Znacie słynną sałatkę caprese? Dzisiaj mam dla Was przepis na pełnoziarnisty makaron caprese. Podobnie jak w sałatce bazujemy na prostych składnikach: pomidorach, mozzarelli, bazylii i oliwie
Pasja SmakuPomidory z majonezem i serem robię bardzo często. Są one przede wszystkim niezawodne do mięs z grilla! Sprawdzą się także na każdej imprezie, jako przystawka. Przygotowuje
Kuchnia BazyliiPyszna i lekka sałatka z wędzonym twarogiem z sosem miodowo-musztardowym od firmy Fanex , idealna do grilla lub na kolację. Takie sałatki często przyrządzam na kolacje
Bajeczna KuchniaLubię łączyć różne smaki, dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy. To takie ciasto trzy w jednym - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową . Ciasto jest pracochłonne
Salonik smakówSkładniki : - sałata lodowa - czarne oliwki - ser feta - pomidor - ogórek - 1/2 czerwonej cebuli - łyżka oliwy - łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Umyć i posiekać sałatę. Pokroić w kostkę
Kuchenne innowacjeKolejna propozycja sałatki, którą możemy wykorzystać do obiadu ale także na pyszny początek dnia lub na koniec :) Potrzebujemy: mix sałat z sałatą rzymską lub zwykłą sałatę lodową 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 150-200g sera feta sos winegret - przepis klik Zaczynamy :) Sałatę myjemy, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy na średniej wielkości kostkę. Paprykę
Kolejny blog o gotowaniuzestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur, czyli prosty przepis na pyszne i niebanalne danie. Mój Mąż był bardzo sceptycznie nastawiony do fig w sałatce (nie lubi słodkich potraw) i początkowo nie chciał jej nawet spróbować, ale ostatecznie stwierdził, że nie jest(...)fety i mięty. Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein z moimi zmianamina 2-4 porcjeczas przygotowania: 20 min.Składniki: 1 opakowanie mieszanych sałat lub np. rukoli garść świeżej mięty 6 świeżych fig pokrojonych na ćwiartki 100 g boczku lub Prosciutto pokrojonego w słupki na sos: 80 g sera gorgonzola, 4 łyżki
Chilli Czosnek i Oliwakurczaka, którą to obgotowujemy w esencjonalnej marynacie(dzięki czemu kawałki mięsa nie tylko nabierają wyrazistego smaku, ale również ładnej, ciemnej barwy powierzchni). W sałatce znalazły się również suszone śliwki, pestki dyni, pomidorki koktajlowe, rukola, ser feta oraz kiełki rzodkiewki - więc jest jak najbardziej zdrowo i lekko. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki (dla 4 osób): 3/4 opakowania(...)liści rukoli (80g) pół opakowania pomidorków koktajlowych (250g) pół opakowania sera feta (100g) pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułu (50g) kilka suszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru
Symfonia Smakówstwierdziłem, że muszę koniecznie się nim z Wami podzielić. Jest lekko pikantny a zarazem słodki dzięki orzechom. Można go dodać tam gdzie dalibyście zwykły ser, mnie najlepiej smakuje z tym chlebkiem czosnkowo-rozmarynowym lub w sałatkach. Składniki: 1 mała czerwona papryka szklanka namoczonych przez noc orzechów nerkowca łyżeczka soli łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki czosnku granulowanego ½ łyżeczki rozmarynu (opcjonalnie) 2 łyżki płatków(...)składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej masy wykładamy ją na blachę do pieczenia (ja wykorzystałem standardową małą keksówkę). Pieczemy przez około 30 minut, aby uzyskać miękki ser z orzechów nerkowca lub trochę dłużej, aby był bardziej wypieczony. Smacznego! Artykuł Paprykowy ser z orzechów nerkowca (paleo, bez laktozy) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifekroimy w plastry. Sałatę mieszamy z mięsem, pomidorami, pokrojonymi oliwkami i cebulą. Czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem i musztardą. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy z sosem i tartym serem
prawdziwe jedzeniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Lubię sałatki z niewielką ilością składników, ponieważ są szybkie i smaczne. Ta jest jedną z nich - smakuje rewelacyjnie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy lub samoistna przekąska. 1 kg pieczarek 200g żółtego sera 1 puszka kukurydzy (polecam Develey ) 1 por (biała część; średni) Dodatkowo: sos czosnkowo-ziołowy ( Develey ) (*) sól, pieprz(...)Pieczarki ugotować (w osolonej wodzie) i po ostudzeniu posiekać w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, pora pokroić w krążki, a ser zetrzeć (na długie wiórki) na tarce. Wszystkie składniki wymieszać z sosem i doprawić do smaku. Sałatkę schłodzić w lodówce. (*) Użyłam gotowego sosu, który idealnie skomponował się ze smakiem sałatki i śmiało mogę go polecić. Można również wymieszać
Di gotujemiałam czasu zajrzeć na stronę bloga , by podzielić się swoimi przepisami. Dzisiaj początek weekendu , więc propozycja sałatki, której przepis powstał w wyniku improwizacji. W lodówce był brokuł i już wiedziałam ,że coś muszę z niego zrobić. Pasował mi ser feta(...)jajko. No cóż, ale to za mało, poszedł więc ananas, który stał w lodówce otwarty. Do tego kukurydza , sos i sałatka wyszła pyszna. Podaję dokładnie składniki. Czego potrzebujemy: 1 puszka kukurydzy 1 brokuł ugotowany cztery plastry ananasa ser feta 4 jajka sos czosnkowy z jogurtu , majonezu, czosnku , curry Wykonanie: Brokuł rozdzielamy na drobne różyczki, dodajemy kukurydzę , pokrojony ananas , jaka ugotowane
W kuchennym oknie EwyŚwięta i Po Świętach .... Dziś proponuję kolorową sałatkę z gotowanych pieczarek. W Angli pada jest straszna pogoda więc kolor jak najbardziej jest wskazany. SKŁADNIKI: 20 Dag pieczarek 5-6 płatów papryki czerwonej konserwowej 6 Ogórków kiszonych 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 selera naciowego 1/2 pora 1/2 cebuli czerwonej 10 dag sera żółtego w kawałku SOS: 3 łyżki majonezu(...)gotującą, osoloną wodę wrzucam pieczarki. Gotuję ok 15 min. W między czasie wszytskie warzywa siekam i kroję w kostkę. Ser żółty również kroję w kostkę. Przestudzone pieczarki wrzucam do miski gdzie będę przygotowywać sałatkę. Dodaję resztę składników. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję składniki sosu, również mieszam. Wkładam do lodówki
Gotowanie Patkiugotować na twardo. Ziemniaki, jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( każde osobno) Marchewkę oraz ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Koperek i szczypiorek drobniutko posiekać . Majonez oraz jogurt wymieszać w równych porcjach. Tortownicę (24-25cm) wyłożyć folią spożywczą i do tak przygotowanej formy kolejno układać warstwy sałatki. Ilości oczywiście możemy dowolnie modyfikować. W mojej(...)warstwa ogórki, docisnąć, posmarować cienko majonezem 7 warstwa jajka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem Na koniec starty żółty ser, docisnąć, posmarować cienko majonezem. Całość przykryć folią i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy, usunąć folię i dowolnie udekorować
W garach u Gosiczerwona pokrojona w małe paski -kilka oliwek pokrojonych na pół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty parmezan Komponujemy kolejno sałatkę: sałata, szpinak, cykoria, papryki, ogórek zielony, tuńczyk, oliwki. Nad całością, przed polaniem sosem, ścieramy ser długo dojrzewający; u mnie parmezan. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka octu cydrowego -sól, pieprz -świeże posiekane oregano -łyżeczka syropu z mandarynek
BaRepas