sałatki - 54110 przepisów (strona:1472/3608)

Chicken Tandoori 237

naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach.  Sałatka: szpinak rucola cieciorka marynowany imbir czerwona cebulka kalmary (trzymane we wrzątku około 2-3 minut) Sałatkę skropić sokiem z limonki

ClauditteMissCooking
Tort szwarcwaldzki - Czarnolas 262

Tort, który proponuję to  tort szwarcwaldzki zwany również Czarnolas . Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a wiśnie z kompotu lub świeże dodają mu

Salonik smaków
Sałatka z tuńczyka 527

Sałatka z tuńczyka gości już w moim domu ponad pięć lat i zawsze jest tak samo pyszna. Robię ją często, bo jemy ją nie tylko na kolację, ale głównie zabieramy w szczelnym pojemniczku na śniadanie do pracy. Mimo zawartości tuńczyka nie jest zbyt kosztowna, ponieważ zawiera również ryż i dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka(...)dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż, majonez i musztardę. Przyprawić i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia z pokrywką (w miarę szczelnie zamkniętego) i przechowywać w lodówce. Sałatka może być jedzona przez kilka

Passions hobbies life
Orzeszki 202

Kiedyś kupiłam specjalną patelnię do pieczenia orzeszków . Była ona ciężka i nieporęczna. Aby ułatwić sobie pracę kupiłam opiekacz do orzeszków. Jest idealny. Ciasteczka szybko się pieką

Salonik smaków
Sałatka z fetą 238

macie pomysłu na szybką i smaczną kolację bądź śniadanie? Jeżeli wasza odpowiedź brzmi "tak" to ja mam dla Was propozycję;) Dzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych sałatek, pyszną, lekka i ekspresową. Połączenie sera fety ze świeżymi warzywami to dla mnie strzał w dziesiątkę. Polecam bardzo;) Składniki: 2 pomidory  2 ogórki szklarniowe  połowa kapusty pekińskiej opakowanie sera feta(...)kostkę. Kapustę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Warzywa połączyć w misce i dodać pokrojony w kostkę ser feta. W szklance wymieszać wodę, oliwę oraz sos grecki, polać sałatkę, dobrze wymieszać i odstawić na około 30 minut do przegryzienia się. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Ryżowa sałatka 347

Pierwszy raz tą sałatkę jadłam u mamy. Od razu bardzo przypadła mi do gustu więc zapisałam przepis i dzisiaj się nim z Wami dzielę. Sałatka jest bardzo smaczna, niezwykle chrupka i aromatyczna,  dodatek kurczaka sprawia, że jest ona wyjątkowa,  jednak inna od tych "standardowych". Serdecznie polecam wypróbowanie;)  Składniki:  2 woreczki ryżu  0.6 kg pieczarek

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z rukoli z chipsem z mozzarelli i nerkowców z pomarańczową nutą. 251

dopinguję), to musiałbym to zjawisko jakoś nazwać. Nieważne zresztą. Dziś mała porażka. Topinambur niezbyt podszedł Żonie Mej; przynajmniej rybę pochłonęła w całości. Dlatego w ramach odkupienia robię jej sałatkę na szybko wymyśloną w mej głowie. Poszła z synkiem dziadków odwiedzić, więc jak wróci będzie surprise. Czego użyłem? -rukola -fileciki pomarańczy -oliwki zielone -zgniecione w moździerzu nerkowce -szalotka posiekana cienko(...)krążki -parmezan starty -jajko -starta mozzarella Komponujemy sałatkę. Rukolę układamy na talerzu, dodajemy wokół oliwki, pomarańczę, cebulę, tak by środek był wolny. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu. Rozsypujemy na niej startą mozzarellę i na średnim ogniu smażymy. Jak się przyrumieni można ją przewrócić na drugą stronę. Po tej czynności posypujemy ją z góry nerkowcami. Podsmażamy chwilę i patelnię kładziemy na zimnej

BaRepas
Sałatka migdałowa 708

Sałatka migdałowa, na pierwszy rzut oka można odnieść wrażenie że nie ma nic wspólnego z powyższym zdjęciem ale tak nie jest migdały są i mają się w tej sałatce całkiem dobrze. Składniki : 1 brokuł 4 jajka  4-5 średnich ziemniaków  3-4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka soli czosnkowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu Przygotowanie : Brokuł podzielony

Mechanik w kuchni
I zostanie figa z makiem... 183

uroczo pękate. Filigranowe pestki otulone słodkim, miodowym smakiem tworzą idealny duet.  Właściwie smakują mi w każdej postaci - świeże, zjadane saute , przesmażone w konfiturze, dodane do tarty czy wytrawnej sałatki. Kiedy jednak przed tygodniem M. i P. obdarowali mnie pięknymi, dojrzałymi figami przyszła też ochota na coś innego, na nową wersję fig. I po raz kolejny przekonałam się, że warto(...)minut. Pod koniec pieczenia na wierzch kłaść kawałki gorgonzoli, polać sosem i piec przez kolejne 5 minut. Podawać na ciepło. Jeśli zostanie sos, można użyć go jako dressing do sałatki - jest niezwykle aromatyczny. Smacznego

KUCHARNIA
Chaos i róg obfitości. Bread cones. 169

wokół foremki do rurek i upieczenia rożków, które można nadziać czym tylko mamy ochotę.   Bread cones idealnie nadają się na karnawałowe przyjęcia - jeśli przygotujecie kilka rodzajów past lub sałatek, goście chętnie będą sami nadziewali rożki i komponowali swoje ulubione przekąski. To także świetna propozycja na przyjęcie dla dzieci - możecie zamienić te bułeczki na lubiane przez dzieciaki hot-dogi(...)mlekiem oraz posypać sezamem lub makiem.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego hot-doga:) Smacznego! *cytaty pochodzą z Mitologii Jana Parandowskiego oraz Mitów Greckich dla dzieci i młodzieży **pomysł na bułki-rożki pochodzi z tej strony (klik) *** przepis

KUCHARNIA
Czy kucharz ma być grzeczny? Bruschetta z bobem. 185

mnie taką doskonałość osiągnęła bruschetta z bobem .  Choć z definicji oryginalna bruschetta powinna być podawana z pomidorami, bazylią i czosnkiem, w wersji, którą Wam proponuję, podaję ją z sałatką z bobem - pełną drobnych rzeczy pysznie zrobionych.  Zaufajcie naturze, bób o tej porze roku smakuje najlepiej! BRUSCHETTA Z BOBEM ok. 300-400 g bobu 1-2 pomidory kilka plastrów(...)żadnych innych przypraw - smak świeżego bobu cudownie kontrastuje ze słoną bryndzą, wędzonym aromatem szynki i słodyczą pomidorów.  Kromki pieczywa grillujemy lub opiekamy w tosterze. Na chrupiące grzanki nakładamy sałatkę z bobem, polewamy sosem z oliwy i octu. Zjadamy popijając dobrym winem, słuchając dobrej muzyki lub czytając dobrą książkę - co kto woli, przecież przyjemność nie podlega żadnej definicji;) * Marco Pierre

KUCHARNIA
Sałatka z żółtym serem 628

Prosta i szybka sałatka z żółtym serem, a do tego bardzo smaczna:) Sałatka z żółtym serem Składniki kukurydza  -1 puszka groszek konserwowy -1 puszka ogórki kiszone -3 szt ser żółty -150 g por  -1/2 szt jajka  -5 szt majonez - 3 - 4  łyżki jabłko -1 szt sól i pieprz Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić

Kuchnia Danusi
salatka na zime---insalata per l'inverno .... 225

zimnej wody i 1 szklankę soli.Pozostawić na 3-4 godziny. Po tym czasie odcedzic salatke .Włożyć do wyparzonych słoiczków ,nasypać gorczycy po kilka ziaren na słoik , włożyć odcedzoną sałatkę i następnie zalać nową zalewą tj. 6 szklanek wody, 3 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki octu i to zagotować.Gotujemy do chwili rozpuszczenia cukru.. Zalać słoiki zalewą i zakręcić(...)gotować 3 minuty i odstawić z ognia zostawiając słoiki w garnku do ostudzenia. Przepis wart wypróbowania,sałatka jest bardzo dobra do obiadu jak i kolacji.,przepis z zeszytu Mamy..Smacznego!!! insalata per l'inverno ...... INGREDIENTI 4 kg di cetrioli , 4 pezzi di peperone rosso , 1/2 kg di cipolla , 1 grande sedano , 1szkl.soli , 2 cucchiai di senape sottaceto === cottura : 6 tazze

w mojej kuchni
Zupa meksykańska z kurczakiem 1093

Pyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna

Salonik smaków
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 170

Bazylia , ma  słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się  w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle nie będzie wyczuwalna(...)cery problemowej i tłustych włosów. Czosnek dodaję praktycznie do wszystkiego, lubię jego aromat, co może niektórym przeszkadzać. Idealnie "podbija" smak wielu potraw, przede wszystkim sosów, marynat, pieczeni, zup i sałatek.                    Jak wiadomo ma właściwości przeciwzapalne , antybakteryjne , antynowotworowe oraz pomaga obniżać zarówno ciśnienie krwi i zły cholesterol. Co jest istotne- wzmacnia

Życie na widelcu