kuchni wschodniej, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, w Polsce jeszcze mało znane i mało doceniane...jeśli macie ochotę ich spróbować to zajrzyjcie do sklepu skworcu.com.pl Składnik na sałatkę: 250 dag fasoli adżuki puszka groszku konserwowego 1/2 kg pieczarek por 2 kwaskowate jabłka jogurt naturalny lub śmietana 2-3 łyżki majonezu sól pieprz łyżka soku z cytryny Fasolę namaczamy dzień
Apetyczna babeczkaMoje sałatkowe szaleństwo, kompozycja mięsno - warzywna. Smaczna, kolorowa i pyszna. Składniki na sałatkę : 40 dag wędzonej piersi kurczaka 1 por puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 jajka 1 czerwona papryka 10 dag świeżych pieczarek łyżeczka musztardy łyżka majonezu 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu pieprz sól Por pokroić w talarki, posolić, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Jaja
Apetyczna babeczkaPrzywołuję wiosnę kolorami ! Słodkawe pieczone buraki i słona feta, do tego sos czosnkowy... A na koniec grubo zmielony pieprz, dodany przez Ślubnego. Sałatka: buraczki i feta Składniki: 3-4 buraki upieczone w piekarniku 15 dag fety kilka różyczek brokuła 1 łyżka majonezu 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku sół, pieprz Wykonanie: Buraczki obieramy ze skóry
Kulinarne przygody GatitySoczyste, smaczne z kurczaka roladki na świeżym szpinaku poukładane, kilka składników do tego dodane, skropione sosem koperkowym dało w efekcie finalnym, sałatkę o smaku wyjątkowym. Składniki na 2 porcje: 50 g serka śmietankowego np. z ziołami, przyprawa uniwersalna , sos sałatkowy koperkowo- ziołowy, filet z kurczaka, listki świeżej bazylii, 2 garści świeżego szpinaku, 2 bardzo małe cebulki czerwone, 2 łyżeczki ziaren
Moniki SmakołykiProsta sałatka z tego co w tym czasie tzn. w Wielkanoc jest pod ręką. Ilość składników najlepiej dostosować do własnych upodobań i smaków, zwłaszcza jeżeli chodzi o chrzan. Ja użyłam: ok. 20 dag szynki 5 jajek "na twardo" 5 rzodkiewek pół puszki kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku kawałek świeżego chrzanu 5 łyżek majonezu dekoracyjnego 3 łyżki jogurtu naturalnego Chrzan
Praktyczna plszczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, odrobina cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Kaszę wymieszać z warzywami i zieleniną składniki sosu połączyć ze sobą, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitSzybka sałatka, która służy jako dodatek do mięsa zamiast tradycyjnych ziemniaków z wody. Składniki: 7-8 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka białego octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Wystudzić, obrać i pokroić w plastry. Cebule pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków. Przygotować dressing z octu, oliwy i dwóch łyżek
wyzwania kuchenneSycąca sałatka warstwowa z tuńczyka, jajek, cebuli i żółtego sera. Składniki: 7 jajek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 cebule czerwone 100-150 g żółtego sera majonez Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Cebulę pokroić w kostkę, a tuńczyka odsączyć z zalewy. Żółty ser i żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach, a białka - o dużych oczkach
wyzwania kuchenneProsta, szybka i smaczna sałatka..oczywiście z makaronem...dziś przecież makaron ma swoje święto.. 30 dkg makaronu muszelki Mamma Mia 10 dkg sera żółtego cebula 1-2 łodygi selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy kilka pasków papryki konserwowej 2-3 ogórki korniszony 1 zabek czosnku 1 łyżka musztardy 100 ml jogurtu naturalnego kilka łyżek majonezu Makaron ugotować
Moje domowe kucharzenieFasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w piórka. Ser feta pokroić w kostkę. Słonecznik i dynię uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki połączyć. Do pesto dolać oliwy - polać sałatkę. Smacznego
kolorowotorcikowoniejadalne. Pierwszy raz jednak spróbowałam ich za sprawą... książki pt. "Smażone zielone pomidory". Zrobiłam je według przepisu z książki i zaczęłam szukać innych podobnych przepisów. Tak oto powstała ta sałatka do słoików. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Pasja SmakuNigdy nie przepadałam za selerem i tak jest do tej pory, jednak tą sałatkę mogłabym jeść codziennie;) pierwszy raz jadłam ją u mamy i od tej pory często ją robię:) Bardzo lubię wędzonego kurczaka a w połączeniu z warzywami i słodkim ananasem smakuje fantastycznie. Ma jeszcze jeden, bardzo ważny atut - można ją przygotować w 15 minut! Składniki: 1 wędzona
Z miłości do słodkościpodstawowe warzywa i owoce. Od początku lata do jesieni wiąże się to z tym, że akurat jest czegoś wysyp i trzeba to szybko przerabiać. Tak jest ze szpinakiem, sałatą, potem ogórkami, malinami, a w końcu przychodzi czas na cukinię i dynię. Lubię te „wysypy” bo to mnie zmusza do kreatywności w wykorzystywaniu tego na co akurat jest czas(...)Teraz mamy wysyp szpinaku (więc była szpinakowa frittata i kopytka ze szpinakiem) i jest bardzo dużo sałaty, już niestety trochę przerośniętej. Sałatę jemy cały czas ale jest jej tyle, że na pewno nie przejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna
Cooking for EmilyDzisiaj nieco lżej na blogu, a więc sałata z rukolą z dodatkiem mozzarelek, suszonych pomidorów i pestek dyni i słonecznika. To idealna sałata jako samodzielne danie czy do zabrania do pracy. Dzięki zieleninie i pestkom, doskonale chrupie. Oczywiście, możecie nie ograniczać się przy jej przyrządzaniu do rukoli i sałaty lodowej, ale użyć szpinaku, roszponki czy miksu sałat. Ja wprost uwielbiam(...)podprażone na suchej patelni różnego rodzaju nasiona dodawane do sałaty. Mozzarelki użyte do sałaty jak i pomidory pochodzą ze straganu z greckimi specjałami i tych sklepowych nie ma co do nich przyrównywać. W tej wersji jako dresing użyłam sosu miodowo-pomarańczowego, ale równie dobrze sprawdzi się każdy sos. A o tym, że uwielbiamy rukolę za jej niesamowity smak, chyba już
Mieszam w GarnkuSalata lodowa pochodzi z basenu Morza Srodziemnego.Nazwe zawdziecza kruchym lisciom,ktore przy chrupaniu wydaja dzwiek podobny do lamania lodu.Obecnie poza Europa Zachodnia uprawiana jest w calej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!