Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej 3 rzodkiewki 2-3 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku puszka tuńczyka w wodzie kilka czosnkowych oliwek kilka listków sałaty Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Selera z rzodkiewką umyć, osuszyć i pokroić. Tuńczyka odsączyć z wody. Wszystkie składniki połączyć z poszarpaną sałatą, doprawić do smaku solą i pieprzem..... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki : pomidorki koktajlowe mix sałat ser feta kiełki brokuła papryka czerwona ziarna słonecznika i dyni Składniki na sos : miód cytryna oliwa musztarda Przygotowanie : Umyte pomidorki pokroić na mniejsze, fetę i paprykę również pokroić Sałaty można lekko rozdrobnić Składniki połączyć, posypać ziarnami, oraz kiełkami, polać sosem i wymieszać
Proste Potrawynawet lekki obiad. Zamiast ziaren siemienia lnianego można do prażenia użyć innych np. słonecznika lub dyni. Polecam podawać z bagietką upieczoną z masłem czosnkowym. Pycha :) Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 50 g ziaren siemienia lnianego 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 ogórek gruntowy 4-5 pomidorków koktajlowych 9-10 sztuk mini mozzarelli 2 łyżki(...)wrzucamy ziarna siemienia lnianego, prażymy cały czas mieszając. Ziarna przekładamy na talerz do ostygnięcia. Nagrzaną patelnię używamy do usmażenia kurczaka, trzymamy go na średnim ogniu około 10 minut. Sałatę lodową kroimy w kostkę, a ogórka w plasterki, wrzucamy do miski, a następnie mieszamy z majonezem oraz jogurtem i doprawiamy solą, pieprzem. Na wierzch układamy kurczaka, mozzarellę, przekrojone na połówki pomidory
Symfonia smakowatrzeba? -350 gram zmielonej na Waszych oczach wołowiny, u mnie ligawa -dwie łyżki bułki tartej -duża garść posiekanych czereśni -sól, pieprz, papryka czerwona słodka -mozzarella w plastry pokrojona -sałata -ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor w plastry pokrojone -por część biała posiekana w wiórki Bułkę do hamburgerów przekrawamy na pół na górnej połówce układamy ser i obie polówki wkładamy do piekarnika(...)oklepujemy. Kładziemy na grilla na 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć dwie minutki. Spodnią część bułki smarujemy solidnie sosem czereśniowym, układamy sałatę, na nią mięso. Na mięso dajemy warzywa, znów łyżeczkę sosu (opcjonalnie tradycyjny ketchup z majonezem w stosunku 1:1, tj. łyżka ketchupu i łyżka majonezu), przykrywamy bułką z serem. Wcinamy
BaRepasCzarująca kolorem i bogactwem składników bardzo łatwa i lekka sałatka z groszkiem, szparagami i cukinią. Zielona bomba witaminowa. Składniki: 4 duże liście sałaty masłowej pół pęczka liści szczawiu cukinia 100g zielonego groszku pęczek zielonych szparagów garść listków bazylii skórka z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem(...)groszkiem w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez 5-6 minut. Szparagi i groszek odcedzamy. Na talerzach układamy porwane kawałki sałaty oraz szczawiu. Na każdym z talerzy układamy przekrojone na pół szparagi oraz cukinie pokrojona w słupki. Całość posypujemy groszkiem i liśćmi bazylii. Oliwę mieszamy z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i polewamy sałatkę. Na sałatkę ścieramy
Pyry na Gazkostkę, dodajemy do mięsa wraz z przyprawami, jajkiem, bułką tartą i dokładnie mieszamy. Formujemy osiem okrągłych kotlecików, kładziemy na blaszce i pieczemy aż będą zarumienione (około 20 minut). Dodatkowo: sałata pomidor czerwona cebula/ogórki korniszone ser żółty ketchup majonez Składamy hamburgera: Bułki przekrawamy i na suchej patelni przypiekamy od wewnętrznej strony. Dolną część smarujemy majonezem lub musztardą, kładziemy sałatę, kotleta
NA MOIM TALERZUtylko tradycyjne surówki z białej kapusty, z kapusty pekińskiej i z pora (takie z marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem w postaci oliwy lub majonezu), i właściwie tyle. Sałata jedynie rzymska ale tylko takie małe główeczki, do kanapek, jeśli szpinak to tylko w pierogach, rukola garstka do czegoś i tyle... nie umiem jeść zieleniny i mam tak od zawsze(...)widok sałaty ze śmietana zbiera mi się na wymioty... Postanowiłam odczarować tę sytuację. Przygotowałam surówkę wg przepisu Donny Hay. Lekką, chrupiącą, orzeźwiającą w smaku. W połączeniu z pomarańczowym mięsem była obłędnie pyszna! smakowała mi i psiapsiółce, Małżonowi wcale. Schab z nuta pomarańczy i tymianku 2 łyżeczki oliwy łyżka skórki pomarańczowej pokrojonej w paseczki łyżeczka listków
Dzieje kuchennej WiewióryLekka, cudownie pachnąca słonecznikiem za sprawą dodania oleju słonecznikowego. Z pewnością sprawdzi się do dań z makaronem jak i ziemniakami. Może znajdziecie na nią jeszcze jakieś zestawienie? Potrzebujemy: główka sałaty lodowej jeden duży lub dwa małe pomidory Na sos: łyżka octu balsamicznego, można zastąpić sokiem z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego , ja użyłam Oleofarm, do kupienia TUTAJ pieprz, sól(...)szczypta cukru Sos mieszamy w osobnym naczyniu. Sałatę kroimy w paseczki, bądź szarpiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w ósemki. Po przygotowaniu sosu, mieszamy wszystko razem i podajemy. Skomentuj
MamaOskarkajada się sałatę w moim rodzinnym domu - podaną z mieszanką naturalnego jogurtu i śmietany. Odkąd pamiętam zawsze był to jeden z moich ulubionych, warzywnych dodatków obiadowych. Na przestrzeni lat niewiele się w tej kwestii zmieniło. Tak podana sałata w parze ze smażonymi ziemniaczkami będzie dobrym uzupełnieniem dań mięsnych czy rybnych jak i wegetariańskich
Milion Smakówsię z kolorami, słodyczą truskawek i przede wszystkim ze świeżością. Dziś polecam sałatkę z przepysznym winegretem na bazie octu balsamicznego i czekolady. Składniki: opakowanie gotowego miksu sałat 2 gruszki 10 szt truskawek 1/2 małego melona np galia 1 pomarańcza 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki wody 40 g czekolady gorzkiej Goplana(...)składniki miksujemy blenderem na niskich obrotach około minuty. Gruszkę koimy na plastry wzdłuż owocu, następnie grilujemy je po obu stronach, aż staną się miękkie i odstawiamy do ostudzenia. Sałatę łączymy z pokrojonymi truskawkami, filetami pomarańczy i melonem.Całość polewamy naszym czekoladowym balsamicznym winegretem i delikatnie mieszamy. Porcje gotowej sałatki układamy na ugrilowanych plastrach gruszki i posypujemy lekko rozgniecionym czerwonym
Malinowe Pocałunkichili i skórką z cytryny. Uprzedzając pytania - nie, nie są suche! Wręcz przeciwnie - w środku mięciutkie i wilgotne, a na wierzchu chrupiące. Ja podałam je z pełnoziarnistą bułką, sałatą i cienko posiekaną czerwoną kapustą zamarynowaną w oliwie, occie winnym i miodzie. Ja zakochałam się w tej kanapce! Składniki (na 6-8 burgerów(...)Kapustę i cebulkę poszatkować, posolić, dodać pieprz, oliwę, ocet i miód, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Dodać natkę pietruszki. Burgery podawać z pełnoziarnistą bułką, kapustą i sałatą lub jako mielone kotlety z młodymi ziemniakami i mizerią
Kulinarne InspiracjeSkładniki / Ingredients: 1 ogórek / 1 cucumber 1 marchewka / 1 carrot 1 rzodkiewka / 1 radish mix sałat / mix lettuces 1 pomidor / 1 tomato 4 tortille / 4 tortillas starty parmezan / grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce wykałaczki / toothpicks Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 15 min, ilość porcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Ogórka dokładnie(...)Rzodkiewkę po umyciu ścieramy na tarce na cienkie plastry. Pomidora kroimy na drobne kawałki. Ser parmezan ścieramy na tarce. Potem lekko podsmażamy tortille na patelni. Najpierw na tortilli układamy sałatę, potem kilka plastrów pomidorów i rzodkiewki. Następnie kładziemy ogórka i marchewkę. Wszystko polewamy sosem i serem, zawijamy tortillę i spinamy ją wykałaczkami. Podobnie postępujemy z pozostałymi tortillami i kładziemy
Projekty ze smakiemenergii i kolorów na parę ładnych godzin. Polecam szczególnie tym, którym zdrowe odżywianie nie jest obce i tym, którzy stawiają nacisk na lekko, syto, konkretnie! Składniki -makaron gryczany -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -glassa sojowa -nasiona czarnuszki sól i oliwa z oliwek do smaku -pomidor -ogórek -koperek Ugotuj makaron gruczany . Odcedz i wymieszaj z odrobina oliwy z oliwek(...)Dodaj mix sałat. Wkrój pomidory i ogórki. Posyp czarnuszką. Dodaj aromatycznego koperku. Dodaj glassy sojowej. Jeśli chcesz ,możesz posolić. Gotowe . Smaczne. Syte! Zdrowe
Z Kuchni Do Kuchnimąki pszennej 0,5 litra gorącej wody łyżeczka soli farsz szpinakowy: 400 g mrożonego szpinaku szczypta soli, gałki muszkatołowej i czosnku suszonego farsz z rucoli: duży pęczek sałaty kostka tofu wędzonego szczypta soli Przygotowanie: ciasto po prostu zagniatamy i przyprywiamy ściereczką aby nie wyschło. Aby zrobić farsz szpinakowy podsmażamy go na patelni tak długo, aż będzie z niego odpowiednio zwarta(...)masa i doprawiamy. Farsz z rukoli: sałatę drobno szatkujemy, wrzucamy na suchą patelnię, gdy puści sok dodajemy drobno posiekane w kostkę tofu i szczyptę soli.Smażymy aż rucola całkowicie zmięknie ( 5 minut) do koniec dodajemy łyżkę masła rafinowanego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów, farsz nakładamay łyżeczką- ja ułatwiam sobie życie i używam takiego
greenscarfmielonego, u mnie wieprzowo-wołowe mała cebula bułka tarta jajko rozmiar M sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1/2 świeżego ogórka 1/2 pomidora 1/2 cebuli 2 liście sałaty musztarda sos barbecue, u mnie od Fanex salsa ogórkowa, u mnie od Fanex 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę(...)Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue. 3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę
Szefowa kuchni