Po tłustym czwartku, czas na coś lekkiego. Co prawda nikomu nic nie wypominam hihi. Sama nie byłam grzeczna i kilka pączusiów było ale dzisiaj trzeba dać
Niezły MłynekPołączenie marchewki z chrzanem to jest to co najbardziej lubię. Lekko ostry smak surówki i dealnie pasuje do posiłku, gdzie główną role odgrywa ryba. Nietypowo skrojona
Szefowa kuchniKompot to coś oczywistego i banalnie prostego, w pamięci pozostaje sentyment a obecnie jego spożywanie kojarzy się co najwyżej z barem mlecznym. Co prawda czasy mamy
Kuchnia PROzdrowotnatylko wchodzę na schody prowadzące do niej już je czuję, a dzielą mnie od nich dwie pary zamkniętych drzwi. Mnie osobiście to nie przeszkadza, ale wysłać chłopców po jakiś słoik z przetworami do piwnicy jest w tym czasie rzeczą raczej niemożliwą. Nie przychodzą też do kuchni gdy robimy sobie z mężem ucztę serową. Jest to też jakiś sposób aby mieć(...)pierwszy ogień poszedł Fromage du Curé affine au Muscadet. Ser dojrzewający o szorstkiej, wilgotnej, pomarańczowej skórce i miękkim, elastycznym miąższu usianym małymi otworami wyprodukowany z surowego mleka. Wylądował w sałatce z roszponki i pieczonych buraków z malinowym dresingiem. O mojej miłości do pieczonych buraków już tutaj pisałam. Mam ich zawsze kilka w lodówce i wykorzystuję do różnych sałatek i koktajli
Wiem co jemcałą noc. Następnie na drugi dzień rano dodałam poszatkowaną w paski paprykę, wymieszałam, dosoliłam, popieprzyłam, wymieszalam.Dodałam oleju nazwyklejszego około 2 szklanek. Chciałam mieć taką jakby lekko olejastą sałatkę. Oczywiście trzeba próbować od czasu do czasu. Dołożyłam nie więcej niż łyżkę przyprawy słodka papryka Kamis, i ocet- na oko. Najpierw szklankę, a następnie po 2 godzinach spróbowałam i dodałam czego(...)pózne popołudnie aby się już świadomie przegryzła. Gdy posmakowałam zalewy i chrupkich warzyw , to wiedziałam już że jest tak jak chciałam i nie musiałam nic modyfikować. Wpakowalam do wysterylizowanych słoików bardzo mocno dociskając i dolalam zalewy do prawie pełna. Pasteryzowałam 45 minut od momentu zagotowania. Szybko, na oko, smacznie i kolorowo
Z Kuchni Do Kuchninadaje się też do picia, jest doskonałym naturalnym napojem wzmacniającym odporność. Same buraki mają mnóstwo wartości odżywczych i picie zakwasu przyniesie nam same korzyści. Ukiszone buraczki można wykorzystać do sałatki, carpaccio lub do położenia na kanapkę. 1,5 kg. buraczków ćwikłowych 1 główka czosnku garść ziela angielskiego garść czarnego pieprzu kilka liści laurowych woda sól (1 łyżka soli(...)obrać w większe kawałki. Czosnek obrać, jeśli mamy duże ząbki to przekroić je na połowę. Buraczki ułożyć na przemian z czosnkiem i przyprawami w kamionkowym naczyniu lub dużym słoiku. Na samej górze powinny być buraki. Wodę (najlepiej zagotowaną i ostudzoną) wymieszać z solą i zalać nią buraki. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 dni. Po upływie 5 dni zakwas
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepoddane żadnej zbędnej obróbce. Jeśli decydujemy się kupić opakowanie nasion typowo do kiełkowania, możemy wybierać nasiona czyste jak i mieszanki, a nawet mieszanki o różnym smaku (łagodne, ostre, do sałatek itp). Kiełki dzień 1 Jak samemu w domu zrobić kiełki? Domowa uprawa kiełków nie jest dużym wyzwaniem. Wyhodowanie własnych kiełków zajmie nam ok 5-7 dni w zależności od rodzaju(...)kiełkownic, albo ciąć koszty i ograniczyć się do kubka czy słoiczka, kawałka gazy i gumki recepturki. Kiełki przepłukujemy i namaczamy na noc w kubeczku czy słoiczku. Rano, zakładamy na słoik gazę i odlewamy wodę, a następnie przepłukujemy wodą kiełki. Odstawiamy słoik na podstawce, do góry nogami, żeby nadmiar wody ładnie nam odciekał. Kiełki powinny mieć dość wilgotne środowisko
Mieszam w GarnkuTakie małe cebulki marynowane są doskonałym dodatkiem do różnych sałatek, śledzi i wielu innych dań. Do marynowania wykorzystuję cebulki ze swojej działki, mam ich duża ilość. Składniki: 1,5-2 kilogramy małej cebulki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 0,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy, myjemy. Składniki zalewy umieszczamy większym garnku(...)zagotowujemy, dodajemy obrane cebulki. Gotujemy przez 2-3 minuty. Cebulki wyjmujemy za pomocą sitka, przekładamy do słoików, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut
Bajeczna KuchniaChrupiące i aromatyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ogórki małosolne, są smaczną przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek a także drugich dań. Można je zajadać już następnego dnia po przygotowaniu. składniki na 1 kg ogórków 1 kg małych ogórków gruntowych 1 litr wrzątku 2 łyżeczki soli 5-6 baldachimów suszonego kopru 6 ząbków czosnku przepis Do dużego słoja lub kamiennego garnka(...)wkładamy suszony koper, dodajemy czosnek i układamy w nim umyte ogórki. Do garnka z wodą, wsypujemy sól i wszystko zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy słoik z ogórkami a zajadać je możemy już kolejnego dnia
Smakowite Daniajest pokrojona w plasterki, część w półplasterki tak cienkie, że pewnie podczas układania w słoje zostały zupełnie poszarpane. Gdy je wyjmowałam, część rozleciała się zupełnie :( Dla mnie zalewa sałatki jest smaczna, ale surowiec został źle przygotowany do konserwowania w słoje. Dżem brzoskwinia i marakuja- Łowicz- opakowanie o pojemności 280 g. Dżem sporządzono z 35 g owoców(...)postacią (odtworzonego z zagęszczonego)- soku. Substancją żelująca jest pektyna i guma guar jest substancją zagęszczającą. Dżem zawiera cukier i inne substancje jak regulatory kwasowości. Po otworzeniu słoika widać w nim kawałki owoców. Wygląd jest zachęcający. Ale zastanawia mnie fakt dlaczego używa się w tak smacznych produktach, takiej substancji jak guma guar? Kiedyś do zagęszczania używano przecieru z dyni, może
Proste PotrawyIdealna do obiadu sałatka z trzech składników. Łatwa i jak na zaprawiane sałatki- szybka do zrobienia. Składniki: 2 kg buraczków 2 kg białej kapusty 500 g cebuli zalewa: 1 szklanka wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Buraczki ugotować i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę(...)cebulę zeszatkować. Warzywa wymieszać. Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Zalać warzywa i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć do słoików i pasteryzować około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSezon przetworów w pełni, dlatego proponuję sałatkę ogórkową. Zimą będzie jak znalazł! 1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka 3 łyżki soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy(...)szklanka octu Wymieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Wkładać do słoików, pasteryzować 10 minut
Jadło i czytadłoprzechowywanie i wykonanie takiego oleju jest bardzo prosty i praktyczny. Zawsze kupuję olej w butelkach litrowych, a tego ziołowego w takich ilościach robić nie ma potrzeby. Trzymanie go w słoiku, czy plastikowej butelce jest nieestetyczne, a nie każdy z nas ma odpowiedni na oliwę pojemnik. Ja używam do niego więc dobrze oczyszczonej butelki po sosie sojowym TAO TAO. Po pierwsze(...)korek niekapek. Jak do tej pory zrobiłam dwa takie smakowe oleje - jeden z tymiankiem, drugi z czosnkiem. Po około dwóch tygodniach nabierają już odpowiedniego aromatu. :) Tymiankowego używam do sałatek, a czosnkowego do sosu i ciasta na pizzę. Muszę przyznać, że jest to dość ciekawy pomysł, ale przepłacać naprawdę nie warto. Po pierwsze kupując w sklepie olej smakowy również nie nabywamy
Kuchenna Kontrrewolucyadomowe Pesto Rosso. Wyszło wyśmienite :) Poniżej przedstawiam przepis w opcji obiadowej aczkolwiek Pesto Rosso można śmiało przechowywać zamknięte w lodówce także idealnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, tostów, kanapek, bazę to pizzy (zamiast koncentratu i ketchupu) oraz nadzienie do faszerowania mięs i ryb. Składniki/ Pesto Rosso: - 100g orzechów włoskich - 140g suszonych pomidorów (Ja użyłam Pomidory Suszone w oleju(...)świeże pomidory - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki suszonej bazylii - 1 limonka - 150g sera długodojrzewającego Stary Olęder (również dostępny w Biedronce) - pieprz i sól - olej rzepakowy (ja używam ten ze słoika z suszonymi pomidorami) Do wersji obiadowej potrzebować będziemy dodatkowo: - makaron - rukola - garstkę orzechów włoskich i starty ser długodojrzewający do wykończenia dania Świeże pomidory parzymy (aby skórka szybko schodziła to zanim
upichconaKońcówki fasolki obciąć, zagotować wodę, wrzucić je na osolony wrzątek i gotować przez 5 minut od ponownego zagotowania. Wszystkie składniki oczyścić i pokroić wg upodobań, jako że jest to sałatka warzywa nie powinny być za duże ;) Przyprawić, wymieszać i ostawić na godzinkę, aby puściły sok. Zalewa octowa: - 1 l wody - 250 ml octu - 1 łyżka soli - 50 g cukru Wszystkie(...)oczyszczonych słoiczków nakładamy warzywa, do każdego nalewamy zalewę do zakrycia warzyw i mocno zakręcamy. Na dnie garnka układamy cienką ściereczkę, ustawiamy słoiczki, zalewamy wodą do 2/3 wysokości najmniejszego słoika i gotujemy. Po zagotowaniu się wody, pasteryzować przez 20 minut. Można pozostawić do ostygnięcia w garnku. I już
Zdrowie na języku :Pgdzie w kuchni potrzebny jest aromat Meksyku. Na blogu pojawił się wpis na chili con carne w wersji light, dla tych co na diecie; i przepis na sałatkę z kurczakiem. Inspirację czerpałam w bloga Planet kitchen. Przyprawa meksykańska do chili con carne Składniki: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)suszonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo z mielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku
Kulinarne przygody Gatity