kukurydzy 1 puszka ananasa słoiczek selera konserwowego ok 30 dag wędliny drobiowej w kawałku(szynka, polędwica) 3-4 jajka gotowane na twardo kawałek pora (kilka centymetrów) słoik majonezu (250 ml) Przygotowanie: Zanim przystąpimy do robienia sałatki produkty z puszek porządnie odsączamy z zalewy. Na dno przeźroczystej misy układamy posiekanego selera. Warstwę smarujemy majonezem. Wykładamy kukurydzę. Ponownie cienko smarujemy majonezem(...)Wykładamy wędlinę drobiową pokrojoną w średnią kostkę. Majonez. Ostatnią warstwę, którą smarujemy majonezem stanowi pokrojony w kostkę ananas. Na majonez posypujemy cienką warstwę drobno siekanego pora. Na sam wierzch posypujemy drobniutko posiekanym jajkiem. Sałatka pięknie prezentuje się w przeźroczystym naczyniu. Przy nakładaniu należy sięgać samego dna by mieć cały przekrój smaków. Dla mnie to już domowy smak. Prezentowane zdjęcia pochodzą
Kuchnia po mojemuktóre są już na blogu. Jednak lubię eksperymentować, czarować i robić coś z niczego lub zrobić tzw "sprzątanie lodówki". Tak też powstała ta sałatka. Składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych (270g) 0,5 puszki kukurydzy 1 mniejszy por (biała część) 3 jajka ugotowane(...)twardo 1 łyżka posiekanego koperku 1-2 łyżki majonezu Do smaku sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pieczarki i jajka pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku i odłożyć na około 1-2 godziny do lodówki by smaki się przegryzły. W wersji mniej kalorycznej majonez można zastąpić jogurtem naturalnym
Ala piecze i gotujeJedna z moich ulubionych sałatek to pyszna i prosta sałatka z tortellini, ananasem i wędliną. Słodkawy posmak sałatki przełamany pierożkami tortellini, wędliną i porem daje bardzo ciekawy efekt smakowy, jest bardzo sycąca, idealna na śniadanie lub kolację. składniki na 6 porcji 1 opakowanie pierożków tortellini z mięsem ( 250 g ) puszka pokrojonych w kostkę ananasów puszka kukurydzy 30 dag wędliny(...)kroimy w paski a następnie drobno siekamy. Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy wszystkie składniki - ostudzone tortellini, wędlinę, posiekanego pora, odsączoną z zalewy słodką kukurydzę i odsączone z soku ananasy, dodajemy majonez, sałatkę doprawimy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki
Smakowite Daniakonsumpcyjnej, stopniowo odcinane jest długim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym. Tyle podaje Wikipedia . A co ma z tym wspólnego sałatka gyros? Chyba tylko użytą do niej przyprawę. Składniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe - przyprawa gyros - 2 cebule - młode części pora - puszka kukurydzy - ogórki konserwowe - ½ główki sałaty lodowej - 1 papryka czerwona - 2 ząbki czosnku - majonez - jogurt grecki - 3-4 łyżki oleju(...)szklić cebuli), ostudzić. Do majonezu dodać drobno pokrojony czosnek oraz 3 łyżki jogurtu greckiego, wymieszać. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, paprykę w drobną kostkę, por w krążki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ponieważ jest to sałatka warstwowa składników nie mieszamy tylko równomiernie rozprowadzamy. Na mięso wykładamy cebulę. Na cebulę - ogórki. Na ogórki - warstwę sosu majonezowo jogurtowego. Na sos - paprykę czerwoną
mojewypiekiinietylkosałatki jarzynowe, w których kiszony ogórek to niezbędny składnik. Wymyśliłam sos z tartych ogórków w sosie pomidorowym , pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora na słodko-kwaśną sałatkę z ogórków i cebuli. Jak przygotować pyszną sałatkę z ogórków i cebuli do słoików? Marynata do tej sałatki nie jest mocno kwaśna, gdyż przygotowałam ją na bazie octu winnego, który
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsałatkę zrobiłam i zjadłam już przed miesiącem ;) ale cały czas czekała na swoją kolej, bo sałatki z quinoą ostatnio goszczą u mnie w menu bez przerwy, tak to już jest jak wiosna przyjdzie, nie wiadomo na co w pierwszej kolejności się rzucić ;) Tym razem połakomiłam się na liście mniszka, botwinki, zielone szparagi, a do tego czarna quinoa i wszystko(...)talerzu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, (odkrawamy zdrewniałe końcówki), zalewamy na 5 minut wrzątkiem, a następnie podsmażamy na maśle, aż zaczną się delikatnie rumienić. Dodajemy je do sałatki razem z plastrami pomidora, pora i czarną komosą ryżową, posypujemy wszystko solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z olejem konopnym. Na koniec przygotowujemy jajko w koszulce. Dla niewtajemniczonych - musi
Quinoa Raz!Sałatka którą szybko się przygotowuje, jest prosta i smaczna Sałatka z makaronem i kurczakiem SKŁADNIKI: makaron penne - 1 szkl pieczarki - 8 szt małych por- kawałek filet z kurczaaka - 1 pojedyńczy papryka kolorowa konserwowa- mały słoiczek przyprawa kebab gyros sól i pieprz majonez - 3 łyżki tłuszcz listki natki pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente, odcedzić(...)Pieczarki umyć, ugotować, pokroić. Fileta pokroić w kostkę, obsypać przyprawą kebab-gyros, przesmażyć na tłuszczu. Paprykę odlać z zalewy, osączyć, pokroić w kostkę. Pora drobno pokroić. Połączyć wszystkie składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiBułka studencka wg Magdy Gessler Składniki: 4 bułki grahamki 4 duże plasterki szynki 2 łyżki chrzanu Proeco Polska sałatka jarzynowa: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 ogórek kiszony … Czytaj dalej Bułka z sałatką
czarrna od kuchnijajek 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 mała cebula Kawałek pora 1 puszka kukurydzy z chili 1 puszka groszku 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany kremówki 1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy Pęczek cienkiego szczypiorku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób wykonania sałatki: Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki(...)wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka. Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić. Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną. Sałatkę układać w szklanej salaterce warstwowo kolejność dowolna - ja dałam: ser żółty, posiekana cebula z porem, kukurydza, rozdrobniony tuńczyk, groszek, białka, doprawić solą i pieprzem
Wanilia i Kardamonzupę. Zazwyczaj dodaję do sałaty, do tego pomidor, ogórek itp i sałatka sama się robi. Tym razem lekka zmiana. Ponieważ przed wyjazdem musieliśmy opróżnić lodówkę - por, który tam siedział sam się prosił ;) Za to sałatka wyszła rewelacyjnie i spokojnie wchodzi do naszego kanonu sałatek na imprezy. Tylko trzy składniki - to to co pewnie większość z nas lubi najbardziej. I robi
Gotowanie z pasjąwędliny 3 łyżki jogurto naturalnyego 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku 4 łyżki pestek dyni PRZYGOTOWANIE: Pestki dyni praże na suchej patelni. Międzyczasie przygotowuję sałatkę. Ser, ogórki, wędlinę oraz pora drobno kroję. Kalettes myję i drobno siekam. Wszystkie składniki łącze ze sobą. Na koniec dodaję przyprawy oraz jogurt, majonez. Mieszam. Na wierzch posypuję prażonymi pestkami z dyni
Gotowanie Patkidobrze możecie po prostu przepis zachować i na przyszłą Wigilię wykorzystać. U nas tytułowa sałatka już kilka lat temu wpisała się w zimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy(...)prostu w grubą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek (po ugotowaniu rzecz jasna). Białka kroimy także w grubą kostkę. Dodajemy przepłukaną i dobrze odsączoną fasolę. Wkrajamy odrobinę pora by złamać delikatny smak sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Żółtka rozcieramy w miseczce i rozrabiamy z majonezem. Dodajemy do sałatki. Gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia gdy smaki się przegryzą, ale również
Kuchnia po mojemuprzygotowania : Kaszę zalewamy bulionem i odstawiamy aby napęczniała. Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie aż warzywa zmiękną. Paprykę, ogórki również kroimy w kostkę. Por drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Pobite gary Barbarydworze jest tak gorąco, zupełnie nie mam ochoty na jedzenie. Pilnuję jednak regularnych posiłków i staram się nie omijać pory jedzenia :) Nawet, jeśli ma być to jabłko, czy szklanka Arbuzady ;) Dziś zapraszam was na ultra lekką i bardzo szybką sałatkę z wędzonym łososiem. Proste składniki i pełnia smaku, to to, co cenię na swoim talerzu. Dlatego też wyeliminowałam ze swoich(...)sobie dowolną ilość na górę sałatki, jako akcent smakowy. Dodatkiem były dziś pełnoziarniste wafle żytnie, w związku z tym, że kolacja wypadła u mnie w porze obiadu ;) Jako świetne naczynia do podawania i przechowywania sałatek polecam Wam produkty polskiej firmy Glasmark - http://www.glasmark.pl. Osobiście bardzo podoba mi się kolekcja szkło-drewno, w mojej kuchni gości ta salaterka: http://www.kupszklo.pl/salaterka-warstwowa-drewno-szklo-fi-215.html
Spektrum SmakuSkładniki: 1 duży por (biała część); 3 średnie marchewki; 2 duże jabłka; 3 - 4 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pora, marchewki i jabłka umyć i
Gospodyni Miejska