drobno potarkowana 1 nieduża cebula drobno posiekana *pieprz mielony do smaku *oliwa z oliwek Extra Vergin Premium -Interoleo Wykonanie: Kapustę płuczemy, uzyskując tym samym pożądaną przez Nas kwaśność. Dodajemy marchewkę oraz cebulę. Doprawiamy pieprzem, polewamy oliwą.Dobrze mieszamy i odstawiamy, żeby surówka się ,,przegryzła"Oliwa ma na celu pomóc w przyswojeniu witamin z kiszonki przez organizm. Użyta przeze mnie oliwa(...)osób o subtelnych i wyrafinowanych upodobaniach smakowych. Wyrazistość aromatu Interoleo Premium przywołuje na myśl zapachy wprost ze słonecznych gajów oliwnych. Kompozycja ta jest szczególnie polecana do lekkich dań i sałatek, których smak chcielibyśmy uwydatnić. Interoleo Premium jest gwarancją dobrego wyboru dla osób poszukujących oliwy o wyjątkowej i niepowtarzalnej jakości. Oliwa Interoleo Premium została odznaczona przez Radę Oliwy „złotym medalem
Z Majeczką w kuchnikurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie sprawdzi się do osypania jajecznicy, jajek w koszulce lub otoczenia jajek na twardo. Bardzo lubię ją z naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką(...)hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli
Karo in the KitchenKcal: 458, 2 B: 10,8 g ; W: 70,5 g ; T: 12,2 g II śniadanie JAJECZNICA + SAŁATKA - 2 jajka - kilka listków sałaty - pomidor - 5 rzodkiewek - kromka żytniego chleba - oliwa z oliwek Z sałaty, pomidora oraz rzodkiewek przygotowujemy sałatkę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek ( 1 łyżeczka) oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka smażymy(...)Obiad INDYK Z RYŻEM I WARZYWAMI - 100 G mielonej piersi z indyka - 50 g brązowego ryżu - 200 g kalafiora - 100 marchewki - 10 łyżek zielonego groszku - bazylia, oregano, sól, pieprz – do smaku - natka pietruszki - łyżka oleju Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z indyka. Dodajemy warzywa. Przyprawiamy i całość dusimy. Podajemy z ryżem ugotowanym według przepisu Kcal
Health-Fit-Liferobię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę je z wyprzedzeniem, część dodatkowo przeznaczając na sałatki lub do deserów. Kiedy mam już ten główny składnik w zanadrzu, całe danie trafia na mój stół po nieco więcej niż połowie godziny. Tradycyjnie nie żałuję przypraw, które sprawiają(...)ogromnie zyskuje na smaku i wyrazistości. W ten nieskomplikowany sposób powstaje sycąca, treściwa i naprawdę pyszna zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 pora 2 – 3 łyżki masła
Even Better Fooddzięki czemu zamiast poświęcić temu 20 minut, robię to w 2 :) Z czasem śmietanę zastąpiłam też jogurtem naturalnym i jak dla mnie nie ma wielkiej różnicy w smaku, a sałatka jest lżejsza. Poniżej przepisu wrzucam też kilka zdań z wikipedii na temat sosu tatarskiego. Składniki (orientacyjne): 1 litrowy słoik korniszonów (ogórków marynowanych w occie) 1 litrowy słoik grzybów marynowanych(...)łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz Jajka gotujemy i kroimy w kosteczkę. Korniszony i grzyby również drobno kroimy, lub siekamy osobno w malakserze. Jeśli grzyby marynowane są z marchewką, również ją siekamy i dodajemy do sosu. Wszystkie składniki mieszamy, dodać majonez, jogurt oraz sól i pieprz. Sos tatarski podajemy schłodzony. Sos tatarski – sos zimny na bazie sosu majonezowego lub majonezu
Trzeci talerzPieprz pomarańczowy kupiłam jakiś czas temu w sklepie z hiszpańskimi produktami na Viktualienmarkt. Jest to fantastyczna, naprawdę wyjątkowa przyprawa do ryb, sałatek jasnych mięs i właśnie zup. Taki pieprz jest niezwykle prosty do zrobienia, trzeba tylko wysuszyć skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże(...)małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek
Kuchnia Prezydentowejwyrazistym smakiem schabu z suszonymi śliwkami. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi – bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, Produkt nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami została przygotowana z soi niemodyfikowanej genetycznie. Najpierw musisz zrobić focaccie(...)mały kawałek jest sycący i taka focaccia może poleżeć bardzo długo, najlepiej zawinięta w ściereczke kuchenną. Do nadziania naszej focacci użyłam wędlina sojowa Polsoja z suszonymi śliwkami sałata lodowa marchewka oliwki bazylia Przekrój focaccię na pół w wkomponuj w nią podane wyżej składniki. Taka nadziana fociaccia jest bardzo sycąca i wystarczy nam na parę ładnych godzin! Można ją ze sobą
Z Kuchni Do Kuchniwyobrażam sobie bez nich zimy to starannie zamykam je w słoikach. Z czasem poznaję nowe, ciekawe przepisy, poszerzając standardowe kiszone i konserwowe. Dziś jednak przepis na podstawę sałatek, oto ogórki konserwowe jak z obrazka: Składniki: ogórki (najlepiej użyć niedużych i prostych) marchew chrzan koper ziele angielskie czosnek gorczyca Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 3 łyżki(...)Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku. 2. Na dno słoików wrzucić kilka ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kwiat kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kilka plasterków marchewki. 3. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i ułożyć w słoikach. 4. Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. 5. Zakręcone słoiki pasteryzować 5 minut od zagotowania
Pasja SmakuWiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z
Mieszam w GarnkuNieraz nie mamy pomysłu co zrobić z warzywami, które bezcelowo zalegają nam w lodówce, a tak niewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy
zobacz ich smakLazania, to idealny posiłek dla całej rodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie.Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna
Kuchnia ŁukaszaKomosę ryżową znaną także pod nazwą quinoa, jadłam kilka lat temu w brukselskiej restauracji Colmar, pamiętam, że były rodzynki oraz pieczona marchewka. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją w domu. Quinoa gotuje się 25 minut, praktycznie do momentu, aż wchłonie cały płyn. Proporcje są podobne jak w przypadku gotowania innych kasz, czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Jeśli(...)lubisz, podobnie jak ja, kasze, na blogu znajdziesz sporo zdrowych przepisów, jedzmy kasze bo są zdrowe, niedrogie i bardzo syte, w dodatku dobre nie tylko do sałatek, ale i deserów i smoothie. Sałatka z komosą ryżową, papryką i czarnymi oliwkami Składniki: 1 szklanki komosy ryżowej 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 duża, czerwona papryka 1/2 szklanki czarnych oliwek 2 łyżeczki
Moja smaczna kuchniaskładniki: 24 szt. czarnych oliwek bez pestek 3 kulki mini mozzarelli marchewka oliwa z oliwek wykonanie: Oliwki nacinamy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, z których wycinamy dzióbki a pozostałe części posłużą za stópki. Kuleczki mozzarelli kroimy na ćwiartki. Do naciętych oliwek wkładamy mozzarellę (tak powstał brzuszek) a do nienaciętych oliwek wkładamy dzióbki (tak powstała główka). Na wykałaczkę nabijamy najpierw(...)główkę, następnie brzuszek a na końcu marchewkowe stópki. Gotowe pingwinki „malujemy” oliwą z oliwek aby się błyszczały. Tak przygotowane pingwinki układamy np. na sałatce albo na półmisku z wędliną
Domowy Smak Jedzeniaminut. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. Do przygotowania ryby użyłam fasolki zółtej szparagowej i marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie cały asortyment. IGLOTEX Olej który wybrałam do skropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu(...)zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi. Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani
Z Majeczką w kuchniWczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki. Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Proporcje na tortownicę o średnicy(...)Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 szklanki drobno utartej marchewki 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli płatki migdałowe do posypania ciasta cukrowe gwiazdki Polewa czekoladowa: 2 łyżki kakao 8 łyżeczek cukru
Kulinarne przygody Gatity