każdym w sklepie za nieduże pieniądze można dostać świeże zioła. Wybór jest duży, warto więc nie kupować w ciemno. Co do czego i z czym? Zapraszam! Bazylia – warzywa, makarony, kuchnia włoska Charakterystyczny, bardzo wyrazisty aromat. Pierwsze skojarzenia – kuchnia włoska. Jednak dania z Italii to nie jedyne jej zastosowania. Doskonale sprawdzi się również przy słodkich dniach. Bazylia tajska – warzywa, zupy, kuchnia(...)jagnięcina Ma pobudzający, cytrusowy zapach. Możemy używać jej do herbat i sałatek. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta to nie tylko napoje i słodkości. Świetnie będzie współpracowała z mięsem, zwłaszcza z jagnięciną oraz rybami. Doskonale nadaje się również do greckiego sera. Oregano – makarony, kuchnia włoska, wołowina Lebiodka, inaczej zwana oregano, jest naturalnym antybiotykiem, więc
MarcinChefgrilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy czy Babci. Świat się zmienia, a z nim nasze nawyki i preferencje. Uwielbiam makaron i kuchnię śródziemnomorską, chyba w poprzednim życiu byłam Włoszką albo Hiszpanką)) bardzo mi ta kuchnia odpowiada, ze względu na swą różnorodność i swoistą lekkość. Właśnie sobie uzmysłowiłam, że moje(...)tego obowiązkowo caffe latte. Około 10.00( w pracy) jakaś przekąska: owocowa sałatka (click), jogurt albo budyń. Staram się , aby drugie śniadanie było sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około 13.00 szybki obiad: makaron z dobrym sosem (click), np bolońskim, risotto. Jak mam ochotę
Mia Cucina Sofietahmmm.. wiosenna i sprawdzi się także jako sałatka wielkanocna... i ma lekko czosnkowy posmak :-) Nie będę rozwodzić się długo na jej temat, wystarczy spojrzeć na składniki by stwierdzić, że jest pyszna :-) Składniki na dwie spore salaterki: 30 dag żółtego sera w kawałku 30 dag szynki drobiowej w kawałku 250 g makaronu koraliki (lub innego drobnego) 1 zielony ogórek(...)konserwowej zielony groszek 400 g (może być mrożony) kubek majonezu lub jogurtu greckiego - wg uznania sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku, łyżeczka czosnku granulowanego szczypiorek - kilka gałązek Wykonanie: Makaron ugotować z dodatkiem soli wg opisu na opakowaniu. Przelać go wodą, odsączyć i pozostawić do wychłodzenia. Groszek ugotować tak by był jędrny - nie rozgotować go, pozwolić mu ostygnąć. Kukurydzę odsączyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyimprezie u znajomych:). Prosta, smaczna, tania i nieskomplikowana. Czyli wszystko to czego wymagamy od imprezowej sałatki. 2 zupki chińskie (u mnie o smaku kurczaka) 2 filety z kurczaka 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 10 ogórków konserwowych sól, pieprz 3 łyżki majonezu 1. Makaron zalewamy wodą, odcedzamy kiedy napęcznieje. Filety drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Paprykę
Szefowa kuchnitygodniach, a chrupiące czerwone kulki po miesiącu już były bardzo duże i zostały wykorzystane do sałatki. I tak sobie myślę, że chyba znów ją posieję, żeby mieć liście na pesto. Smakuje tak świeżo, wiosennie. I choć tradycyjnie się przyjęło, że mieszamy go z makaronem, to również z mięsem lub na kanapkę pesto z liści rzodkiewki też smakuje pysznie
Obiad gotowySkładniki: 25 dkg ulubionego makaronu 40 dkg fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik marynowanej papryki 3 ogórki kiszone sos gyros Fanex sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie olej … Czytaj dalej Sałatka gyros
czarrna od kuchnikuchni Rukola świetnie sprawdza się na surowo. Charakterystyczny, pikantny posmak świetnie uzupełnia różnego rodzaju sałatki. Można go także nakładać na kanapki. Można spotkać ją w kompozycji z serami pleśniowymi, świeżymi lub suszonymi pomidorami, ugotowanymi jajkami, czy mięsem. Stanowi także świetne połączenie z makaronami, co można z łatwością zauważyć w kuchni włoskiej. My pokażemy Wam coś innego, niedługo pojawi się
Ciasna KuchniaSkładniki: 200 g ulubionego makaronu 4 jajka 1 szklanka fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 puszka ciecierzycy 1 puszka groszku 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sól i pieprz … Czytaj dalej Sałatka makaronowa z ciecierzycą
czarrna od kuchniSałatka prosta i szybka do zrobienia..składniki można dodawać wedle własnego gustu. zupki chińskie jajka cebula czerwona ogórki konserwowe ogórki zielone papryka pomidor polędwica drobiowa majonez sos czosnkowy Makaron [ z zupek chińskich] pokruszyć.Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.Cebulę, ogórki,paprykę , pomidory i polędwicę pokroić w kostkę. Dodać przyprawy z zupek chińskich,majonez
Moje domowe kucharzeniekurę. Można jeszcze dodać soli i pieprzu do smaku. Podawałam z ugotowanym makaronem ( lub ziemniakami wedle gustu). Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego! A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową
potrawyregionalneW tym poście, tradycyjnie, publikuję wszystkie moje posty z minionego tygodnia.SURÓWKA Z BURACZKÓWHERBATKA Z CZYSTKASCHAB PIECZONYROŻKI Z PIECZARKAMIOWSIANE PLACKISAŁATKA BROKUŁOWABISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJESZYBKIE DANIE
W kuchennym oknie Ewywody po gotowaniu grzybów 1/2 małej śmietany 18% sól pieprz makaron Napełnić garnek wodą (ok. 3.5 litra), wrzucić oczyszczone warzywa i posolić. Gotować około 20 minut z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie). Warzywa wyciągnąć i pokroić w plasterki. U mnie w zupie została marchewka, a z reszty powstała sałatka. Grzyby suszone już ugotowane zostały mi po robieniu farszu do wspomnianych(...)następnie wrzucić do garnka. Gotować około 10 minut. Zabielić śmietaną 18%. Dodałam jej mało, ponieważ lubię intensywny smak zupy grzybowej. Doprawić w razie potrzeby. Gotować kolejne kilka minut. Makaron ugotowałam osobno i dopiero później wrzuciłam do zupy. Wybrałam falbanki, ale możecie też zdecydować się na inny rodzaj pasty
Karola gotujejako sałatkę czy jako pastę. Dlatego obiad, w którym krewetki grają pierwszoplanową rolę uważam za idealny. A Wy lubicie? Jeśli tak, to zapraszam – będzie pyyysznie! Składniki: 400 gram krewetek (tak na wypasie u mnie tygrysie i koktajlowe) gałązka pomidorków koktajlowych 10 dużych czrnych oliwek 5 ząbków czosnku 90 g pesto z bazylii (ja kupiłam gotowe, świeże) opakowanie makaronu tagliatelle
Mama z miastajuż kilka słów w środę, przy okazji przepisu na sałatkę z warzywami, fetą i kuminowym jogurtem . Kupiłam je z ciekawości, bo zwykłego kuskusu używam dość często. Moghrabieh, moughrabieh, mograbie , ptitim , kuskus izraelski, libański, perłowy, a nawet gruby czy olbrzymi (po ang. giant coussous). Te wszystkie określenia odnoszą się do makaronu z pszenicy durum w kształcie małych perełek. Od tradycyjnego kuskusu(...)inne makarony, moghrabieh gotuje się w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania
Chilli Czosnek i Oliwa