sałatka z masłem - 1000 przepisów (strona:5/67)

Dobre produkty. Awokado 184

przez Frostę. Źródło Jak jeść awokado? Awokado to owoc bardzo wszechstronny, tak naprawdę możemy użyć go do wielu dań Dobrze sprawdza się jako zamiennik tradycyjnego masła, jako dodatek do koktajli, czy też jako składnik sałatek. W ramach inspiracji zebrałam dla Was kilka propozycji na wykorzystanie awokado. Koktajl dla aktywnych Jajka faszerowane awokado Sałatka z awokado w słoiku Domowa nutella Makaron

365 dni dookoła kuchni
Wegańska zupa krem z kukurydzy nie tylko nakarmi i rozgrzeje, ale także pobudzi zmysły 270

kolana swoimi kształtami, kolorami i smakiem. Praktycznie nie sposób uniknąć jej spożycia. Kaszka kukurydziana dla dzieci. Kukurydza na śniadanie w formie płatków. Kukurydza na lunch w sałatce. Kukurydza z grila w kolbie, z masłem. Kukurydza na obiad z marchewką i fasolką. Kukurydza na kolację zapieczona w casserole. Popcorn kukurydza na wieczorny seans fimowy. Zupa z kukurydzy na zimne dni. Nawet

Jem więc Jestem
Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki. 162

skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) ) Przejdźmy więc do przygotowania: Łososia oczyszczamy z łusek, kroimy na 2 w miarę(...)połowy cytryny i otartą skórkę z 1 całej cytryny. Gdy ryż będzie al dente dodajemy szczyptę pieprzu i odstawiamy na bok pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy resztę masła, mieszamy i risotto gotowe ! W międzyczasie oczywiście smażymy łososia. Na rozgrzaną patelnie (z olejem) wrzucamy rybę skórą do dołu i tak smażymy na średnim ogniu przez kilka minut

Wspólne smaki
Kurczak Saltimbocca 203

drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki(...)obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym mleku i wodzie do miękkości. Odcedzamy. Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem robimy gładkie puree, dodajemy masło, musztardę,curry i ewentualnie dosalamy. Można posypać świeżym  tymiankiem. Sałatka z fasolki szparagowej i bobu z dressingiem cytrynowym: 1/2 kg fasolki szparagowej 1/2 kg bobu natka pietruszki sok wyciśnięty 1 z cytryny skórka otarta

Smakowity Blog Kulinarny
BÓB Z MASŁEM I PIETRUSZKĄ 165

danie szybkie w przygotowaniu, łatwe i smaczne. Bób zawiera dużo błonnika, białka, węglowodanów i jest polecany w dietach odchudzających. Można go podać z pietruszką i masłem, z bułką tartą, z czosnkiem, jako dodatek do sałatek, past kanapkowych i wiele innych.  Polecam gotować bób na parze, wówczas nie traci swoich wartości odżywczych. A jeśli gotować w wodzie to jak najkrócej

Zrób to smacznie
Sałatka z serem halloumi, kwiatami cukinii, awokado i granatem 208

życiu i blogowaniu nie tylko o zdjęcia chodzi, również o smak. A tego mu również nie brakuje.  To już chyba piąta sałatka z jego udziałem, tym razem w towarzystwie duszonych na maśle kwiatów cukinii, których jestem ogromną fanką.  Składniki: garść mixu sałat  6-7 plastrów sera halloumi  2-3 łyżki pestek dyni 1/2 awokado(...)grillowej smażę plastry sera do zarumienienia. Na osobnej, suchej patelni prażę pestki. Kwiaty cukinii smażę na maśle doprawione solą i pieprzem przez minutę. Na talerzu układam sałatę, pokrojone awokado, smażone kwiaty, grillowany ser i prażone pestki. Składniki dressingu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
SAŁATKA Z KARMELIZOWANYCH BURACZKÓW I AWOKADO 174

soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki i słodki. Połączyłam je z dojrzałym(...)musztardowym dressingiem i posypałam prażonymi pestkami dyni. SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 2 nieduże buraki  1 awokado 50 g sera sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie) 4 łyżki pestek dyni  75 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki kremu balsamicznego  1 łyżka masła (20 g) WINEGRET 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (polecam

cool and minty
Sałatka z gruszką i parmezanem 135

Ileż straciłby świat bez parmezanu. I sałatek! Tyle w nich kolorów i przenikających się smaków. Gruszka na ciepło z odrobiną miodu i prażony słonecznik, doskonały ser i lekka sałata. Próbujcie! Składniki: 1 gruszka 1 zielona sałata 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka garść nasion słonecznika 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu parmezan chili sól pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania(...)paprykę myjemy, kroimy i przenosimy do miski, dodajemy sól, pieprz i oliwę z oliwek. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w plastry i smażymy na maśle z miodem, chili i słonecznikiem. Przenosimy na wierzch sałatki i posypujemy startym parmezanem. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Warsztaty z Frosta – relacja 185

zabraliśmy się do dzieła. Tym razem przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle

karmelowy
Sałata z ciecierzycą, awokado i ogórkiem 149

postanowiłam podzielić zawartość i z połowy zrobić hummus. A co z drugą połową? Padło na sałatkę, bo leniwej żonie nie chciało się robić obiadu, a sałatki w naszym domu, szczególnie z podpiekaną bułą z masłem czosnkowym są bardzo lubiane i mile widziane w roli pełnoobiadowej;) Tak narodziła się sałata z ciecierzycą. Do sałaty dodałam to co miałam czyli awokado, fetę

Mieszam w Garnku
Tarta cebulowa 196

poprawić swoją odporność?, lubicie ostre cebulowe smaki? Spróbujcie nowego przepisu na tartę cebulową Tarta cebulowa dobrze smakuje na zimno. Może stanowić dodatek do ulubionych warzywnych sałatek. Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 2 duże białe cebule pokrojone w cienkie plasterki – 250 g gęstej śmietany kremówki

I LOVE LIFE
Kotlety ziemniaczane z farszem z twarogu 191

każdym kładziemy porcje twarogu. Sklejamy brzegi, formujemy kotlety i obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy na gorąco. Zamiast naszej sałatki możemy jako dodatku użyć śmietany czy stopionego masła. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem 213

Dzień dobry, Grecy uwielbiają oliwę bardziej niż jakikolwiek inny naród na świecie. Dodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki

Chilli Czosnek i Oliwa
Serek wiejski z grzankami czosnkowymi 167

dniach robi się czerstwe. Staramy się go jednak nie wyrzucać i wykorzystać do zrobienia bruschett, zapiekanek lub po prostu grzanek. Dzisiaj przygotujemy grzanki z masłem czosnkowym z czerstwej bagietki pełnoziarnistej jako uzupełnienie do sałatki z serka wiejskiego oraz z bagietki świeżej. (U nas zawsze grzanki z czerstwego pieczywa znikają jako pierwsze.) SAŁATKA (składniki na 1 osobę) - eksperymentowanie i modyfikowanie(...)świeża) oregano pół świeżego pomidora lub ogórka, opcjonalnie Do miseczki przekładamy serek wiejski. Pomidor, oliwki i wędlinę drobno kroimy. Przekładamy do serka i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. MASŁO CZOSNKOWE (porcja na dużą bagietkę) : pół kostki masła 2 ząbki czosnku pieprz lub pieprz cayenne sól bazylia - u nas świeża, drobno posiekana oregano tymianek pieczywo - dowolne Świeżą bagietkę nacinamy

Kuchnia od dwojga