Składniki: 5 jajek, 1 puszka łososia w oleju, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 małej czerwonej cebuli, 30 g żółtego sera w kostce, 3 łyżki majonezu, 2-3 łyżeczki musztardy, 1 garść rukoli. Polecam też warstwową sałatkę z tuńczyka- przepis Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce. Majonez mieszamy z musztardą. Na spód miseczki wsypujemy
Aga w kuchniTortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Do sałatki można użyć dowolne małe pierożki, czyli mięsne, grzybowe bądź z serem. Jest to idealna przystawka na przyjęcia, która smakuje także dzieciom czy jako przekąska do pracy.Składniki:opakowanie tortellini, np. z szynką2 duże pomidory 1 duży zielony ogórek1 puszka kukurydzykoperek2 ząbki czosnkumajonezsól, pieprzSposób przyrządzenia:Tortellini wrzucamy na wrzątek i gotujemy(...)wrzucamy do miski. Do powyższych składników dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojony koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez (bądź pół na pół z jogurtem naturalnym), a następnie sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej zrobić ją troszkę wcześniej, żeby wszystkie smaki się połączyły, a potem już tylko jeść
upichcicmyśli sałatki owocowej, lecz taką z dodatkiem pomidorów, ogórków, fety i mięty. Zdziwieni? Arbuz z fetą i miętą to znana w Grecji sałatka, która od dawna mnie ciekawiła. Lekko słodki, soczysty arbuz skontrastowany jest słonym serem, do tego mięta i ogórek, które znane są ze swoich wychładzających organizm właściwości i polecane właśnie latem. Składniki sałatki pasują do siebie zaskakująco dobrze(...)miętą na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 2-4 porcje czas przygotowania: 15 min. + chłodzenie sałatki Składniki: 1 kg arbuza ok. 400 g pomidorów, najlepiej żółtych (będą ładnie wyglądały) 2 nieduże ogórki 200 g sera feta 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego, najlepiej białego, ale może być zwykły świeże liście mięty Przygotowanie: Usuń skórkę
Chilli Czosnek i OliwaKolejna sałatka z rodzaju moich ulubionych, tym razem klasyczna, włoska Caprese z pomidorami, serem mozzarella i bazylią. Bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, którą często przyrządzam, żeby szybko zaspokoić głód,to idealny pomysł na lekką kolację lub jako dodatek do dań z grilla. składniki na 2 porcje 3- 4 pomidory 2 kule sera mozzarella 2 łyżki oliwy z oliwek
Smakowite Daniakroimy. Dodajemy odsączoną kukurydzę,pokrojoną w kosteczkę szynkę, ananasa i starty ser.Całość mieszamy z łyżką majonezu i doprawiamy do smaku. Sałatkę schładzamy i tuż przed przybyciem gości przekładamy do waflowych miseczek.Dekorujemy żaglami zrobionymi z szynki i sera. Waflowe miseczki Vafini swoją chrupkość utrzymały przez 1,5 godziny. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSkładniki: 100 g ugotowanego brązowego ryżu 1 pomidor 1 ogórek 1/4 główki kapusty/ sałaty 50 g żółtego sera 50 g wędliny 2 sosy sałatkowe włoskie Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić w kostkę, sałatkę porwać na mniejsze części, dodać do nich ryż i sos sałatkowy przygotowany według instrukcji na opakowaniu. Wszystko dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
Malinowo w kuchninieco zmodyfikowaną przeze mnie, wzbogaconą również o kiełki brokuła i koperek w sosie:) Sałatka prosta i łatwa do zrobienia, składa się z sałaty lodowej, kiełków brokuła, świeżego ogórka, rzodkiewki i groszku, do tego jajka ugotowane na twardo, szczypiorek oraz kosteczki żółtego sera dla zaostrzenia smaku. Polana jest jogurtowym sosem koperkowym. Idealna na kolację, śniadanie, jako przegryzka w ciągu dnia(...)skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, odcedzony z zalewy groszek, posiekane w plasterki rzodkiewki, jajka i ser pokrojone w większą kosteczkę oraz posiekany szczypiorek i kiełki w całości. Jogurt wymieszaj z majonezem, koperkiem, solą i pieprzem (do smaku). Gotowym sosem polej sałatkę. Dokładnie wymieszaj całość. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonysekund, po czym przelać go zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Tak przygotowany jarmuż ułożyć na talerzu, dodać pokrojony w kostkę ser i grejpfruta. Buraka zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać sałatkę. Na wierzchu ułożyć stokrotki. Sos. W słoiczku umieścić wszystkie składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez dłuższą chwilę, aż całość dokładnie się połączy. Gotowym sosem polać
Kuchnia w opałachWrzucam w ramach ciekawostki i przerywnika od masy przepisów zdjęcia z sobotniego gotowania z półfinalistą drugiego sezonu Masterchefa. Brałam udział w konkursie na sałatkę ("Ruletka sałatkowa"). Składnikami, które udało mi się wybrać były: ser Lazur Błękitny, sałata, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, żółta papryka, oliwka, świeża bazylia i oregano, sezam. Wygrałam i dostałam nawet nagrodę z czego jestem dumna ;) Zdjęcia
Karola gotujetemperaturze topnienia nadaje się do jedzenia nie tylko na zimno ale również grillowany czy smażony. Polecam tą małą przekąskę, ser smażony podany z sosem malinowym jest niesamowity w smaku, kremowy i chrupiący zarazem. Można go również włączyć w skład sałatek. W Grecji smażony jest w specjalnych patelenkach, dość głębokich z dwoma uszkami, zwanych saganaki. Zapraszam na pyszną przekąskę. Smażony
Moje Małe CzarowanieProsta, kilkuskładnikowa sałatka z sosem balsamicznym. Dobrze smakuje np. z grzankami z serem. Może być ciekawym pomysłem na lunch. Najlepiej wykonać sos samodzielnie. Wystarczy ocet balsamiczny i miód (przepis podaję poniżej). Składniki na 2 duże porcje: ok. 1/2 główki sałaty lodowej ok. 15 pomidorów koktajlowych 10 małych kulek mozzarelli lub np. sera labneh (przepis tutaj ) 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki
BullioMimo, że ta sałatka to dość ryzykowne połączenie charakterystycznych smaków bobu i koziego sera to w rezultacie otrzymujemy pyszne i zdrowe danie. Sezon na bób, trwa bardzo krótko, a młody bób dostępny jest jeszcze krócej. Warto w tym czasie wykorzystać go na wiele różnych sposobów. To jeden z tych godnych polecenia
Milion SmakówWiosna miesza się z zimą. Dzisiaj zapraszam jednak na wiosenną, w kolorach sałatkę, z granatem. pół główki sałaty lodowej rukola 20 dag sera cheddar (u mnie z dodatkami) 1/3 pestek z dużego owocu granatu orzeszki pini oliwa sól, pieprz Sałatę lodową porwać, dodać rukolę. Ser pokroić w równą kostkę, dodać owoce granatu. Orzeszki pini podprażyć na suchej patelni
Humanistka w kuchnipotraw na spotkania z bliskimi. Aby przyrządzić szaszłyki z caprese potrzebujemy: Pomidorki koktajlowe Mozzarella – małe kulki Bazylia Oliwa z oliwek Pieprz Przygotowanie tej sałatki podanej w nietypowy sposób jest banalnie proste. Pomidory i ser nabijamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków, przekładając za każdym razem listkiem bazylii. Całość polewamy oliwą i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Idealny dodatek do grilla, ale również
MarcinChefprażonych pestek słonecznika 5 łyżek oliwy z oliwek pieprz, sól Przygotowanie: Sałatę myjemy i dodajemy pokrojony pomidor, zapieczone szparagi, pokrojony ser pleśniowy. Pesto z botwinki rozrabiamy z oliwą i polewamy sałatkę. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą i posypujemy pestkami słonecznika
Łycha smakówblogu: - sałatka z makaronem tortellini - sałatka ogórkowa ze spaghetti - sałatka z makaronem ryżowym - sałatka z zupek chińskich - sałatka z kurczakiem i ananasem Oprócz sałatek możecie postawić garść przystawek, czyli np. koreczki z żółtego sera i oliwek, talerz szynek, talerz różnorodnych serów. Dobrze sprawdzi się także tutaj pocięta w plastry pieczeń z jajkiem podana na zimno. Mi nie pozostało teraz
Poezja Smaków - blog kulinarnyRzodkiewkę pokroić w mniejsze cząstki tak samo zrobić z ogórkiem i pomidorem, pokrojone dodać do sałaty. Ugotowane jajka obrać i pokroić w dużą kostkę. Ser również pokroić w kostkę wg uznania i dodać do sałatki. Składniki na sos winegret połączyć ze sobą ciągle mieszając. Gotowym sosem polać sałatkę
PychotkaaaBardzo szybka i smaczna sałatka, która nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki: 250 g sera żółtego miękkiego 100 g kabanosa peperoni 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, papryka czerwona Sposób przygotowania : Ser żółty tarkujemy na tarce o grubych oczkach, kabanosa, kroimy w plasterki a korniszony w kostkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką
Darcia w kuchnilodówka pusta .Lub jeden brokuł i resztka pleśniaka . Takie chwile sprawiają że moje szare komórki zaczynają pracę na dużych obrotach . Tak powstała chyba najszybsza sałatka świata . Skladniki 1 brokuł 1/2 puszki groszku 2 plasterki sera gorgonzola ( może być inny) 2 łyżki oleju sól,pieprz do smaku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki cukru 1/2 cytryny Wykonanie Krok 1 .Umyć
Eli Gotowanieblanszowania szpinaku, po czym mieszamy go z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz i bazylię. Wszystko mieszamy i wykładamy na chleb. Na wierzch ścieramy żółty ser i zapiekamy w piekarniku. Z reszty warzyw robimy mini sałatkę i polewamy ją jogurtem i oliwą z oliwek. Do tego hummus i gotowe :) Na dodatek jakieś owoce i super lunch jest gotowy :) Jak Wam się
vegetaniesię czuję, na co mogę sobie pozwolić a na co nie. Jadłam praktycznie wszystko z tym, że zachowałam umiar. Gdy miałam ochotę np. na ser pleśniowy to zjadłam go kawałek pokruszony na kanapkę lub sałatce. Jadłam owoce morza....ojej kilogramami taką miałam ochotę. Robiłam je sobie sama lub szłam z mężem do restauracji. Sushi też jadłam, bo robiłam sama
ClauditteMissCookingnowej miski, kroimy pomidora w półćwiartki i układamy dookoła. Z 5 łyżek masła, odrobiny soku z limonki, cukru, soli i kurkumy robimy dressing do sałatki. 3/ Upieczony bakłażan nakładamy na pomidory i kapustę, ścieramy ser mozzarella na tarce o grubych oczkach. Dodajemy połamane krakersy i polewamy dressingiem. 4/ Podajemy, SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaEfektowna i smaczna sałatka ze strony Jamie Oliver'a Dobry dodatek do mozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięs Składniki: 4 osoby 4 niewielkie cukinie sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 czerwone chilli ząbek czosnku 1 garść świeżej mięty oliwa z oliwek extra virgin sok w yciśnięty z 1 cytryny opcjonalnie młody bób
Stare Garykolację, w lodówce pełno, a ja stoję i nic!Wpadłam na genialny pomysł!Kolacja zrobiona w ciągu 5 minut!Dziś stawiamy na zdrowie! :) Sałatka leniucha z olejem z pestek dyni mieszanka sałat pomidor ser feta (lub ser sałatkowo - kanapkowy http://dodomku.pl/images/products/400x400/full/00019771.jpg) olej z pestek dyni (opcjonalnie prażone pestki słonecznika) Łączymy garść mieszanki sałat, pomidora i ser pokrojone
Kuchnia moimi oczami