podstawowe warzywa i owoce. Od początku lata do jesieni wiąże się to z tym, że akurat jest czegoś wysyp i trzeba to szybko przerabiać. Tak jest ze szpinakiem, sałatą, potem ogórkami, malinami, a w końcu przychodzi czas na cukinię i dynię. Lubię te „wysypy” bo to mnie zmusza do kreatywności w wykorzystywaniu tego na co akurat jest czas(...)Teraz mamy wysyp szpinaku (więc była szpinakowa frittata i kopytka ze szpinakiem) i jest bardzo dużo sałaty, już niestety trochę przerośniętej. Sałatę jemy cały czas ale jest jej tyle, że na pewno nie przejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna
Cooking for EmilyDzisiaj nieco lżej na blogu, a więc sałata z rukolą z dodatkiem mozzarelek, suszonych pomidorów i pestek dyni i słonecznika. To idealna sałata jako samodzielne danie czy do zabrania do pracy. Dzięki zieleninie i pestkom, doskonale chrupie. Oczywiście, możecie nie ograniczać się przy jej przyrządzaniu do rukoli i sałaty lodowej, ale użyć szpinaku, roszponki czy miksu sałat. Ja wprost uwielbiam(...)podprażone na suchej patelni różnego rodzaju nasiona dodawane do sałaty. Mozzarelki użyte do sałaty jak i pomidory pochodzą ze straganu z greckimi specjałami i tych sklepowych nie ma co do nich przyrównywać. W tej wersji jako dresing użyłam sosu miodowo-pomarańczowego, ale równie dobrze sprawdzi się każdy sos. A o tym, że uwielbiamy rukolę za jej niesamowity smak, chyba już
Mieszam w GarnkuSalata lodowa pochodzi z basenu Morza Srodziemnego.Nazwe zawdziecza kruchym lisciom,ktore przy chrupaniu wydaja dzwiek podobny do lamania lodu.Obecnie poza Europa Zachodnia uprawiana jest w calej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SALATA MASLOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczesciej i najchetniej uprawiamych warzyw w Polsce.Uprawiali ja juz starozytni Grecy i Rzymianie.Do Polski trafila za panowania Wladyslawa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 4 płaty śledzie matiasy, 1 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 1 sztuka papryczka ostra chilli, - ile potrzeba oliwa z pestek winogron ziemniaki ugotować w mundurkach
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 duży seler korzeniowy gotowany, 4 duże pietruszka gotowana, 2 średnie marchewka ugotowana, 4 sztuki ziemniaki gotowane w mundurkach, 3 sztuki ogórek kiszony, - do smaku
W Mojej Kuchni LubięKawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. W prawdzie t uńczyk
głodny alergikWracamy do przetworów, które się pomału kończą. Dzisiaj jeszcze jeden przepis na ogórki wg mojej koleżanki, która je nazywa "po żydowsku". Nie wiem czy
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: - tortellini grzybowe (ugotować) - 5 grubych plastrów szynki (pokroić w kosteczkę) - czarne oliwki - 4 jajka ugotowane (pokroić w kosteczkę) - puszka kukurydzy - słoik marynowanych prawdziwków (pokroić) - sos
SMYKWKUCHNISzybka w wykonaniu, bardzo smaczna, rewelacyjna na różnego rodzaju imprezy. Polecam! Składniki: - opakowanie paluszków o smaku krabowym - 4 jaja ugotowane na twardo - 1/2 czerwonej
SMYKWKUCHNIOd firmy Good Food za przesłane propozycje na tłusty czwartek otrzymałam bardzo dużą paczkę z ich produktami.Wszystko bardzo smaczne i szczerze polecam . Dzisiaj wypróbowałam jeden
Ala piecze i gotujechciało się robić obiadu, a sałatki w naszym domu, szczególnie z podpiekaną bułą z masłem czosnkowym są bardzo lubiane i mile widziane w roli pełnoobiadowej;) Tak narodziła się sałata z ciecierzycą. Do sałaty dodałam to co miałam czyli awokado, fetę, cebulę, pomidorki. Ale miałam strasznego smaka na ogórki, w dodatku kiszone, więc ten nietypowy składnik w tym zestawieniu również się(...)znalazł. Sałatka wyszła świetna, robi się ją dość szybko, szczególnie jeśli użyjemy gotowych miksów sałat, bo ile zajmuje pokrojenie awokado, kilku pomidorków i cebuli? Chwilkę! No i oczywiście poza sałatą musiała pojawić się rukola. Do rukoli trzeba dorosnąć, sama się o tym przekonałam, więc jeśli sałatę mają jeść dzieci, niekoniecznie szalejcie z jej ilością. U nas, gdyby nie fakt
Mieszam w Garnkupoprzednim poście na zdjęciu na dole mogliście zobaczyć, jaki mam mix sałat i kapust chińskich i japońskich. To tylko zalążek tego, co rzeczywiście rośnie w warzywniku o tej porze roku. Sałat wszelkiego rodzaju mam bez liku, bo przyznam się, że najchętniej je jem właśnie teraz, we wrześniu i październiku. W lipcu i sierpniu na porządku dziennym jest sałatka grecka(...)surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego. Za to pod koniec lata połowa warzywnika to sałaty. Ich niewielki składzik możecie zobaczyć na dole postu. Składniki : podwójna garść różnych odmian sałat (u mnie rukola, mizuna, musztardowiec, gorczyca sarepska) duży pomidor
Weekendy w domu i ogrodzieKolejna propozycja na wielkanocne śniadanie czyli sałatka z jajkiem. Tym razem z przepiórczym. Pyszna, zielona, idealna na początek wiosny. Ten przepis, oraz kilka innych, smacznych i
Magiczne Życie MartyZdjęcie konkursowe.Ostatnio brałam udział w konkursie firmy Limito "#łososiowe_love". Przez tydzień codziennie męczyłam znajomych, żeby głosowali na moją potrawę na Facebooku (tutaj chciałabym
Ana Mari's worldTak koszmarnego dnia dawno nie miałam. Zakończenie zajęć Córci odbyło się na tzw. kulkach. Dzieciaki szalały 2 godziny a ja biegałam za Synciem, który czuł się
Dzieje kuchennej WiewiórySyncio smacznie chrapie, Córcia po raz pierwszy od dawna wyszła z Małżonem na rower a ja wreszcie mam czas i zapraszam na Frykadelki. Pyszne, mięciutkie i
Dzieje kuchennej WiewiórySylwester jak co roku spędziliśmy w domu z dzieciakami. Wyszykowałam Córcię tak jak chciała, poszła w ruch karbownica do włosów i bluzka z cekinami, sama też
Dzieje kuchennej WiewióryPRZEPIS KLIK Szybka w wykonaniu, bardzo smaczna, rewelacyjna na różnego rodzaju imprezy. Polecam!
SMYKWKUCHNIWprawdzie, to nie sezon "bobowy", ale nie możemy się oprzeć. Na szczęście jest mrożony, równie smaczny i zdrowy :-)) Składniki: 500 g bobu 2 jajka ugotowane 3
Anioły w kuchniProsta, minimalistyczna, a smak naprawdę zaskakujący... Składniki: 1 duży świeży brokuł lub paczka mrożonych opakowanie sera feta jogurt grecki 200ml 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku
Anioły w kuchniKalafior to cenne źródło wielu witamin i mikroelementów. Nie musi być tradycyjnym dodatkiem do obiadu. Powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest osobom dbającym o sylwetkę.Nieodłącznie
Anioły w kuchniSkładniki: 250g szparagów zielonych lub białych 1 grapefruit Sos. 100ml śmietany 3 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki mięty ,świeżej ,posiekanej sól ,pieprz Wykonanie: Szparagi
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki na 6 osób: 3 pomidory 100g ogórka 2 długie zielone papryki 100g bryndzy 2 łyżki oliwy pieprz Przygotowanie: Pomidor, ogórek i paprykę myjemy, a także
Kuchnia ŁukaszaNo to jedziemy? Robi się co raz to bardziej gorąco..a zapowiadają, że ma być tropikalnie. No to my sobie pojedziemy tam gdzie jeszcze bardziej gorąco
Z Kuchni Do KuchniŚledzie na 1000 sposobów... już to przerobiłam. Ten jest pewnie 1001 :) Dodatek jabłka i awokado sprawia, że kwaśne śledzie stają się delikatniejsze. Dodałam również chrupiącą i
Czerwień i błękitSkładniki: na 2 porcje 100 g surowego łososia, 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka orzechów piniowych, 1 łyżka startego parmezanu, 30
Moniki Smakołyki