sałatki - 54110 przepisów (strona:1373/3608)

Tosty francuskie 198

Bagietkę pokroić skośnie na szersze kromki. W miseczce rozbełtać jajko razem z mlekiem oraz przyprawami . Kawałki bagietki zanurzać w masie jajeczno-mlecznej, następnie smażyć na złoty kolor na maśle. Sałatka/salsa pomidorowa     Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić drobno lecz starać się odrzucać pestki oraz odsączyć nieco sok. Pokrojonego pomidora skropić cytryną, zetrzeć do niego czosnek(...)oraz posiekaną zieleniną. Proponuję spróbować tak jak było u mnie ze świeżą miętą. Naprawdę pysznie smakuje, świeżo i interesująco. Usmażone kromki posmarować obficie pasztetem, na nim ułożyć po łyżeczce sałatki pomidorowej i smacznie zajadać. Smacznego

W garach u Gosi
Sałatka z tortellini i kurczakiem 557

Moja propozycja na sałatkę z makaronem tortellini,smażonymi kawałkami kurczaka,świeżym ogórkiem i papryką. 1 op.250 g tortellini 1 filet z piersi kurczaka (300-400g)  świeży ogórek czerwona papryka pęczek koperku 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju sól  świeżo mielony pieprz sos: 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu(...)Majonez połączyć z przetartym czosnkiem. Do miski włożyć makaron,usmażone mięso,pokrojoną paprykę i ogórka,dodać posiekany koperek. Połączyć wszystko z czosnkowym majonezem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce

Kolorowa kuchnia Elki
Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie 240

Początek maja to najlepszy czas na wykorzystanie darów Matki Natury. Można wtedy wzbogacić domową spiżarnię o takie rarytasy jak angielski sos miętowy, sok z młodej pokrzywy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 216

Nawet niewielka ilość, pojedyncza porcja, przyda się, kiedy pewnego dnia zabraknie czasu na gotowanie. Warzywa i owoce Z warzyw (marchew, pietruszka, seler, etc.) można zrobić po ugotowaniu ich najprostszą sałatkę lub po prostu surowe zetrzeć na jarzynowej tarce, przesypać solą i wymieszać. W ten sposób mamy gotową jarzynkę-przyprawę np. do zup. Ziemniaki Z nich najprościej zrobić sałatkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosta sałatka śledziowa z groszkiem 415

Prosta sałatka śledziowa do przygotowania w niecałe 5 minut. Wystarczy tylko pokroić składniki i wszystko wymieszać. Filety śledziowe zamarynowane z chilli dodają fajnego, lekko pikantnego smaku. Składniki: 1 opakowanie filetów śledziowych  sweet chilli Seko , 1 cebula, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 ogórki konserwowe, 2 łyżki majonezu.  Przygotowanie:  Filety śledziowe delikatnie odsączamy z nadmiaru zalewy. Kroimy w kosteczkę(...)Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę. Wsypujemy groszek. Sałatkę mieszamy z majonezem

Aga w kuchni
15 FIT sałatek do pracy Lunchbox 586

lunch, obiad (jak zwał tak zwał) do pracy. Popularne są również coraz częściej zdrowe posiłki, mające zastąpić popularne (i raczej mało dietetyczne) kanapki. Zrobiłam przydatne zestawienie 15 przepisów na sałatki w wersji FIT. * w trzech sałatkach pojawił się majonez, który śmiało możemy zastąpić jogurtem. Z ciecierzycą Z winogronami w sosie vinegrette Kapuściana w musztardzie Buraczana Z kuskus i łososiem

Tradycyjna Kuchnia
Ekologiczne produkty Danival. 173

istniejący na rynku od 1990 roku. W swojej ofercie posiada ponad 200 najwyższej jakości ekologicznych produktów, w tym: zupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów(...)Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający

Poranek na słodko
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 163

chodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy:  Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem(...)Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję

Cooking Monster
Pomidorki koktajlowe w słonej zalewie 255

obfitości jadam je do każdego posiłku, a za kilka tygodni będę nucić:  Addio pomidory   Addio ulubione  Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół  Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej... * Chyba zgodzicie się ze mną, że kupowanie pomidorów zimą nie ma sensu, są bez smaku i zapachu. Ale jakby tak wyjąć zimowa porą ze słoiczka pomidory, które(...)dojrzewały w letnim słońcu? Takie pomidorki wyśmienicie pasowałyby do sałatki.  Koleżanka obdarowała mnie znaczną ilością pomidorków koktajlowych, więc zapakowałam je do słoików w towarzystwie takim jakie do nich pasuje: czosnek, oregano i oliwa z oliwek. * fragment tekstu piosenki z Kaberetu Starszych Panów, tekst Jeremi Przybora Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych do każdego półlitrowego słoika: po 1 dużym ząbku czosnku

Codziennik Kuchenny
Sałatka z winogronem i fetą 230

Pyszna i lekka sałatka, która łączy kilka smaków - słodkie winogrona, słony ser oraz kwaskowy sos balsamiczy. Całość idealnie dopełnia prażony słonecznik, który uwielbiam. składniki: 5-6 liści sałaty lodowej 400 g różowych winogron 150 g serka sałatkowego a`la feta 2-3 garście słonecznika olej do skropienia sos balsamiczny do skropienia Liście sałaty lodowej porwać na małe kawałki. Winogrona przekroić(...)pół, można wypestkować jeśli ktoś nie przepada za pestkami. Ser pokruszyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać. Sałatkę delikatnie skropić olejem oraz odrobiną sosu balsamicznego i od razu podawać

Monia miesza i gotuje
sałatka z brokułem i kabanosem 203

Dziś propozycja wytrawna- sałatka nie tylko na imprezę ale także na codzienną kolację. Zrobiłam ją jak zawsze: namieszałam to, co było w domu i wyszło bardzo pysznie i pożywnie.   Składniki: 1/2 brokuła 1 szklanka makaronu średniej grubości 4 kabanosy (niezbyt suche) czerwona papryka puszka białej fasoli 5 jajek  mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku(...)pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo i pokroić niezbyt drobno. Kabanosy pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z jogurtem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić pieprzem. Wszystkie składniki razem wymieszać, odstawić sałatkę do lodówki, żeby smaki przeszły

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Paczka zdrowej żywności od Look Food :) 209

historii pochodzenia i odkrycia tych produktów. Acai jest mi bardzo dobrze znane, natomiast z lucerną w tej postaci spotykam się po raz pierwszy. Te superfoods'y możesz dodawać do sałatek, jogurtów, koktajli i innych dań lub wypić po wymieszaniu z wodą czy sokiem.  JAGODY ACAI - ułatwiają trawienie i wypróżnianie, poprawiają wzrok, obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Pomagają(...)używać po raz pierwszy. Na co dzień w mojej kuchni znajduje się olej kokosowy i oliwa z oliwek - ekologiczne, tłoczone na zimno. Do smażenia używam tego pierwszego, a do sałatek i potraw już gotowych zazwyczaj dodaje oliwę.  OLEJ PALMOWY - uzyskany z miąższu owoców palmy oleistej pochodzącej z kontrolowanych upraw ekologicznych. Ma czerwono-pomarańczową barwę, gdyż nie został poddany procesom

Zdrowie na języku :P
Sałatka z buraczków i białej kapusty 207

Sałatka jest bardzo smaczna i można ją przygotowywać przez dłuższy czas, ponieważ wszystkie warzywa są dostępne przez cały czas, więc nie musimy się ograniczać do sezonu letniego. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg białej kapusty 8 szklanek wody 5 łyżek cukru 1,5 łyżki soli 6 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego(...)garnka zalewamy wodą i dodajemy cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować 25-30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie i pod koniec dodać ocet. Gotować jeszcze chwilkę. Gotową sałatkę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5 minut. Smacznego

talerz przyjemności
Buraki, cieciorka, nerkowce i pomarancza 224

przepisów dla całej rodziny" autorstwa Grześka Łapanowskiego i Mai Sobczak. W końcu dopięłam swego. Mam! To naprawdę świetna skarbnica pomysłów i inspiracji. Przy pierwszym przejrzeniu w oko wpadła mi sałatka. Intrygujące połączenie buraczków, pomarańczy, cieciorki i orzechów.  Nie mogłam się jej oprzeć. Nie zawiodłam się. Proporcje zmieniłam jak zwykle. Buraki, cieciorka, nerkowce i pomarańcza 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy dwie(...)pomarańczy łyżeczka syropu klonowego sól i pieprz Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z cieciorką i kawałkami pomarańczy oraz nerkowcami. Mieszamy składniki sosu i polewamy sałatkę. Mieszamy i chłodzimy godzinę w lodówce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaki w popiele, z piekarnika – a smakują jak te z ogniska! 306

nigdy mnie nie zawiódł. Skórka ziemniaków robi się chrupka i szorstka – zupełnie jak u tych pieczonych w popiele. Lubię jeść je same, z masłem, ale i podane ze śledziową sałatką, gzikiem czy gęstym tzatziki. Warto spróbować, może też się w nich zakochacie? Ważne, żeby ziemniaki do takiego pieczenia wybrać z odmian sypkich, mącznych, z wysoką zawartością skrobi – czyli szukamy ziemniaków(...)żytniej) 4 pełne łyżki otrębów (pszenne lub żytnie) 1 pełna łyżeczka (z czubem) kminku mielonego 1 pełna łyżeczka (z czubem) gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA – świeże masło – sałatka śledziowa – sól

Karo in the Kitchen