 Przekąska: Rukola z gruszką, fetą i prażonym słonecznikiem 405
Przekąska: Rukola z gruszką, fetą i prażonym słonecznikiem 405inaczej zwana rokiettą, jest rośliną leczniczą, używaną w musztardach zamiast pieprzu, a z jej nasion można otrzymać olej, ja zaś kocham ją za to, że jest świetnym dodatkiem do sałatek, pizzy, kanapek ponadto jej liście nadają potrawą żywy, naturalny i miły dla oka wygląd. W dzisiejszym poście dość nietypowe połączenie słodkiej gruszki w słono-gorzkim zestawieniu, jednak przysięgam, że odpowiednio(...)oleju Costad'Oro (mieszanka oleju słonecznikowego, ryżowego, winogronowego, z kukurydzy i siemię lnianego) szczypta bazylii szczypta pieprzu Przygotowanie: Słonecznik prażę na łyżce oleju, aż nabierze złocistego koloru. Garść rukoli wrzucam do miseczki, dodaje pokrojoną w kostkę gruszkę i fetę. W szklance mieszkam sok z cytryny, olej, bazylię i pieprz. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Całość posypuję słonecznikiem. Sałatka gotowa! Rada
Pause Gotowanie! Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 259
Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 259muszą spełniać jakieś warunki. Przede wszystkim muszą przetrwać. Sałatka z makaronem risini idealnie pasuje na piknik. Składniki: - makaron Risini (w kształcie ziarenek ryżu) - 2 pieczone filety z kurczaka - 1 świeży ogórek - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - kolorowe pomidorki koktajlowe - szczypior - sok z 1 limonki - skórka z cytryny - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - sól morska - świeżo mielony pieprz kolorowy(...)wykrajamy gwiazdki (można użyć małych foremek, ja niestety nie miałam i użyłam skalpela). Gwiazdki odkładamy (dodamy na samym końcu), resztki papryk możemy pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie
mojewypiekiinietylko Naleśniki wytrawne (bezglutenowe) 204
Naleśniki wytrawne (bezglutenowe) 204Zapraszam do usmażenia naleśników według mojej propozycji, na "słono" czyli wytrawnych oraz bezglutenowych. Przepis na ciasto naleśnikowe jest absolutnie mojego autorstwa, naleśniki fajnie się smażą, są
Kawa z mlekiem Ryż po kantońsku (bezglutenowy + wersja wegańska) 210
Ryż po kantońsku (bezglutenowy + wersja wegańska) 210Dziś przepis na naszą ulubioną wersję dania ryżowego, oczywiście bezglutenowego. W sieci jest wiele przepisów na ryż po kantońsku, mój pochodzi z programu kulinarnego w telewizji
Kawa z mlekiem Filet z kurczaka marynowany w sosie sojowym 267
Filet z kurczaka marynowany w sosie sojowym 267usmażeniu jest bardzo soczyste i aromatyczne. Taki filet świetnie smakuje podany z ryżem i japońską sałatką z ogórków . Składniki: (dla 2 - 3 osób) podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g) marynata: 5 - 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego (ostatecznie można zastąpić winnym lub jabłkowym) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu naturalnego
Kuchcik gotuje Zapraszam na placuszki 252
Zapraszam na placuszki 252czasu gdy zamiast makaronu zapodałam ją do zupy pomidorowej. Może kiedyś taka wersja pomidorówki doczeka się tu osobnego wpisu. Dziś natomiast komosę ryżową wykorzystałam do usmażenia małych, rumianych i chrupiących placuszków. Podane z pomidorową salsą lub sałatką są idealne na tak gorący, letni dzień. Placuszki z quinoa składniki na 10 placuszków 80 g quinoa 50 g tartego parmezanu
Przysmaki Karolki Papryka faszerowana 237
Papryka faszerowana 237Często nie wiemy co przygotować z mięsa mielonego. A może proste danie - faszerowana papryka . Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na obiad. Farsz jest cały czas wilgotny
Salonik smaków Koreańska sałatka z ogórków 262
Koreańska sałatka z ogórków 262Koreańska sałatka ze świeżych ogórków jest kwaśna w smaku , mocno czosnkowa, można powiedzieć mizeria w nowym wydaniu! Płatki chilli i ziarna sezamu dodają nowego wymiaru. Polecam Składniki: Ogórki: 6 świeżych zielonych ogórków 2 łyżki soli Sos: 3 ząbki czosnku 2 łodygi szczypioru 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie(...)wodę z ogórków, wypłukujemy nadmiar soli pod bieżącą wodą i odciskamy ogórki, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Polewamy je sosem i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki, podajemy schłodzoną. Ta sałatka ogórkowa świetnie pasuje do koreańskich naleśników , seleryby czy kotletów sojowych . Smacznego! * Przepis pochodzi stąd . Artykuł Koreańska sałatka z ogórków pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pl Wiosenna sałatka FIT 229
Wiosenna sałatka FIT 229ekka sałatka z blanszowanych i marynowanych warzyw, szparagi, młode marchewki, kalafior, rzodkiewki, marynowana cebulka... dresing na bazie oliwy i jogurtu oraz dużo jadalnych kwiatów, w końcu mamy wiosnę :). Ja podaję ją z komosą ryżową i czerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem. Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji(...)ryż przełożyć na talerz, obok rozłożyć warzywa, dodać cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem. Sałatkę można posypać prażonymi ziarnami, podać z kozim serem lub szynką dojrzewającą. Tkaniny lniane Kardelen i sztućce Hardanger Bestikk by Mira design
SzczyptaSmaQ Ruskie pierogi (bezglutenowe) 229
Ruskie pierogi (bezglutenowe) 229Przedstawiam moją propozycję wytworzenia ruskich pierogów bezglutenowych. Mój przepis nie zawiera kupnych mieszanek mąk bezglutenowych, których nie jestem entuzjastką. Dla własnych potrzeb sama mieszam różne mąki
Kawa z mlekiem 38 Najlepszych przekąsek na Sylwestra 234
38 Najlepszych przekąsek na Sylwestra 234jarmużu Masło czosnkowe z ziołami Krem awokado-banan Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą Sałatka z komosą i kalarepą "Nutella" z awokado Bezy i pianki z ksylitolem Placek z awokado i mango Jaglane placki z gruszką Jaglane "Raffaello" "Nutella" z daktyli Dyniowe muffinki ryżowe Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka
Be Fit Be Strong Sałatka z fasolki szparagowej, quinoa i rukwi wodnej 212
Sałatka z fasolki szparagowej, quinoa i rukwi wodnej 212zrobieniu w parowarze. A quinoa bardzo lubię i często używam, ostatnią moją sałatkę z quinoa, mango i szparagami znajdziecie w linku :) Składniki : ok. 100 g fasolki szparagowej żółtej 3 łyżki quinoa czerwonego kilka listków rukwi wodnej Quinoa czerwone, zwane również komosą ryżową, wsypujemy na sitko o drobnych oczkach. Przepłukujemy pod bieżącą wodą i przesypujemy do pojemnika
Parowar Faceta sałatka z kapusty pekińskiej 217
sałatka z kapusty pekińskiej 217smażonego ryżu w stylu chińskim idealnie pasuje sałatka z kapusty pekińskiej. Pewnie nie dla każdego smakosza - R podziękował - ale polecam, dla mnie była ciekawa. Trudno mi opisać smak, bo połączenie słodko-pikantne jak zawsze dla jednych będzie idealne a dla drugich dziwne. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: na dwie porcje 1/2 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka(...)octu z wina ryżowego 2 łyżki sosu sojowego słodko-pikantny 1/2 łyżeczki sambal oelek 1 łyżka cukru odrobina soli Przygotowanie: kapustę obrać z wierzchnich liści, podzielić na pół i pokroić w cienkie paski rozgrzać olej i maksymalnie przez 3 minuty smażyć kapustę cały czas mieszając wszystkie składniki na sos wymieszać i polać gorącą kapustę sałatkę przyprawić ewentualnie
Gotowanie z pasją Makaronowa sałatka ze świeżymi pomidorami i awokado 210
Makaronowa sałatka ze świeżymi pomidorami i awokado 210aksamitnej kremowej konsystencji, a wszystkie smaki połączy genialny, zdrowy majonez, którego przygotowanie zajmie Ci mniej czasu niż wyprawa do sklepu. Oczywiście kupny wegański majonez także dobrze się sprawdzi. Tę sałatkę przyrządza się z łatwością i z taką samą łatwością pochłania. Składniki: 3 szklanki pełnoziarnistego pszennego makaronu (lub innego) ¼ szkl. drobno pokrojonej czerwonej cebuli 2 ½ szkl. pomidorków koktajlowych 1 szkl(...)łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu klonowego ¼ łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) Za pomocą blendera miksuj wszystkie składniki na gładką masę. Możesz dodać wody, jeżeli odpowiada Ci bardziej płynna konsystencja. Z podanej ilości składników uzyskasz 1 szklankę majonezu. Przechowuj w lodówce. A teraz zabierz się za sałatkę: Makaron ugotuj zgodnie
Roślinna - blog wegański Wegański majonez sojowy o obniżonej zawartości tłuszczu 230
Wegański majonez sojowy o obniżonej zawartości tłuszczu 230głównie z tłuszczu i powinniśmy spożywać go jak najmniej, a nawet wykluczyć z diety. Jeżeli jednak nie chcemy całkowicie usuwać go z diety i chcemy stosować go jako składnik sałatek, warto skorzystać z mojej, dzisiejszej propozycji. Z autopsji wiem, że smakuje nie tylko weganom, ale i prawdziwym mięsożercom. Na jego korzyść przemawia to, że jest o 38% mniej kaloryczny(...)mleka sojowego - 125ml oleju ryżowego/rzepakowego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz, ulubione przyprawy Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy go na 5 minut, by stężał. Przelewamy do pojemnika i trzymamy w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Świetnie pasuje do różnych sałatek. Smacznego
Be Fit Be Strong