ciasta na makaron dodaję trochę oleju rzepakowego - nie zmienia smaku ani zapachu a powoduje, że ciasto jest bardziej elastyczne, lepiej się wałkuje a po ugotowaniu kluski tak bardzo się nie sklejają.Już nie pierwszy raz robię kulki z twarogu chociaż wcześniej były ze zwykłego - obtoczone w orzechach czy przyprawach mogą być samodzielną przekąską albo częścią deserów lub sałatek. Czasami podaję
Smaczna Pyzacebulka Makaron gwiazdki ugotować wg przepisu na opakowaniu. odcedzić i wystudzić. Surimi pokroić w plasterki. Ogórka, cebulę i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Groszek konserwowy osączyć z zalewy, a szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.Majonez, jogurt naturalny i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać razem. Dodać do sałatki i połączyć
Ewusiowe Smakiziemniaczaną sałatkę. Zapiekanka z ziemniaków jest praktyczna i łatwa w przyrządzaniu.Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie odgrzać. Ale zapiekankę można zrobić równeż z kaszy jak w przypadku taco zapiekanki z pęczakiem . A może macie resztki ziemniaków? Proponuję więc zapiekankę warzywną pod ziemniaczaną pierzynką . Jedną z popularnych zapiekanek jest oczywiście zapiekanka makaronowa. Bardzo lubię zapiekany makaron z kalafiorem
codojedzeniasałatkę,ale ten odpowiada mi najbardziej-polecam Składniki: 2 zupki chińskie jedna ostra kurczak curry i jedna kurczak łagodny 25 dag szynki konserwowej kapusta pekińska czerwona słodka papryka 3-4 łyżki majonezu(żeby była trochę mniej kaloryczna można dać pół na pół jogurtem naturalnym,będzie równie smaczna) płaska łyżeczka musztardy sól,pieprz, przyprawa curry Przygotowanie: Makaron z zupek
Swojskie jedzonkoSałatka, która smakuje zarówno na zimno do wędlin, jajek, pieczeni, jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 2 szklanki ryżu • pęczek zielonej pietruszki • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ryż ugotować al dente w dużej(...)ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. • Pieczarki umyć, pokroić w plastry. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec posolić i dodać pieczarki. • Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz i sok z cytryny. • Pieczarki zemleć w maszynce do mielenia mięsa
To co kochamWeekendy w domu i ogrodzie Lunch box - sałatka z brokułów. autorka: Dietifit z bloga Dietifit od kuchni A teraz cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku(...)kurczakiem/Broccoli soup with chicken autorka: Pommes à la cannelle z bloga Pommes à la cannelle Zupa soczewicowa z grzybami autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki Zupa grzybowa z makaronem autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupa kalafiorowo-serowa autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE
Weekendy w domu i ogrodziemakaron z tuńczykiem, śmietaną, kukurydzą i dużą ilością sera żółtego (!!!). Teraz tę potrawę nazwałabym: gluten z rtęcią, aluminium, kazeiną i gmo. Nie było to zdrowe, ale smakowało dobrze. Po prostu bardzo lubiłam smak tuńczyka i z tęsknoty za nim powstał właśnie wegański "tuńczyk" mielony. Podałam go dziś na chlebku z siemienia lnianego, ale musi smakować wyśmienicie w formie sałatki
Jeść, by żyć w zdrowiumuszę przyznać, że są wyjątkowo wygodnym i smacznym składnikiem sałatek. Wygodnym bo nie trzeba ich gotować, wystarczy że "opiją się" majonezem lub sosem sałatkowym i błyskawicznie miękną. Do takiej sałatki można dodać przeróżne składniki. Ja tym razem dodałam brokuł. 2 opakowania zupek chińskich (serowe lub rosołowe) 1 brokuł 1 długi ogórek 1 cebula 1-2 mięsiste pomidory majonez(...)Brokuł rozdrobnić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (ale nie rozgotować). Ogórka obrać ze skórki, pomidory sparzyć zdjąć skórkę i razem z cebulą pokroić w kostkę. Dodać pokruszony makaron, proszek z zupek, wymieszać i pozostawić na godzinę, aby makaron opił się wilgocią warzyw, na końcu dodać majonez
Jadło i czytadłoUbóstwiam wszystko co bazyliowe, wręcz mam ostatnio bazyliową manię. Mogłabym jeść same liście bazylii, tak jak np.sałatę. Dodaję również duże liści do zupy
Smaczne ZdroweSkładniki: 3 zupki chińskie 400 g fileta z indyka 1 czerwona papryka 1/2 pora 3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki sosu
czarrna od kuchniNiezwykle aromatyczna :) Składniki 2 zupki chińskie 30 dkg fileta z kurczaka 4 ogórki kiszone 1/2 pora 1/2 puszki kukurydzy majonez sól, pieprz czubryca czerwona słodka papryka
czarrna od kuchniNowy rok to nowe wyzwania także te związane z odżywianiem, każdy z nas pragnie jeść zdrowo. Specjalnie dla Was przygotowałam zestawienie przepisów fit, które możecie wykorzystać
Moja smaczna kuchniaPrzepis dostałam od bratowej, bo kiedyś tam u Niej ją jadłam i mi smakowała. Zmieniłam kilka składników, ale i tak wyszła pyszna. Będzie oczywiście wśród potraw
Magiczne Życie Martymakarony oraz pizza. Włosi mają również doskonały smak w stosunku do ciast i deserów oraz kawy, której picie urosło do rangi rytuału. Włosi piją filiżankę espresso rano do śniadania, a także przy innych posiłkach w celu rozbudzenia kubków smakowych. Włoskie dania wbrew pozorom nie są bardzo kaloryczne. Jeśli nie chcemy spożywać pizzy, możemy wybrać jedną z lekkich propozycji np. sałatka
Codogarasałatek. Weingut Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2012 - jak dla mnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :) Dawson Creek Cabernet Sauvignon 2012 - dobrze zbalansowane, w nosie i ustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni. Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów
królestwo garów