Ten przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym
Salonik smakówNadzionko to rarytas dla wszystkich wyrafinowanych smakoszy. To idealna propozycja na obiad lub jako samodzielne danie. Taki samym nadzionkiem faszeruję udka. Składniki: 1 kg łopatki 1/2
Salonik smakówTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki
Salonik smakówIntensywny smak pora przełamany delikatnym ogórkiem i odrobiną czosnku to idealne połączenie. Surówka ogórkowa z porem może stanowić pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs, pieczeni. Składniki
Salonik smakówgram suszonej żurawiny, 1 średniej cebuli, 1 cytryny, 1 łyżki oliwy, 2 łyżeczek ostrej musztardy, 1 łyżeczek miodu, 1 jajka, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie przystawki, będącej rodzajem prostej sałatki śledziowej zajmuje kilka minut, nie wymaga wielu składników, ale daje znakomity efekt, pozwalający na spróbowanie śledzia w trochę innym wydaniu - ze słodkim akcentem żurawiny i pikantno - słodko - kwaśnym sosem(...)celu przygotowania sałatki cebulę pokroiłem w drobną kostkę i dodałem do miski. Do cebuli dodałem 100 gram dość grubo posiekanej suszonej żurawiny. Filety śledziowe a'la matias wyjąłem z zalewy, delikatnie opłukałem, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie pokroiłem w kostkę o boku długości około 5 mm i dodałem do cebuli i żurawiny. Do miski dodałem również skórkę otartą
Wyprawy kulinarneCaprese to sałatka z mozzarellą i pomidorami Składniki: 2 kulki sera Mozzarella 3 pomidory świeża bazylia s os balsamiczny pieprz Pomidory kroimy w plastry. Tak samo postępujemy z serem mozzarella. Doprawiamy do smaku listkami świeżej bazylii i polewamy sosem balsamicznym. doprawiamy pieprzem. Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Bon Appetit Małgorzatypokrojone w kostkę oraz cebulę także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy wg uznania. Pastę z ogórkami dajemy do środka buraczków i gotowe! Wszystkie te składniki można przygotować w wersji jako sałatkę. Przepis na sałatkę z tych składników także w moich przepisach :) Buraki można faszerować także humusem czyli ciecierzycą. faszerowane buraki fasolą
Bon Appetit Małgorzatyduży jogurt naturalny opakowanie sera gorgonzola pęczek koperku oraz bazyli pieprz W blenderze lub łyżką mieszamy jogurt z serem oraz ziołami i pieprzem. Sos jej idealny do sałatek. Np. z sałatką z awokado i szpinakiem, który znajduje się w moim następnym poście :) Sos gorgonzola
Bon Appetit Małgorzatynaczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze Czarne Ogród botaniczny w Bałczyku Ogród botaniczny królowej Rumunii Ogród w Bałczyku Półwysep Kaliakra wschód Słońca Cerkiew Katedralna Zaśnięcia Bogurodzicy ogród botaniczny(...)Bałczyku ogród botaniczny w Bałczyku ogród botaniczny w Bałczyku sałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stoły kulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym serem tradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiem moje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona papryka garncarz przy pracy Miejscowa ludność ceramika
Bon Appetit Małgorzatyresztek ze świątecznego stołu postanowiłam zrobić wyborną sałatkę. Ponieważ została mi pieczona gęś z drugiego dnia świąt. W związku z tym, że nie każdy ma w domu upieczoną całą gęś, podaję przepis na to jak usmażyć świeże piersi z gęsi :) Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin(...)skórą 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 200 ml czerwonego wina Składniki na sałatkę: 1 opakowanie rukoli pół czerwonej cebuli kilka świeżych lub mrożonych malin Składniki na sos: 200 g świeżych lub mrożonych malin 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz szczypta chili
Bon Appetit Małgorzatyoliwą, następnie posypujemy ziołami i przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 max 40 minut w 180 stopniach. Takie chrupki są idealne do sałatek. Uwaga, na następny dzień robią się znacznie twardsze, ale nadal zjedliwe :) propozycja podania pieczonej ciecierzycy w sałatce EDMIR-POL to rodzinna firma, od początku działalności zajmująca się sprzedażą
Bon Appetit Małgorzatykonserwowa (u mnie z miodem ) kilka plasterków ogórków korniszonych pokrojonych w plastry lub kanapkowych (u mnie kanapkowe) przyprawa do drobiu 1/4 główki kapusty pekińskiej oliwa dressing d o sałatek lub dowo lny sos do sałatek (u mnie ziołowo-koperkowy) 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy , suszymy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do drobiu i obsmażamy na patelni
Kuchnia domowa AniFajny dodatek do obiadu, a nawet na lekką kolację. Polecam - sałatka jest szybka i pyszna! Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 ogórki gruntowe siekany świeży koperek siekana zielona cebulka ulubiony dressing do sałaty (np. taki własnej roboty ) Sposób przygotowania: 1. Sałatę porwać na mniejsze kawałeczki. 2. Ogórki obrać, pokroić w półplasterki. 3. Dodać koperek i zieloną cebulkę. 4. Sałatkę polać
Kuchnia domowa AniChoć ich pieczenie zajmuje grubo ponad godzinę. Dlatego namawiam, żeby upiec sobie kilka buraczków przy okazji pieczenia mięs, zapiekanek czy ciast. Nie będziecie żałować. Upieczone buraczki świetnie smakują w sałatkach czy surówkach. Składniki: buraki - ilość dowolna, ważne, aby były mniej więcej tej samej wielkości Wykonanie: 1. Buraki płuczemy i osuszamy. 2. Na blaszkę wykładamy folię aluminiową, na to buraki(...)ciepłe (ale nie gorące). Wtedy skórka odchodzi całkiem dobrze, choć nie tak łatwo jak przy gotowanych burakach. Niemniej jednak polecam od czasu do czasu upiec buraczki do sałatki, bo mają lepszy smak. Smacznego
Kuchnia domowa Ani