sałatka z porem - 2550 przepisów (strona:28/170)

Sałatka z mniszkiem i czarną quinoą 132

sałatkę zrobiłam i zjadłam już przed miesiącem ;) ale cały czas czekała na swoją kolej, bo sałatki z quinoą ostatnio goszczą u mnie w menu bez przerwy, tak to już jest jak wiosna przyjdzie, nie wiadomo na co w pierwszej kolejności się rzucić ;)  Tym razem połakomiłam się na liście mniszka, botwinki, zielone szparagi, a do tego czarna quinoa i wszystko(...)talerzu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, (odkrawamy zdrewniałe końcówki), zalewamy na 5 minut wrzątkiem, a następnie podsmażamy na maśle, aż zaczną się delikatnie rumienić. Dodajemy je do sałatki razem z plastrami pomidora, pora i czarną komosą ryżową, posypujemy wszystko solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z olejem konopnym. Na koniec przygotowujemy jajko w  koszulce. Dla niewtajemniczonych - musi

Quinoa Raz!
Sałatka z makaronem i kurczakiem 354

Sałatka którą szybko się przygotowuje, jest prosta i smaczna Sałatka z makaronem i kurczakiem  SKŁADNIKI: makaron penne - 1 szkl pieczarki - 8 szt małych por- kawałek filet z kurczaaka - 1 pojedyńczy papryka kolorowa konserwowa- mały słoiczek przyprawa kebab gyros sól i pieprz majonez - 3 łyżki tłuszcz listki natki pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente, odcedzić(...)Pieczarki umyć, ugotować, pokroić.  Fileta pokroić w kostkę, obsypać przyprawą kebab-gyros, przesmażyć na tłuszczu.  Paprykę odlać z zalewy, osączyć, pokroić w kostkę.  Pora drobno pokroić.  Połączyć wszystkie składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Bułka z sałatką 172

Bułka studencka wg Magdy Gessler Składniki: 4 bułki grahamki 4 duże plasterki szynki 2 łyżki chrzanu Proeco Polska sałatka jarzynowa: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 ogórek kiszony … Czytaj dalej Bułka z sałatką

czarrna od kuchni
Sałatka bankietowa 1230

jajek 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 mała cebula Kawałek pora 1 puszka kukurydzy z chili 1 puszka groszku 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany kremówki 1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy Pęczek cienkiego szczypiorku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób wykonania sałatki: Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki(...)wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka. Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić. Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną. Sałatkę układać w szklanej salaterce warstwowo kolejność dowolna - ja dałam: ser żółty, posiekana cebula z porem, kukurydza, rozdrobniony tuńczyk, groszek, białka, doprawić solą i pieprzem

Wanilia i Kardamon
Sałatka z pora z jajkiem, groszkiem i kukurydzą. 148

Por bardzo dobrze się komponuje w sałatce, a codziennie można zrobić inną!  Zasugerowałam się przepisem z kuchnia-domowa.pl Liczba porcji: 5 1 por 3 jajka 100 gram groszku 100 gram kukurydzy 50 gram sera żółtego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Pora umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w półksiężyce. Ogórki pokroić

Czerwony Gupik
sałatka z kurczakiem, porem i kukurydzą 149

zupę. Zazwyczaj dodaję do sałaty, do tego pomidor, ogórek itp i sałatka sama się robi. Tym razem lekka zmiana. Ponieważ przed wyjazdem musieliśmy opróżnić lodówkę - por, który tam siedział sam się prosił ;) Za to sałatka wyszła rewelacyjnie i spokojnie wchodzi do naszego kanonu sałatek na imprezy. Tylko trzy składniki - to to co pewnie większość z nas lubi najbardziej. I robi

Gotowanie z pasją
SAŁATKA Z KALETTES Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI 116

wędliny 3 łyżki jogurto naturalnyego 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku 4 łyżki pestek dyni PRZYGOTOWANIE:  Pestki dyni praże na suchej patelni. Międzyczasie przygotowuję sałatkę. Ser, ogórki, wędlinę oraz pora drobno kroję. Kalettes myję i drobno siekam. Wszystkie składniki łącze ze sobą. Na koniec dodaję przyprawy oraz jogurt, majonez. Mieszam. Na wierzch posypuję prażonymi pestkami z dyni

Gotowanie Patki
Ekspresowa sałatka pieczarkowa. Do świąteczno imprezowego jadłospisu. Sylwestrowe odliczanie czas zacząć 208

dobrze możecie po prostu przepis zachować i na przyszłą Wigilię wykorzystać. U nas tytułowa sałatka już kilka lat temu wpisała się w zimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy(...)prostu w grubą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek (po ugotowaniu rzecz jasna). Białka kroimy także w grubą kostkę. Dodajemy przepłukaną i dobrze odsączoną fasolę. Wkrajamy odrobinę pora by złamać delikatny smak sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Żółtka rozcieramy w miseczce i rozrabiamy z majonezem. Dodajemy do sałatki. Gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia gdy smaki się przegryzą, ale również

Kuchnia po mojemu
Sałatka kus-kus z ziołami prowansalskimi 263

przygotowania : Kaszę zalewamy bulionem i odstawiamy aby napęczniała. Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie aż warzywa zmiękną. Paprykę, ogórki również kroimy w kostkę. Por drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Pobite gary Barbary
Wakacyjna kolacja - lekka sałatka z łososiem 206

dworze jest tak gorąco, zupełnie nie mam ochoty na jedzenie. Pilnuję jednak regularnych posiłków i staram się nie omijać pory jedzenia :) Nawet, jeśli ma być to jabłko, czy szklanka Arbuzady ;) Dziś zapraszam was na ultra lekką i bardzo szybką sałatkę z wędzonym łososiem. Proste składniki i pełnia smaku, to to, co cenię na swoim talerzu. Dlatego też wyeliminowałam ze swoich(...)sobie dowolną ilość na górę sałatki, jako akcent smakowy. Dodatkiem były dziś pełnoziarniste wafle żytnie, w związku z tym, że kolacja wypadła u mnie w porze obiadu ;) Jako świetne naczynia do podawania i przechowywania sałatek polecam Wam produkty polskiej firmy Glasmark - http://www.glasmark.pl. Osobiście bardzo podoba mi się kolekcja szkło-drewno, w mojej kuchni gości ta salaterka: http://www.kupszklo.pl/salaterka-warstwowa-drewno-szklo-fi-215.html

Spektrum Smaku
Surówka z pora, marchewki i jabłek 162

Składniki: 1 duży por (biała część); 3 średnie marchewki; 2 duże jabłka; 3 - 4 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pora, marchewki i jabłka umyć i

Gospodyni Miejska
22 NAJLEPSZE PRZEPISY Z ZIEMNIAKAMI 259

farszem ziemniaczano-pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd's Pie, zapiekanka ziemniaczano-mięsna 21. Ruskie naleśniki 22. Tymiankowe gnocchi z ricottą

Przepisy Aleksandry
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą 187

może zamiast tradycyjnych śledzi na naszym świątecznym stole zagości sałatka śledziowa z czerwoną fasolą? Może pora na odrobinę odmiany? Jak myślicie… W każdym bądź razie zachęcam Was do spróbowania przepisu na tą sałatkę bo jest bardzo oryginalny i wyjątkowy smak zawdzięcza odrobinie musztardy, którą dodajemy do sałatki. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – składniki 0,5 kg płatów śledziowych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z selera z ziemniakami – kuchnia podkarpacka 174

Ziemniaki, seler, kiszone ogórki i cebula – tyle składników wystarczy, by przygotować bardzo dobrą i pożywną sałatkę. Można ją przygotować o każdej porze roku, ponieważ jej składniki są łatwo dostępne, a przy tym niedrogie. Polecam w zastępstwie za klasyczną sałatkę warzywną. Co do dekoracji, to jest ona bardzo prosta i składa się zaledwie ze skórki z ogórka kiszonego i szczypiorku. Wygląda

Trzeci talerz
Tosty po włosku, czyli panini alla caprese 213

dzisiejsza propozycja powinna Wam przypaść do gustu. Najsłynniejsza włoska sałatka zamknięta w kanapce z aromatycznym pesto i podana na gorąco. Ja mogę ją jeść o każdej porze dnia i nocy :) M. za sałatką caprese nie przepada, ale taka wersja go przekonała. Dla wzmocnienia smaku pomidory można wcześniej podsmażyć na oliwie (co polecam), ale to ciut dłuższa wersja dla tych mniej

Pełny talerz