roku 😉) 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 4) KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 5) STROGONOW DROBIOWY Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym czytelnikom, jak i nowym, którzy codziennie odwiedzają mojego bloga, i mobilizują mnie do pracy oraz ciągłego rozwija
Kuchnia MagdaLenyroku 😉) 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 4) KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 5) STROGONOW DROBIOWY Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym czytelnikom, jak i nowym, którzy codziennie odwiedzają mojego bloga, i mobilizują mnie do pracy oraz ciągłego rozwija
Kuchnia MagdaLenywierzchu układamy orzechy włoskie. Sałatkę z cykorią, jajkami na parze i orzechami włoskimi podajemy z ulubionym pieczywem. Warto wprowadzić cykorię do codziennej diety, ponieważ jest wartościowym warzywem. Zawiera sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy A, B1, B2, C, kwas foliowy. Zawarte w niej substancje poprawią apetyt oraz zapewnią prawidłową pracę wątroby i nerek. Jej dobre
My Chcemy Jeśćbardzo często. Wracając z pracy wstępował do Centrali rybnej, a było wówczas w czym wybierać : dorsze, flądry, mintaje, halibuty i zielonoościste belony. To tylko niektóre gatunki, które utkwiły mi w pamięci. W wigilię za to na stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego śledzia, który może potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia
Wiem co jemprzygotowaną do zabrania do pracy. Tym razem nieco bardziej tresciwa, a jednoczesnie lekka i niesamowicie smaczna. Musze przyznac, ze takie lekkie i niepozorne jedzenie, lepiej zaspokaja glod i wystarcza na dluzej, niz porcja frytek, po ktorej robie sie glodna juz po godzinie! Śniadanie: Omlet chiński (3 jajka roztrzepane z 1 łyżką sosu sojowego) i sałatka rozmaitości (sałata, ogórek, pomidor
Codzienne Gotowaniechrupiący dodatek do kanapek,sałatek, zup, obiadów, muesli, wypieków ,panierek i przekąsek. Wzbogaca każdą potrawę i nadaje jej nowy charakter i smak. To bogate zródło witamin i minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Regularne spożywanie tego typu ziaren wspomaga przemianę materii, układ trawienny.Wspomaga działanie układu nerwowego i obniża cholesterol, reguluje pracę hormonów, a dzięki witaminie
Z Kuchni Do KuchniDziś gratka dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Prezentowana przeze mnie zapiekanka to mieszanka niezwykłych smaków, bardzo aromatyczna, a dzięki bezglutenowemu makaronowi (tym razem
Kawa z mlekiemprzepyszna. Idealna na upały. Słodko-kwaśna, chrupiąca, z wyraźnym smakiem imbiru i orzeszków ziemnych. Sama w roli głównej z powodzeniem wystąpi jako śniadanie, obiad, kolacja lub nawet lunch do pracy. Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim (quinoa- czytamy kiin-łha) to pseudozboże – roślina wytwarza bogate w skrobię i białko nasiona, ale w rzeczywistości zbożem nie jest. Nazywana “złotem Inków(...)oczkach. Ogórka obieramy, pozbawiamy go nasion i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wszystko razem mieszamy. Orzechy kroimy drobniej i podprażamy je na suchej patelni. Sałatkę chłodzimy, przed podaniem posypujemy podprażonymi orzechami, ozdabiamy pietruszką lub kolendrą. SKŁADNIKI 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 długi ogórek ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki posiekanej natki pietruszki, lub pół
Karo in the Kitchenczłowiek wkłada naprawdę dużo pracy, żeby wszystko było tak jak trzeba, a tu proszę. Najgorsze jest to, że bez żadnego ostrzeżenia czy informacji. No nic zobaczymy co będzie. Jeśli chodzi o przepis to dziś pyszny łosoś, którego zapiekłam z koperkiem, płatkami migdałów, czosnkiem i mozzarellą. Wyszedł naprawdę pyszny, u nas podany z ryżem brązowym i sałatką z roszponki, pomidorków
kruche babeczkiSurówka dobra na wszystko, czyli dużo witamin, mikro i makroelementów zamkniętych w salaterce. Surówka dobra do obiadu ale i znakomicie nada się na śniadanie do pracy
Moje Małe CzarowanieSałatka z brokułem, jajkiem i parmezanem – świetnie nadaje się jako posiłek do pracy (chociaż niektórym może przeszkadzać zapach czosnku ;) ) lub jako sałatka na imprezę. Gorąco
Kulinarne Przebojeidealne na lunch do pracy czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Wszystkie dzieci lubią makaron! Dla smakoszy owoców morza proponuję mule w białym winie . To danie z makaronu mogę jeść codziennie. Idealne na kolację we dwoje z lampką białego wina. Jeśli wolicie krewetki i wędzonego łososia to makaron pesto na pewno Wam przypadnie do smaku. Sałatka makaronowa z indykiem Gotuję
codojedzeniaCodzienne chodzenie do pracy choćby na kilka godzin do pomocy koleżance wiąże się z tym, żę trzeba jeść posiłki poza domem. Może Was to zdziwi ale od tego też się odzwyczaiłam. Kanapki, kanapki, kanapki, i mam dość kanapek choćby z najlepszym chlebem i dodatkami! Dziś tez wybywam i postanowiłam zrobić sobie na tę okoliczność sałatkę. Proste smaki i zaskakujące połączenie
Dzieje kuchennej Wiewiórynajlepsze! To jeden z naszych ulubionych zestawów. Gdy tylko zaczyna się sezon – truskawki lądują na naszych talerzach. Właściwości odżywcze truskawek są nie do przecenienia – m.in. pobudzają pracę jelit i przyspieszają przemianę materii. Mają też dużo witamin – dlatego są dobre dla każdego, kto cierpi na ich niedobór. Przykład? W 1 szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy(...)liści sałaty 3 plastry szynki parmeńskiej Pół ciabatty Garść pomidorków koktajlowych ½ czerwonej cebuli 2 łyżki tartego parmezanu Natka pietruszki/bazylia Łyżka soku z cytryny Łyżka oliwy Panzanella – to włoska sałatka pełna pysznych i zdrowych warzyw. Doskonale nadaje się na lunch, bo ma też w sobie węglowodany w postaci pieczywa i białko – w przypieczonej szynce parmeńskiej! Kiedy przychodzi sezon
Niedzielny kucharzwspomagają oczyszczanie i pracę jelit oraz wątroby. Więcej przeczytasz tutaj . Najlepiej zadbać o różnorodność tych warzyw w diecie i jeść je naprzemiennie, by wzmocnić i oczyścić nasz organizm. Czosnek niedźwiedzi jest nie tylko super zdrowy, ale i bardzo smaczny. Jest łagodniejszy w smaku od tradycyjnego i lżej strawny. Pokrojone listki czosnku można dodawać do zup, sałatek, stosować do posypywania kanapek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chodzę do pracy, a tam trzeba coś jeść ;) Dziś chciałabym pokazać Wam jedynie zestaw obiadowy, który ostatnio sobie przygotowałam, ponieważ jakoś nie mam czasu szykować śniadań, przekąszam zazwyczaj jakąś bułeczkę (scone) i w ten sposób udaje mi się dotrwać do lunchu. Lunch : Szaszłyk z kurczaka z kuskusem z sokiem z cytryny i natka pietruszki, sałatka z pomidorów
Codzienne Gotowaniebędziemy dodawać codziennie): Poniedziałek: Panzanella – sałatka z chleba i pomidorów Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety Środa: Sałatka z mango z czerwoną kapustą i cieciorką Czwartek: Gazpacho Piątek: Sałatka caprese na kuskusie Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano. Jak gotować w upały? Nie gotować! „Ciężki, znojny to czas! Upał — i w krąg wszystko z pragnienia schnie(...)grecki poeta Alkajos z Mityleny (tłumaczenie Stefana Srebrnego). Radził on, żeby „winem zwilżać żar płuc”… Dobra rada do wykorzystania na wakacjach, ale jak tu chłodzić organizm winem w pracy? Jaki jest nasz patent na upały? Jeść lekkie dania, nie wymagające gotowania, generalnie raczej wegetariańskie, a jeśli z mięsem to suszonym, wędzonym. Upał fatalnie wpływa nie tylko
Niedzielny kucharzZdrowa, bo bez majonezu, a z pysznym lekko czosnkowym winegretem. Niezastąpiona na wiosenne i letnie grillowanie, jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Idealna do zabrania jako lunch do pracy. Do zrobienia przez cały rok – z bobem konserwowanym, który smakiem nie ustępuje wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie. Wszystkie zioła bardzo drobno siekamy, razem(...)oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby nie połamać bobu, mieszamy. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, żeby smaki zdołały się połączyć. Przed podaniem wyjmujemy – najlepiej smakuje gdy osiągnie
Karo in the KitchenSałatka z ryżem Szybka, pyszna i kolorowa sałatka z ryżem, szynką, jajkami i warzywami. Idealnie sprawdzi się jako pożywna kolacja czy lunch w pracy. Często używam
Blog z ApetytemSałatka ryżowa z curry i kurczakiem – czyli pyszna i łatwa w wykonaniu żółta sałatka :) Idealna na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy. Sałatka ryżowa
Kulinarne PrzebojeNie wiem jak u Was, ale u mnie wiosny nadal ani śladu, więc rozweselam się choć troszkę kolorami potraw. Dziś jest lekko, kolorowo i bardzo smacznie
Codzienne GotowanieŁosoś miał być na piątkowy obiad :) I w sumie był, ale pora trocha inna :) Po pracy poszedłem spać, na godzinkę, dwie... wstałem w nocy i wtedy
Parowar Faceta