2 opakowania sera "Błękitny Lazur"; 1 melon "kantalupa" (o pomarańczowym miąższu); kiść winogron czerwonych lub różowych; 100 g suszonej żurawiny; 300 g szynki łososiowej(...)czerwonego octu balsamicznego; 2 łyżki miodu; 2 łyżki musztardy "Dijon"; sok z połowy cytryny; sól i pieprz według własnego uznania;   Wykonanie: W przeźroczystym naczyniu układać warstwami kolejno: mix sałat, pokrojone pomidory, pokrojony w kostkę ser, winogrona przekrojone na pół, kulki melona (lub kostkę); posypać suszoną żurawiną i ułożyć na wierzchu polędwicę zwiniętą w fantazyjne róże. Wszystkie składniki sosu zmiksować

In my kitchen
Ryba z kardamonem z parowaru 194

mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków kilka bardzo cienkich plasterków cytryny sól i pieprz do smaku  kilka liści sałaty do dekoracji Przygotowanie Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać ze sobą, posypać nimi rybę i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki obłożyć rybę plasterkami cytryny i zawinąć(...)folię aluminiową. Wstawić do parowaru na 15-17 minut Podawać na liściach sałaty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wiosenna sałatka w stylu fit 274

połączenie, ale jedno z moich ulubionych. Na obiad, kolację czy do lunchboxa na wynos do pracy ;) Wiosenna sałatka w stylu fit Receptura na jedną porcję:   - główka mini sałaty rzymskiej  - garść liści świeżego szpinaku   - 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy  - pół zielonego ogórka   - 50 g tuńczyka z zalewy własnej  - 2 jaja wiejskie(...)pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego Dresing:  - sok z połowy cytryny  - pół ząbku czosnku roztartego - łyżka musztardy francuskiej  - 100ml oleju lnianego - świeżo mielony pieprz kolorowy   Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy ze skóry, kroimy na pół i wzdłuż w grubsze plastry. Układamy

Sajkofanka smaku
Wiosenna sałatka z kozim serem 136

przy sałatkach sprawdzi się idealnie. Dzisiaj taka szybka propozycja z roszponką i rzodkiewką plus delikatny miodowy dressing.  Brzmi smacznie, prawda? Smacznego! Składniki : * spora garść roszponki bądź innej ulubionej sałaty * kilka rzodkiewek * 2 pomidory * kilkanaście czarnych oliwek * 200g sera koziego  u mnie miękki, pleśniowy Dressing : * 100ml oliwy z oliwek * łyżka miodu * łyżka soku z cytryny * sól, pieprz świeżo mielony(...)Przygotowanie : Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, pomidory pokroić w kostkę, rzodkiewki w talarki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, ułożyć kawałki sera. W słoiczku zmieszać składniki dressingu. Polać nim sałatkę. Podawać od razu. Najlepiej smakuje z chrupiącym tostem

Magiczne Życie Marty
Sałatka szparagowo – truskawkowa. 146

danie gotowe .Prosto i smacznie. Składniki: szparagi ,gotujemy 2,3 minuty i przekładamy do zimnej wody na kilka chwil pomidorki koktajlowe ,kroimy na pół i smażymy 3 minuty sałata truskawki ser feta sól ,pieprz ,oliwa z oliwek Sałatę łączymy z truskawkami . Szparagi z pomidorkami i serem feta . Doprawiamy ,polewamy oliwą

Ladylaura.
Sałatka z boczkiem, słonecznikiem i jajkiem w koszulce 210

taaaa) posiłków, z jajkami w roli głównej oczywiście. Sałatka z pomidorami, boczkiem smażonym, prażonym słonecznikiem i jajkiem w koszulce jest pyszna i uzależnia - mogłabym ją jeść codziennie! ;) Składniki: ulubiona sałata/sałaty oliwa z oliwek - u mnie czosnkowa pomidorki koktajlowe - ok. 10 sztuk 100 g boczku garść ziaren słonecznika 1 jajko sól i pieprz do doprawienia Na suchej patelni prażymy(...)mieszając energicznie wodę w garnku (aż utworzy się wir) delikatnie wlewamy jajko. Po chwili białko powinno się ładnie ściąć. Gotujemy około 2-3 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i delikatnie polewamy oliwą. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Posypujemy podsmażonym boczkiem i uprażonymi ziarnami słonecznika. Na wierzch wykładamy jajko, solimy i pieprzymy do smaku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wiosenna lekka sałatka w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym 226

Idealna jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsnych przysmaków. Myślę, że po świątecznych potrawach, tak jak i mi, tak i Wam bardzo zasmakuje. * przepis własny Składniki: kilka liści sałaty lodowej i czerwonej garść Rucoli 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka musztardy stołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz czarny(...)smaku Przygotowanie: Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy z rucolą. Nakładamy na talerze. W szklance przygotowujemy sos. Jogurt naturalny łączymy z musztardą i przyprawami. Próbujemy, polewamy sałatkę. Smacznego

Słodkie okruszki
Tortilla w wersji fit 184

Składniki: 2 jajka, 2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej, szklanka mleka (ja użyłam 0,5%), szczypta soli, oliwa, 1/2 czerwonej papryki,  3 pomidory,  mała cebula, sałata,  ser żółty, pojedynczy filet z piersi z kurczaka, przyprawa gyros, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, pieprz. Wykonanie: Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą.  Całość dokładnie(...)kroimy w cienkie słupki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu naturalnego.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Całość mieszamy. Na naleśnik nakładamy kilka słupków warzyw, sałatę, kawałki fileta z kurczaka, ser żółty i polewamy niewielką ilością jogurtu naturalnego. Naleśnik zwijamy w tortillę, układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika

paapilotkaa
jadalne muchomorki na Wielkanoc 193

składniki: 6 jaj 6 wąskich pomidorów 1 słoiczek majonezu 3­4 listki zielonej sałaty wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, obieramy, lekko ścinamy z obydwóch stron. Pomidory myjemy, ścinamy na 1/3 wysokości.Na talerzu układamy listki sałaty, na niej łyżką nakładamy majonez, układamy jajka. Na każdym jajku umieszczamy ściętą górną część pomidora, tworząc kapelusz. Rurką do napojów robimy kropeczki na pomidorze

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z pomarańczą i mozzarellą 154

ostatnie dni lata. Wystarczy wszystko wrzucić do miski wymieszać i podawać. Serdecznie polecam do drobiu, jak i do potraw z grilla.  'sałatka z pomarańczą i mozzarellą' Składniki: - sałata lodowa - roszponka - rukola - cykoria endywia (czerwona) - 1 pomarańcza - 1 opakowanie mini mozzarelli (21 kulek) - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu balsamicznego - 4 łyżeczki oliwy z oliwek Z miodu, octu i oliwy(...)przygotować dressing. Pomarańczę obrać i pokroić na kawałki, usuwając błonę i wszystkie białe kawałki. 4 liście sałaty lodowej porwać, dodać roszponkę, rukolę i cykorię (wg. własnego smaku). Dodać pomarańcza i mozzarellę. Przed podaniem zalać dressingiem. Smacznego

CookYourself