sałatka do słoika - 1246 przepisów (strona:52/84)

Papryka marynowana 109

różnych kolorach. Zimą wykorzystuję do różnych sałatek.  Składniki: 2 kilogramy papryki Zalewa: 4 szklanki wody 0,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: gorczyca ziele angielskie listek laurowy Sposób przygotowania: Z papryki usuwamy gniazda nasienne, dokładnie myjemy. Kroimy w paski lub na mniejsze kawałki. Do umytych i wyparzonych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarna

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z marynowaną cukinią 150

pytając wśród Rodziny "Co jest w sałatce?" nikt nie był w stanie stwierdzić tego za pierwszym razem. Większość obstawiała właśnie owoce, nawet przez chwilę nie myśląc, że może to być cukinia.  Mam już pomysł na wykorzystanie jej na słodko, ale kiedy go zrealizuję ciężko powiedzieć :) Za ciepło na piekarnik...  Składniki: 1 słoik papryki marynowanej (850g) 1 słoik marynowanej

Kuchnia w czekoladzie
Wielowarzywna sałatka w zalewie octowej 161

można dobrać dowolnie.Skład naszej sałatki jest taki:-1 kg brukselki-1/2 kg fasolki szparagowej-czerwona i żółta papryka-30 dkg pieczarek-5-6 ogórków-3-4 marchewki-3 cebule   Zalewa:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-3 łyżki soli-15 łyżek cukru-kilka ziaren ziela angielskiego   Do słoików po:-ząbku czosnku-szczypcie ziaren

Maminek kulinarny
Surówka z czerwonych buraków 243

Surówka z czerwonych buraków...Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna.Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich.Pyszne połączenie startych buraków i cebuli.Smaczego!Składniki:Słoik wiórków z

Gospodyni Miejska
Sałatka z surimi (paluszkami o smaku krabowym) 326

Szybka w wykonaniu, bardzo smaczna, rewelacyjna na różnego rodzaju imprezy.  Polecam!  Składniki: - opakowanie paluszków o smaku krabowym - 4 jaja ugotowane na twardo - 1/2 czerwonej

SMYKWKUCHNI
Sałatka gyros 148

Jedna z moich ulubionych sałatek, którą często robię w domu i zawsze szybko znika z lodówki. Jest prosta w wykonaniu i nie należy do czasochłonnych. Polecam. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie przyprawy do gyrosa 1 cebula 1 puszka kukurydzy około 1/2 kapusty pekińskiej ogórki konserwowe około 3/4 słoika ketchup majonez 1 łyżka oleju Mięso oczyścić z błonek

talerz przyjemności
Sałatka z tuńczyka 564

Sałatka z tuńczyka jest dobrym pomysłem jak szybko i smacznie zaspokoić głód domowników po powrocie np. z pracy. Zdjęcie sałatki może zbytnio nie zachęcać do jej zrobienia, robiąc ją tak na szybko nie przywiązywałam zbyt dużej uwagi do równiutkiego smarowania i układania warstw (głód poganiał). Zapewniam jednak, że z jej smaku powinien być zadowolony każdy. Składniki: 1 puszka(...)tuńczyka w oleju lub sosie własnym (może być więcej) 1 torebka ryżu 150 g żółtego sera (może być Gouda) 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 1 słoik gęstego majonezu (300 ml) pieprz sól Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić.  Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć

Kuchcik gotuje
Sałatka z tuńczyka 488

Sałatka z tuńczyka gości już w moim domu ponad pięć lat i zawsze jest tak samo pyszna. Robię ją często, bo jemy ją nie tylko na kolację, ale głównie zabieramy w szczelnym pojemniczku na śniadanie do pracy. Mimo zawartości tuńczyka nie jest zbyt kosztowna, ponieważ zawiera również ryż i dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka(...)sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 torebka ryżu (100 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoik ogórków konserwowych przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziołowa* 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki musztardy * Ja mam mieszankę ziołową przywiezioną z Krety. W jej skład wchodzi: mięta, oregano, bazylia, melisa, tymianek (więcej nie pamiętam, bo opakowanie już wyrzuciłam, a zioła trzymam

Passions hobbies life
Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty 186

Na tzw Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już

Stare Gary
Ogórki konserwowe 273

Czy można wyobrazić sobie zimę bez kwaszonych i konserwowych ogórków? Raczej nie. W takim razie podaję przepis na ogórki konserwowe. By ogórki były kruche i twarde

Salonik smaków
Warstwowa sałatka z makaronem ryżowym i polędwicą nad ogniem wędzoną. 471

czerwoną fasolą Jamar. Sałatka wyszła pyszna, zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 3 szklanki ugotowanego makaronu w kształcie ryżu 370 g pokrojonej w kostkę  polędwicy nad ogniem  wędzonejHańderek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli Jamar 1 duży pęczek posiekanego  szczypiorku 1i 1/2 szklanki startego żółtego sera   sól, pieprz do smaku 1 słoik majonezu Roleski Wykonanie

Sama słodycz i szczypta chili
Śledż a la sałatka grecka 179

cebula czerwona kostka twardej fety mały słoik oliwek (użyłam nadziewanych migdałami) garść kiełków Sos: 1/3 szklanki oleju lub oliwy 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego pół łyżeczki miodu pieprz 2 łyżeczki posiekanego koperku 1/3 łyżeczki oregano 1 mały zmiażdżony ząbek czosnku Składniki sosu wymieszać, polewać sałatkę po każdej warstwie. W salaterce

Czerwień i błękit
Papryka marynowana w kostkę 136

roku. Wyszła bardzo smaczna, doskonały dodatek sałatek i nie tylko. Składniki: Kolorowa papryka Zalewa: 4 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka listków laurowych 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Paprykę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z tuńczykiem, białą fasolą, cebulą i pomidorem 216

zabrać ze sobą w świat :) Sałatka : 400 g  fasoli białej z puszki, odsączonej 200 g tuńczyka z wody 2 jajka mała cebula 2 pomidory 10 czarnych oliwek posiekany szczypiorek sałata np. roszponka lub lodowa Sos : 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego 1 ząbek czosnku sól pieprz Przygotować sos. W słoiku wymieszać podane składniki i dokładnie wymieszać

Chocolate Muffin Blog
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska 147

cytryny były dokładnie zakryte Słoik zakręcić i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 4-5 tygodni, aż skórka zrobi się bardzo miękka. Po otwarciu, kiszone  cytryny  można przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy. Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki.   Zastosowanie: D robno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek .   Do tajine , gulaszy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata