się zrobiło zimno, nadszedł czas zbierać pozostałe niedojrzałe pomidory ze szklarni. Część powoli dojrzewa w kartonach, trochę przerobię na pyszną słodką konfiturę z zielonych pomidorów oraz wytrawną na sałatkę na zimę. dzisiaj jednak zapragnęłam zjeść pomidory smażone w bułce tartej. Przepis jest bardzo prosty a przygotowanie nie sprawi nikomu kłopotu. Składniki: - zielone pomidory, - bułka tarta, - sól, pieprz, - ew. płatki drożdżowe
Co na wege obiad?czas na zamykanie papryk w słoikach. Wydaje mi się, że o tej porze roku papryka smakuje najlepiej, więc przetwory z niej też są najsmaczniejsze. Papryka konserwowa sprawdza się zimą w sałatkach lub na kanapkach po odsączeniu z zalewy. Można jej używać zamiennie z ogórkami konserwowymi , ale też doskonale smakują połączone ze sobą. Składniki : Zalewa 1 szklanka octu 10% 6 szklanek
Weekendy w domu i ogrodzieszwedzka sałatka z olejem Łagody, harmonijny smak, przyczyniły się do ogromnej popularności tej sałatki. Także i ja nie mogłem już dłużej czekać i zabrałem się, za przygotowanie, szwedzkiej sałatki na zimę. Składniki 2 kg ogórków 2 marchwie 1 cebula zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżki soli 1 łyżeczka
Miód i pieprzKolejnym przepisem z mojego pierwszego zeszytu z przepisami (założyłam go jeszcze w latach 80) jest sałatka na zimę z papryką, ogórkiem, cebulą i marchewką. Warto zrobić takie słoiki, aby zimą cieszyć się smakiem letnich warzyw. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy AleksandryKiedy w domu robi się buraczane sałatki na zimę, my podbieramy kilka buraczków i robimy pyszny obiad! Zapraszamy na buraczanego burgera lub tradycyjne buraczane kotleciki. Ty decydujesz! :D Burak poza pięknym intensywnym kolorem i pysznym smakiem jest również "nosicielem" betaniny - czyli barwnika, który ma właściwości antyoksydacyjne zwalczające szkodliwe dla nas wolne rodniki. Lećcie pędem do kuchni wyczarować zdrowy i pyszny
Bananowe Polekażdy z Was wie, że mam swoją pasiekę i miodku pod dostatkiem. Jednak wiecie, że uwielbiam dodawać miód do większości potraw. Dzisiaj przygotowałam taką ogórkową sałatkę na zimę z miodkiem. Testowałam już ją w tamtym roku, ale nie miałam okazji się nią z Wami podzielić, musieliśmy wszyscy poczekać do dzisiaj na jej premierę. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu
Niezły Młynekdynię i chwilę podgotować z przyprawami. Gorąca dynię przełożyć do wyparzonych słoików z zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Następnie przestudzić, przenieść do spiżarni i używać w zimie do sałatek, zimnych mięs i wędlin
Tradycyjna KuchniaDziś zerwałam sporo zgrabnych ogóreczków, które zakonserwowałam w zaprawie octowej. Są idealne zimą do sałatek i na kanapki. Zdarzy się też, że taki ogóreczek (lub ogóreczki) będzie przegryzką, zanim główne danie będzie gotowe. Proponowana zaprawa jest łagodna w smaku i nie wykrzywia twarzy po pierwszym kęsie. Składniki : Zalewa (na ok. 8 słoików 650 ml) 1 szklanka octu 10% 6 szklanek
Weekendy w domu i ogrodziedostałam troszkę ogórków[ jakoś moje na działce w tym roku kiepsko rosną] ..i nie wiedziałam co z nimi zrobić..parę dni temu robiłam kwaszone ..przydadzą się na zimę do sałatek i nie tylko..W oko wpadł mi przepis na sałatkę z ogórków w pomidorowym sosie i postanowiłam spróbować..i nie żałuję..jeden słoiczek się nie zawekował i prawie cały
Moje domowe kucharzenieDobra sałatka na zimę dla wielbicieli ostrych smaków Składniki - 1,5 kg bobu - 1 kg cebuli - 1 kg marchwi - 100 g papryki ostrej - pęczek pietruszki - 1 łyżka soli zalewa - 4 szklanki wody - 3/4 szklanki octu -1/3 szklanki oleju - 1 łyżka soli - 5 łyżek cukru - 2 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania 1. - Zalać bób wodą doprowadzić
W królestwie smaków BeatySkładniki 3 kg cukinii -- pokroić w kostkę ½ kg cebuli -- pokroić w plastry 4 papryki czerwone -- pokroić w paski 2 papryki żółte - -pokroić w paski 2 duże
w mojej kuchnidzieciństwa, dla innych doskonałe narzędzie do przyrządzania niezwykłych dań. Dla mnie szpinak to zdecydowanie ta druga opcja. Uwielbiam go pod każdą postacią i na ciepło i na zimo, w sałatce i w tarcie, po prostu zawsze i wszędzie :) Dzisiejsza propozycja to przepis na przepyszną sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Połączenie smaków jest genialne, naprawdę warto spróbować! SKŁADNIKI
DefinicjaSmakuSezon przetworów w pełni, dlatego proponuję sałatkę ogórkową. Zimą będzie jak znalazł! 1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka 3 łyżki soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy
Jadło i czytadłoprzedstawiamy przepis archiwalny (bo chyba sprzed 3 lat), ale wciąż aktualny ;-) Takie kolorowe pikle robimy co roku, właśnie z tego przepisu. Warzywa ze słoików świetnie sprawdzają się w zimie do sałatek, lub jako zakąska. Warto już dziś pomyśleć o długich zimowych wieczorach i przemycić w słoiczkach trochę słońca i kolorów na ten czas. Kolorowe pikle warzywne SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNiezawodne i pyszne ciasteczka. Mogą poleżeć dłużej - o ile wytrzymają!!! SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1/2 szklanki piwa 1 margaryna marmolada dowolna, ja daję różaną
W kuchennym oknie Ewy