sałatka kojarzy mi się z wakacjami u Babci na wsi. Często zrywałyśmy świeżutkie pomidorki w babcinym ogródku aby później rozkoszować się pyszną sałatką podczas obiadu. Babcia zamiast jogurtu dodawała gęstą wiejską śmietanę. Moja wersja jest bardziej odchudzona ;) Oczywiście najlepiej nadają się do niej pomidory dojrzewające w słońcu, te kupione zimą nie mają już tego smaku. Ale jeśli znajdziecie aromatyczne
Smakołyki AsiPyszna sałatka, która zachwyci każdego smakosza. Jest szybka w wykonaniu więc można ją przygotować kiedy goście jeszcze w drodze ;) Świetnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie do pracy. Sałatkę podałam w miseczce Agawa Platin od Porcelany Bogucice. op. kolorowego tortellini czerwona papryka słoiczek selera puszka kukurydzy ogórek szklarniowy sól pieprz 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu Tortellini ugotować
Smakołyki AsiByli goście, musiała też być jakaś sałatka. Bardzo podobną jadłam dawno temu u znajomych. Bardzo mi posmakowała, zresztą moim gościom i rodzince też. Najbardziej spodobało im się to, że tak fajnie chrupie. Może i Wam przypadnie do gustu? ;) Sałatka pięknie prezentowała się na talerzu "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. 1 surowy kalafior 2/3 puszki groszku konserwowego 2 łyżki siekanego koperku
Smakołyki AsiProsta a zarazem bardzo smaczna sałatka która stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 0,5 kilograma buraków czerwonych 1 cebula sól, pieprz cukier sok z cytryny oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Buraki nie obierając myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko(...)mieszamy ze sobą, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę , doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona
Bajeczna KuchniaKilka miesięcy temu prezentowałam tu ryżową sałatkę z kurczakiem, którą można zamówić w różnych chińskich jadłodajniach. Tym razem proponuję jej bardziej warzywne wydanie. Składniki : ok. 500 g kapusty pekińskiej podwójna pierś kurczaka puszka kukurydzy puszka ananasa 4-6 łyżek majonezu łyżeczka kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku pieprz czarny łyżeczka soli + ewentualnie(...)dodać do kurczaka. Plastry ananasa pokroić na kawałki. Dodać do salaterki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: Ryżowa sałatka z kurczakiem Sałata z szynką, mozzarellą i brzoskwinią Kurczak z chorizo i ananasem
Weekendy w domu i ogrodzieCzy lubicie tort tiramisu ? Na pewno. Taki tort podbije serce nie jednej osoby. Możemy upiec biszkopt, a gdy brakuje nam czasu możemy go zastąpić gotowymi biszkopcikami
Salonik smakówpowtarzalna, jeśli chodzi o typy, smaki. Poza Francją istnieją też inne kraje i regiony gdzie robi się dobre wina. Przydałoby się trochę różnorodności. Do musu z koziego sera na sałatce z cykorii i kiełków, Michał Jancik sommelier Lidla poleca Domaine Michaut Chablis 1-er Cru 2014 (69,99 zł). I jest to wybór bardzo dobry. Wino jest przyjemnie i bardzo(...)sporą ilością garbników. Mocno skoncentrowane. „Duże” wino na „duże” okazje. Jednak cena zniechęca- w podobnej cenie można już szukać i znaleźć ciekawsze propozycje. Polecane do piersi kaczki na sałatce z papai i mango. Degustowałem na zaproszenie Lidl Polska
królestwo garówdzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami 1-2 pomidory 1/2 cukinii sól, pieprz przyprawa do sałatek (koperkowo-ziołowa) ewentualnie sok z cytryny oliwa z oliwek Pstrąga wypatroszyć, pozbawić łusek, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Za pomocą noża naciąć jeden bok ryby
UgotowaćKurczak na ryżu z pieczarkami i papryką - danie godne polecenia wszystkim zapracowanym. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek 2 cebule 1 papryka czerwona 25 dag
Salonik smakównaszym domu nie ma dnia bez warzyw! Nie ma obiadu bez warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone czy pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury! Po prostu warzywa uwielbiamy! Wiecie jaka była nasza reakcja po przejrzeniu tej książki(...)pięknej książce i opatrzonych bardzo apetycznymi zdjęciami, które zresztą zrobiła autorka książki! Świetna robota! Nie myślcie, że w książce znajdziecie tylko propozycje warzyw jako dodatki do obiadu czy na sałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę
Plate of Joygrupy z Angeliną z Trener Zdrowej Diety , Martą z Kolorowo-Torcikowo i Edytą z Pasja Smaku . Do przygotowania mieliśmy : Filety z pstrąga smażone bez panierki na papierze oraz dwie sałatki z soczewicą i świeżymi warzywami. Ja z Angeliną zająłem się pstrągiem, a Edyta z Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem
Parowar FacetaCześć Wam, dzisiaj krótkie przypomnienie tego przepisu. Ekspresowa sałatka! Prosta w wykonaniu, przepyszna w smaku, tak mogę w skrócie opisać tę sałatkę. Wspaniale nadaje się na imprezy okolicznościowe, czy na kolację. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - 6 ugotowanych jajek - puszka tuńczyka - łyżka posiekanego koperku - paczka drobnego makaronu (najlepiej włoskiego lub z mąki durum) - 3 łyżki kaparów - sól, pieprz kolorowy - majonez (w wersji
SMYKWKUCHNIgotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z lubczykiem, smażonym karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym z kardamonem. - pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue podane z sałatką coleslaw z domowym majonezem Po przygotowaniu każdego z dań, jak to już jest tradycją, wszyscy wspólnie siadamy do degustacji naszych potraw. Mogliśmy też spróbować pysznego rosołu, który od początku(...)warsztatów pyrkotał na kuchenkach. Na deser, w ramach niespodzianki Sebastian przygotował dla nas obłędny sernik z musem korzenno- śliwkowym. Pieczone dramstiki drobiowe z pikantnym sosem barbecue i sałatką coleslaw Pierś z kurczaka kukurydzianego gotowana sous vide z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami
Kulinarne przygody Gatitydawna marzył mi się tuńczyk w innym wydaniu. Skomponowałam więc sałatkę ze składnikami, które w połączeniu z rybą stworzyły ... Continue reading
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySałatkę możemy przyrządzić w kilka minut,jest doskonałym dodatkiem do obiadu lub grilla. Często przyrządzam ją na kolację. Składniki: 6 ogórków małosolnych 250 gram pomidorków cherry 1 duża cebula cukrowa Sól Pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Ogórki również kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Wszystkie składniki przekładamy(...)miski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki, najlepiej smakuje schłodzona
Bajeczna Kuchnia