Smaczna 3 składnikowa sałatka na zimę do słoików. Biała kapusta, cukinia i marchewka. Do tego prosta zalewa i smaczny dodatek do obiadu na zimę gotowy. Waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu 1 duża główka białej kapusty ok 1 i pół kg 1 duża cukinia/kabaczek ok 1,200 kg 5 sporych marchewek ok 500-600 gramów 1 kopiasta łyżka soli(...)będzie niepotrzebny. Mieszankę warzyw zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą (nie musi być gorąca) dodajemy posiekany czosnek. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut co jakiś czas przemieszać. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do czystych i wyparzonych słoików lekko ubić. Jeżeli zostanie zalewa w misce to rozlać do każdego słoika. Słoiki zakręcamy wkładamy do dużego garnka wyłożonego na dnie ręcznikiem kuchennym, zalewamy
Andzia PichciJeżeli lubicie słodko-pikantne dodatki to poniższa sałatka z ogórków, marchewki, czerwonej papryki oraz cebuli wraz z dodatkiem papryki habanero skradnie Wasze kubki smakowe. Sałatka na zimę, która idealnie świetnie sprawdzi się jako zagryzka do alkoholu lub jako dodatek do obiadu. Składniki na 4 słoiki po 250 ml: 2 kg ogórków 1 marchewka 1 czerwona papryka(...)oraz wsypać cukier, wlać ocet i olej. Na sam koniec wsypać pieprz. Całość bardzo dokładnie wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce (na kilka godzin lub całą noc). Przygotowaną sałatkę przełożyć do słoików lekko ubijając. Na sam koniec do słoików wlać "powstały" sok z warzyw. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut (słoiki przełożyć do garnka, zalać zimną wodą
UgotowaćKilka tysięcy odsłon przepisu na sałatkę z ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na zamieszczenie na blogu od ubiegłej jesieni. Pora grzybobrania jeszcze przed nami, ale już widziałam w sprzedaży kurki, więc można wypróbować przepis. Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się praktycznie wszystkie jadalne grzyby(...)słoiku. Wolną przestrzeń w słoikach wypełnić gorącą zalewą, mocno dokręcić wieczka i ustawiać do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na przetwory, zobacz również: sałatka z ogórków na zimę rydze po cygańsku polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki
Codziennik KuchennyKeczup z cukinii to absolutny numer jeden na liście moich przetworów na zimę z wykorzystaniem cukinii. Przygotowuję go zwykle partiami. Wykorzystując dobrodziejstwa z ogrodu do cna. Ja do swojego dodaję jabłka. Przeważnie są to papierówki, ale jeśli ich nie mam to każde inne też będą dobre byle słodkie. Dodanie jabłek lekko podkręca słodki, naturalny smak keczupu. Przepis na domowy keczup(...)masę. Keczup przekładam do uprzednio umytych i wyprażonych słoiczków, mocno zakręcam. Pasteryzuję 15 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką
Kuchnia z widokiem na ogródmnie to już nie to samo. Dlatego jak tylko mam nadmiar cukinii ( a w tym roku mi się to udało ) to zamykam leczo w słoikach, aby w zimie móc w pełni cieszyć się jego smakiem. Do tego lecza nie dodaję kiełbasy, ani boczku. Daję same warzywa. Później jeśli mamy ochotę podsmażam mięso, czy kiełbasę , dodaję zawartość słoika i obiad gotowy(...)miejscu kilka, a nawet kilkanaście miesięcy. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : ( po kliknięciu w nazwę pokaże się przepis ) zapraszam : Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką
Kuchnia z widokiem na ogródwalorach kiszonej kapusty nie trzeba nikogo przekonywać i pewnie większość z Was ma zapasy przygotowanej kiszonki na całą zimę. Najpopularniejsza sałatka z dodatkiem marchewki i jabłka jest bardzo lubiana. Jednak każda odmiana jest mile widziana, by kiszona kapusta nie znudziła się za szybko. Co powiecie na dodatek kurkumy i imbiru? Dodatkowe walory zdrowotne, żółciutki kolorek i nowy smak. Może warto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!termoobiegiem około 20 - 25 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : ( po kliknięciu w nazwę pokaże się przepis ) zapraszam : Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami
Kuchnia z widokiem na ogródchwilkę aż ser się rozpuści. Gotowe cukinie przekładam na talerze i delikatnie polewam sosem. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką
Kuchnia z widokiem na ogródKolejna propozycja do naszej spiżarki. Wyśmienite słodko-pikantne ogórki w zalewie gyros idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub imprezowa przystawka. Składniki ogórki gruntowe, 2
iMadzik.plół ) i piekę 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami
Kuchnia z widokiem na ogródCukinia to niemalże doskonałe warzywo. Możemy stworzyć z niej wyśmienite przetwory, sałatki obiadowe, dania główne, zupy, a nawet słodkości. Ja jestem miłośniczką wszystkich tych odmian. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na cukinię marynowaną. To mój sprawdzony sposób na chrupiącą, jędrną cukinię w delikatnej zalewie octowej. Taką cukinię wykorzystuję podobnie jak ogórki konserwowe. Podaję do obiadu, do grilla(...)czasie słoje wyjmuję z wrzątku, ustawiam na deseczce, przykrywam ściereczką do wystudzenia. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Zupa
Kuchnia z widokiem na ogródPyszna sałatka na zimę- pełnia warzyw! Główną rolę grają już lekko przerośnięte górki. Spróbujcie! około 2 kg przerośniętych ogórków około 1/2 kg marchewki około 1/2 kg cebuli 2 papryki czerowne sól Do słoików po : 1 łyżeczce gorczycy 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Zalewa: 12 szklanek wody 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 2 szklanki octu
Latosiowydomogórków wybieramy te większe, już przerośnięte ogórki, z reguły tańsze i równie smaczne przetwory możemy z nich zrobić. To moja kolejna propozycja na prostą do przygotowania i smaczną sałatkę na zimę. Ogórki kanapkowe przygotowuję w lekko słodkie, niezbyt kwaśnej zalewie (jeśli lubicie bardziej kwaśne smaki do zalewy dodajcie 6 szklanek wody zamiast 7). Wybierzcie swoja ulubioną przyprawę curry ( bo jedne
Dorota Smakujegwarantuję Wam, że posiadając taki sprzęt zaczniecie się zdecydowanie bardziej zdrowo się odżywiać, a każdy dzień zaczniecie od porcji zdrowego soku czy koktajlu. Przygotowywanie surówek do obiadu czy sałatek na zimę do słoików stanie się przyjemnością, a własnoręcznie zrobione świeże sorbety czy lody będą cieszyły cały rok! WYCISKARKA WOLNOOBROTOWA SJV801 BLAUPUNKT do kupienia TUT AJ Przepis powstał we współpracy
Ostra na SłodkoOgórki konserwowe z miętą do słoików to moja kolejna propozycja na prostą do przygotowania i smaczną sałatkę na zimę. Do przygotowania nadadzą się te większe, wyrośnięte ogórki, nie muszą (choć mogą) to być te malutkie jak na korniszonki. Dodatek świeżych listków mięty bardzo delikatnie aromatyzuje i nadaje smak zalewie octowej a przez to i ogórkom potem. Ja najbardziej lubię
Dorota Smakuje