sałatek. Składniki: 2,5-3 kilogramy małych buraczków Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 3 łyżki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Buraczki myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, uważając żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy z wody, ostudzone obieramy i układamy w słoikach. Składniki
Bajeczna Kuchniawielu zwolenników. Poza mocnym, kwaśnym smakiem, ich niewątpliwą zaletą jest kolor. Po kilku dniach spędzonych w zalewie z octu balsamicznego są prawie czarne. Świetna, atrakcyjna przekąska, mogą być składnikiem sałatek, możemy je zajadać z majonezem chrzanem i sosami jakie lubimy. Polecam! Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu składniki: 8-10 ugotowanych na twardo, obranych(...)szklanki wody (szklanka 250 ml) 1/4 szklanki czerwonego octu winnego 1/2 szklanki octu balsamicznego 3 łyżki cukru lub miodu pół łyżeczki soli przyprawy do słoika: duża, czerwona cebula 3 listki laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu kolorowego przygotowanie Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz
Stare Garysłoik chrzanu 1 mały jogurt naturalny 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól pieprz Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jogurt, majonez, chrzan wymieszać i dodać do pozostałych składników. Przełożyć do miski i udekorować szczypiorkiem. źródło ,,sałatki
Apetyczna babeczkasałatkę zdecydowanie polecam fanom selera konserwowego. I powiem Wam, że ja do nich należę;-) tak go lubię, że mogę go nawet jeść bez żadnych dodatków. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. I co najważniejsze nie wymaga skomplikowanych składników. Można ją układać warstwami jak również bardzo dobrze smakuje wymieszana. Nadaje się idealnie na każdą okazję ;-) Zapraszam(...)Składniki: 2 słoiki selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy, 200 dag szynki, 5 jajek, 4-5 łyżek majonezu, Wykonanie: Selera dokładnie odciskamy z nadmiaru soku, przekładamy do miski. Na selera wysypujemy ¾ kukurydzy, smarujemy majonezem. Następna warstwa to pokrojona w kostkę szynka, później jajka również pokrojone w kostkę. Następnie jajka smarujemy resztą majonezu. Na wierzch sypiemy kukurydzą. I gotowe
Passion of CookingPrzełożyłam do szklanego słoja. Idealnie nadaje się też gliniany garnek. Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki. Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień. Powinien stać w temperaturze pokojowej. Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. I tyle.Łatwe(...)prawda? Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu, a buraczki do surówek lub innych dań. Smacznego! Polecam również BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW SAŁATKĘ Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ
potrawyregionalneprzygotowany ser można dodawać do sałatek lub podawać jako przekąskę. Składniki 1 kostka twarogu - 250 g - ja wybrałam taki, który jest najbardziej zwarty, żeby móc go po prostu pokroić w kostkę; 2 suszone pomidory(...)łyżeczka soli morskiej 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanej zielonej kolendry 2 łyżki suszonych pomidorów kawaleczki ok.0,5- 1 szklanki oliwy z oliwek (zależnie od wielkości słoika) Ser kroimy w kostki - takie ładne równe, mniejsze lub większe, jak wolimy;. Układamy je warstwami w słoiku, przesypując solą, pieprzem, ziołami , czosnkiem,pomidorami. Tak układamy cały ser. Na zakończenie zalać
w mojej kuchniwśrod nich sałatka śledziowa. Pyszne śledzie z cebulką i rodzynkami smakują zawsze: w święta i po świętach, na co dzień.Składniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę kroimy kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko studzimy. W słoiku układamy warstwami śledzie
Salonik smakówzakupy. Wobec tego faktu stanęłam wczoraj przed trudnym wyborem co by to zrobić na obiad.. Wiadomo każda kobieta potrafi z niczego zrobić awanturę i sałatkę, ale u nas sałatka by nie przeszła. Po szybkim przejrzeniu lodówki wybór padł na naleśniki. A z czym są najlepsze naleśniki dla dzieci? Oczywiście słodkim domowym dżemem. Jak wymyśliłam, tak zrobiłam. Obiad zniknął(...)minut, a talerze zostały dosłownie wylizane :) Ilość porcji: około 8 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 1 ½ szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ słoika dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego dżemu, konfitury, powideł) Ok. 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy przy pomocy robota
Kolizje Smakówpyszna i sycąca sałatka. Świetnie sprawdza się jako danie na wynos - do pracy, jest równie smaczna na ciepło, jak i na zimno. Ma wszystko, co zdrowe danie mieć powinno - węglowodany w postaci kaszy, warzywa i chrupiącą rukolę oraz białko w postaci sera. Przygotowana dzień wcześniej będzie najsmaczniejsza - smaki i aromaty doskonale się połączą i nabiorą głębi. Składniki: 1 szklanka(...)papryczki chili (może być mniej) 1 czerwona cebula 2 łyżki pokruszonego sera feta 8-10 oliwek łyżeczka kaparów garść rukoli kilka listków świeżego oregano sól, pieprz, oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Pęczak opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem szczypty soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować
Kulinarne InspiracjeMimo pełni lata, należy pomyśleć o zimie.W zimie ta sałatka będzie smakować wyjątkowo.Składniki:-2 kg ogórków-2 marchewki-1 papryka-1 cebula-kilka ząbków czosnku-6 szklanek wody-10 łyżek cukru-2 czubate łyżki soli-1 szklanka octu-listki laurowe-ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego-gałązki kopru Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę(...)dużą kostkę a cebulę w piórka.Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy, po kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, ząbek czosnku i gałązkę kopru. Następnie napełniamy je pokrojonymi warzywami i przygotowujemy zalewę, czyli zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Ogórki zalewamy zalewą do pełna i zakręcamy
Maminek kulinarnySmaczne i szybkie połączenie warzyw z wędzonym łososiem i winegretem z dodatkiem czosnku.Składniki na 2 porcje:150 g wędzonego łososiamix sałatgarść kaparów2 pomidoryogórek zielonyna sos
wyzwania kuchennesałatka w zalewie słodko-kwaśnej z kurkumą. Można ogórki do niej ciąć-kroić na różne sposoby. W paski, talarki itp. 2,5 -3 kg ogórków 5-6 ząbków czosnku 1 szklanka soli 8 szklanek wody Ogórki pokroić w talarki i zalać zalewą wody z solą. Pozostawić na 2-3 h. Po tym czasie ogórki odsączyć i przełożyć do słoików. Zalewa
Moje Słodkie Piekiełkoprzepis jest tradycyjny, bez udziwnień i prosty w wykonaniu. Warzywa przechodzą swoim smakiem i są słodko ostre. Zimą to świetny dodatek do kanapek i sałatek. Qchnia po prostu Składniki: - około 2 kg żółtej i czerwonej papryki - około 1 kg małych ogórków gruntowych - 0,5 l octu 10% - 1,5 l wody - 5 łyżek cukru - 2 łyżki soli - gorczyca(...)ziele angielskie - pieprz czarny, ziarnisty - listki laurowe - czosnek - olej Sposób wykonania: Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić na średnie kawałki i sparzyć wrzątkiem. Układać ciasno w wyparzonych słoikach razem z ogórkami. Do każdego dodać po jednym ząbku czosnku. Ocet, wodę i przyprawy zagotować i ostudzić. Tak przygotowaną zalewą zalać warzywa. Do każdego słoika dodać ok. pół łyżeczki oleju. Dobrze zakręcone słoiki
Qchnia po prostuhodowli kiełków? 1l słoik gaza gumka recepturka letnia przegotowana woda 2 paczki dowolnych kiełków (dostępne są w sklepach z zdrową żywnością lub w dużych marketach) Hodowla: Dzień pierwszy Do słoika wsypujemy kiełki i zalewamy letnią przegotowaną wodą. Nakładamy gazę i gumkę recepturkę. Odstawiamy na noc. Dzień drugi Następnego dnia odlewamy wodę i przepłukujemy kiełki. Czynność powtarzamy wieczorem. Dzień trzeci, czwarty(...)szósty Powtarzamy czynności przez kolejne dni, aż nasiona zaczną kiełkować. Jak można je jeść? Kiełki można jeść ze wszystkim i do wszystkiego. Ja osobiście używam ich do kanapek, sałatek i innych zdrowych przekąsek. Powodzenia
Truskawkowa FiestaGości chyba na każdym polskim stole podczas domowej uroczystości. Choć wielu ją uważa za wytwór komunizmu moim zdaniem jest niezastąpiona jako dodatek do zimnych mięs
Gosia gotuje