podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski, gruszkę pokrojoną w plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz(...)bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko w małym słoiku, energicznie potrząsając]. Tak przygotowane składniki ułóż na talerzach, podaj gościom i wysłuchuj pochwał na temat smaku tego dania :) Natka
Gotuj z Natkągwarantuję Ci, że ten wykonany samodzielnie jest o wiele zdrowszy, lepszy w smaku, bogatszy w witaminy, mikro i makroelementy oraz kwasy. Taki domowy ocet można używać jako dodatek do sałatek, pić rozcieńczony z wodą (2 łyżki octu na szklankę wody). Doskonale reguluje metabolizm, obniża poziom glukozy we krwi, oraz sprawia, że poprawia się kondycja naszej skóry. Składniki: 1kg jabłek (ewentualnie(...)kostkę (razem z gniazdami nasiennymi oraz skórką) i przekładamy do dużego słoja. Miód rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nią jabłka, tak aby żadne nie wystawało ponad powierzchnię wody. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką i odkładamy w zacienione miejsce. Fermentacja trwa około 2-4 tygodni. Należy zwrócić uwagę, żeby podczas całego procesu produkcji, jabłka były zalane wodą, tak aby nie doprowadzić
Kuchnia Pani WiosnyJest tak chyba każdego roku, że w maminym ogródku następuje zmasowany atak cukinii. I jest leczo, dużo lecza. I sałatki, dużo sałatek. I przetwory, dużo przetworów. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego. Szperałam, szperałam i znalazłam TO. Intrygująca nazwa, zastanawiające składniki, interesująca koncepcja. Trochę pozmieniałam, dopasowałam do moich potrzeb i jest! CUKINIA ANANASOWA Składniki: - około 1 kilograma cukinii (u mnie(...)szklanki soku ananasowego (z kartonika) - 3/4 szklanki cukru - 1 laska wanilii - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 4 goździki - sok z połowy cytryny - skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Zaczynamy od słoików. Porządnie myjemy i wyparzamy. A jak się parzy słoiki? Na dnie garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wlewamy wodę (tyle, by po włożeniu słoików sięgała do 1/5 ich wysokości) i umieszczamy słoiki oraz
Życie zamknięte w smakuprzy winie, uroczystej kolacji, romantycznym spotkaniu... Jej świeży smak pozostanie z nami na dłużej. Idealna na każdą okoliczność. SM Mlekovita produkuje mozzarellę mini. Jest fenomenalna jako dodatek do sałatek, dań, lub jako samodzielna przekąska. Składniki: 2 opakowania mozzarelli mini Mlekovita otarta skórka z jednej limonki 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki miodu(...)rozgniatamy delikatnie w dłoni i siekamy (nie za drobno). Pozostałe składniki, posiekaną miętę łączymy ze sobą dodając mniej lub więcej soku z cytryny. Najszybszym sposobem jest umieszczenie wszystkiego w słoiku i energicznym potrząsaniu min. Kulki mozzarelli zalewamy powstałą emulsją i wstawiamy przykryte do lodówki na ok godz. Podajemy zimne w mniejszych miseczkach z wykałaczkami
Malinowe PocałunkiKażdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw. Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)domowe, to domowe. W przypadku roślin strączkowych, najsmaczniejsze będą te, które wcześniej namoczymy i ugotujemy sami. Dla osób z poczuciem ciągłego braku czasu pozostają wersje z puszek lub słoików, które najgorsze nie są, jednak czasami można się naciąć na niesmaczne partie. Tak czy inaczej, poniższa pasta jest z gatunku tych uniwersalnych i sycących, nie zawiera żadnych specjalnych składników – tylko cieciorka
Roślinna - blog wegańskikażdy z Was wie, że mam swoją pasiekę i miodku pod dostatkiem. Jednak wiecie, że uwielbiam dodawać miód do większości potraw. Dzisiaj przygotowałam taką ogórkową sałatkę na zimę z miodkiem. Testowałam już ją w tamtym roku, ale nie miałam okazji się nią z Wami podzielić, musieliśmy wszyscy poczekać do dzisiaj na jej premierę. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu(...)gałązek świeżego kopru zalewa 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 4 łyżki miodu (użyłam spadziowego) 3 łyżki cukru 1 łyżka soli po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik (gotujemy w zalewie) Ciekawe uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ogórki myjemy i odcinamy "dupki" pozostałą część kroimy w dość duże plastry. Marchewkę myjemy, obieramy i tniemy w plastry. Do słoika
Niezły Młynekostrzejszy i kwaśniejszy w smaku i taki najbardziej nadaje się na kuleczki obtaczane w ulubionych przyprawach i zalanych dobrą oliwą . Kuleczki rozsmarowujemy potem na tostach ,pieczywie , lub dodajemy do sałatki ,pycha!. Składniki : Jogurt grecki ,naturalny też się nada pół łyżeczki soli sitko lub durszlak miska gaza lub tetrowa ściereczka Sitko ustawione na misce wyłóż ściereczką ,wylej jogurt na sitko , dodaj(...)około 24 ,48 godzinach ser na sernik Po około 3 ,4 dniach serek z którego można robić kuleczki , obtaczać w ulubionych przyprawach i zalać oliwą . Taki ser w słoiku w lodówce może stać do 3 tygodni. Inspiracja z bloga Green morning
Ladylaura.dżemach, sokach i kompotach.Najprostszy sposób na zjedzenie papai to obrać owoc ze skórki, wydrążyć łyżką nasiona, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i/lub miodem lub przygotować ekspresową, pyszną sałatkę z cukinii i fety z miodowo-musztardowym dresingiem na bazie oleju z awokado. Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4 Składniki:1 papaja,2 zielone(...)prażonego sezamu,sok i skórka otarta z połowy cytryny,sól i miód do smaku. Przygotowanie:Do słoiczka lub shakera wlać składniki dresingu, wymieszać potrząsając słoikiem.Papaję i cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem, fetę pokroić w kostkę. Papaję obrać obieraczką do warzyw, przekroić na pół, wydrążyć nasiona przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, nasiona uprażyć
SzczyptaSmaQDzisiaj na szybciutko. Dla zapracowanych, leniwych osobistości :-) Ze specjalną dedykacją dla mojego kierownika, który jest tak w ogóle genialnym kucharzem :-) Jakiś czas temu przyniosłam do
pieprzny smaczekW naszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj
Salonik smakówjest u nas w domu od lat. I od lat cieszy się u nas niezmiennie powodzeniem. Bo nie ma to jak własna, pyszna sałatka do jesienno-zimowego obiadu. Część sałatki zrobiłam z dodatkiem posiekanej natki pietruszki (1/3 szkl do przepisu poniżej), część bez niej. 2kg ogórków 4 ząbki czosnku 5 cebul 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)czosnek drobno posiekać. Warzywa wymieszać i odstawić na ok pół godziny aż puszczą sok. Cukier, pieprz, olej i ocet wymieszać, wlać do ogórków. Całość zamieszać i włożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić. Pasteryzować ok 20 minut od zawrzenia wody
Smakołyki AsiWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś(...)ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą,a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie...Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci.Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa...Chociaż zawsze idzie
W kuchni Karmel-itkiKlasyczna sałatka z kapusty w nietypowym połączeniu- z musztardą. Przepis sprawdzony, sałatka jest pyszna! Składniki: 1 kg kapusty białej ½ kg pora 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Składniki na zalewę: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ziele angielskie pieprz ziarnisty ¾ szklanki octu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody Wykonanie: Kapustę drobno posiekać razem z porem. Marchewkę zetrzeć na grubych(...)jabłka też zetrzeć w łupinach. Wymieszać sałatę, posolić, pocukrować i odstawić na kilka godzin. Następnie przygotować zalewę z wody, octu, i przypraw i dodać musztardę. Sałatę przełożyć do wyparzonych słoików zalać zalewą i pasteryzować przez 25 minut
Tradycyjna Kuchniacebulki będą smakować wyśmienicie. Bardzo nam ta wersja smakowała i na pewno będę częściej je przygotowywać. Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami która jest też bardzo smaczna. składniki : 3 zamarynowane płaty śledziowe a’la matjas 1 duża cebula czerwona 3 łyżki zalewy wraz z przyprawami z marynowania śledzi(...)kostkę. Do cebuli dodajemy zalewę octową wraz z przyprawami, macerujemy ją aż stanie się szklista i straci surowość. Dodajemy olej i całe opakowanie sosu salsa Winiary, mieszamy dokładnie. W słoiku układałam warstwami pokrojone śledzie i sos salsa, na wierzchu powinien być sos. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 dni. Po tym czasie śledzie w pikantnej salsie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBuraki zawsze obieram w lateksowych rękawiczkach, a ścieram je w malakserze na tarce i nie martwię się nigdy czerwonymi dłoniami i paznokciami, które po burakach tak
Blondynka Gotuje