Przedstawiam przepis na pyszne gofry bezglutenowe. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Odradzam na pory popołudniowe (jest w nich cukier, który w naszych okolicznościach powoduje nadpobudliwość
Kawa z mlekiemPrzedstawiam przepis na znane ciasto - babkę marmurkową, ale oczywiście w wersji bezglutenowej. Wcześniej, będąc na diecie glutenowej i chorując, wypiekałam to ciasto z mąki krupczatki. Zastanawiałam
Kawa z mlekiemZapraszam na naleśniki w wersji na słodko, z serem, oczywiście bezglutenowe. Mieszanka mąk zawiera mąkę jaglaną dającą niewielkie wrażenie goryczki, jest to o tyle potrzebne w
Kawa z mlekiemZapraszam do smażenia racuszków według mojej receptury. Racuszki bez mąki pszennej też mogą się udać i być niezwykle smaczne. Po rezygnacji z mąki pszennej można się
Kawa z mlekiemTym razem mamy coś dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem żurawiny i mocnym aromatem kokosa. Mam nadzieję, że i Wam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładnikami robi prawdziwą bombę smaków , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na to smaczną sałatkę . Składniki 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 1 pora ( biała część ) 150 dag piersi wędzonej z kurczaka 1 paczka surimi pęczek kopru świeżego 1 paczka makaronu ryżowego 4 łyżki majonezu pieprz czarny sól Wykonanie(...)makaronu , jak jest gotowy makaron, przekładam do miski z pozostałymi składnikami , dodaje majonez , doprawiam solą pieprzem i bardzo dokładnie mieszam aż wszystkie składniki nam się wymieszają . Po dokładnym wymieszaniu sałatka jest gotowa do podania , choć można ja wstawić na 3 kwadranse do lodówki
Mój Smakłyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub balsamicznego sól i pieprz do smaku Puree ziemniaczane: 5 obranych średnich ziemniaków 1/2 szklanki mleka roślinnego (mniej lub więcej w zależności od “suchości” ziemniaków) 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości. Chyba, że została Wam od pasztetu lub sałatki z soczewicy(...)wody, dodajemy tymianek, rozmaryn i smażymy do aż będą miękkie, co jakiś czas mieszając. W niewielkim naczyniu przygotowujemy zalewę mieszając wodę, sos tamari, passatę pomidorową, pastę miso i mąkę ryżową. Gdy warzywa będą gotowe, to dodajemy ugotowaną soczewicę i przygotowaną wcześniej zalewę i delikatnie mieszamy. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pozwalając odparować wodzie aż uzyskania żądanej konsystencji
Lamarida.plsmaku, wyraziste, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Wystarczy do tego dobrać garść sałaty, lub lekką sałatkę warzywną i pieczone ziemniaki z piekarnika. Pycha! SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych imbir świeży 3 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego 100 ml wina (najlepiej ryżowego) sos sojowy 400 ml bulionu mięsnego 3 ząbki czosnku kilka pędów zielonej dymki przyprawy: sól, pieprz, płatki(...)duszenia obróć mięso i duś kolejne 30 min. Przed podaniem warto podsmażyć ponownie mięso na patelni, wtedy zyska jeszcze lepszy smak. Jako dodatek proponuję rucolę, lub lekką sałatkę z warzyw sezonowych oraz pieczone ziemniaki z piekarnika. Smacznego
Calzonella.comdiecie .. Najlepiej od razu duża miska ! Dziś proponuję moje ostatnie sałatkowe odkrycie : sałatkę z botwinki. Składniki: Sałata zielona - może być lodowa 1/2 główki, Botwinka 5 sztuk ( użyjemy każdej części), Rzodkiewka 1 duży pęczek lub 2 małe, Jajo wiejskie 3 sztuki, Oliwa z oliwek (do polania), olej ryżowy lub kokosowy (do duszenia), Jogurt naturalny 0% , 1 łyżka domowego ketczupu(...)osolonej wodzie, a następnie kroimy w kostkę. Korzeń botwinki (mini buraczek) cienko obieramy, kroimy w plasterki. Następnie te plasterki dusimy w minimalnej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem oleju ryżowego lub kokosowego pod przykryciem, przez około 7-10 minut. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Wyszuszoną sałatę i liście botwinki rwiemy na kawałki. Mieszamy w dużej misce wszystkie warzywa, dodajemy jajo, szczypiorek
IzaGotujewiosennego przebudzenia. Można powiedzieć zdrowa bomba witaminowa. Zjedzeniu sałatki sushi bardzo syci, ale nie wywołuje uczucia ciężkości, jest raczej lekkostrawna. Składniki: (duża porcja) 1 szklanka ryżu (u mnie ryż basmati) 500 g wędzonego na zimno łososia 1 ogórek szklarniowy 1 dojrzałe awokado 3 płaty nori (suszone wodorosty) 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki(...)łyżeczki soli), dodać ocet ryżowy, olej, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ogórek umyć i pokroić na cienkie plastry lub słupki. Awokado obrać i pokroić na niezbyt grube plastry. Łososia rozdrobnić. Sezam podprażyć lekko na suchej patelni (u mnie bez sezamu). Płaty nori pokroić nożyczkami na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać. Po nałożeniu na talerz sałatkę skropić sosem sojowym, ilość dopasować
Kuchcik gotujeczęściej sięgamy po lekkie i orzeźwiające produkty. Również na naszym stole królują ostatnio lekkie zupy, wrapy i sałatki oraz świeże i aromatyczne dania kuchni orientalnej. Dzisiaj zamiast klasycznego rosołu w naszej kuchni zagościła zupa inspirowana kuchnią tajską z dodatkiem makaronu ryżowego. To danie zawiera w sobie sporą dawkę imbiru i czosnku, które naturalnie wzmacniają odporność. Zadbajmy o siebie dbać
Kuchnia od dwojgasałatka jest jednym z dań SUPER FIT z mojego codziennego menu. Jest nieco podobna do tradycyjnej sałatki arabskiej TABBOULEH, ale ja ją mocno zmodyfikowałam. Polecam na lunch do pracy, lub lekką kolację. SKŁADNIKI: ( 2-3 PORCJE): 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) – można użyć w zamian kaszy jęczmiennej, pęczaku lub kuskusu garść jarmużu (opcjonalnie świeżego szpinaku) 100 g sera feta
Calzonella.comprosciutto Roladki z cukinii, z serkiem ziołowym, chrupiącą papryką i pestkami z dyni Rożki owocowe Tosty caprese Kanapkowa sałatka z kremowymi serami, suszonymi pomidorami, pestkami z dyni i włoskimi orzechami w niedzielę: Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem podane na waflach ryżowych Koktajl borówkowo - truskawkowy Bruschetta z pomidorami i ziołami Chrupiący deser jogurtowy, z granolą i świeżymi owocami Tosty ogniste
Moja smaczna kuchniaoczywiście nie jedyna możliwość na wykorzystanie nasionek chia w kuchni, można dodawać je do owocowych koktajli, sałatek, zmielić i dodać do wypieków, ale o tym przy innej okazji :) SKŁADNIKI pudding 200ml mleka kokosowego 200ml mleka laskowego (lub innego roślinnego ryżowego, owsianego, migdałowego) 3,5 łyżki nasionek chia 2 łyżki miodu, syropu z agawy lub innego smakowego syropu dodatkowo
DefinicjaSmakuPyszna i szybka do przygotowania sałatka, która bardzo przypadła nam do gustu, idealnie sprawdzi się na kolację. Zainspirowałam się moją ukochaną sałatką niemiecką Fleischsalat, tak mi zasmakowało połączenie pikli i szynki że musiałam stworzyć jej drugą wersję, tylko bardziej sytą. Wyszła pyszna, ale ze względu na majonez ma dużą ilość kalorii ;( Składniki: 300 gram szynki konserwowej(...)Makaron gotujemy al-dente, jeśli wybieramy drobne kawałki typu ryżowy lub gwiazdki to w całości, jeśli większy kroimy na mniejsze kawałki. Ja wybrałam penne dlatego pokroiłam go na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekany pęczek szczypiorku. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Dla mnie ta sałatka jest pyszna sama w sobie, więcej przypraw nie potrzebuje
Życie zaczyna się w kuchniZapraszam do upieczenia kolorowej ryżowej zapiekanki, której bezglutenowość zależna jest od parówek - muszą być oczywiście bezglutenowe i takowe dostępne są już w sklepach. Zapiekanka jest nie
Kawa z mlekiem