Sałatka z soczewicą i tuńczykiem 273Pożywna sałatka z dodatkiem majonezu. Są jajka, soczewica i tuńczyk. Wszystkie składniki, które bardzo lubię i które razem świetnie smakują. składniki: 6 jajek 2 puszki tuńczyka w kawałkach, u mnie w oleju 1 puszka soczewicy 2-3 łyżki majonezu pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Następnie jajka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.Do jajek
Monia miesza i gotuje
Sałatka z bobem, fasolką i szparagami w orzechowym dressingu 179Czas jeszcze spożytkować szparagi i zacząć sezon na szparagową fasolkę oraz bób i ta sałatka jest pysznym połączeniem właśnie tych 3 smacznych warzyw. Fantastycznym dopełnieniem jest dressing, który dostarczy Tobie ogromną dawkę zdrowych kwasów omega-3, gdyż oparty jest na orzechach włoskich oraz dodatkowo na klarowanym maśle (w wersji dietetycznej można użyć oleju bądź oliwy) czosnku oraz miodzie (podobny
Kraina Miodem Płynąca
SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z OLIWKAMI 225starsza Pani zwykle dzieli się tym, co ma w zamian na miłą rozmowę i chwilę wytchnienia, co mogę jej podarować ze swojej strony. Tak było z tą młodą kapustą. SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z OLIWKAMI ZIELONYMI /własny; współpraca z Winiary;/ 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty 1 łyżka majonezu Delikatnego Winiary 1 mała cebulka dymka wraz ze szczypiorem
W kuchni Karmel-itki
Młody bób z czosnkiem i koperkiem 254Bardzo smaczna sałatka. Młody bób nie wymaga długiego gotowania, według mnie wystarczą mu 4 minuty. Lubię, gdy taki młody bób jest jeszcze lekko twardawy. Jeżeli uważacie że dla Was jest zbyt twardy - przedłużcie czas gotowania. Można jeść ze skórką, ale ja wolę bób obrany. Chociaż w trakcie obierania i tak zjadam część skórek :). Obieranie bobu może nie jet najprzyjemniejsze
Stare Gary
Sałatka z bobem 216sezonie letnim uwielbiam zabierać ze sobą do pracy sałatki, pełne kolorowych warzyw. A skoro sezon na bób uważam za otwarty to postanowiłam zjeść go inaczej niż zwykle. Z pomocą w tym przyszedł mi przepis na blogu Trochę smaku. Składniki na 2 porcje: Bób – ok. 25 dag 1 pomidor 1 czerwona papryka lub po kawałku kolorowej 1 cebula 1 ząbek
Fabryka pomysłów
Pyszna sałatka z rukolą i buraczkami 197przygotowania tej zdrowej sałatki potrzebne są: Rukola tarte buraczki wędzony twaróg pomidor koktajlowy czerwona papryka kapary jajko oliwa z oliwek waniliowy sos balsamiczny sól pieprz
Jemy Pijemy
Szybka sałatka z tuńczykiem 226głodnego nic trudnego. Oto bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka, z produktów które miałam pod ręką. kilka liści sałaty lodowej 1 jajko na twardo 2 rzodkiewki kilka zielonych oliwek 1/3 czerwonej papryki 1 mały kiszony ogórek natka pietruszki kilka małych kaparów sól pieprz oliwa z oliwek
Jemy Pijemy
Sałata z truskawkami, mango, melonem i tofu 283może wydać się nie do przyjęcia. Potwierdzam jednak, że truskawki i mango w połączeniu z sałatą - są ekstra! Lubię zwłaszcza połączenie słodkich truskawek i wyrazistej w smaku glazury balsamicznej. Sałatka jest świetną alternatywą obiadu w upalny dzień, kiedy nie chce się nam stać w kuchni przy parujących garnkach. Jako wytrawny akcent wykorzystałam do niej wcześniej zamarynowane tofu (tu znajdziesz przepis
Moje Qulinaria
Sałatka z sosem tajskim 218Wspaniała, orzeźwiająca, lekko pikantna sałatka z wyraźną nutką azjatyckich przypraw. Serwowałam ją do koreańskiego bulgogi (najpierw marynowane, a następnie krótko grillowane cieniutkie plasterki wołowiny) z ryżem (przepis już niedługo!). Z dodatkiem grzanki lub tosta może być też doskonałym samodzielnym daniem na lekki lunch lub kolację. Składniki: 2 małe sałaty rzymskie (ja wzięłam te wielkości cykorii) 1 marchewka 1 mała
Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z rukoli, truskawek i fety 202Pikantny ser feta z czerwoną papryką i chilli. Chrupiące żytnie płatki śniadaniowe. Cytrynowo - bazyliowy dressing. Wymarzone śniadanie tak samo pyszne jak bruschetty z truskawkami . Sezonie truskawkowy trwaj!” Sałatka z rukoli, truskawek i fety (przepis własny ) Składniki dla 2 osób: 60g rukoli 3-4 gałązki bazylii 10 truskawek 100g sera feta z czerwona papryką i chilli
Wiem co jem
VEGAN CAPRESE TRUSKAWKOWE 235Caprese , czyli nic innego, jak podróż do gorącej Italii w pogoni za świeżą mozzarellą i dojrzewającymi w pełnym słońcu Toskanii pomidorów. Taką wersję tej sałatki znamy na co dzień. Ale kiedy nie można pokusić się o produkty z laktozą, trzeba rozegrać to inaczej. Oryginalna Caprese zawiera tylko 4 składniki: mozzarellę, pomidory, balsamico i oliwę z oliwek
W kuchni Karmel-itki
Sałatka z truskawkami 246Świetna sałatka na drugie śniadanie do pracy lub większa jej ilość jako dodatek do obiadu. Potrzebujemy: 1 szklanka świeżych truskawek 2 duże garście rukoli 1/4 kostki fety lub sera typu bałkańskiego 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oleju lnianego sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni Do rukoli dodajemy przekrojone
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałatka ziemniaczana z pomidorami i tuńczykiem 235Nietypowy lunch do pracy? Nie macie zbyt wiele czasu na jego przygotowanie? Ja wtedy staram się ratować sałatkami lub daniami z piekarnika. Tym razem zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia smaku . Jednak nie byłabym sobą gdybym paru rzeczy nie zmieniła :) Składniki na 4 porcje: 600 g młodych ziemniaków 1 czerwona cebula 300 g pomidorków koktajlowych kilkanaście czarnych oliwek
Fabryka pomysłów
Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i prażonymi ziarnami siemienia lnianego 241Sałatka sprawdza się na drugie śniadania, a nawet lekki obiad. Zamiast ziaren siemienia lnianego można do prażenia użyć innych np. słonecznika lub dyni. Polecam podawać z bagietką upieczoną z masłem czosnkowym. Pycha :) Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 50 g ziaren siemienia lnianego 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 ogórek gruntowy 4-5 pomidorków koktajlowych
Symfonia smakowa
Sałatka ze szparagami i jajkiem 240Niezwykle prosta i smaczna sałatka wiosenna ze szparagami i jajkiem w roli głównej. Pozostałe składniki to: ugotowana fasolka szparagowa, świeże listki szpinaku i pomidor. Całość doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i sosem winegret przygotowanym na bazie oliwy z oliwek i octu winnego. Dodatek chrupiących orzeszków piniowych
Zakamarki mojej kuchni