Zapraszam do upieczenia makowca z suchego maku według mojej bezglutenowej receptury. Ciasto w niczym nie odbiega od wersji glutenowej, ale dzięki zamiennikom mąki pszennej oszczędza przykrych
Kawa z mlekiemSmaczna, lekka kurczakowa sałatka na bazie dzikiego ryżu, świeżej papryki, ogórka oraz niezwykle aromatycznej mieszanki curry i garści świeżej natki. Składniki: 400g fileta z kurczaka 1 zielony ogórek 1 żółta papryka 1 puszka kukurydzy 100g dzikiego ryżu 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżeczki curry przyprawa do kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta z kurczaka umyć
Szalona Kuchnia Ewelinyroli głównej, zarówno tej tradycyjnej jak sałatki, czy zupy. Jak i bardziej ekstrawaganckiej jak smoothie, czy ciasta. Tym razem moja wielka sympatia wylądowała w tarcie wraz z towarzystwem sera feta i pesto. Efekt zaiste niezwykły, zachwyci każdego fana buraków (jak i tart :)) Ilość porcji: 2 osoby Składniki: Na ciasto: 125g mąki pszennej 80g masła ½ łyżeczka soli 1 malutkie jajko Nadzienie
Kolizje SmakówRozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Zupa krem serowo-kalafiorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 opakowanie kalafiora Poltino 2 małe marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 serki topione kwadratowe 1000 ml wody lub bulionu 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki gałki muszaktołowej sól pieprz masło do smażenia świeży tymianek Wykonanie: Czosnek
Kulinarne przygody Gatityoraz orzechy nerkowca. Dzięki takim składnikom sałatka może śmiało zastąpić lekki obiad białkowo-tłuszczowy, sprawdzi się także jako drugie śniadanie lub kolacja. Składniki 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 garści rukoli 6 pomidorków koktajlowych 50 g orzechów nerkowca 20 g sera cheddar Sól, pieprz, papryka mielona Tłuszcz do smażenia np. olej kokosowy, masło klarowne Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy
Programista w kuchnioleju, dodajemy zamrożony groszek i masło. 2 Kiedy warzywa się zeszklą, dolewamy bulion - ilość taka, aby zakrywała groszek. 3 Gotujemy do momentu zagotowania. 4 Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. 5 Podajemy z grzankami. Porady Jeżeli nie posiadacie bulionu, użyjcie kostki rosołowej. Chcesz zrobić własne grzanki? Sprawdź przepis na grzanki do zup i sałatek . *Wpis powstał we współpracy z marką Poltino
Kuchnia Bazyliiodparuje woda z grzybów dodać masło i posiekaną cebulkę. Kilka minut smażyć, następnie dodać do wywaru warzywnego i gotować do miękkości grzybów około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa z wywaru wykorzystuję do sałatki jarzynowej. Smacznego
talerz przyjemnościmajonez do ciasta?! A no tak :) Brzmi szokująco, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że warto zaryzykować :) Polecam szczególnie na Wielkanoc! :) Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)szklanki cukru (ok. 170g) ulubiony aromat do ciast np. cytrynowy, śmietankowy itd. 4 czubate łyżki majonezu (ok. 160g) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy babki cukier puder do oprószenia babki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka majonezowa – Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki (pszenną tortową i ziemniaczaną) przesiać wraz
Kulinarne Przebojewersja) sproszkowana. Dodatek do makaronów, sałatek, mięs, wędlin, grzanek. Jednym z producentów bottargi jest włoska firma z Sycylii Smeralda . Bottargę miałam przyjemność poznać na spotkaniu LET'S TASTE ITALY , zorganizowanym przez Taste It All - wine & food promotion . 2 porcje makaronu pappardelle, 300 g ogonów krewetek, najlepiej surowych, bottarga, 2 łyżki oliwy, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory
królestwo garówzużyjemy składniki. W garnuszku rozpuszczamy masło i dorzucamy mąkę. Mieszamy, aż do powstania zasmażki. Dolewamy ciepłe mleko, dorzucamy liść laurowy i doprawiamy gałką. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Uważamy by nie powstały grudki. Powstałym sosem polewamy naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Podajemy z lekką sałatką, smacznego
Kolizje Smakówwidok sklepowej metki obok masła, a dlatego, że po spróbowaniu pasty kupionej w markecie (bardzo drogiej jak na opakowanie 115g) zobaczyłam jak smakuje moim dzieciom! Nie trzeba chyba przekonywać, że dzieci lubią pomidory, zupę pomidorową, itp. Moje lubią też suszone pomidory, dlatego często je dodaję do różnych dań, głównie obiadowych, ale i sałatek. I ku mojemu zaskoczeniu, zajada się nią
Kolorowy Przepisowniksałatka. Liście sałaty, jajko sadzone z płynnym żółtkiem, rzodkiewki i ogórek zielony oraz prażona fasolka szparagowa z natką pietruszki i feta. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki (na 1 porcję): 1/4 główki sałaty lodowej 3-4 rzodkiewki kawałek ogórka 2 suszone pomidory 1 jajko garść zielonej fasolki szparagowej masło do smażenia jajka i fasolki
Mango Papajamożna je też podawać z sałatką lub surówką. Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 listki laurowe 4-5 łyżeczek z kopką mąki orkiszowej 1 łyżeczka masła klarowanego do środka masy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWystarczy dodać do niego sałatkę, pieczone ziemniaki, kaszę lub po prostu świeże pieczywo. Składniki 1/2 kg wołowiny bez kości (np. udziec) buletka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego 6-8 cebulek szalotek 1/2 łyżeczki gorczycy łyżeczka musztardy 2 łyżki mąki liść laurowy pół łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy do smażenia łyżka masła Przygotowanie Wołowinę pokroić
Kulinarne Inspiracjekrewetkami (inny przepis na sałatkę z krewetkami). Jak dla mnie idealne połączenie - mięso z krewetek i dużo warzyw zalanych sosem koperkowo-ziołowym. Składniki: 250 g dużych krewetek pół główki sałaty lodowej 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 sztuki długiego ogórka kilka rzodkiewek sos koperkowo-ziołowy sól, pieprz sok z cytryny masło 1 ząbek czosnku oliwa 1. Krewetki umyć
Ugotować