sałatka z masłem - 1000 przepisów (strona:20/67)

Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 165

prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i usmażone na maśle. Z dodatkiem owoców i śmietany będą stanowić pyszne, dekadenckie śniadanie lub fantastyczny deser. Na pewno usatysfakcjonują wszystkich łasuchów:)Jak przeczytałam na Wiki, Francuzi nie nazywają swoich tostów francuskimi (podobnie Grecy nie znają sałatki greckiej;)), lecz "zagubionym chlebem" - pain perdu (ang. lost bread), ponieważ potrawa służy właśnie wykorzystaniu(...)pieczonym rabarbarem na podstawie tego przepisuna 4 -5 tostówczas przygotowania: 30 min.Składniki: 4-5 kromek czerstwej bułki lub chałki 1 jajko 1 łyżka śmietany lub mleka 20 g masła opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cynamonu na pieczony rabarbar: 400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 60 g cukru sok i skórka z 1 pomarańczy do podania: śmietana, jogurt

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwica z dzika z sosie winnym z quinoą, truflami, boczniakami królewskimi i sałatką z marynowanych buraczków 121

marynowana całą noc w czerwonym winie, podsmażona z boczniakami królewskimi, a następnie duszona w marynacie. Powstał pyszny sos, do tego plasterki trufli, a wszystko podane z kolorową quinoą i sałatką z ugotowanych buraczków zamarynowanych razem z cebulką w soku z kiszonych buraków. Kolejny raz kilka doskonałych składników stworzyło pyszne danie, którym chętnie się z Wami dzielę.  Składniki(...)stron na klarowanym maśle, podczas smażenia dodajemy plasteri boczniaków. Grzyby powinny się zrumienić, wtedy je wyjmujemy, a polędwiczki zalewamy marynatą, posypujemy pieprzem i majerankiem i dusimy około 10 - 15 minut pod przykryciem. Sos powinien się w tym czasie zredukować do objętości 2 - 3 łyżek.  Wyjmujemy polędwiczki, żeby chwilę odpoczęły. Na talerze nakładamy quinoę, i sałatkę z buraczków (należy

Quinoa Raz!
Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami 157

pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i sałatek. Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować. Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże pomidory 2 jajka 100 ml śmietanki 12% lub mleka sól, pieprz opcjonalnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gotowanie ryżu na sypko 119

Zawsze po ugotowaniu mój ryż był klejący, a często rozgotowany. Jednak kiedyż potrzebowałam do sałatki ryż na sypko. Jest kilka sposobów na otrzymanie ryżu na sypko ale ten wydaje mi się najłatwiejszy. Składniki: 1 szklanka ryżu 1 i ¾ szklanki wody 1 łyżka masła sól Wykonanie: Ryż przesypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie

Mama Gotuje
Upite Piwem Schabowe 169

podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle z cukrem, doprawiamy tymiankiem i kolendrą, dorzucamy ugotowaną kaszę podajemy gorące- SMACZNEGO! P.S oczywiście możecie zamienić kaszę na inną- ulubioną, lub ziemniaki, a zamiast jabłek przygotować delikatną sałatkę Caprese lub pikantną z pora

Luźna Kuchnia
Marchewka z groszkiem na gęsto 178

Odwieczny dylemat młodych gospodyń – dodatki do obiadu – surówki, sałatki, warzywa gotowane… Ta propozycja, to wspomnienia z przedszkolnych, szkolnych… i nie tylko – stołówek. Marchewka z groszkiem na gęsto.      Składniki:  - 4 większe marchewki- 1 puszka groszku- 1 łyżka masła- różowa sól himalajska- czarny pieprz mielony- 1 łyżeczka cukru (do smaku)- 1 łyżka mąki pszennej   Obrane i umyte marchewki

mojewypiekiinietylko
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 116

konsystencji może być zamiennikiem masła. Dalej rządzi naturalna oliwa z oliwek , ale w koszykach coraz częściej lądują też olej lniany, olej z pestek dyni, z awokado czy z orzechów . Takich olejów tłoczonych na zimno nie wolno podgrzewać, ale na zimno są wyjątkowo odżywcze i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można z nich przygotowywać dressingi do sałatek oraz roślinne pasty(...)Przybyła także do nas egzotyka. Najpierw nieco obco brzmiące: kuskus , quinoa czy bulgur , po kilku latach obecności na rynku okazały się bardzo wszechstronnymi i prostymi do przygotowania. Idealne do sałatek zabieranych do pracy, czy jako dodatek do swojskich klopsików. Człowiek pić musi… Zmienia się też to, co pijemy. Jeszcze nie tak dawno za najlepszy wybór do picia uważano soki

Poezja smaku
SAŁATKA DOMOWA Z BURAKÓW ZASMAŻANA 149

Składniki: 85 dkg buraków 1/2 cytryny 3 g soli 2 dkg cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania:  Buraki wyszorować, ugotować w

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kruszaniec z agrestem 159

Składniki: - 300g mąki pszennej - 4 jajka - 1/4 szklanki cukru do ciasta - 3 łyżki kakao naturalne gorzkie - pół szklanki cukru do białek - 250g masła - 2 łyżeczki

Coś z niczego
Sałatka „owocowy kurczak na melonie” 166

towarzystwie słodkich owoców. Rewelacyjny smak sałatki podkreśla dodatek wyrazistej, aromatycznej, uznawanej za najzdrowszą przyprawę świata - mieszanki curry. Składniki: 500g fileta z kurczaka 1 żółty melon 500g  bezpestkowych winogron 1 puszka brzoskwiń 200g ryżu 2 szklanki mleka sok z połowy limonki 2 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki curry 3 łyżki klarowanego masła sól świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: 1. Pierś(...)kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle i wystudzić. 2. Melon obrać, przekroić na połowę, oczyścić z pestek i włókien, a miąższ pokroić w kostkę. Winogrona umyć, przekroić na pół, a brzoskwinię odsączyć z zalewy i pokroić w cząstki. 3. Do mleka dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Risotto klasyczne (bezglutenowe) 133

Dziś przedstawiam przepis na klasyczne risotto, które z natury swej jest oczywiście bezglutenowe. Jest bardzo smaczne do zjedzenia bez żadnych dodatków, ale też może stanowić część

Kawa z mlekiem
49 przepisów z cukinią 231

sosie   Bruschetta z cukinią i hokkaido Carpaccio z cukinii  Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem(...)cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Placki z cukinii Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Sałatka - jaglanka z kurczakiem (bezglutenowa + wersja wegańska) 205

jaglaną i w tym układzie sałatka pozostała przepyszna, a co najważniejsze, jest bezglutenowa. Serdecznie polecam! Przepis zawiera również wersję wegańską :-) * * * Składniki (proporcje na jeden półmisek): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 mała pierś z kurczaka ( wersja wegańska: 1/2 kostki wędzonego tofu) 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego, superdrobnego 1 łyżeczka masła (w wersji wegańskiej można pominąć(...)Czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę. 3. Kaszę jaglaną gotujemy w następujący sposób. Na pół szklanki kaszy potrzebujemy szklankę wody, którą zagotowujemy. Następnie do wrzątku dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę masła i szczyptę kurkumy i wsypujemy na wrzątek kaszę jaglaną, którą musimy wcześniej dokładnie wypłukać najpierw pod zimną a potem pod gorącą wodą. Podczas gotowania NIE MIESZAMY. Kasza sobie wytwarza kanaliki

Kawa z mlekiem
Prosty i szybki warzywny pasztet 152

ponownie zblendować; - masę przełożyć do prostokątnej foremki lub do takich jak na zdjęciu uprzednio wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia; - piec ok. 30-40 minut aż się zarumieni w temperaturze 160 stopni. Pasztet doskonale smakuje do świeżego chlebka na śniadanie lub do warzywnej sałatki tak jak poniżej na zdjęciu. SMACZNEGO

MintTaste
Pęczotto grzybowe z serem korycińskim 136

wodę. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło i starty ser koryciński. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy), a następnie podajemy np. z łopatką wieprzową i pyszną sałatką

Kuchnia Bon Appetit