Wiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z
Mieszam w GarnkuNieraz nie mamy pomysłu co zrobić z warzywami, które bezcelowo zalegają nam w lodówce, a tak niewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy
zobacz ich smakLazania, to idealny posiłek dla całej rodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie.Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna
Kuchnia ŁukaszaKomosę ryżową znaną także pod nazwą quinoa, jadłam kilka lat temu w brukselskiej restauracji Colmar, pamiętam, że były rodzynki oraz pieczona marchewka. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją w domu. Quinoa gotuje się 25 minut, praktycznie do momentu, aż wchłonie cały płyn. Proporcje są podobne jak w przypadku gotowania innych kasz, czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Jeśli(...)lubisz, podobnie jak ja, kasze, na blogu znajdziesz sporo zdrowych przepisów, jedzmy kasze bo są zdrowe, niedrogie i bardzo syte, w dodatku dobre nie tylko do sałatek, ale i deserów i smoothie. Sałatka z komosą ryżową, papryką i czarnymi oliwkami Składniki: 1 szklanki komosy ryżowej 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 duża, czerwona papryka 1/2 szklanki czarnych oliwek 2 łyżeczki
Moja smaczna kuchniaskładniki: 24 szt. czarnych oliwek bez pestek 3 kulki mini mozzarelli marchewka oliwa z oliwek wykonanie: Oliwki nacinamy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, z których wycinamy dzióbki a pozostałe części posłużą za stópki. Kuleczki mozzarelli kroimy na ćwiartki. Do naciętych oliwek wkładamy mozzarellę (tak powstał brzuszek) a do nienaciętych oliwek wkładamy dzióbki (tak powstała główka). Na wykałaczkę nabijamy najpierw(...)główkę, następnie brzuszek a na końcu marchewkowe stópki. Gotowe pingwinki „malujemy” oliwą z oliwek aby się błyszczały. Tak przygotowane pingwinki układamy np. na sałatce albo na półmisku z wędliną
Domowy Smak Jedzeniaminut. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. Do przygotowania ryby użyłam fasolki zółtej szparagowej i marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie cały asortyment. IGLOTEX Olej który wybrałam do skropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu(...)zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi. Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani
Z Majeczką w kuchniWczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki. Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Proporcje na tortownicę o średnicy(...)Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 szklanki drobno utartej marchewki 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli płatki migdałowe do posypania ciasta cukrowe gwiazdki Polewa czekoladowa: 2 łyżki kakao 8 łyżeczek cukru
Kulinarne przygody GatitySkładniki : 3 kg kapusty białej poszatkowanej 3 marchewki 2 cebule 1/3 szklanki cukru składniki na zalewę: 1 i 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu ( u mnie pół na pół spirytusowy z jabłkowym) 2 łyzki soli 1/2 szklanki cukru Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę, pokrojoną cebulę i startą marchew umieścić w dużej misce, posypać 1/3 szkl. cukru, wymieszać, pozostawić na 2 godz. Składniki(...)zalewę zagotować i po 2 godz. zalać nią kapustę, wymieszać drewnianą łyżką Sałatkę wkładać ( ostrożnie, bo gorąca) do czystych słoików ugniatając po brzegi, zakręcić dekielkami, nie pasteryzować. Przepis zamieściłam jakiś czas temu, ale przez przypadek uległ usunięciu. Wydaje mi się, że jest ciekawy i dlatego umieszczam go ponownie. Przed jedzeniem najlepiej osączyć ją na sicie. Sałatkę można przechowywać do miesiąca
Proste Potrawyszparagową fasolą . Dzisiejsza zupa fasolowa na pozór przypomina grochówkę ale podałam ją z pieczonym kalafiorem. Uwielbiam kalafiorową ale i pieczony kalafior , który świetnie pasuje jako dodatek do zup czy sałatek na ciepło. Osobiście wolę kalafior pieczony niż gotowany. Sądzę, że ten sposób przyrządzania kalafiora przekonał mnie do jego jedzenia. Teraz nie ma tygodnia, aby kalafior nie gościł na moim stole(...)moja kolejna kalafiorowa faza! Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 350 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka czerwonej i białej 1,3 l rosołu z kurczaka 2 pasternaki 1 marchewka 1 czerwona cebula 1 czosnek solo 50 ml śmietanki 1½ łyżeczki nasion anyżu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek ¾ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 kalafior ½ łyżeczki suszonych
codojedzeniaKrem z dyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZnalazłam ten przepis u Dany na blogu i postanowiłam wypróbować. Kapusta wyszła znakomicie, idealna do podjadania na już, na teraz bo na zimę zakisimy jesienią. Powiedziałabym
Moje Małe CzarowanieGrzybki dostałam zamrożone od babci, rodzinne zbiory. Uwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu
Karola gotujeZauważyłam, że często szukacie przepisów na surówkę do obiadu. Dużym zainteresowaniem cieszą się przepisy na surówkę z kapusty pekińskiej oraz coleslaw . Postanowiłam zaprezentować kolejną obiadową klasykę
BullioKuskus warzywny to rodzaj sałatki, do przygotowania której użyłam warzyw z przygotowywanego wcześniej bulionu i kaszki Kuskus marki Kupiec. Wersja jest bardzo tania i szybka w wykonaniu. Wystarczy 10 minut do jej przygotowania. Może być dodatkiem do pieczonego mięsa lub ryby. Można dodać ugotowaną fasolkę, soczewicę lub groszek i będzie pożywnym daniem wegetariańskim. Kuskus warzywny (dla 2 osób(...)kaszki Kuskus marki Kupiec bulion warzywny lub woda 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera pęczek szczypioru kilka gałązek mięty sól, chilli, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotuj kaszkę wg przepisu na opakowaniu. Zalej 100 g kaszki gorącą osoloną woda lub bulionem warzywnym 0,5 cm nad poziom kaszki. Odstaw na 5 minut po czym
Gotuj Sam!świetne na zmęczenie, i na różne infekcje?Uznawane też są za najbardziej ekskluzywne dodatki do dań?Można z nich zrobić mąkę kasztanowa ,użyć do ciast ,chlebów i naleśników i sałatek ,to tylko od nas zależy jak je wykorzystamy,m aja też dużo błonnika, kwas jabłkowy,lecytynę,magnez ,żelazo ,potas,wit B1 i B2 ,Wit.E oraz duże ilości białka.D latego(...)Mają potężną też dawkę witC. 50 dag.kasztanów jadalnych 2 łyżki masła klarowanego 2 czerwone cebulę 2-3 Ząbki czosnku kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 1 duża Marchewka 750 ml.bulionu domowego 1 szkl.mleczka kokosowego 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 3 małe liście laurowe 1/4 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka tymianku sól ( ja dodałam 1 łyżeczkę liści suszonej kolendry
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki