Zamiast tradycyjnego tortu możemy przygotować mini torciki dla każdego. Prezentują się wspaniale. Są idealne na niedzielne popołudnie do kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 2 szklanki
Salonik smakówMoja ulubiona kolacja:) Najpopularniejsza sałatka włoska. Odzwierciedlająca kolory flagi. Sałatka Caprese Uwielbiam przyrządzaną jak najprościej. Pokrojone plastry pomidorów i mozzarelli układane na przemian, polane oliwą z oliwek, posypane oliwkami i udekorowane listkami bazylii. Ewent. doprawiona pieprzem. Podawana z pieczywem czosnkowym. Szybko, smacznie i zdrowo! Bon appetit
Atlas Smakóworaz K Ja ze swojej strony, mogę napisać, że jestem bardzo miło zaskoczona tym olejem. Ma bardzo delikatny smak i aromat. Jest idealny do pieczenia, smażenia oraz do sałatek. Smakuje mi dużo bardziej niż oliwa z oliwek i jestem pewna, że zagości na długo w mojej kuchni :) Dziś użyłam go do przygotowania kolorowej sałatki z kurczakiem Jeżeli chcecie się
The Sweet DamselOstatnio w sklepach pokazała się okrągła cukinia. Od razu ją kupiłam, bo naprawdę ma swój urok. Można również ją faszerować, a farsz można komponować według uznania
Salonik smakówcarte oraz codziennie nowe zestawy obiadowe i kolacyjne. Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree(...)pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów, faktur i zapachów oraz produkty małopolskich producentów tworzone wg. rodzinnych receptur. Bardzo szybko można ulec temu czarowi, z każdym kęsem chce się więcej i więcej... ale bez obaw
SzczyptaSmaQtrafiliśmy do Makarunu przy Matejki 18. Jak się dowiedziałam, lokal istnieje od ponad roku (jest też w innych miastach Polski). Oferuje dania makaronowe (ze spaghetti lub penne) i sałatki. Są też opcje wegetariańskie: makaron ze szpinakiem lub pieczarkami i sałatka ze szpinakiem. Mała porcja (makaronu) to 350 g, a duża 550 g. Jedzenie dostajemy w kartonowym pudełku. Ceny
Qlinarnie i Qlinarniesmaku i usmażyć z obu stron. Jajka ugotuj na twardo, pokrój na ćwiartki. Ogórka obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki. Rzodkiewkę także pokrój w cienkie plasterki. Liście sałatki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą , porwij na małe kawałki. młode ziemniaki obierz, ugotuj, wystudź, a następnie pokrój na plastry lub kostkę i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Koperek drobno posiekaj, oprósz(...)następnie dodaj usmażone mięso z kurczaka. Składniki na sos wymieszaj razem i polej nim przysmażone ziemniaki z mięsem, wymieszaj. Całość zdejmij z ognia, trochę przestudź i dodaj wcześniej przygotowaną sałatkę z warzyw. Na koniec wszystko razem delikatnie wymieszaj. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można podawać także na zimno
Przepisy i porady kulinarneMiałam ochotę na sałatkę, ale kiedy ją robiłam wpadł mi do głowy pomysł, że podam ją w pomidorach. Faszerowane pomidory to był strzał w dziesiątkę. Smakowały rewelacyjnie i pięknie się prezentowały. Fajna przekąska na imprezy. Składniki: 5 twardych pomidorów średniej wielkości 3 ogórki małosolne 3 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)kostkę. 2 jajka posiekać drobno, a trzecie pokroić w ćwiartki do dekoracji. Kukurydzę odcedzić na sitku. Wszystko wymieszać wraz ze szczypiorkiem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć sałatkę do pomidorów i ułożyć na półmisku. Ozdobić listkami bazylii. pomidory z nadzieniem kukurydzianym
O kuchni z uczuciemPrzepis na tą sałatkę znalazłam w starym zeszycie mojej mamy Składniki: - 3 kg cukinii - 1 kg cebuli - 8 marchewek - 1 łyżka soli zalewa - szklanka octu - 4 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: 1. - Cukinię zetrzeć na grubej tarce ja jest młoda nie trzeba obierać(...)zalewę zalać zalewą zostawić na noc. 4. Sałatkę przełożyć do słoików pasteryzować 30 minut aby słoiki były dobrze zamknięte
W królestwie smaków Beatycukru - 1 szkl octu - 1/2 szkl oleju Sposób przygotowania 1. - cukinię paprykę pokroić w kostkę cebulę w pióra posolić według uznania - Zalewę wszystkie składniki zalewy zagotować wlać do sałatki wymieszać zostawić na 24 godzin - przełożyć sałatkę do słoików pasteryzować 30 minut od zagotowania
W królestwie smaków BeatyProste, ale niezwykłe. Znane, ale zawsze zaskakujące swoim wyglądem i smakiem. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka przegotowanej, ciepłej
Salonik smakówSałatka królewska Kolorowa, apetyczna, bardzo smaczna sałatka. Na imprezach znika błyskawicznie. Polecam, zwłaszcza, że wykonuje się ją błyskawicznie :) Składniki: słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa w syropie puszka fasoli czerwonej 5 ugotowanych na twardo jajek 1 por 1 średnia marchewka 1 średnia papryka 7 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Seler, kukurydzę, ananas, fasolę odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo
na moim stole...Sałatka wiosenna z rzodkiewką Prosta, bardzo szybka sałatka i bardzo efektowna. W sezonie nowalijkowym będzie jak znalazł... Składniki: 2 pęczki rzodkiewek duży pęczek szczypiorku 6 jajek 250 g żółtego sera 5-6 łyżek majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu ścieramy je na tarce, przekładamy do szklanej salaterki. Solimy, pieprzymy do smaku. Następnie wykładamy warstwę
na moim stole...Sałatka norweska do grilla Szybka, smaczna sałatka ziemniaczana, która najlepiej smakuje przy grillu do pieczonego mięska, kiełbaski i zimnego piwka:). Banalnie prosta, może być różnie modyfikowana, ale dzisiaj podaje najprostszy przepis, który według mnie jest najsmaczniejszy i najlepiej smakuje z pieczonym mięsem, na świeżym powietrzu. Składniki: 1 kg ziemniaków (u mnie młode) 6 ząbków czosnku solidny pęczek kopru
na moim stole...Sałatka meksykańska Bez dwóch zdań sałatka imprezowa. Na bogato. Dużo różnych smaków, świetnie się równoważy. Szybka, prosta w wykonaniu, a smak i wygląd nieziemski. Polecam. Składniki: 250 g sera starkowanego sera żółtego 4-5 ogórków konserwowych pociętych w kosteczkę 2 puszki kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka ananasa duża czerwona papryka pocięta w kosteczkę 2 małe czerwone poszatkowane cebulki mały pęczek
na moim stole...