sałata - 10652 przepisów (strona:523/711)

Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 203

schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni.  Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba cytryną i koperkiem. Podać w miseczce lub polać łososia. Dobry z zielonymi sałatami  oraz na grzankach. Smacznego! Uwaga: Dobrze jest używać rękawiczek , buraczki farbują !!!! Przepis dodaję do akcji  Kuchnia skandynawska 2013    organizowanej przez Mopsa w Kuchni

Stare Gary
Sos majonezowy z ziołami 154

Zimny sos o wszechstronnym zastosowaniu: dobry do mięs, ryb , warzyw, kanapek  i sałat. Zainspirował mnie przepis z  tej  strony  składniki  1/2 szklanki majonezu , najlepiej  domowego duża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon) 2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6  malutkich korniszonów 1 filet anchois posiekany (opcjonalnie) łyżka kaparów sól pieprz ew nieco soku

Stare Gary
Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 122

Frittaty są najsmaczniejsze  ciepłe, krótko po wyjęciu  z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam! Przepis pochodzi ze strony  The Kitchn składniki (na 8 mini frittat) 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu) 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki

Stare Gary
Jagnięce kotleciki z kością 151

godzinę. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Smażyć kotleciki po ok 4 min z każdej strony (zależny od grubości mięsa) Podawać z pieczonymi ziemniakami (np z tego  przepisu) i sałatą . Smacznego

Stare Gary
Pieczeń wołowa w wolnowarze 209

Wolnowar ustawić na program low  (80 - 90 st. C)  i gotować przez 8 godzin aż wołowina będzie bardzo miękka. Podawać z tłuczonymi kartoflami i sałatą. Smacznego

Stare Gary
Pieczony łosoś z sosem chimichurri 165

piekarniku i piec przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż łosoś jest upieczony. Filety wyłożyć na talerze, polać sosem  chimichurri i natychmiast podawać, najlepiej z zielona sałatą. W osobnej miseczce podać dodatkową porcję sosu. Smacznego

Stare Gary
Łosoś wędzony na ciepło - w woku 150

ryba jest gotowa, należy wyłączyć grzanie i pozostawić wszystko w zamknięciu na dodatkowe na 3 minuty. Pozwoli to wszelkie resztkom dymu i ciepła przeniknąć do ryby. Podawać z sałatą. Smacznego

Stare Gary
Kotleciki z kurczaka czyli pasteis de frango 381

mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska. Przepis znalazłam  tutaj składniki 500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu 2 lub 3 średnie ziemniaki 1 por (biała

Stare Gary
Burger wołowy III 162

grillem aż ser się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę. Spodnią połowę bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek,  plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub  keczupem . Smacznego

Stare Gary
Słatka z fenkułem, łososiem i truskawkami 243

łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżeczka płynnego miodu sól i pieprz do smaku przygotowanie Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski. Składniki sosu wymieszać, polać sałatę, wymieszać i podawać. Smacznego

Stare Gary
Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami 185

tutaj  ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki

Stare Gary
Sałatka z rukolą, fetą i malinami 158

malin                2 łyżki octu balsamicznego przygotowanie Przygotować malinowy sos. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z octem balsamicznym. W misce ułożyć sałatę, dodać maliny, posypać pokruszoną fetą, polać olejem i sosem malinowym. Posolić i popieprzyć do smaku.  Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez

Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 217

przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego! Uwagi:  Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam zrobić metodą tradycyjną

Stare Gary
Sałatka z czerwonej cykorii 127

pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Kolendrę i szczypiorek posiekać. Cykorię, cebulę i zioła włożyć do miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego

Stare Gary
Stek wołowy w marynacie 180

odwrót niż zwykle, gdyż najpierw steki smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek,    pokrojony w cienkie paski,  jest dobry  z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był  też makaron. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson   składniki 2 steki wołowe ( u mnie antrykot) marynata 5 łodyg tymianku ( 1 łyżka liści) 2 ząbki czosnku

Stare Gary