/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna sałatka, która nie tylko ładnie wygląda, ale również świetnie smakuje - także w wersji wymieszanej. Jest szybka, prosta i idealnie nadaje się na każdą okazję. (Duża miska) 450g filetów śledziowych (użyłam w oleju, ale mogą być solone/marynowane) 2 jajka 1 jabłko (duże) 1 czerwona cebula (duża) 1 por (średni; biała część) 4 ogórki konserwowe(...)doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. W głębokiej misce/półmisku (najlepiej, aby naczynie było przezroczyste) na dnie ułożyć śledzie i następnie warstwowo: cebulę, jabłko, jajka, pora i ogórki. Całość zalać sosem. Wierzch sałatki obficie posypać żółtym serem. Sałatkę przed podaniem schłodzić (min. 1-2 godziny) w lodówce
Di gotujeodróżnieniu do pory zimowej gdzie odczuwam duże zapotrzebowanie na cięższe mięsne obiady to na wiosnę moje podniebienie zawsze domaga się świeżych sałatek zakrapianych lekką oliwą z oliwek. I choć jeszcze w zeszłym sezonie byłam dość anty nastawiona do ostrej i gorzkawej w smaku rukoli tak teraz polubiłam jej aromat i stanowi ona idealne dopełnienie do wszystkich sałatek oraz jako dodatek
upichconaBardzo lubię smak i zapach pora (podobnie jak selera) i dość często wykorzystuję go podczas mojego pichcenia. Surówka z pora jest prosta i szybka do
Walijskie Pichceniepowodzeniem może zastąpić tradycyjną kolację czy deser, dobrze smakuje także na śniadanie. Z warzyw gotowanych i surowych można zrobić również pyszny i zdrowy obiad. Sałatki chętnie przygotowuję, nie tylko na wyjątkowe okazje. Każda pora roku to bogactwo warzyw i owoców, równie kolorowych, soczystych i smacznych. W okresie jesienno-zimowym najbardziej smakują mi sałatki z chrupiącymi warzywami, a im więcej mają
Moja smaczna kuchniaPost Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i pora pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojewszystkie serdecznie dziękuję w imieniu swoim i Czytelników, którzy tutaj zaglądają :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam za rok! Sałatki i surówki Sałatka z grzybów autorka: Karolaa z bloga I love cooking Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Sałatka
Weekendy w domu i ogrodzieCóż przyjemniejszego od takiej sałatki może pojawić się na talerzu o tej porze roku. Wybór świeżych warzyw jest nieduży, ale można trochę pokombinować i powstanie surówka o nowym charakterze. Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące. Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę
Codziennik KuchennySałatka z młodych ziemniaków to prawie obowiązkowe danie o tej porze roku i to najczęściej jako samodzielne danie do zsiadłego mleka albo dodatek do mięsa na grillu. Sałatkę Amiszów znalazłam na blogu Kitchen Nostalgia i nie mam pojęcia, skąd wzięła się nazwa. Może dlatego, że taka skromna jak Amisze
To co kochamSałatka - prosta, szybka i smaczna z produktów, które często mamy w domu. Wystarczy puszka czerwonej fasoli, groszku, por, jajka i majonez. Składniki: 5 jajek, 3/4 puszki fasoli czerwonej, 3/4 puszki groszku, ok. 6-7 cm kawałek pora(...)łyżki majonezu, sól, pieprz, pieczywo Tovago . Przygotowanie: Odsączamy groszek i fasolę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojony drobno por. Na końcu dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy i schładzamy w lodówce. Najlepsza jest na drugi dzień. Sałatkę podajemy na chrupkim pieczywie
Aga w kuchniwarzy i ziół. Aż trudno im się oprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami - rewelacja! Zresztą spróbujcie sami :) Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami Składniki na dwie porcje
Sajkofanka smakukolorów. I wtedy sięgam po sałatki. Dziś proponuję prostą sałatkę, której smak uzupełnia długodojżewający ser Gouda. Sałatka jest odpowiednia na śniadanie, bądź kolację, jak również jako dodatek do dań głównych. Składniki: kilka liści sałaty 1 pomidor około 1 łyżki pociętego na "talarki" pora 2/3 łyżki startego(...)drobnych oczkach długodojżewającego sera Gouda szczypta soli Przygotowanie: Sałatę myjemy. Z trzy liście rwiemy na mniejsze kawałki, pozostałymi wykładamy miskę, w której podamy sałatkę. Pomidora tniemy na ćwiarteczki (lub mniejsze kawałki). Mieszamy pociętego pomidora, "talarki" pora, szczyptę soli, porwane liście sałaty i starty ser. Wkładamy do miski wyłożonej sałatą. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkisycąca sałatka z ryżem doskonale sprawdzi się podczas świątecznego dnia, takiego jak dziś SKŁADNIKI: 40 dag pieczarek, 1 torebka ugotowanego ryżu, 1 duży por, ½ puszki groszku konserwowego, 10 dag sera żółtego w kawałku, 3 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, ketchup, majonez WYKONANIE: Pieczarki obieramy, gotujemy 2 0 min w osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno kroimy. Pora (białą(...)ketchupem, układamy groszek. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, układamy na groszku, smarujemy warstwą majonezu, następnie układamy warstwę pieczarek, posypujemy solą i pieprzem, układamy pora, smarujemy warstwą majonezu, na wierzch ścieramy ser żółty. Sałatkę podajemy z chlebem i wędliną
słodki bratekfaszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek. Pomidory faszerowane fetą. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu(...)faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka można podać krążki pumpernikla, chętni mogą sobie tym serkiem smarować chlebki. Ogórki faszerowane sałatką ryżową z tuńczykiem A deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo, proponuję: deser Panna Cotta w wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowym Tartaletki z musem czekoladowym, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatkę ziemniaczaną można jeść ze wszystkimi sezonowymi smakami. Teraz jest pora na szparagi, więc dodaję je do wszystkiego, zabieram w pudełku do pracy i mrożę na zimę. Klasyczna sałatka też nie może się bez nich obejść. Wolę zielone szparagi i w ybieram zawsze te mniejsze i chudsze, bo nie wymagają obierania i gotują się dosłownie chwilkę. Młode wystarczy właściwie tylko
Ugotowane pozamiatanesprawą ananasa, lekko słodkawy smak. Dlatego dodatek szczypiorku delikatnie go wyostrza. Jeśli chcecie aby była bardziej wyrazista możecie zamiast szczypiorku dodać pokrojonego w półplasterki pora. Gwarantuję, że będzie równie pyszna! Jeśli przygotowujecie sałatkę na imprezę z większą ilością osób to proponuję zwiększyć ilość składników. Zobaczycie, że każdy poprosi o dokładkę ;) Sałatkę podałam w miseczce "Agawa Platin" od Porcelany Bogucice. torebka
Smakołyki Asi