salami - 2500 przepisów (strona:78/167)

Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami (Arrosto all'arancia e prosciutto crudo) 161

świeży rozmaryn s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 1 kg di lonza di maiale 3 arance 6 scalogni 200 g di prosciutto crudo 5 cucchiai di cognac rosmarino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przed pieczeniem, schab oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Mięso nacieramy solą i pieprzem.  Schab owijamy szynką parmeńską. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.  Mięso(...)minut, co jakiś czas polewając sosem powstałym w czasie pieczenia. **** PREPARAZIONE Pulite la lonza di maiale, rimuovete il grasso e le nervature esterne. Aggiustate di sale e di pepe. Avvolgete la carne nelle fette di prosciutto crudo. Sistematela in una teglia unta con un filo di olio.  Unite le arance tagliate a fette, gli scalogni tagliati

La grande e la piccola cuoca
Klopsy z jajek z dwoma serami 264

podałam je z ziemniakami i ogórkiem konserwowym. Składniki: Masa jajeczna 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 cebula mniejsza 0,5 łyżki masła klarowanego 50 g sera salami Mlekoma 1 łyżka mascarpone Mlekoma 0,5 czerstwej bułki mleko sól  pieprz biały Panierka: 3 łyżki bułki tartej 1,5 łyżki sezamu 0,5 łyżki czarnego sezamu

Ala piecze i gotuje
Potrawka z fasolki konserwowej 191

puszki białej fasolki konserwowej 3 marchewki 2 czerwone cebule 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 2 puszki mleka kokosowego 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 20 dag kiełbasy chorizo (można zastąpić salami albo kabanosami) 3 szczypty chilli 1/2  łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Cebulę kroimy

Pobite gary Barbary
Panierowany żółty ser 114

wtedy wychodzi bardzo tuczące danie. My jedliśmy z lekkim sosem czosnkowym na jogurcie i zieloną sałatą. Idealnie pasują tutaj również tzatziki. Składniki: • 4 plastry sera żółtego salami, ok. 1 cm grubości • 1 jajko • bułka tarta do panierowania • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Jajko roztrzepać widelcem z solą

To co kocham
Pizza włoska 190

łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego – 1 łyżka oliwy Dodatki: – mozzarella starta – 2 cebula pokrojone w plastry – kilka plastrów szynki i salami – kilka plastrów boczku – ok. 10 pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka pokrojony

To co kocham
Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu i masła (Muffin con mandorle e mandarini, senza glutine e burro) 192

cukru pudru 1 mandarynka **** INGREDIENTI 200 g di farina di mandorle 50 g di fecola di patate 100 g di zucchero 6 mandarini 4 uova un pizzico di sale Crema 250 g di philadelphia 50 g di zucchero a velo 1 mandarino PRZYGOTOWANIE Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.  Dodajemy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę(...)fecola di patate, la scorza grattugiata di 2 mandarini e il succo di mandarini. Mescolate bene il tutto. Unite gli albumi montati a neve con un pizzico di sale. Amalgamate bene gli ingredienti. Riempite gli stampi con l'impasto per i muffin.  Cuocete per 15-20 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi. Lasciate raffreddare su una gratella

La grande e la piccola cuoca
Alan Hugs – Lublin 190

mogę się wypowiedzieć ponieważ do browaru restauracyjnego nie zdążyłam się wybrać. Niemniej browar jako taki został, więc klienci mają możliwość spróbowania tutejszych piw. W środku znajdują się dwie główne sale: na parterze sala barowa Czytaj dalej... Artykuł Alan Hugs – Lublin pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Sałatka z tuńczykiem na krakersach 253

pyszna, ładnie się prezentuje, bo to już chyba większość z was wie. Kto nie robił, musi jak najszybciej ją zrobić.   Składniki: 18 krakersów 3 jajka 80 g sera salami Mlekoma 6 łyżek majonezu 1 puszka tuńczyka w oleju śródziemnomorskim szczypiorek sól pieprz biały  Przygotowanie: Tuńczyka wraz z olejem rozgnieść widelcem. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach

Ala piecze i gotuje
Julemarked i bułeczki - serce 203

mieliśmy frokost ; wyszła z niego raczej kolacja przy świecach, ale nikt nie narzekał. My wzbogaciliśmy kolekcję świątecznych dekoracji o nowego renifera, a kuchenne szafki o wędzoną sól, suszoną aronię, salami i palone migdały, które już niemal całkowicie zniknęły i poważnie rozważam możliwość przygotowania domowych (bo nie może to być przecież aż tak trudne).  Oczywiście, na zaplanowany posiłek przyniosłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Budapeszt – miasto warte odwiedzenia 184

również w środku. Parlament Wędrując po Budapeszcie warto odwiedzić tamtejszą Halę Targową znajdującą się nieopodal Mostu Elżbiety , znajdziemy tam całe mnóstwo regionalnych produktów (kultową węgierską paprykę oraz pyszne salami ), a także skosztujemy Langosza (o węgierskich potrawach przeczytacie w osobnym wpisie – już niedługa :) ) Hala Targowa W powyższym wpisie znajdziecie tylko zarys tego co jest warte zobaczenia w Budapeszcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Budapeszt – jak przygotować się do podróży 235

kantorze . Po piąte … ceny Ceny w stolicy Węgier są bardzo zbliżone do cen w Polsce, z całą pewnością znacznie mniej zapłacicie za typowe węgierskie produkty np. paprykę, salami czy węgierski pyszny Tokaj. W restauracjach można kupić syty obiad składający się z typowego węgierskiego gulaszu z kluseczkami za ok. 17 PLN . Węgierski gulasz z kluseczkami Ale uwaga nie wszędzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) 214

broccoletti 300 g di funghi 200 g di tonno sott'olio 100 g di zucca 50 g di parmigiano 200 ml di latte 2 uova timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Brokuł myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy na parze ok. 10 minut. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze ok. 5 minut(...)filo d'olio e un rametto di timo. Scolate il tonno dall'olio e sminuzzatelo con una forchetta. In una ciotola montate le uova, il latte, il sale e il pepe. Aggiungete il parmigiano grattugiato e il timo. Mescolate bene il tutto. Mettete la pasta sfoglia su una teglia foderata con carta da forno.  Versate il mix di uova

La grande e la piccola cuoca