ukrywam, że najbardziej na świecie lubię jeść sałatki. Wystarczy jakaś zielona baza (rukola, szpinak, sałata lodowa) i dodatki (tutaj mamy ogromne pole do popisu!). Teraz czas na dressing, aczkolwiek według mnie nie jest on konieczny. W swoich sałatkach unikam dressingów lub polewam sałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny... Po co dodawać sałatkom kaloryczności, skoro same w sobie są pyszne
Mango Papajabatatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą koktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananem Hitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej
Kulinarne przygody GatityDziś na szybki obiad ekspresowe placki z cukinii :) Pysznie smakowały z dodatkiem sosu pomidorowo-bazyliowego oraz surówką z sałaty, roszponki i kalarepki. Dzieci twierdzą co prawda, że cukinii nie lubią ale tutaj została przemycona tak skutecznie, że nawet nie zorientowały się i placki w mig zniknęły ;) S kładniki: cukinia 2 małe szt, około 400g mąka kukurydziana lub jaglana
głodny alergikwpadly pestki ) wciśniętym sokiem z 1 cytryny , przykryć patelnię przykrywką i wyłączyć gaz. Zostawić pod przykryciem przez następne 5 minut, żeby pierś doszła.Podawać z dodatkiem np zielonej sałaty. SMACZNEGO
zielonacukinkapiekarniku na 180 C - 1 h 15 min. Po upieczeniu, odstawiamy do odpoczynku na przynajmniej 15min. Kroimy na cienkie paski. Do kebaba potrzebujemy także- pomidory ogórki cebulę sałatę sosy czerwony i biały pita chlebki lub wrapy- naleśniki Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, pita chlebki smarujemy sosami dajemy mięso i warzywa - gotowe :) Smacznego
Smaki Edytymiały wśród dzieci jednak niektórym dorosłym możliwe, że również przypadną do gustu. Biedronki z Pomidorków Koktajlowych - Składniki: ok. 250 g pomidorków koktajlowych ok. pół słoiczka czarnych oliwek łyżeczka majonezu sałata do dekoracji (opcjonalnie) Biedronki z Pomidorków Koktajlowych - Sposób przygotowania: Każdego pomidorka przecinamy na pół i przecinamy środek do 2/3 długości - lekko rozchylamy tworząc skrzydełka biedronki. Część oliwek kroimy na ćwiartki
Słodka Stronamiejsce nosków i oczek piesków. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10-15 minut do zrumienienia bułeczek. Do dekoracji użyłam pomidorków koktajlowych pokrojonych w krążki, mini kiełbasek, i sałaty strzępiastej. *źródło inspiracji - przepis na "zwykłe bułeczki" http://pracowniawypiekow.blogspot.com Moje posty
Słodka Stronaząbki czosnku ok. 120 g kukurydzy z puszki ok. 120 g fasoli czerwonej z puszki ok. 300 g papryki czerwonej (lub mix papryk: zielona, żółta, zielona) olej sałata (opcjonalnie) sos meksykański ( przepis ) lub chili Tortilla Meksykańska - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w pasy, dodajemy ok 2 łyżki oleju, łyżkę przyprawy do kurczaka, odrobinę chili i po szczypcie reszty
Słodka StronaDrożdżowe paluchy w formie ładnie wyglądających warkoczy to idealny dodatek do sałatek czy też przystawek. Sprawdzą się również jako odrębna przekąska podana z ulubionymi sosami. Paluchy drożdżowe to nic innego jak tradycyjne ciasto na pizze z dodatkiem ziół prowansalskich splecionych w formie warkoczy. W smaku delikatne, puszyste, a przy tym chrupiące i bardzo smaczne. Bardzo prosta przekąska, która zaspokoi niejedno
Słodka StronaBułeczkę przecinamy i do piekarnika, rybkę smażymy. Nakładamy naszą rybkę na bułkę (na część dolną), posmarowaną wcześniej serkiem kanapkowym. Układamy warzywka (ubolewałam nad tym, ze nie kupiliśmy (zapomnieliśmy o sałacie)). Górną częścią nakrywamy i zjadamy. Takie małe szaleństwo w niedzielne popołudnie. Smacznego
Moje pyszne gotowaniecebuli, -grubsze plastry pomidora... ...i polać keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać. To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek konserwowy i sałatę, ale dodałam to, co miałam pod ręką :) Podałam z surówką z kapusty białej, marchwi i szczypioru oraz z kawałkami marynowanej papryki. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaplasterki por. Naczynie przykryć i wstawić na około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni. Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :) Życzę wszystkim smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapapryką. Zmiksować w blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :) Kiedy pasta jest gotowa, a placki upieczone, bierzemy się za zawijanie tortilli. Oto moje składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebula Na placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy. Placek z nadzieniem najpierw zakładamy
Codzienna kuchnia niecodziennaWiosna idzie, idzie i...dojść nie może. Tęsknimy za słońcem, świeżymi warzywkami, prawda? Marzą mi się moje ukochane sałatki z pachnących pomidorów, ogórków i chrupiącej sałaty. Pochrupałabym marchewkę i rzodkiewkę. Echhh...Tymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie
Codzienna kuchnia niecodziennamówią w telewizji ;) Grzebie się jednak, nie spieszy się jej wcale. Przeważnie o tej porze roku były już nowalijki. Od zaprzyjaźnionych działkowiczów można było dostać rzodkiewki, sałatę i szczypiorek. To nic, że spod folii, ważne, że świeże i bez chemii. Echhh...pomarzyć... Typowo wiosenne śniadanie kojarzy mi się z twarożkiem i nowalijkami. Zdrowych
Codzienna kuchnia niecodzienna