kostkę. Fasolę odcedzamy z wody, dodajemy majonez, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wykładamy na wierzch sałatki. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Podajemy np. z ziemniakami w mundurkach podanymi z kawałeczkiem masła
Gotowanie jest łatwepłyn i będzie miękki ( w razie potrzeby pod koniec można dodać trochę wody). Gdy ryż jest już miękki, dodajemy do niego masło i starty ser. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy razem z królikiem i ulubioną sałatką
Kuchnia Bon Appetitformie mamałygi lub poczekać aż wystygnie i pokroić w plastry. Dobrze smakuje z różnego rodzaju sosami czy sałatkami. Ja przygotowałam sałatkę z rukoli, oliwek i pomidorów. Składniki: 2 litry wody 300 g kaszy kukurydzianej 50 g masła łyżeczka soli pieprz pęczek szczypiorku ok 80 g suszonych pomidorów Przygotowanie W garnku zagotowujemy wodę z solą. Następnie powoli wsypujemy kaszę i mieszamy
e-PrzepisyKulinarnegałązka ususzonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki ghee do smażenia (masło klarowane) 350 g leśnych pieczarek 300 ml bulionu z drobiu 1 łyżka mąki natka pietruszki do posypania Sałatka 150 g ugotowanej kukurydzy 100 g pekińskiej sałaty ½ czerwonej cebuli 1 mały ogórek 3 łyżki grubo pokrojonej natki pietruszki 3 łyżki
codojedzenialiście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Sól sos: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka wywaru z gotowania schabu 1/2 szklanki śmietanki 30% sól i biały pieprz do smaku Natka pietruszki, oregano, tymianek i koperek Dodatki: Sałatka kolorowa z rukoli i pomidorów Kuskus Przygotowanie: Schab wieprzowy myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy(...)gotujemy przez około 30 minut aż schab zmięknie. Odlewamy trochę wywaru i studzimy, wykorzystamy go do zrobienia sosu na zasmażce. Przygotowujemy sos śmietankowy z ziołami. Jak przygotować zasmażkę? Na maśle robimy jasną zasmażkę. Na patelni topimy masło. Dosypujemy mąkę i na dużym ogniu szybko zasmażamy mąkę, ale bez je rumienienia. Stopniowo dolewamy do zasmażki zimny wywar z gotowania schabu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJako dziecko wybierałam sam groszek, marchewki nie tolerowałam. Obecnie na szczęście mi przeszło i marchewka z groszkiem jest jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu. Składniki
e-PrzepisyKulinarneWarzywa z patelni nie muszą być wcale nudne, podałam je dzisiaj z sałatką z selera naciowego, gruszki i kurczaka. Danie świetnie się komponuje smakowo. Jest smaczne i zdrowe(...)dojdzie. Studzimy. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy masło, dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jogurt mieszamy z curry, przeciśniętym czosnkiem, cukrem i sola. Kurczaka kroimy w paski, 2 gałązki selera naciowego w plasterki, gruszkę na kawałki. Dodajemy sos i mieszamy. Na talerz wykładamy porcję warzyw, na to sałatka z kurczaka, polewamy odrobiną sosu, posypujemy kiełkami i orzechami
Kulinarne Fantazje Marioliwyjętego z lodówki Smaż steka na mocno rozgrzanej patelni Nie smaż steka na maśle Stek dopraw solą i pieprzem przed smażeniem Nie dotykamy mięsa przy smażeniu Nie nakłuwamy mięsa podczas smażenia Nie kroimy mięsa od razu po usmażeniu Stopień wysmażenia mięsa to już kwestia indywidualna. Tajska sałatka z wołowiną przepis: Składniki Ilość porcji: 2 Stek z wołowiny
ale Pyszniekostkę, wrzucić do gotującego się wywaru na 15 minut. W tym czasie pokroić wyłowioną marchewkę, a z reszty warzyw można zrobić sałatkę warzywną. Połowę ogórków zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a połowę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle przez około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą z ogórków, tak aby nie wyschły. Dodać do wywaru i gotować kolejne
Karola gotujePrzygotowanie: Kurki obgotowujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy i lekko solimy. Kurki razem z cebulką wykładamy na rozgrzana patelnię z masłem. Podsmażamy. Dodajemy jajka i smażymy tak aby jajka się ścięły. Doprawiamy do smaku. Możemy podać z sałatką ( u mnie rukola z ogórkiem i szczypiorkiem). Dla mnie bomba
ChilliJemybagietkę, nałożyć solidną ilość masła w nacięcia i zapiec do zrumienienia - już testowaliśmy ten przepis - o ile da się dużo masła czosnkowego, są o niebo lepsze niż ze sklepu. Kanapki lub naleśniki z pastą szpinakowo-jajeczną Szybka i łatwa sałatka makaronowa z ciecierzycą gotowaną, którą możesz zastąpić ciecierzycą z puszki. Jeśli masz ochotę na słodkiego Sylwestra, sprawdź te przepisy: Biszkopty(...)wyjątkową noc. Składniki na krakersy (ok 95 małych): 250 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 3 łyżki miękkiego masła lub majonezu 65-70 g startego sera żółtego szczypta soli 3 łyżki maku suchego niemielonego 1 łyżeczka cukru 2/3 - 1 łyżeczka soli sól morska gruboziarnista do posypania (można pominąć) Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj
Anioszek w kuchniSałatka z pachnącymi kwiatami i chrupiącymi warzywami z słodko-ostrą nutą. Moja propozycja na letnią kolację, lub dodatek do obiadu :) mix sałat (ok 150 g) jadalne kwiaty 2 młode marchewki pęczek rzodkiewek łyżka masła klarowanego pół łyżeczki pieprzu cytrynowego łyżka miodu Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło wraz z miodem. Podsmażamy warzywa, doprawiając je pieprzem cytrynowym
Mienta bloglenistwa preferuję szybkie sałatki :) A że to przy okazji i smacznie i zdrowo to i Was moi Drodzy zachęcam do łączenia sałatkowych smaków :) Składniki: Duża garść rukoli półbagietka 1/3 masła w kostce łyżka ziół prowansalskich duży ząbek czosnku pomidor 10 oliwek czarnych pół sera plesniowego naturalnego 2 łyżki oliwy sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny(...)kawałek przygotowanym masłem. Wstawic do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 5 minut. Rukole wyłożyć na duży talerz. Pomidory pokroić w ósemki, a ser w nieduże trójkąty. Oliwki przedzielić na pół. Wszystko wyłożyć na rukolę. w małej miseczce wymieszać oliwę z cytryną, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z piekarnika wyjąć grzanki i wyłożyć na sałatkę. Najlepiej jesć
ChilliJemyprzygotować z nich sałatkę. Tym razem nie będzie sałatki, a klopsiki. Słoneczne danie w ponury listopadowy dzień. Klopsiki z pszenicy składniki: 150 g ziaren pszenicy 1 marchewka 1 szalotka 2 jajka 20 g tartego parmezanu 4 gałązki natki pietruszki 20 g orzechów laskowych 2 łyżki oleju 30 g masła sól, pieprz Wykonanie: Pszenicę zalewamy wodą w proporcji(...)formujemy klopsiki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku topimy pozostałe masło (20g) i polewamy nim każdy z klopsików, posypujemy też pokruszonymi orzechami laskowymi. Pieczemy je w nagrzanym wcześniej piekarniku do 210°C przez 15-20 minut. Podajemy ze sosem pomidorowym lub sałatką z pomidorów i bazylii
Przysmaki KarolkiI kolejny przepis sprzed lat, z PRL'u , kryzysowy , gdy nie było nic w lodówce, takie cuda się wtedy wyczarowywało . Uwielbiam te stare przepisy z
Kawa z mlekiem