Często nie wiemy co przygotować z mięsa mielonego. A może proste danie - faszerowana papryka . Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na obiad. Farsz jest cały czas wilgotny
Salonik smakówKoreańska sałatka ze świeżych ogórków jest kwaśna w smaku , mocno czosnkowa, można powiedzieć mizeria w nowym wydaniu! Płatki chilli i ziarna sezamu dodają nowego wymiaru. Polecam Składniki: Ogórki: 6 świeżych zielonych ogórków 2 łyżki soli Sos: 3 ząbki czosnku 2 łodygi szczypioru 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie(...)wodę z ogórków, wypłukujemy nadmiar soli pod bieżącą wodą i odciskamy ogórki, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Polewamy je sosem i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki, podajemy schłodzoną. Ta sałatka ogórkowa świetnie pasuje do koreańskich naleśników , seleryby czy kotletów sojowych . Smacznego! * Przepis pochodzi stąd . Artykuł Koreańska sałatka z ogórków pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plekka sałatka z blanszowanych i marynowanych warzyw, szparagi, młode marchewki, kalafior, rzodkiewki, marynowana cebulka... dresing na bazie oliwy i jogurtu oraz dużo jadalnych kwiatów, w końcu mamy wiosnę :). Ja podaję ją z komosą ryżową i czerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem. Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji(...)ryż przełożyć na talerz, obok rozłożyć warzywa, dodać cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem. Sałatkę można posypać prażonymi ziarnami, podać z kozim serem lub szynką dojrzewającą. Tkaniny lniane Kardelen i sztućce Hardanger Bestikk by Mira design
SzczyptaSmaQPrzedstawiam moją propozycję wytworzenia ruskich pierogów bezglutenowych. Mój przepis nie zawiera kupnych mieszanek mąk bezglutenowych, których nie jestem entuzjastką. Dla własnych potrzeb sama mieszam różne mąki
Kawa z mlekiemjarmużu Masło czosnkowe z ziołami Krem awokado-banan Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą Sałatka z komosą i kalarepą "Nutella" z awokado Bezy i pianki z ksylitolem Placek z awokado i mango Jaglane placki z gruszką Jaglane "Raffaello" "Nutella" z daktyli Dyniowe muffinki ryżowe Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka
Be Fit Be Strongzrobieniu w parowarze. A quinoa bardzo lubię i często używam, ostatnią moją sałatkę z quinoa, mango i szparagami znajdziecie w linku :) Składniki : ok. 100 g fasolki szparagowej żółtej 3 łyżki quinoa czerwonego kilka listków rukwi wodnej Quinoa czerwone, zwane również komosą ryżową, wsypujemy na sitko o drobnych oczkach. Przepłukujemy pod bieżącą wodą i przesypujemy do pojemnika
Parowar Facetasmażonego ryżu w stylu chińskim idealnie pasuje sałatka z kapusty pekińskiej. Pewnie nie dla każdego smakosza - R podziękował - ale polecam, dla mnie była ciekawa. Trudno mi opisać smak, bo połączenie słodko-pikantne jak zawsze dla jednych będzie idealne a dla drugich dziwne. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: na dwie porcje 1/2 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka(...)octu z wina ryżowego 2 łyżki sosu sojowego słodko-pikantny 1/2 łyżeczki sambal oelek 1 łyżka cukru odrobina soli Przygotowanie: kapustę obrać z wierzchnich liści, podzielić na pół i pokroić w cienkie paski rozgrzać olej i maksymalnie przez 3 minuty smażyć kapustę cały czas mieszając wszystkie składniki na sos wymieszać i polać gorącą kapustę sałatkę przyprawić ewentualnie
Gotowanie z pasjąaksamitnej kremowej konsystencji, a wszystkie smaki połączy genialny, zdrowy majonez, którego przygotowanie zajmie Ci mniej czasu niż wyprawa do sklepu. Oczywiście kupny wegański majonez także dobrze się sprawdzi. Tę sałatkę przyrządza się z łatwością i z taką samą łatwością pochłania. Składniki: 3 szklanki pełnoziarnistego pszennego makaronu (lub innego) ¼ szkl. drobno pokrojonej czerwonej cebuli 2 ½ szkl. pomidorków koktajlowych 1 szkl(...)łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu klonowego ¼ łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) Za pomocą blendera miksuj wszystkie składniki na gładką masę. Możesz dodać wody, jeżeli odpowiada Ci bardziej płynna konsystencja. Z podanej ilości składników uzyskasz 1 szklankę majonezu. Przechowuj w lodówce. A teraz zabierz się za sałatkę: Makaron ugotuj zgodnie
Roślinna - blog wegańskigłównie z tłuszczu i powinniśmy spożywać go jak najmniej, a nawet wykluczyć z diety. Jeżeli jednak nie chcemy całkowicie usuwać go z diety i chcemy stosować go jako składnik sałatek, warto skorzystać z mojej, dzisiejszej propozycji. Z autopsji wiem, że smakuje nie tylko weganom, ale i prawdziwym mięsożercom. Na jego korzyść przemawia to, że jest o 38% mniej kaloryczny(...)mleka sojowego - 125ml oleju ryżowego/rzepakowego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz, ulubione przyprawy Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy go na 5 minut, by stężał. Przelewamy do pojemnika i trzymamy w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Świetnie pasuje do różnych sałatek. Smacznego
Be Fit Be Strongrobić zapasy na cały tydzień. Zrobiłam więc szybką sałatkę, kompletnie się przy niej nie napracowałam, nie wykosztowała mnie specjalnie i co najważniejsze, nie smakowała najgorzej;) Myślę, że raz w roku nic nam się od takiego menu nie stanie;) 2 zupki chińskie (sam makaron) / ewentualnie myślę, że nada się też makaron ryżowy lub chow mein 1 długi ogórek zielony(...)kilka minut, do odcieknięcia. Konserwę trzemy na dużych oczkach tarki. Majonez przekładamy do garnuszka. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, mieszamy. Gotowe;) Uwagi: Ja sałatkę przygotowałam jak w przepisie, a więc makaron zalałam niewielką ilością wrzątku. Sałatka miała dość miękką konsystencję (napęczniały makaron oraz ogórek i mielonka
Smaki Na TalerzuPrzepyszna sałatka inna nisz nasze tradycyjne bo bez majonezu który zastąpiony został pysznym sosem .Przepis pochodzi z kuchni Niemieckiej a dostałam go od koleżanki która tam mieszka . Składniki 250 g makaronu ryżowego 3 łyżki oleju 1 papryka 2 ogórki kiszone 1/2 puszki kukurydzy mięso z trzech ugotowanych w rosole pałek z kurczaka
W królestwie smaków BeatyCzas świąt to czas pierniczków i kto powiedział, że nie da się bezglutenowo ? Da się. Przedstawiam przepis na bardzo kruche, delikatne i bezglutenowe pierniczki świąteczne . Warunkiem
Kawa z mlekiemlucerny Można zastąpić kiełkami fasoli mung kiełkami rzodkiewki Kolendra świeża i suszona Można zastąpić bazylią natką pietruszki Koperek Można zastąpić świeżym lub suszonym estragonem. Kwiaty bananowca (serca bananowca) W sałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek(...)jabłkowy Można zastąpić: białym octem winnym octem ryżowym Ocet balsamiczny Można zastąpić czerwonym octem winnym Olej arganowy Można zastąpić olejem z orzechów laskowych. Olej sezamowy Co prawda w domowych warunkach raczej trudno nam będzie wyprodukować olej sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek i pieczonych mięs. Składniki 1 szklanka nasion sezamu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataupały. Słodko-kwaśna, chrupiąca, z wyraźnym smakiem imbiru i orzeszków ziemnych. Sama w roli głównej z powodzeniem wystąpi jako śniadanie, obiad, kolacja lub nawet lunch do pracy. Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim (quinoa- czytamy kiin-łha) to pseudozboże – roślina wytwarza bogate w skrobię i białko nasiona, ale w rzeczywistości zbożem nie jest. Nazywana “złotem Inków” jest świetnym źródłem(...)oczkach. Ogórka obieramy, pozbawiamy go nasion i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wszystko razem mieszamy. Orzechy kroimy drobniej i podprażamy je na suchej patelni. Sałatkę chłodzimy, przed podaniem posypujemy podprażonymi orzechami, ozdabiamy pietruszką lub kolendrą. SKŁADNIKI 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 długi ogórek ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki posiekanej natki pietruszki, lub pół
Karo in the Kitchenpoprzedniego dnia. Jeśli szukamy bardziej egzotycznych inspiracji, to możemy wypróbować przepis na japońskie dorayaki ze słodką pastą z fasoli, chaczapuri czy piadinę. Placuszki mogą być dodatkiem do curry, do sałatek, mogą być elementem deski serów. Mogą robić za mini pizze i być ogromnymi plackami po zbójnicku. Są też regionalne góralskie fuczki z kiszonej kapusty. Placki są przecież bardzo proste(...)fotografii kulinarnej. Co bym ugotowała z “Placki niebanalnie”? Dobrze wyglądają placki ryżowe z halloumi, kukurydziane z łososiem i warzywami, placki z guacamole i kotlecikami z kalafiora, fuczki z kiszonej kapusty, placka z jajkiem sadzonym, oraz z twarożkiem, bobem i rzodkiewką. Na pewno wypróbuję też placuszki jako dodatek do sałatki, słodkie placuszki z chałwą i borówkami, z sosem jagodowym, oraz dorayaki
Ugotowane pozamiatane