jaglana z owocami i zdrowym dresingiem (na oleju lnianym). Taka pełna witamin miseczka jest idealną propozycją zarówno na śniadanie lub letnią kolację, a nawet może być podana w formie sałatki. Przygotowanie jest naprawdę proste, a owoce możecie dobrać według własnych upodobań. Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 125 g kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami* 300 ml wody + mała
Słodkie okruszkiskładniki: ok. 200 g truskawek bez szypułek 1 garść rukoli 1 garść szpinaku 10 czarnych oliwek ok. 120 g sera feta świeżo zmielony pieprz do smaku
Domowy Smak JedzeniaKażdy wie, że w upalny dzień stanie przy garach to mordęga. Unikam więc gotowania na tyle na ile mogę. Część posiłków obiadowych można podać na zimno bo chłodniki czy sałatki nie tylko zaspokajają głód, ale są też zdrowe i pyszne. Mięso, którego użyłam do sałatki, upiekłam w nocy bo wtedy włączony piekarnik tak bardzo nie dokucza. Możecie użyć też porwanego
Smaczna Pyzanapoje, nie szczędząc miłego słowa. Zaczęliśmy klasycznie - od przystawki. Porcja malusieńka, ale to byłą przecież tylko rozgrzewka prze kolejnymi daniami. Jako starter podano nam roladkę z kaczki z sałatką z ogórka i kawiorem z tapioki oraz grzankę. Sałatka z ogórka idealnie doprawiona, smak bardzo wyważony, lekko kwaśna lekko słodka. Kawior z tapioki zabarwiony na różowo sokiem z buraka bardzo ładnie
kolorowotorcikowookresie letnim bardzo często przygotowuję tę sałatkę na kolację. Jest cudownie chrupiąca a dzięki czosnkowi ma wyrazisty smak. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie grillowanego mięsa. Sałatka jest godna polecenia ze względu na jej smak, chrupkość i to, że bardzo szybko można ją przygotować. 1/2 dużego kalafiora 1/2 puszki kukurydzy 2/3 puszki groszku konserwowego 4 ząbki czosnku 6 rzodkiewek
Smakołyki Asiblogerek które będą, oczywiście, pstrykać tysiące zdjęć Pan Grzegorz zaproponował nam napoje:woda, wino, soki itd oraz po chwili podał amuse-bouche w postaci rolady z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Całość bardzo lekka i dzięki sałatce z ogórka orzeźwiająca - naprawdę rozbudziło nasze kubki smakowe i pozostało nam tylko czekać na dalszą część programu. Jako
sierotka maRysia w kuchnimiało nam zafundować temperatury rodem z najcieplejszych zakątków świata? Jedno wiem na pewno - w ten weekend uciekam na wieś i chłodzę się na wszelkie możliwie sposoby. Chłodnik gazpacho , cytrynowa sałatka z kuskusem czy sałatka z arbuza, fety i mięty to tylko kilka z moich sprawdzonych przepisów na upały. A do picia hiszpańska sangria - orzeźwiający napój złożony z wina i owoców
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio ciecierzyca stała się moim ulubionym strączkiem i zaczęłam ją używać dosłownie do wszystkiego. Robię z niej burgery, sałatki, curry czy potrawki. Najczęściej jednak przygotowuje z niej pasty na kanapki. Tym razem z ciecierzycy przygotowałam pastę a'la tuńczykową. Próbowałam odtworzyć pastę, którą robiłam przed przejściem na weganizm i myślę, że mi się udało :) W tradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze(...)ogórki i cebule, dlatego w tej wegańskiej wersji też nie mogło zabraknąć tych składników. Po dłuższym zastanowieniu może to jednak sałatka a'la tuńczykowa, a nie pasta? Sama nie wiem, ale smakuje świetnie zarówno na pieczywie jak i bez :) Wegańska pasta "tuńczykowa" z ciecierzycy Składniki: 240 g ugotowanej ciecierzycy (ok. 120 g suchych ziaren) 1/2 średniej cebuli
wegujemySzybka sałata z rzodkiewką to pomysł na błyskawiczną sałatkę do obiadu. Najlepsza jest w okresie wiosenno- jesiennym kiedy mamy świeżą polską sałatę i świeże rzodkiewki. Sałata z rzodkiewką będzie świetnie pasowała do każdego rodzaju obiadu. Jeśli aktualnie dbacie o dietę to zamiast śmietany możecie wykorzystać do jej przygotowania jogurt naturalny. Sałata z rzodkiewką - przepis: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon grillowy w pełni. Choć u nas do grilla najchętniej zjadamy po prostu pokrojone w grube plastry pomidory i ogórki w słupkach, to sałatka jest miłą odmianą i bardzo przyjemnie przekąsić ją do pieczonego mięsiwa. Tą sałatkę jadłam pierwszy raz u mojej przyjaciółki Natalii, bardzo mi posmakowała, a moją sympatię wzmógł fakt, że zawiera moją ukochaną kaszę jaglaną. Składniki: 100g
Cakes By Kejtgłowie, ale od kiedy spróbowałam, w tej wersji też je jadam :) Składniki : 3 grube łodygi selera naciowego kulka mozzarelli kilkanaście truskawek kilkanaście liści rukoli kilkanaście liści bazylii (w tej sałatce polecam szczególnie odmianę fioletową) chlust balsamico lub łyżka octu balsamicznego pieprz świeżo mielony oliwa (ilość według uznania) Łodygi selera obrać obieraczką do warzyw z włókien. Pokroić na talarki. Mozzarellę pokroić(...)Truskawki przekroić na połówki. Do salaterki wrzucić seler, rukolę, mozzarellę i truskawki. Całość skropić balsamico i oliwą oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem. ----- Podobne: Truskawki z miętą, czekoladą i kuskusem Sałatka z mozzarellą i truskawkami Sałata z brzoskwinią i serem Dziś moje wrażenia z lektury ostatniego tomu "Szukaj mnie wśród lawendy" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . Tym razem poznajemy pogmatwaną historię najmłodszej
Weekendy w domu i ogrodzieswój dach. Poczęstunek? Oczywiście watro zaproponować coś pysznego, co nie sprawi Wam wiele kłopotu. Na naszej ostatniej karnawałowej zabawie hitem okazały się nasze proste trójkąciki tortilli oraz cudowna sałatka z rukoli autorstwa mojej siostry. Dzisiaj podzielę się z Wami recepturą na tortillę, ale nie ukrywam, że i sałatką warto się podzielić ze światem. To wkrótce, a teraz
I tu będę miała takie teDzisiaj przedstawiam Wam przepis na szybką i prostą w wykonaniu, bardzo smaczną sałatkę z tuńczyka, ryżu i groszku. Idealna na śniadanie, kolację, imprezę lub do pracy. Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na sałatkę z tuńczyka z groszkiem: 1 woreczek ugotowanego, zimnego ryżu (100 g przed gotowaniem) 1 puszkę tuńczyka w kawałkach (odsączonego z zalewy) 1 małą puszka groszku lub pół
Rozpustne gotowanieogórek zielony - 1 szt jabłka -2 szt cebula czerwona -1/2 szt marchewka -2 szt jogurt naturalny - 100 ml cukier -2 łyżeczki sól - szczypta pieprz kolorowy zioła do sałatek oliwa - 2 łyżki Seler opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Jabłka i ogórki umyć, obrać(...)zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebule obrać i pokroić drobniutko. Wszystko wsypać do miski, dodać oliwę, cukier, sól, pieprz i zioła do sałatek oraz jogurt i dobrze razem wymieszać, odstawić na pół godziny
Camilla w kuchni