sałata - 10652 przepisów (strona:527/711)

Pasta kanapkowa z surimi 161

Przygotowanie: Paluszki surimi i jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy majonez (jogurt) i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na tostach lub bagietce z pomidorem i sałatą

Smakowity Blog Kulinarny
Stek z soczewicą i sałatką z buraków 175

przez 2 minuty. Mięso obrócić ponownie i smażyć po 1 minucie na każdej ze stron. Po usmażeniu posolić. Sałatka z buraków: 3 buraki ugotowane, obrane i pokrojone w plastry sałata rukola i botwinka ser feta, pokruszony orzechy włoskie, posiekane sos (krem balsamiczny, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 428

zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu

My Culinary Art
Zupa krem z zielonego groszku 163

rozkoszować się dobrodziejstwem natury korzystając poza sezonem z warzyw mrożonych. Ciekawostka dla osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy!  Potrzebujemy: - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego - 40 dag mrożonego groszku - 2 średnie cebule - 2-3 ziemniaki - pieprz cytrynowy - kwasek cytrynowy - sól

W poszukiwaniu inspiracji
Szparagowe trzy po trzy 145

tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem. Bazylia nadaje daniu świeżości, a spora ilość pieprzu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 143

bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie.  Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu , z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu. Składniki: 1 kg grzybów leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek

SzczyptaSmaQ
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 163

możecie sobie wyhodować nawet na balkonie. Wystarczy wiosną wysiać nasiona do doniczki i od czerwca do pierwszych przymrozków cieszyć się pysznymi listkami i kwiatami. Listki urozmaicą surówki lub zastąpią sałaty, kwiaty ożywią każde danie, a z nasion możecie przygotować domowe kapary w occie jabłkowym (domowej produkcji oczywiście :)  ). Czas przygotowania: 45 minut Porcje: 2 Składniki

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 135

nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo co zrobienie sosu przy pomocy blendera. Cukinię można jeszcze w domu wymieszać z sosem, w przeciwieństwie do sałat surowej cukinii dobrze robi marynowanie, lub zabrać sos  do pracy w oddzielnym pojemniku i wymieszać 15 minut przed jedzeniem. Jeśli mamy świeże zioła (np. tymianek, kolendrę,  natkę pietruszki

SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 197

można wkomponować w zwykle sałatki.  Czas przygotowania:  30 minut  Porcje: 2    Składniki: 2 małe kalarepki, kilka pomidorków koktajlowych, 4 łyżki tartego parmezanu, mix liści sałat i listki kalarepy, 2 łyżki octu jabłkowego, oliwa lub olej cytrynowy, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Umyte kalarepki pokroić w cienkie plastry. 2-3 łyżki oliwy

SzczyptaSmaQ
Grillowane warzywa z chrupiącą kalarepką i selerem naciowym 251

chłodne zimowe dni nie kuszą nas sałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same zalety - jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Obok papryki i cukinii znalazła się w niej kalarepka i seler naciowy. Składniki: kalarepka 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka żółta 1 szt seler naciowy kilka łodyg cukinia

głodny alergik
Mozzarella in carozza 133

pomidora) sól, pieprz jajko od szczęśliwej kurki  Sposób wykonania:  Ułożyć chleb złożony po dwie kromki i odciąż brzegi, z których potem możemy usmażyć grzanki do zupy lub sałaty. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mozzarellę pokroić w grube plastry i ułożyć między kromkami razem z bazylią. Kanapki mocno ścisnąć na brzegach dłońmi, żeby się skleiły. Roztrzepać jedno jajko i zanurzać

pieprzny smaczek
428. Domowe wypieki. 158

domowy pełnoziarnisty bajgiel z makiem podany z sałatą, wędliną i jajecznicą,pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórki konserwowe (zdjęcie pod tytułem, "o matko, ale późno") Dla takich rzeczy mogę co jakiś czas zrobić wyjątek i zjeść wytrawne śniadanie <3  Nie wiem czemu, ale zawsze jak robię bajgle(2 raz >.<) to nie wychodzą one takie puszyste są raczej takie

More food, love and dreams
526. Monte Cristo Sandwich 122

Monte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata *ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle **pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki

More food, love and dreams
540. Wytrawnie, z serem. 136

Quesadilla* z jajecznicą i serem; pomidorki koktajlowe i sałata * domowa, pełnoziarnista  Nie wiem jak wy, ale ja odkąd odkryłam, że zrobienie domowej tortilli jest wręcz banalne,  nie wyobrażam sobie bez niej życia.  Przepis: (1 placek) 35g mąki pełnoziarnistej 15 mąki pszennej szczypta soli +/- 30ml ciepłej wody kapka oliwy z oliwek Mąkę z solą

More food, love and dreams
574. Gofry.. na obiad? 182

gofrowa kanapka z pieczonym kurczakiem, sałatą, pomidorem, ogórkiem(zielonym i konserwowym) i sosem miodowo-musztardowym   Dziwna i szalona noc, poranne sprzątanie i frytki z bigosem na śniadanie, zakończone tortem jedzonym prosto z patery. Ale, lubię takie noce(dni?) czuje się wtedy tak żywa, wśród ludzi i śmiechu.  Nie wiem  co z tego wyniknie.. trochę się boję

More food, love and dreams