sałaty - 3500 przepisów (strona:77/234)

Burger z indyka 130

udźca indyczego 1/2 szklanki posiekanych szalotek 1/4 szklanki posiekanej kolendry 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka tabasco 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz 4 bułki 4 liście sałaty Salsa : 3 duże pomidory malinowe garść posiekanych listków bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie   Przygotowałem salsę : sparzyłem pomidory, obrałem, pokroiłem(...)strony) na średnim ogniu, następnie zmniejszyłem ogień i smażyłem jeszcze ok. 4 minuty, odwracając kotlety po dwóch minutach. Bułki przekroiłem na pół i opiekłem w piekarniku. Spody bułek obłożyłem sałatą i mięsem, skropiłem salsą i przykryłem odkrojonymi wierzchami

R'n'G Kitchen
Sałatka z kurczakiem i truskawkami 173

sałatkę z kurczakiem, truskawkami, mango i szynką parmeńską. Wszystkie składniki idealnie przyjaźnią się między sobą w sałatce. Zapraszam do wypróbowania pysznej sałatki z kurczakiem i truskawkami! Składniki: 300 g sałaty ogrodowej 1 średni filet z kurczaka 15 średnich truskawek 1 średni pomidor Małe mango 3 plastry szynki parmeńskiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego Dressing: 5 łyżek oliwy(...)smażymy na patelni przez ok. 3-4 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie pomidor, mango, szynkę parmeńską kroimy w kostkę, a truskawki w plastry.  Na dno dużego talerzu rwiemy sałatę, na nią układamy kolejno: mango, pomidora, szynkę parmeńską, kurczaka i truskawki. Wszystko polewamy dressingiem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Faszerowane grzyby Portobello 221

swojej wielkości, łatwiejsze do faszerowania. Jeżeli podajemy je jako przystawkę lub przekąskę, warto po upieczeniu podzielić każdy na cztery części. Jeżeli podamy taki grzyb w całości z dużą porcją sałaty - będziemy mieli całkiem solidne danie np na lunch. składniki 4 duże grzyby Portobello oliwa z oliwek,  sól, pieprz farsz: 125 g mozzarelli 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów(...)czasie grzyby odwrócić miseczką do góry, nałożyć farsz i piec kolejne 5 minut lub tak długo aż grzyby będą miękkie a ser się roztopi. Podawać  z zieloną sałatą. Smacznego

Stare Gary
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 148

Polsce znanej wersji wietnamskiej.     Składniki: - papier ryżowy – 22 arkusze o śr. 22,5cm - pierś z indyka ok. 700g - 1 cebula - 1 – 2 marchewki - 1 sałata rzymska - 1 papryka czerwona - 250g pieczarek brunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy(...)zalewamy na 8 minut wrzątkiem (trzymamy pod pokrywką). Po tym czasie makaron odcedzamy. Do pieczarek przekładamy mięso – łączymy składniki. Patelnię zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojoną w paski sałatę rzymską oraz makaron i kiełki fasoli. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i zmielonym pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia. Arkusze papieru ryżowego moczymy (użyłam dużej patelni) przez 2 sekundy w ciepłej wodzie

mojewypiekiinietylko
Sałatka z truskawkami i pomarańczowym octem balsamicznym 153

zioła pięknie będą się prezentować wśród kolorowych przekąsek i barwnych dodatków. Dzisiaj przepis na lekką sałatkę,którą przygotujecie dosłownie w kilka minut. Idealna na upalne dni. składniki: mix sałat (jedno opakowanie) 20 dojrzałych truskawek 1,5 ogórka 3 łyżeczki sezamu pomarańczowy sos balsamiczny Sałatę wrzucamy do miski, ogórka obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy truskawki. Sezam prażymy na suchej patelni

noteskulinarnyfiga
Burger po grecku 155

pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-)  1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 100ml sosu tzatziki 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 gruby plaster sera feta 6 plasterków świeżego ogórka 5 czarnych oliwek ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli olej 1. Mięso mielone(...)tymianku i chilii. Formujemy kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę

Szefowa kuchni
Sałatka z arbuzem 177

stać i gotować w te upały. Dzisiaj zrobiłam smaczną sałatkę ze schłodzonym arbuzem i serkiem feta. Całość uzupełnia smaczny sosik. Sałatka pasuje również do grilla. Składniki: 1 mała główka sałaty około 500 g arbuza 100 g serka feta Sos 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka sosu  balsamicznego 1 łyżeczka musztardy francuskiej Sałatę umyć, osuszyć

O kuchni z uczuciem
Surówka z rzodkiewek 161

Upały upałami , ale jeść trzeba. Dzisiaj zrobiłam szybką surówkę z rzodkiewek. Podałam ją z młodymi ziemniaczkami i pieczoną karkówką. Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 4 liście sałaty 250 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 szczypty cząbru 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. W kubeczku wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,cząbrem, solą(...)pieprzem. Polać rzodkiewki i wymieszać. Dodać koperek i ponownie wymieszać. Podawać na liściach sałaty. surówka z rzodkiewek

O kuchni z uczuciem
Letnia sałatka 258

takie słoneczne dni jak dzisiaj zawsze nachodzi mnie ochota na coś lekkiego a zarazem pożywnego. Sałatki wpisują się tutaj rewelacyjnie :) Składniki: - 1 główka sałaty masłowej - 2 ogórki gruntowe - 2 pomidory - 2 papryki czerwone - 2 małe czerwone cebule - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 1 opakowanie sera feta - 2 suszone pomidory - 1 mały słoiczek czarnych oliwek sos: - 8 łyżek oliwy(...)oliwek - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 2 łyżeczki miodu - sól - pieprz Przygotowanie: Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy i polewamy przygotowanym sosem

Zainspirowana w kuchni
Burger po włosku 162

całkowicie zmienić jego smak. :-) Sympatycy kuchni włoskiej na pewno zwrócą uwagę na moją dzisiejszą wersję, czyli burger po włosku. 1 bułka do hamburgerów 125g mięsa mielonego 1 garść mieszanki sałat 3 suszone pomidory 2 plasterki sera 3 plasterki cebuli koncentrat pomidorowy kilka listków świeżej bazylii olej sól, pieprz, zioła prowansalskie 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy(...)formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Bułkę podgrzewamy na patelni lub w mikrofalówce, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy koncentratem, Układamy kolejno: sałata, 1 plaster sera, kotlet, 1 plaster sera, suszone pomidory, cebulę. Pomiędzy warstwy układamy bazylię. 3. Całość przekłuwamy patyczkiem od szaszłyka, by burger zachował formę

Szefowa kuchni
Sałatka z bobem i kaszą gryczaną oraz wspomnienie Tate Modern 167

ziaren ziela angielskiego 300 g bobu lodowata woda wrzątek ok. 10 kawałków suszonych pomidorów świeża kolendra (ok. pół pęczka) lub pietruszka naciowa ocet jabłkowy oliwa sól kilka liści sałaty Kaszę opłukać i ugotować w podwójnej ilości wody z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zagotować wodę (ok. litra) na bób. Bób opłukać i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować(...)lubi bobu w skórkach, może oczywiście obrać wszystkie ziarna. Pomidory połamać na kawałki i przelać wrzątkiem. Kolendrę posiekać. Część wymieszać z kaszą, bobem i pomidorami. Wyłożyć sałatkę na liści sałaty. Polać oliwą (ok. 2 łyżek) i octem jabłkowym (ok. 2 łyżek) oraz posypać resztą kolendry.   W wersji dla mięsożerców można dodać smażone kawałki boczku. Dzisiejszą sałatką zainaugurowałam wykorzystanie talerzyków

Weekendy w domu i ogrodzie
Fit hamburgey z kurczakiem i salsą mango/ chutney z cebuli 248

pysznie! Składniki: 5 kajzerek wieloziarnistych 300 gram mielonej piersi kurczaka skórka z 1 cytryny 1/2 pęczka koperku sól i pieprz 1 pomidor malinowy, pokrojony w plastry kilka liści sałaty masłowej kilka małych, słodkich papryczek, kroimy w plastry oliwa z oliwek Salsa mango: 1 mango sok z 1/2 cytryny sól i pieprz szczypta chili Chutney z cebuli czerwonej: 3 średnie czerwone(...)kotlety z mięsa. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony. Bułki grillujemy na patelni lub nie (wedle uznania). Na jednej części bułki układamy sałatę, pomidora i pokrojone papryki. Następnie kładziemy grillowanego kotleta i w zależności od upodobań salsę z mango lub chutney z cebuli. Delektujemy się smakiem zdrowych hamburgerów! Gotowe

Mango Papaja
Obiad po polsku 188

takie obiady ..na wagę złota. Dlatego obróbka termiczna jest bardzo ważna ! Składniki -młode ziemniaki -jaja -olej kokosowy do smażenia  ZIELONY NURT -sól różowa himalajska  NATURALNIE ZDROWE -listki sałaty prosto z grządki,koperek, szczypior Ziemniaki wyszoruj, pozbaw skórki-ugotuj z dosmaczonej solą himalajską wodzie. Odcedz. Rozpuść na patelni olej kokosowy i wrzuć ziemniaczki, poddaj obróbce termicznej dosypując koperku(...)cebulki.Olej kokosowy nie jełczeje ani nie pali się. Na drugiej patelni usmaż jaja sadzone. Posól. Wyłóż na talerze, dodaj sałaty. Maślankę przelej do szklanek! Obiad wspomnień gotowy! Obiad podałam na AGAWA GOLD  PORCELANA BOGUCICE

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z serem mozzarella 206

Bardzo przyjemny smak sałatki :) Miałam mozzarellę i leżała tak w lodówce nikomu niepotrzebna ;) Zrobiłam więc lekką kolację.  Składniki: 1/2 opakowania miksu sałat z roszponką 1 opakowanie sera mozzarella 1 dymka - szczypior 3 duże rzodkiewki 1 żółta papryka 6 pomidorków koktajlowych 3 łyżki zielonych oliwek  1/2 puszki zielonego groszku 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Sałatę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta z figami 216

obiad, idealny szczególnie teraz gdy temperatura na zewnątrz rośnie z dnia na dzień. Potrzebujemy: - płat ciasta francuskiego - 100g sera gorgonzola - 3-4 figi - mió d - oliwę z oliwek - mieszankę sałat do przybrania Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W międzyczasie rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, płat  ciasta francuskiego.  Rozsmarowujemy gorgonzolę na cieście. Następnie układamy na niej pokrojone(...)figi. Całość polewamy mieszanką 2 łyżeczek miodu i oliwy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor. Przed podaniem dekorujemy mieszanką sałat i polewamy jeszcze dodatkowo miodem. Smacznego!!! źródło: "Fast, fresh, simple" Donna

W mojej holenderskiej kuchni